De Rotterdamsche Oude – Er worden in Nederland heel veel soorten Goudse kaas gemaakt. En tussen al die Nederlandse kazen zit ook een hele bijzondere, en wel De Rotterdamsche Oude. Als je van oude kaas houdt, moet je die kaas zeker eens hebben geproefd. Maar wat is dit voor kaas, en wat maakt hem anders dan andere Goudse kazen?
Goudse kaas uit Rotterdam
Dat klinkt best gek, Goudse kaas uit Rotterdam. De Rotterdamsche Oude is een kaas die wordt gemaakt op de manier zoals Goudse kaas traditioneel gemaakt. Goudse kaas wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt. Een product met een lange traditie dus. Wil je eens wat meer lezen over Goudse kaas in het algemeen, dus de geschiedenis, hoe het gemaakt wordt, de rijpingstijden en dergelijke, dan vind je elders op de website een mooi artikel over Goudse kaas voor je. Daarin kun je alles lezen over Goudse kaas. Hier blijft het beperkt tot De Rotterdamsche Oude.
De smaak van De Rotterdamsche Oude
Zoals de naam al zegt, het gaat hier over oude kaas. En als er iets is dat invloed op de smaak van kaas heeft, is het wel de rijpingstijd. Kaas die lang de tijd krijgt om te rijpen ontwikkelt natuurlijk een veel meer uitgesproken en krachtiger smaak dan kaas die maar kort rijpt. Kaas die lang rijpt, verliest vocht. Je ziet dat ook aan het uiterlijk van de kaas. Hij wordt droger, brokkeliger en je ziet zoutkristallen ontstaan. Doordat het vochtgehalte vermindert, blijft er vooral smaak over. De Rotterdamsche Oude laat zijn kazen lang rijpen. Dat rijpen gebeurt onder omstandigheden waarbij de kaas goed in de gaten wordt gehouden.
De Rotterdamsche Oude laat zijn kazen lang rijpen
Iets over de rijpingstijden van De Rotterdamsche Oude
De gebruikelijke rijpingstijd van oude Goudse kaas is 10 maanden. Voor overjarige kaas is dit 12 maanden of langer. De Rotterdamsche Oude maakt kazen van koemelk en van geitenkaas. De rijpingstijden worden door de producent aangegeven in weken in plaats van maanden.
36 weken gerijpt
De Rotterdamsche Oude 36 heeft 36 weken gerijpt. Dat rijpen gebeurt op houten planken. De volle, romige kaas heeft een wat notige smaak met een klein zoetje. Je vindt ook een beetje zoutkristalvorming in de kaas. Het is dan een heerlijk broodbeleg, maar ook lekker op een burger, een tosti of geraspt om mee te koken. En natuurlijk past hij heel goed op een kaasplankje.
55 weken gerijpt
Na 55 weken rijpen ontstaat er een kaas met een robuuste, uitgesproken smaak. In De Rotterdamsche Oude van die leeftijd zitten duidelijk zichtbare zoutkristallen. Die zoutkristallen geven de kaas een volle, ronde smaak. Dit is een kaas waarmee je je boterham heerlijk belegt, maar die je ook geweldig goed kunt gebruiken om ovenschotels, pastagerechten, en ook salades van een lekkere kaassmaak te voorzien. De 55 weken gerijpte Rotterdamsche Oude is een echte prijswinnaar. De kaas werd verkozen tot ‘de lekkerste oude Goudse kaas van Nederland’ en kreeg eerder ook al een gouden bekroning tijdens het wereldkampioenschap kaas in Wisconsin, in de Verenigde Staten. Met recht een kampioen dus!
100 weken gerijpt
De Rotterdamsche Oude van 100 weken oud is een overjarige kaas. Zoals te verwachten heeft die kaas een intense, pittige smaak met veel aroma’s en een lange nasmaak. De kaas is brokkelig, er zitten veel zoutkristallen in, die ook duidelijk zichtbaar zijn. De kristallen geven de kaas zijn karakteristieke, volle ronde smaak, die je alleen terugvindt in de beste overrijpe kazen. Als je van echt oude kaas houdt, zul je dit ongetwijfeld erg lekker vinden.
De Oude Rotterdamsche Geit
Behalve kaas van koemelk maakt De Rotterdamsche Oude ook geitenkaas. Een stevige geitenkaas die 28 weken rijpt, en zo een milde, maar toch rijke smaak ontwikkelt. Het is een volle, romige kaas met een crème witte kleur. Die kaas is ook heerlijk op je boterham en op een Hollands kaasplankje, maar ook hier kun je in de keuken heerlijke dingen mee maken.
‘Alle tijd om echt te genieten’
Dat is het motto van De Rotterdamsche Oude. Een oude kaas om met familie en vrienden echt van te genieten. Tijd zorgt ervoor dat De Rotterdamsche Oude uniek is. Doordat de kaas alle tijd heeft gekregen om te rijpen, zijn de heerlijke smaken en aroma’s maximaal tot ontwikkeling gekomen. De smaak vormt het karakter van De Rotterdamsche Oude!
De kaas wordt in de regio Rotterdam op veel plaatsen verkocht. Kun je hem nergens vinden? Kijk dan eens op de website van Rotterdamsche Oude. https://www.derotterdamscheoude.nl/
Uiensoep met kaastoast; met de Rotterdamsche Oude
Rotterdamse uiensoep? Dat klinkt gek, maar het kan echt. Met de Rotterdamsche Oude maak je een heerlijke uiensoep met kaastoast.
Check het recept of lees de infoNederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.