Veel gebruikte ingrediënten in de Italiaanse keuken
Iedereen weet het, de Italiaanse keuken kenmerkt zich vooral door het pure gebruik van pure ingrediënten. Vooral de trots van de Italianen over hun eigen ingrediënten is aanstekelijk. Ze houden van mooie producten, uit eigen land en liefst nog uit eigen regio. We hebben op deze pagina een selectie gemaakt van de meest gangbare smaakmakers uit de Italiaanse keuken. Stuk voor stuks musthaves in jouw voorraadkast om regelmatig een Italiaanse maaltijd te kunnen serveren. We zochten naar specifieke kenmerken, oorsprong, smaak, maar ook naar fabels over de diverse ingrediënten. Lees de info onder het genot van een glas pinot grigio, ga heerlijk shoppen op de markt. Zoek de allerbeste lokale leveranciers om vervolgens de keuken in te duiken, je vrienden uit te nodigen en een heerlijke lange avond te dineren.
Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas is bij de meeste mensen geen onbekende kaas. Maar vaak wordt de consument ook bij dit product weer misleidt: veelal wordt de goedkopere Grana Padano aangeboden. Wat is het verschil? En wat valt er allemaal over Parmezaanse kaas te vertellen? Lekker tafelen zocht het voor u uit en proefde maar liefst vier verschillende soorten Parmezaanse kaas.
Parmezaanse kaas, lees er hier alles over
Knoflook
Een Italiaans gerecht zonder knoflook bestaat het ? Ja hoor de meeste desserts bevatten geen knoflook maar dit zijn op een Italiaans menu waarschijnlijk de enige gerechten zonder knoflook. Knoflook wordt in de Italiaanse keuken zeer kwistig gebruikt, een onmisbaar ingrediënt voor een Italiaanse maaltijd.
Knoflook als smaakmaker
Aceto Balsamico
Er zijn drie soorten Balsamico azijn: de échte, traditionele Balsamico azijn, een afgeleide daarvan en een veelal industrieel goedje dat eigenlijk niet meer is dan een magere imitatie. Natuurlijk gebruik je niet voor elk gerecht die peperdure balsamico. Voor je dressing kun je prima de afgeleide variant gebruiken. Wie echter de lang gerijpte stroperige versie gebruikt zal zeer zeker onder de indruk zijn van de kracht en de puurheid.
Lees hier alles over balsamico
Buffel Mozzarella
Mozzarella kennen we allemaal wel als het smeltkaasje over de pizza, maar wat is mozzarella precies ? Mozzarella is een kakelverse halfzachte kaas bereid van buffelmelk, een echte verse mozzarella belandt binnen drie dagen van de buffel in je mond.Wij kiezen graag voor de Nederlandse Buffelmozzarella. Waarom zou je het importeren uit landen waar je niet weet wat er met de buffels gebeurt? Bezoek eens een Buffelfarm in Nederland en ontdek het mooie kaasje dat daar gemaakt wordt. Wij gingen alvast op pad. Kijk, lees en beleef mee.
Eerlijke buffelmozzarella uit Nederland
Advertorial
Verse basilicum
Onvermijdelijk bij het bereiden van een pure Italiaanse maaltijd. Is het niet voor de smaak dan gebruik je het prachtig glanzende blad van de basilicum en de onmiskenbare geur om je gerecht in de garnering extra karakter te geven. Maak je eigen basilicumolie, of je eigen pesto en nog veel meer. Je kunt er niet genoeg van in huis halen.
Tip: Basilicumplanten hou je langer goed als je ze van onderen water geeft. Zet de pot simpel in een klein waterbadje en je plant gaat veel langer mee.
Verse tomaten
Verse tomaten horen natuurlijk bij de Italiaanse keuken. Of je nu een Pomodori tomaat koopt of zo’n prachtige ‘Coeur de Boeuf, het maakt niet uit. Gebruik ze in een verse minestrone, in een salade of in een slow cooking pastasaus. Op een pizza, op een broodje, het kan allemaal en ook in Italië wordt de tomaat rijkelijke gebruikt. Opvallend is dat er daar zoveel rassen op de markt liggen. Hier in Nederland is alles gestandaardiseerd. Maar wist je dat ze ook hier gewoon in de Nederlandse kassen staan? Er is onvoldoende markt voor en daarmee verschijnen ze niet in de winkels. Hoe jammer is dat? Lees ons verslag van een bezoekje aan Kwekerij Osdorp in Amsterdam.
Homemade pesto
Een van de bekendste Italiaanse sauzen is toch wel pesto, een saus van in oorsprong olijfolie, basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes die in een vijzel worden fijngestampt. De naam pesto komt ook hiervandaan pesto betekend namelijk “gestampt”. Door de toevoeging van de olijfolie krijgt de saus een smeuïge textuur. Pesto heeft zowel in Italië als daarbuiten flink aan populariteit gewonnen en wordt gebruikt in pastasauzen, maar ook op toast, door een salade of als dipper.
Zoals al gezegd wordt de oorspronkelijke pesto gemaakt van basilicum maar er zijn vele andere groente en kruiden waarmee ook heerlijke pesto’s gemaakt kunnen worden.
Pure Olijfolie
Olijfolie is in het hele Middellandse-Zeegebied één van de belangrijkste ingrediënten, zo ook in Italië. Topchefs, voedingsdeskundigen en zelfs huisartsen bevelen het gebruik van deze olie aan als gezond en lekker voedingsmiddel.
Italianen lijken nooit te sterven…. ze eten de hele dag olijfolie, dat moet de reden zijn.
William Kennedy
Italiaanse olijfolie, het vloeibare goud
Risotto rijst
Vooral in het Noorden van Italië vorm rijst een vast onderdeel in de keuken, de meeste bekende is natuurlijk risotto. De belangrijkste eigenschap van risotto is dat het, mits goed bereid, zich aanpast aan iedere smaak. Tijdens het koken neemt de rijstkorrel alle aroma’s op en vormt uiteindelijk een smeuïg geheel zonder dat het papperig wordt. Risotto is een mooi gerecht om te maken, terwijl je roert zie je het gerecht ontstaan.
Risotto: Italiaanse passie in jouw keuken
En natuurlijk de pasta
In Italië is pasta een begrip. Vele malen meer dan in ons eigen Nederland. Wie wel eens naar een schap pasta’s kijkt is al onder de indruk van de vel soorten, maar wie de echte Italiaanse pastawinkeltjes bezocht heeft, weet dat er hier in Nederland maar weinig te halen valt. Er zijn werkelijk talloze soorten. Verse en/of huisgemaakte pasta heeft veruit de voorkeur. Wie toch gedroogde pasta wil kopen raden we aan eens de pasta te proberen met extra eieren. Staat meestal nadrukkelijk op de verpakking, en je proeft het verschil.
We leggen je natuurlijk graag alles uit over onze eigen favoriet: Pasta. We vertellen je alles over deze Italiaanse deegwaren. Van gedroogde tot verse varianten, en uiteraard vertellen we ook hoe je zelf verse pasta maakt. In combinatie met de andere ingrediënten op deze pagina maak je er een heerlijke Italiaanse maaltijd van.
Italiaanse worstjes
Dan zijn er nog de Italiaanse worstjes. Mocht je een winkelier in de buurt kennen die goede Italiaanse worstjes verkoopt dan mag je jezelf echt gelukkig heten. Heb je dat niet, kijk eens bij Brandt & Levie. Daar vindt je de lekkerste worstjes.
Pizza eten in stijl
Pizza eten in Italiaanse stijl met Gusta! Deze 5-delige aardewerk pizzaborden set met Italiaanse vlag, bestaande uit een serveerbord van ø 30,5 cm en 4 bordjes van ø 20,5cm, geeft een authentieke Italiaanse twist aan je diner.