• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 12 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

De Rotterdamsche Oude

'Alle tijd om echt te genieten'

Redactie door Redactie
in Specials
0
3
De Rotterdamsche Oude

De Rotterdamsche Oude – Er worden in Nederland heel veel soorten Goudse kaas gemaakt. En tussen al die Nederlandse kazen zit ook een hele bijzondere, en wel De Rotterdamsche Oude. Als je van oude kaas houdt, moet je die kaas zeker eens hebben geproefd. Maar wat is dit voor kaas, en wat maakt hem anders dan andere Goudse kazen?

Goudse kaas uit Rotterdam

Dat klinkt best gek, Goudse kaas uit Rotterdam. De Rotterdamsche Oude is een kaas die wordt gemaakt op de manier zoals Goudse kaas traditioneel gemaakt. Goudse kaas wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Een product met een lange traditie dus. Wil je eens wat meer lezen over Goudse kaas in het algemeen, dus de geschiedenis, hoe het gemaakt wordt, de rijpingstijden en dergelijke, dan vind je elders op de website een mooi artikel over Goudse kaas voor je. Daarin kun je alles lezen over Goudse kaas. Hier blijft het beperkt tot De Rotterdamsche Oude.

De smaak van De Rotterdamsche Oude

Zoals de naam al zegt, het gaat hier over oude kaas. En als er iets is dat invloed op de smaak van kaas heeft, is het wel de rijpingstijd. Kaas die lang de tijd krijgt om te rijpen ontwikkelt natuurlijk een veel meer uitgesproken en krachtiger smaak dan kaas die maar kort rijpt. Kaas die lang rijpt, verliest vocht. Je ziet dat ook aan het uiterlijk van de kaas. Hij wordt droger, brokkeliger en je ziet zoutkristallen ontstaan. Doordat het vochtgehalte vermindert, blijft er vooral smaak over. De Rotterdamsche Oude laat zijn kazen lang rijpen. Dat rijpen gebeurt onder omstandigheden waarbij de kaas goed in de gaten wordt gehouden.

De Rotterdamsche Oude laat zijn kazen lang rijpen

Iets over de rijpingstijden van De Rotterdamsche Oude

De gebruikelijke rijpingstijd van oude Goudse kaas is 10 maanden. Voor overjarige kaas is dit 12 maanden of langer. De Rotterdamsche Oude maakt kazen van koemelk en van geitenkaas. De rijpingstijden worden door de producent aangegeven in weken in plaats van maanden.

36 weken gerijpt

De Rotterdamsche Oude 36 heeft 36 weken gerijpt. Dat rijpen gebeurt op houten planken. De volle, romige kaas heeft een wat notige smaak met een klein zoetje. Je vindt ook een beetje zoutkristalvorming in de kaas. Het is dan een heerlijk broodbeleg, maar ook lekker op een burger, een tosti of geraspt om mee te koken. En natuurlijk past hij heel goed op een kaasplankje.

55 weken gerijpt

Na 55 weken rijpen ontstaat er een kaas met een robuuste, uitgesproken smaak. In De Rotterdamsche Oude van die leeftijd zitten duidelijk zichtbare zoutkristallen. Die zoutkristallen geven de kaas een volle, ronde smaak. Dit is een kaas waarmee je je boterham heerlijk belegt, maar die je ook geweldig goed kunt gebruiken om ovenschotels, pastagerechten, en ook salades van een lekkere kaassmaak te voorzien. De 55 weken gerijpte Rotterdamsche Oude is een echte prijswinnaar. De kaas werd verkozen tot ‘de lekkerste oude Goudse kaas van Nederland’ en kreeg eerder ook al een gouden bekroning tijdens het wereldkampioenschap kaas in Wisconsin, in de Verenigde Staten. Met recht een kampioen dus!

100 weken gerijpt

De Rotterdamsche Oude van 100 weken oud is een overjarige kaas. Zoals te verwachten heeft die kaas een intense, pittige smaak met veel aroma’s en een lange nasmaak. De kaas is brokkelig, er zitten veel zoutkristallen in, die ook duidelijk zichtbaar zijn. De kristallen geven de kaas zijn karakteristieke, volle ronde smaak, die je alleen terugvindt in de beste overrijpe kazen. Als je van echt oude kaas houdt, zul je dit ongetwijfeld erg lekker vinden.

De Oude Rotterdamsche Geit

Behalve kaas van koemelk maakt De Rotterdamsche Oude ook geitenkaas. Een stevige geitenkaas die 28 weken rijpt, en zo een milde, maar toch rijke smaak ontwikkelt. Het is een volle, romige kaas met een crème witte kleur. Die kaas is ook heerlijk op je boterham en op een Hollands kaasplankje, maar ook hier kun je in de keuken heerlijke dingen mee maken.

‘Alle tijd om echt te genieten’

Dat is het motto van De Rotterdamsche Oude. Een oude kaas om met familie en vrienden echt van te genieten. Tijd zorgt ervoor dat De Rotterdamsche Oude uniek is. Doordat de kaas alle tijd heeft gekregen om te rijpen, zijn de heerlijke smaken en aroma’s maximaal tot ontwikkeling gekomen. De smaak vormt het karakter van De Rotterdamsche Oude!

De Rotterdamsche Oude

De kaas wordt in de regio Rotterdam op veel plaatsen verkocht. Kun je hem nergens vinden? Kijk dan eens op de website van Rotterdamsche Oude. https://www.derotterdamscheoude.nl/

Spread van snijbonen en Rotterdamsche Oude
Saus

Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Lichte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude, lekker op toast of als dip. Vol van smaak, puur Hollands en snel zelf te maken.

Check het recept of lees de infoDetails
Aardbeien met Rotterdamsche Oude
Hapjes

Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker

Zachte aardbeien, oude kaas en frisse basilicum: dit makkelijke borrelhapje van aardbeien met Rotterdamsche Oude is snel klaar en vol smaak.

Check het recept of lees de infoDetails
Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche oude
Soep

Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Waarom zou je koken met verse ingrediënten? Proef deze verse aspergesoep met roomkaas en Rotterdamsche Oude en je weet het.

Check het recept of lees de infoDetails
Salade van Hollandse garnalen met Rotterdamsche Oude
Salade

Salade van Hollandse garnalen met Rotterdamsche Oude

Noordzeegarnaaltjes, hartige kaas en olijven, daarmee maak je een salade van Hollandse garnalen met Rotterdamsche Oude met een Zuiders tintje.

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Nederlandse kaas

Nederlandse kaas

Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.

Tags: Kaas
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Noedels met spitskool en gemarineerde kip
  • Frisse kwarkdip met paprika en verse kruiden voor bij de borrel
  • Zomerse macaroni met spinazie en gehakt
  • Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
  • IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers
  • Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Reacties

  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Ed Van der stel op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
  • Redactie op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Helma op Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!