• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

Informatie en recepten met een kaas om trots op te zijn

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Edammer kaas

Edammer – Ze zijn bolvormig, rood of geel, en al heel lang, over de hele wereld bekend en beroemd, onze eigen Edammer kaas, ook wel kortweg Edammer genoemd. Helaas wordt deze kaassoort in Nederland niet echt veel gegeten, in tegenstelling tot het buitenland, waar de Edammer razend populair is. De meeste worden dan ook geëxporteerd. En dat is best jammer, want zeker een wat rijpere Edammer is beslist een delicatesse. We mogen als Nederlanders best wel eens een beetje trotser zijn op dergelijke zaken. Want wat van ver komt is echt niet altijd beter.

De geschiedenis van de Edammer kaas

Edammer is een harde, Nederlandse kaas. Traditioneel, al in de Gouden Eeuw, werd deze kaas verhandeld vanuit Edam, wat rond 1400 al een belangrijke havenplaats was. In eerste instantie werd de Edammer kaas geruild voor andere goederen. Zo gingen de kazen rond 1700 de hele wereld over. In deze tijd werd de kaas ook wel ‘Cleyne kaas’ of ‘klootkaas’ genoemd. Dat laatste had uiteraard te maken met het feit dat de kazen rond zijn. Er wordt in de zomer in Edam nog steeds een kaasmarkt gehouden. De kaas wordt, net als vroeger, met bootjes aangevoerd. Deze bootjes worden gelost op de “loswal” en vervolgens door de kaasdragers naar de kaasmarkt gebracht. Hier worden de kazen gekeurd. Vervolgens wordt met ‘handjeklap’, de kiloprijs van de Edammer kaas afgemaakt. De kaasmarkt in Edam is beslist een leuk uitje. Je kinderen zullen het vast ook geweldig vinden om te zien.

Hoe wordt de kaas gemaakt?

Edammer wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Hieraan wordt zuursel en stremsel toegevoegd. De melk gaat dan stremmen. De wrongel, de vaste stof in de kaas, scheidt zich af van de wei, het vocht. De wrongel wordt tot een ronde kaas geperst in een mal. Zodra de kaas is gestold wordt deze van een etiket voorzien en in een pekelbad gelegd. Daarna krijgt de kaas een plastic laagje. Vervolgens worden de kazen in een kaaspakhuis te rijpen gelegd.

Een jonge Edammer rijpt 4 tot 6 weken, en heeft een frisse, romige smaak. Een belegen Edammer krijgt al wat meer karakter. Deze rijpt twee maanden. Een oude Edammer rijpt een jaar, en ontwikkelt zo een volle, aromatische smaak. Tenslotte rijpt een overjarige Edammer 36 maanden. Dit wordt een echte brokkelkaas, sterk en intens van smaak.

Een Edammer kaas weegt 1,7 kilo. Het vetgehalte van een Edammer kaas is 40+. Dat betekent dat 40% van de vaste stof van de kaas uit vet bestaat.

Keurzegel Edammer

Beschermde herkomstbenaming

De kazen, vooral de exemplaren die naar het buitenland worden geëxporteerd, hebben een kenmerkend rode kleur. Deze kleur wordt veroorzaakt door de rode paraffinelaag die de kaas krijgt. Er worden ook wel gewoon gele kazen verpakt in rode folie. Oorspronkelijk werd de Edammer kaas op meerdere plaatsen in Noord-Holland geproduceerd, maar ook wel in Groningen. Tegenwoordig wordt alle fabrieks Edammer geproduceerd bij FrieslandCampina in Marum. Verder wordt er door sommige kaasmakers nog wat boeren Edammer kaas gemaakt.

Omdat Edammer over de hele wereld beroemd is heeft de Europese Commissie een keurmerk verstrekt dat de Edammer kaas beschermt tegen namaak. Sinds 2010 mag onder de naam ‘Edam Holland’, alleen nog Edammer kaas verkocht worden die ook daadwerkelijk in Nederland geproduceerd is.

Recepten met Edammer

Zoals je met Goudse kaas heerlijke dingen kunt koken, kun je dat met Edammer ook.  In recepten waarin Goudse kaas verwerkt is, kun je die Goudse dan ook vrijwel altijd naadloos vervangen door Edammer.  Dus, leef je uit!

Kaassaus
Saus

Kaassaus; van Hollandse kaas

Sauzen maak je toch zeker zelf en vers? Ook voor een lekkere kaassaus heb je geen pakje nodig. Met dit basisrecept kun je alle kanten uit!

Kaas-uienquiche met Zeeuws spek
Quiche

Kaas-uienquiche met Zeeuws spek

Een hartige taart met een Nederlands tintje, deze kaas-uienquiche met Zeeuws spek. De Edammer maakt hem extra lekker. Dit wil je proeven!

Vorige Volgende
Tags: KaasKaas - Nederlandse kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen