Drie desserts van schuimpjes – Met schuimpjes en een beetje fantasie maak je de lekkerste desserts.
Weggooien is zonde!
Heb je eidooiers nodig voor een recept? Dan houd je de eiwitten over. Die kun je weggooien, maar dat is natuurlijk hartstikke zonde. Maak er schuimpjes van of met een luxer woord: meringue. Lekker bij een kop koffie of thee, maar ook om te gebruiken in een heerlijk dessert van schuimpjes. De smaak is heel neutraal dus je kunt er echt heel veel mee.
Bewaar de schuimpjes in een goed afgesloten blik, zo kun je ze langer bewaren en gebruiken als het uitkomt
Schuim maken
Welke schuimpjes je gebruikt maakt niet zoveel uit. Onderstaand de basisrecepten voor wit schuim en gezouten karamel schuim.
Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje
Wat te doen met overgebleven eiwitten? Nou, deze Mokka salted karamel schuimpjes maken bijvoorbeeld. Zo maak je van weinig ingrediënten een lekkernij.
Meringue; alle soorten op een rij
Meringue, heerlijke luchtige, krokante schuimpjes. We vertellen je welke soorten er zijn en hoe je die verschillende soorten maakt.
Gezouten karamel
Bij 2 van de 3 desserts maakte ik een gezouten karamel. Die kun je ook vooraf maken en is houdbaar in de koelkast. Doe je hem in kleine potjes en sluit je die heet af dan is de karamel maanden houdbaar.
Karamel eenvoudig zelf maken. Inclusief variatie tips
Er wordt vaak heel ingewikkeld gedaan over karamel maken. Met deze tips gaat het jou ook lukken! Bovendien geven we nog wat creatieve variatietips.
Drie desserts van schuimpjes
Koffieroom met gezouten karamelschuim, karamel en macadamia noten
- 200 gram koude slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 3-5 gram koffiepoeder naar smaak
- schuimpjes
- handje gezouten macadamia noten
- 4 eetlepels gezouten karamel
Klop de slagroom met de koffiepoeder en de suiker stevig. Schep 2 royale lepels van de koffiemousse op ieder bord. Verkruimel per bord een schuimpje en hak een paar macadamia noten klein en strooi die erbij. Roer de koude karamel goed door en verdeel per bord 1 lepel over de mousse en de kruimels. Zet er 3 schuimpjes bij ter decoratie
Dessert met banaan en pinda’s
- 200 ml koude slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 3-5 gram koffiepoeder [optioneel]
- schuimpjes
- 1 banaan
- gezouten karamel [optioneel]
- handje pinda’s naar smaak
Verkruimel wat schuimpjes en verdeel ze over 4 glaasjes. Klop de slagroom met de suiker en eventueel de koffiepoeder. Schil de banaan en snijd hem in plakjes. Houd 4 plakjes apart voor de afwerking. Snijd de pinda’s kleiner en strooi er een paar over de banaan. Verdeel een beetje karamel over de banaan en de pinda’s. Verdeel de geslagen room over de glaasjes en decoreer met wat schuimpjes, een plakje banaan en eventueel een beetje koffiepoeder.
Mokka semi freddo
- 200 gram koude slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 3-5 gram koffiepoeder naar smaak
- 100 gram schuimpjes
Klop de slagroom met de koffiepoeder en de suiker stevig. Houd een paar schuimpjes achter voor de decoratie en breek de rest van de schuimpjes grof. Schep de schuimpjes door de mokkaroom. Verdeel de massa over 4 glazen en decoreer met de achtergehouden schuim. Zet de desserts ongeveer 2 uur in de vriezer. Haal ze een kwartiertje voordat ze gegeten worden uit de vriezer.
De kleine witte schuimpjes zijn gemaakt van Hollands schuim
Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen
Eiwit en suiker is pure magie, alle meringue recepten bevatten vaak alleen deze twee ingrediënten. De manier van bereiden maakt het verschil.