Desserts met banaan – Bananen zijn, zowel warm als koud, altijd lekker in een dessert. Hieronder vind je de lekkerste recepten.
De veelzijdigheid van banaan
Bananen zijn erg populair voor verwerking in nagerechten. Op de ijskaart van heel veel restaurants en ijssalons staat minimaal een ijscoupe met banaan. Meestal is dat de bananensplit. Een combinatie van verse banaan, vanille en/of chocolade-ijs en chocoladesaus. Maar er zijn nog veel meer desserts te maken met banaan, van heel simpel tot iets meer werk en in de lekkerste combinaties. Kijk maar bij de recepten.
Banaan; zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was het eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.
De makkelijkste mousse ooit met maar 3 ingrediënten
Je vindt hier een bananen mousse, die zo simpel is dat je niet snapt dat je die nog nooit eerder gemaakt hebt. Het bestaat uit; banaan, slagroom en chocolade. De echte zoetekauw wil er misschien nog iets suiker bij, maar als je goed rijpe bananen hebt, is dit niet echt nodig. En als je die mousse een paar uurtjes koud wegzet, wordt de smaak alleen maar beter.
Makkelijke mousse met banaan en chocolade
Heb je weinig tijd, maar wil je toch iets speciaals als nagerecht? Maak dan deze simpele maar erg lekkere mousse met banaan en chocolade.
Smaakcombinaties voor desserts met banaan
Banaan is erg toegankelijk en past bij bijna alle soorten fruit, maar behalve fruit kan er nog veel meer bij banaan. Chocolade en karamel zijn de twee koplopers, maar vergeet kokos, koffie, honing en allerlei soorten noten niet. Ook specerijen kunnen erg lekker zijn bij banaan. Kaneel is hiervan de bekendste. Gember, kardemom, 5 spices en speculaaskruiden zijn minder bekend met banaan, maar zeker niet minder lekker. Let er wel op dat de smaak van banaan niet wordt overheerst, zo zul je bij een erg rijpe banaan meer smaken kunnen toevoegen dan bij een net rijpe banaan omdat die simpelweg erg in smaak sterkte kunnen verschillen.
Rijpe bananen smaken veel sterker en zoeter dan de net rijpe exemplaren, houdt hier rekening mee met het bereiden van een dessert
Zelf pudding koken
Als je zelf pudding kookt, kun je ook smaken toevoegen die je zelf kiest. Soms kun je fruit of chocolade meekoken, maar voor je dessert met banaan is het beter om die later door de afgekoelde pudding te mengen. Doe je de banaan er eerder bij dan wordt het een nogal droef aanzicht van teruglopende pudding met klontjes en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Meerdere smaken in laagjes
Bij de trifle gebruik je 2 soorten vla samen met cake in strakke laagjes, bij de banoffee mag het wat robuuster zijn. Het idee is bij beide hetzelfde, smaken en structuren mengen tot een lekker eindresultaat.
Banoffee; het dessert van banaan en toffee
De Engelse banoffee pie is een zalig zoete beleving van banaan, toffee en chocolade. Wij maakten er handige eenpersoons porties van.
Trifle met banaan, chocoladevla en Baileys
Een heerlijke trifle met huisgemaakte bananen en chocoladevla met daartussen cake en een scheutje plezier in de vorm van Baileys.
Warme banaan bij het dessert
Krokant, warm, koud, zoet en chocolade is de ultieme combinatie voor een nagerecht. Het contrast in smaken en texturen vult elkaar perfect aan. Je kunt in de pan gebakken banaan of gefrituurde banaan serveren met een bolletje kaneel, chocolade of vanille-ijs. Wat dacht je van een krokante loempia gevuld met warme chocolade pasta en banaan met ijs erbij. Hier vind je recepten voor desserts met warme banaan.
In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
Vervang de keukenstroop op je pannenkoek eens door in de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel. Natuurlijk ook erg lekker bij ijs.
Gefrituurde banaan
Toe aan een verrassend nagerecht? Deze gefrituurde banaan heeft een heerlijk luchtig en knapperig korstje. Super lekker met een bolletje ijs.
Griekse yoghurt met gekarameliseerde banaan en walnoten
In no time een nagerecht op tafel zetten? Maak Griekse yoghurt met gekarameliseerde banaan en walnoten. Iedereen zal hiervan smullen!
Loempia met banaan en hazelnootpasta
Bij loempia denk je aan hartig, maar deze loempia met banaan en hazelnootpasta bewijst dat een zoete loempia ook erg lekker kan zijn.
IJs mag niet ontbreken
Als je het over recepten voor desserts met banaan hebt, mag ijs natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Heel verrassend is dat je van banaan supermakkelijk ijs maakt. Het enige wat je nodig hebt, is bevroren rijpe bananen en een keukenmachine met messen. Heel makkelijk en doeltreffend. Het basisrecept vind je hieronder.
Vind je bananenijs lekker, maar wil je graag ook eens iets anders? Dan kun je ongeveer 1/3 van de bananen vervangen door ander bevroren fruit. Denk hierbij aan framboos, bosbes, perzik, mango enzovoort. Houd er wel rekening mee dat banaan vrij zacht blijft met bevriezen en bijvoorbeeld aardbei heel hard wordt door de hoeveelheid water dat in aardbeien zit. Snijd alle fruit dan ook eerst in kleine stukken voor je het invriest. Zo hoeft de machine niet zo lang te draaien en blijft het ijs veel kouder.
Je kunt het dessert ijs met banaan direct serveren, maar ook vooraf maken. Zet dit in de vriezer tot gebruik en laat dit even op temperatuur laten komen om het makkelijker uit te kunnen scheppen.
Bananenijs; supergezond en lekker romig
Bananenijs van alleen maar banaan. Ontzettend lekker, romig en gezond. Of je nu aan je gezondheid werkt of gek bent van banaan, deze moet je een keer maken!
De lekkerste desserts met banaan maak je voortaan zelf
Met de recepten en richtlijnen heb je voldoende handvaten om zelf aan de slag te gaan. Besef dat het misschien iets meer werk is dan het kant-en-klare pak bananenvla uit de supermarkt, maar dat het resultaat ook echt wel veel lekkerder is.
Tafel lekker !!