Ontbijten met kerst, met een alledaags gerecht, maar dan wel een beetje luxer!
Kerst staat voor veel mensen gelijk aan lekker eten. En meestal ligt de nadruk dan op het kerstdiner. Maar heb je er al eens aan gedacht om het kerstontbijt eens in het zonnetje te zetten? Juist op momenten als kerst kun je vaak wat meer tijd vrijmaken voor een uitgebreid ontbijt. En ook bij het kerstontbijt kun je natuurlijk uitpakken op een bijzondere en feestelijke manier. Kijk eens naar de fantastische rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone. Je hebt vroeger ongetwijfeld wel eens wentelteefjes gegeten en daar heb je dan vast warme herinneringen aan. Hoe leuk is het dan om tijdens een ‘doe maar gewoon kerst’ eens een iets luxere variant van een heel alledaags gerecht op de ontbijttafel te zetten? Daarmee begin je de kerstochtend meteen goed!
Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
Wil je verrassen met een feestelijk ontbijt, maak dan de allerlekkerste rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone.
Lunch en brunch, een gezellige middag om de tafel
Slaap je liever uit tijdens de kerstdagen? Dan kan het ook een goed idee zijn om in plaats van voor een ontbijt te kiezen voor een uitgebreide brunch of een lunch. Het is vreselijk gezellig om lekker me je familie of vrienden om de tafel te zitten en te genieten van de lekkerste gerechtjes. Je kunt die lunch of brunch zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Kies voor wat gerechten met vlees, denk bijvoorbeeld aan een groot worstenbrood dat je met elkaar deelt, in plaats van kleine worstenbroodjes. Met de bladerdeeg plaattaart van gehakt, peren, uienringen en kaas pak je ook lekker uit. Vis doet het ook altijd goed bij een lunch of brunch. Visgerechten zijn tenslotte vaak wat lichter, en er wordt meestal al genoeg gegeten tijdens kerst. Kleine quiches met zalm en garnalen kun je van tevoren maken, zodat je ze alleen even hoeft op te warmen in de oven. Dat kan handig zijn als je veel gasten hebt. Ook de aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room zou je al eerder kunnen bakken en in de oven opwarmen voor je ze belegt. De visnuggets, die ook op de borrelplank niet misstaan, verdienen ook een mooi plekje op de brunchtafel. Natuurlijk hebben we ook een gerecht voor je waar geen vlees of vis aan te pas komt. Ragout is iets wat je vaak op tafel ziet verschijnen tijdens de feestdagen. Vaak bereid met rundvlees of kip. Maar doe het dit keer eens anders en maak een kaasragout met eieren. Daar maak je ook vrienden mee onder de vegetariërs.
Ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen
Van restjes brood en fruit van het seizoen maak je een geweldig lekkere en fruitige ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen.
Kaasragout met eieren
Deze heerlijke kaasragout met eieren valt bij iedereen in de smaak. Heerlijk in een pasteitje of als vleesvervanger bij de warme maaltijd.
Bladerdeeg plaattaart met gehakt, peren, uienringen en kaas
Het seizoen op tafel met een bladerdeeg plaattaart met gehakt, peren, uienringen en kaas met een echt krokante bodem.
Worstenbrood om te delen
Van een worstenbrood om te delen kun je lekker veel plakken snijden. Met dit xxl saucijzenbroodje maak je gegarandeerd vrienden.
Visnuggets voor op de borrelplank
Van verse witvis, en andere zorgvuldig gekozen ingrediënten maak jij de lekkerste visnuggets die je ooit hebt geproefd.
Witloftaartje met Kernhem
Voor grote of kleine trek, witloftaartjes met kernhem kunnen altijd. Als luxe lunch, maar ook als hapje tussendoor zijn ze geweldig lekker!
Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room
Een origineel voorgerecht? Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room, daarmee scoor je bij al je tafelgenoten!
Kleine quiches met zalm en garnalen
Heerlijk als lunch, maar ze doen het ook heel goed als voorgerechtje in een feestelijk menu, deze kleine quiches met zalm en garnalen.
Zoetzure groenten, jij decoreert de gerechten het mooist dit jaar!
Koken met kerst is vaak ook een uitdaging om je tafelgenoten te verrassen met lekkerste, maar zeker ook met de mooiste gerechten. Wil jij dit jaar scoren met de allermooiste gerechten? Decoreer ze dan met zoet zure groenten. Je kunt daarmee, op een uiterst simpele manier, de leukste, de mooiste en de lekkerste decoraties voor jouw kerstmenu maken. Je kunt de decoraties al lang voor kerst maken. Lekker makkelijk, want zo kun je tijdens kerst je vooral focussen op het koken en is de afwerking heel snel gepiept. Je maakt een eenvoudige marinade en daar leg je stukjes verschillende soorten groente, die je in mooie figuurtjes snijdt, in. Je hebt er geen ingewikkeld gereedschap voor nodig om de decoraties te maken, met een scherp mes, een kaasschaaf en wat koekjesstekers in de vorm van een kerstfiguurtje ben je er al. Al na een dag kun je ze gebruiken, in de koelkast zijn ze twee weken houdbaar.
Decoreren met zoetzure groenten
Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.
Doe maar gewoon gezellig met kerst!
Doe maar gewoon gezellig! De nadruk ligt natuurlijk op gezellig. Maar houd het dit jaar behalve gezellig ook eens ‘gewoon’. Gewoon als in dat je met kerst geen enorme hoeveelheid geld hoeft uit te geven om de meest luxe gerechten en drankjes met op tafel te zetten. Het gaat er om dat je met kerst een fijne tijd met je vrienden en/of familie hebt. Uiteraard hoort daar wel iets lekkers bij en dat mag ook best iets speciaals zijn, het is tenslotte wel kerst. Er wordt met kerst de meestal behoorlijk alcohol gedronken. Wil je daar, om wat voor reden dan ook, niet aan mee doen, of vind je dat het wel wat minder mag, dan is een mocktail een geweldig idee. We hebben een heerlijke voor je, met cranberry’s, sinaasappel en kaneel. Lekkere, winterse, smaken, dus hartstikke lekker om bij je kerstborrel of brunch te serveren. Dat geldt ook voor de prachtige kerstkrans van gerookte vis. Daarmee zet je iets heel spectaculairs op tafel, en het leuke is, die krans is helemaal niet moeilijk om te maken. Dus als je bewonderende blikken wilt oogsten, duik dan de keuken maar in met de gerookte vis. Dan wordt het gewoon een gezellig feestje!
Kerstkrans van gerookte vis
Breng met Kerst sfeer en smaak op tafel en maak een spectaculaire kerstkrans van gerookte vis boordevol smaak en verrassingselementen.
Mocktail van cranberry’s met sinaasappel en kaneel
Maak zelf een heerlijke basissiroop en je serveert in no-time een geweldige mocktail van cranberry's met sinaasappel en kaneel.
Begin het kerstdiner goed met een van deze voorgerechten
Een goed kerstmenu begint met een lekker voorgerecht. Een voorgerecht hoeft geen groot of zwaar gerecht te zijn. De bedoeling van een voorgerecht is om de eetlust en de verwachtingen voor de rest van het diner, van je gasten op te wekken. Een klein gerechtje, maar wel bomvol smaak, doet dat, zonder de eetlust voor de rest van de gangen te bederven. We hebben twee heerlijke, klassieke, soepjes voor je. Ga jij voor de romige bospaddenstoelensoep? Of maak je, net als je oma vroeger, heel gewoon, een fijne ossenstaartsoep? Liever iets met vis in plaats van soep? Een garnalenmousse in een glaasje is een makkelijk, snel gemaakt voorgerecht. Voor een tikkeltje meer luxe kies je voor het tartaar van zalm en avocadocrème. Wil je een bijzonder en origineel voorgerechtje serveren? Dan kies je voor de bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade. Daarmee zet je een cadeautje voor je gasten neer.
Romige bospaddenstoelensoep
Het recept voor de lekkerste romige bospaddenstoelensoep die je ooit hebt gegeten. Gevuld met shiitake, oesterzwammen en cantharellen.
Garnalenmousse in een glaasje
Een lekker voorgerechtje voor een bijzonder etentje? Maak eens een garnalenmousse in een glaasje. Makkelijk en heel snel gemaakt!
Ossenstaartsoep
Zet weer eens een echte, ouderwetse klassieker op tafel. Ossenstaartsoep is een heerlijk voorgerecht dat je tafelgenoten zal verrassen!
Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade
Een voorgerecht met verrassingseffect. De bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade, is een lust voor het oog en de smaakpapillen.
Tartaar van zalm en avocadocrème
Met verse tartaar van zalm en avocadocrème zet je in een mum van tijd een prachtig gerecht op tafel. Perfect voor bijzondere gelegenheid!
Bijgerechten mogen ook niet ontbreken
Met een paar lekkere bijgerechten maak je het kerstmenu compleet. Kies in plaats van aardappelpuree eens voor fondant aardappelen, dat zijn heerlijk krokante aardappeltjes, met een romige binnenkant, die in je mond smelten. Ook een mini aardappelgratin met port salut is een bijgerecht waarmee je je tafelgenoten blij maakt. Maar behalve aardappelgerechten horen er natuurlijk ook groenten op tafel te staan. Lekkere geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten uit de oven bijvoorbeeld. Een heel verrassend bijgerecht is de salade van rauwe spruitjes. Niet alleen verrassend origineel, maar ook verrassend lekker. Zeker bij een winters wildgerecht of stoofvlees is dit een heerlijke salade. Zo at je spruitjes nog nooit!
Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes
Heerlijke krokant gebakken aardappeltjes met een zachte, romige binnenkant, die in je mond smelten, dat zijn fondant aardappelen.
Mini aardappelgratin met port salut
Een heerlijk romig aardappelgerecht uit de Franse keuken. Met de mini aardappelgratin met port salut maak je ieder feestmaal compleet.
Salade Tournaisienne
Doornikse salade of salade Tournaisienne is niet alleen erg smaakvol, ze oogt ook mooi door de verschillende kleurrijke groenten.
Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten
Een geweldig bijgerecht met een beetje luxe, geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten hebben net dat beetje extra.
Salade van rauwe spruitjes
Een salade van rauwe spruitjes, verrassend anders, maar vooral verrassend lekker. Serveer het eens bij wild of een stoofschotel.
Bloemkool uit de airfryer
Met dit recept voor bloemkool uit de airfryer zet je snel een echt lekker bijgerecht op tafel. De roosjes krijgen zo een knapperig korstje.
Het hoofdgerecht, de ster van het ‘doe maar gewoon kerst’ menu
Er zijn mensen die zich in september als het hoofd breken over wat het hoofdgerecht van het kerstmenu moet gaan worden. Maar zo ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn. We hebben acht heerlijke hoofdgerechten voor je uitgekozen, die heel goed in een ‘doe maar gewoon Kerst’ passen. Begin de kerst eens op kerstavond met een heerlijke, pittige, kaasfondue met bier. Die staat zo op tafel, voor een heerlijk ontspannen en gezellig etentje. Die kaasfondue kan trouwens ook prima op tweede kerstdag, hoor. Net als het stamppotje van aardappel en knolselderij; best gewoon, maar de wildgehaktballetjes geven er een toch een feestelijk tintje aan. Over wild gesproken, wat denk je van een gehaktbrood van wildgehakt? Dat is nog eens op een makkelijke manier een groot stuk vlees serveren. Ook met kipfilet in een heerlijke paprika roomsaus uit de oven zet je een feestje op tafel. Net als met de cannelloni met zalm, ricotta en venkel. Pasta met kerst, dat kan met dat gerecht prima! Eet je geen vlees of vis? Maak dan eens gevulde portobello met risotto. Erg lekker en helemaal vegetarisch. Net als de spruitjes met cranberry’s en geitenkaas. Zo lust iedereen spruitjes. Uiteraard hebben we ook nog een klassieker voor je, en dat in de vorm van een vol-au-vent. Door de Belgen van de Fransen geadopteerd, en ook in Nederland gaat die kipragout er best in bij het kerstmenu. Keus genoeg voor een heerlijk hoofdgerecht lijkt ons.
Stamppotje van aardappel en knolselderij; met wildgehaktballetjes
Een makkelijke maaltijd, maar wel speciaal? Een stamppotje van aardappel en knolselderij, met wildgehaktballetjes. Simpel met een beetje luxe
Varkenshaas met mosterdkorstje
Dit recept van varkenshaas wil je zo maken. Perfect gegaard in oven met een krokant mosterdkorstje als heerlijke smaakversterker.
Vol-au-vent; Klassiek en met feestelijke variaties
Vol-au-vent, een door de Belgen geadopteerde Franse klassieker. Nu maak je hem zelf zoals in de gerespecteerde Belgische brasserie!
Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven
Dit recept voor heerlijke kipfilet in paprika roomsaus uit de oven, toont aan dat makkelijk en lekker heel goed samengaan.
Gehaktbrood van wildgehakt
Gehaktbrood, dat is toch wat gewoontjes comfortfood? Niet dit gehaktbrood van wildgehakt. Leuk voor een etentje, of voor tweede kerstdag?
Gevulde portobello met risotto
Een lekker en origineel vegetarisch hoofdgerecht dat ook geschikt is voor een feestelijk etentje? Maak eens gevulde portobello met risotto!
Kaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero
Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!
Cannelloni met zalm, ricotta en venkel
Een heerlijke pastaschotel uit de oven maak je door cannelloni met zalm te vullen. Lekker met ricotta en venkel. En niet moeilijk te maken!
Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
Dit bijgerecht is heerlijk bij een stukje vlees of wild. Spruitjes met cranberry's en geitenkaas passen dus prima in een feestdagenmenu!
De afsluiters voor elk kerstdiner; de nagerechten
We hebben er vijf voor je. En eigenlijk wil je ze allemaal wel. Dat snappen we heel goed, tenslotte hebben we ze allemaal geproefd, die fantastische nagerechten. Maar waarschijnlijk moet je toch een keus maken. Al hebben we natuurlijk wel twee kerstdagen en kerstavond… Ga je voor een spectaculair dessert als de trifle met chocolade en hazelnoten? Of ben je meer in voor iets fruitigs als de Charlotte met stoofperen of de griesmeelpudding met appel en rozijnen? Ze zien er alle drie prachtig uit, maar we beloven je dat ze alle drie niet moeilijk te maken zijn. Durf je het toch niet aan? Ga dan voor het laagjesdessert met cranberrycompote. Supermakkelijk, kan niet mislukken en toch echt helemaal kerst. Tot slot hebben we nog een fantastische kerst kaasplank voor je. Vol met de lekkerste kazen, en het bijzondere is dat ze allemaal ‘gewoon’ uit Nederland komen. Eigenlijk is dat helemaal niet zo gewoon, we grijpen namelijk veel te makkelijk naar buitenlandse kaasjes voor een kaasplankje. En dat terwijl we in Nederland fantastische kazen maken. Maak de kerst kaasplank zo uitgebreid of zo bescheiden als jij hem wilt hebben. Keus in lokaal geproduceerde kaas is er genoeg! Dus leef je uit met de ‘doe maar gewoon kerst kaasplank’!
Een kaasplank straalt gezelligheid uit. Met kerst willen we gezelligheid. Maak eens een mooie kerst kaasplank, als dessert of bij de borrel Dit recept bewijst dat je voor een geweldig lekkere trifle met chocolade en hazelnoten geen uren in de keuken hoeft te staan. Je maakt van een paar simpele ingrediënten, in een paar eenvoudige handelingen, een geweldige griesmeelpudding met appel en rozijnen! Een feestelijk toetje, maar niet te moeilijk? Maak eens een laagjesdessert met cranberrycompote en mascarponeroom. Succes verzekerd! Een spectaculair uitziend nagerecht, maar wel makkelijk te maken? De Charlotte met stoofperen voldoet aan beide eisen. Die moet je proeven! Vol en fruitig, maar ook krokant en luchtig, Eton mess met stoofperen is precies zoals een winters nagerecht hoort te zijn.
Kerst Kaasplank
Trifle met chocolade en hazelnoten
Griesmeelpudding met appel en rozijnen
Laagjesdessert met cranberrycompote
Charlotte met stoofperen
Eton mess met stoofperen
Hapjes, voor bij een heerlijke kerstborrel
Met kerst wordt er ongetwijfeld ook geborreld. En bij een kerstborrel horen hapjes. Die hapjes mogen met kerst best wat bijzonders zijn. Nu begrijpen we dat je bij een ‘doe maar gewoon Kerst’ geen oesters gaat serveren. Dus delen we een paar eenvoudige, maar wel superlekkere hapjes met je. Warme bladerdeeghapjes scoren altijd bij een borrel, en laten we er nu twee voor je hebben. Een met zalm en een met vlees. Ook een lekker warm hapje, en dat is er een om te delen, dat is de camembert uit de oven. Die warme camembert voelt zich overigens ook heel goed thuis op een kaasplankje. Geef je de voorkeur aan koude hapjes? Dan past de bruschetta met gerookte zalm er vast heel goed bij. En je maakt er ook nog eens het overgebleven stokbrood van andere eetmomenten mee op!
Bladerdeeghapje met zalm
Het lekkerste bladerdeeghapje met zalm maak je natuurlijk zelf. Je weet zeker dat je zalm eet en je kunt het kruiden naar eigen smaak.
Bladerdeeghapjes met vlees
Maak de lekkerste bladerdeeghapjes met vlees makkelijk zelf. We hebben een paar wel heel lekkere suggesties voor vullingen voor je.
Kerstkrans met gevulde eieren
Een feestelijk gerechtje voor de eindejaarstijd, met typische kerstkleuren, vol lokale ingrediënten, dat is de kerstkrans met gevulde eieren.
Camembert uit de oven
Een smeltende en smeuïge Franse camembert, recht uit de oven op tafel, verwarmt de harten aan je gastentafel. Een hapje om te delen!
Gevulde dadels (van ver) met kaas (van dichtbij)
Gevulde dadels (geimporteerd) vul je natuurlijk met heerlijke lokale kazen. Kies de verse ingrediënten met zorg en serveer ze met trots.
Bruschetta met gerookte zalm
Blaas dat oude stuk stokbrood nieuw leven in en maak er bruschetta met gerookte zalm van. Niemand die in de gaten heeft dat hij oud brood eet.
Conclusie: een doe maar gewoon Kerst is een heel goed idee!
Je ziet het, je kunt heel goed een fijn kerstfeest vieren zonder overdreven luxe als enorme stukken vlees, dure ingrediënten als oesters et cetera. Niet iedereen heeft ook een budget voor dergelijke dingen, en daarnaast, een beetje minder mag wel toch? De ‘doe maar gewoon Kerst’ van Lekker Tafelen bewijst dat je met wat meer gewone ingrediënten, een prima feestje kunt bouwen!
We wensen je een fijne kerst, en tafel vooral lekker !!
Geweldig artikel. Ontzettend bedankt.
We doen ons best. Graag gedaan Florina! Fijne kerstdagen!