Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes – Drumsticks zijn een van de populairste stukjes van de kip. Er zijn ontelbare manieren om deze pootjes te bereiden en je kunt ze overal voor inzetten. Ze worden veel gegeten als borrelhap, zijn onderdeel van buffetten of de warme maaltijd en kinderen zijn er gek op! Reden genoeg om je alles over dit stukje kip te vertellen!
Wat zijn drumsticks?
Drumsticks, dat zijn de ‘kleine kippenpootjes’. Oftewel, de kippenpoten, waar het bovenste deel van af is gehaald. In principe wordt deze naam gebruikt voor het onderste gedeelte van de poten van elke soort gevogelte. In dit artikel beperken we ons tot kip drumsticks. Deze pootjes zijn heel veelzijdig. Je kunt ze op een heleboel verschillende manieren bereiden en omdat ze vrij klein zijn is het een vleessoort die redelijk snel te garen is. Dat garen kun je op verschillende manieren doen. Drumsticks kunnen gebakken worden in een pan of in de oven, maar je kunt ze ook heel goed op de barbecue roosteren. Zelfs frituren is mogelijk. Door deze veelzijdigheid zijn de drumsticks in te zetten in allerlei soorten keukens, je kunt de marinade of de kruiding aanpassen naar elke kookstijl die je wilt.
Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!
Drumsticks marineren! Ga jij drumsticks bereiden? Lees onze tips over het marineren van drumsticks. Zo geef je ze een heerlijke smaak mee!
Eerlijk kippenvlees kopen
We gaan geen heel betoog houden over wat je wel en niet moet eten. Alleen met betrekking tot het kopen van kippenvlees willen we je vragen om er wel even bij na te denken. Als je drumsticks gaat kopen, kijk je dan naar wat je koopt? Of grijp je zonder nadenken een pak drumsticks uit de koeling van de supermarkt mee? Een goede slager of poelier weet waar het kippenvlees dat hij verkoopt vandaan komt, en/of de kippen op een verantwoorde manier zijn gefokt. En hij of zij zal je daar ook graag over willen vertellen. De vakkenvuller in de supermarkt heeft vaak geen idee van de herkomst van het vlees dat in het schap ligt. En de kiloknallers die je vaak in de supermarkt tegenkomt, die kunnen echt niet meer! Dus als jij een kritische consument bent, dan ga je in gesprek met de slager of de poelier. Verantwoord kippenvlees is zeker duurder, maar je hebt dan ook iets op je bord liggen dat lekkerder is.
Bewaren van kippenvlees
Als je verse drumsticks hebt gekocht en je wilt ze niet direct bereiden en eten, hoe kun je ze dan het beste bewaren? Om te beginnen bewaar je kip (en ander vlees en gevogelte) altijd in de koelkast of in de vriezer. Kippenvlees bevat veel eiwitten. Nu zijn eiwitten bouwstoffen die je nodig hebt om gezond te kunnen eten. Alleen hebben eiwitten wel een nadeel, en dat is dat ze bij een verkeerde behandeling een voedingsbodem kunnen vormen voor bacteriën. Sommige van deze bacteriën zijn dermate schadelijk dat je er een flinke voedselvergiftiging van kan oplopen. Zorg dat de temperatuur van je koelkast niet hoger staat dan 4 graden. Laat de verpakking open. Verder houd je rauwe kipproducten altijd gescheiden van ander vlees. Je kunt rauwe kip na aankoop nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de gekochte drumsticks langer bewaren, dan kun je ze invriezen. Verpak ze in diepvrieszakjes of in folie. Je kunt ingevroren kip maximaal 9 maanden bewaren in de diepvries. Ontdooi de drumsticks in de koelkast voor je het gaat bereiden. Let er bij het ontdooien op dat het lekvocht niet in aanraking komt met ander voedsel en dep het vlees droog voor gebruik. Drumsticks die je al hebt bereid in een gerecht kun je maximaal drie maanden in de diepvries bewaren.
Het garen van kipdrumsticks
Zoals bij alle kipproducten, is het ook bij drumsticks van het grootste belang dat je ze goed gaar laat worden. Kippenvlees kan campylobacter- en salmonellabacteriën bevatten. Hier kun je erg ziek van worden, dus let er echt op dat je er voor zorgt dat de drumsticks goed gaar worden. Als je ze bakt in een koekenpan of in de oven laat garen is dit meestal geen probleem. Als je ze op de barbecue legt wordt het een ander verhaal, want dan gaat het bakproces aan de buitenkant vaak harder dan aan de binnenzijde van de pootjes. Je zou kunnen overwegen om ze voor te garen door ze te van tevoren te koken. Daarna kun je ze marineren of kruiden naar jouw smaak en ze op de barbecue roosteren. De bacteriën hebben dan geen kans en jij kunt onbezorgd van de drumsticks genieten.
De leukste en lekkerste recepten met kipdrumsticks
Je kunt drumsticks kruiden of marineren op de manier die jij het lekkerst vindt. En daarna kun je ze bereiden op de manier die jou het meest aanspreekt. Heb je toch inspiratie nodig? Kijk dan bij onze recepten met drumsticks. Er zijn er vast wel wat bij waar jij en je tafelgenoten blij van worden!
Kipdrumsticks in teriyaki marinade
Als je deze kipdrumsticks in teriyaki marinade proeft, is het bijna niet te geloven dat ze ook heel makkelijk te...
Cassoulet met limabonen en kip
Onze versie van een Franse klassieker is deze cassoulet met limabonen en kip. Zonder eend en varkensvlees deze keer, maar...
Drumsticks in kokos-kerriesaus, heerlijke kippenpootjes!
Drumsticks in kokos-kerriesaus gestoofd! Zo worden ze lekker mals. Heerlijk bij de warme maaltijd. Maar ook als onderdeel van een...
Couscous met ras el hanout en drumsticks
Comfortfood uit eigen keuken, couscous met ras el hanout en drumsticks. Snel, makkelijk en erg smaakvol met lekker veel verse...
Kip stoofpotje met volop verse groenten
Een goddelijk kip stoofpotje van kipdrumsticks en kipkoteletten. Aangevuld met heerlijk verse groenten! Een topper voor de nazomermaanden.
Duivelse drumsticks met zelfgemaakte barbecue saus
Bourgondisch dineren met vrienden en/of familie? Dit is een topper. Duivelse drumsticks, saus, erbij verse frieten en salade en smullen...
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!