• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Een Engels ontbijt maken? Dat doe je zo

Ook lekker als brunch of lunch!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Engels ontbijt

Engels ontbijt – Het Engels ontbijt, ook wel ‘full English breakfast’ genoemd, is een van de meest bekende gerechten uit de Britse keuken. Het is bijzonder populair over de hele wereld. Het ontbijt bestaat uit een uitgebreide selectie van warme, hartige gerechten, zoals bacon, gebakken eieren of roerei, worstjes, witte bonen in tomatensaus, champignons, geroosterde tomaten, en bloedworst. Er zijn ook varianten waarbij hash browns (een soort aardappelpannenkoekjes) en kippers (gerookte vis) bij wordt gegeten. Daarnaast wordt er toast met boter, marmelade, jam, honing et cetera bij gegeten. Dit alles wordt dan geserveerd met thee, koffie en sinaasappelsap.

Een klein stukje geschiedenis

Het gerecht heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en is ontstaan in de arbeidersklasse van Engeland. De arbeiders hadden behoefte aan een stevig ontbijt om hen de dag door te helpen, omdat ze vaak lange en zware werkdagen hadden. Het Engels ontbijt was een gemakkelijke en goedkope manier om aan deze behoefte te voldoen. Tegenwoordig is het voor de meeste Engelsen niet meer gebruikelijk om dagelijks op deze manier te ontbijten. Om te beginnen kost het wel wat tijd om een Engels ontbijt te bereiden, en daar heeft natuurlijk niet iedereen ’s morgens vroeg tijd voor en zin in. Dus in veel Engelse huishoudens wordt alleen in het weekend op deze manier ontbeten. Daarnaast, gezien de ingrediënten waaruit het ontbijt wordt samengesteld, en die dus behoorlijk wat vet bevatten, is het naar de huidige maatstaven ook niet de gezondste manier van ontbijten. Maar lekker is een dergelijk ontbijt wel, dus af en toe moet het gewoon kunnen. Overigens wordt het in veel Engelse eetgelegenheden niet alleen als ontbijt geserveerd, maar de hele dag door. Je kunt er dus, als je zo’n zwaar ontbijt niet ziet zitten ’s morgens vroeg, ook gewoon een lunch van maken. Het Engels ontbijt is zeker niet alleen populair in Engeland, maar ook in andere delen van de wereld. Het wordt vaak geserveerd in hotels en restaurants als onderdeel van het ontbijtbuffet en het is dan populair onder de toeristen. In sommige landen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, wordt het ontbijt ook wel een ‘Australian breakfast’ of ‘Kiwi breakfast’ genoemd.

Zelf een Engels ontbijt samenstellen

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat je niet alle eerder genoemde onderdelen van het Engels ontbijt even aantrekkelijk vindt, of je vindt de hoeveelheid gerechten eenvoudig veel te veel. Houd dan bijvoorbeeld eieren met bacon, worstjes en toast met boter en jam aan als basis, en voeg daar de onderdelen aan toe die jij lekker vindt.

Als je boodschappen gaat doen, koop dan goede kwaliteit braadworstjes, en dikke plakken bacon en bloedworst. Witte bonen in tomatensaus kun je zelf maken, maar we begrijpen dat dat wat lastig is bij het bereiden van een ontbijt. Van het merk ‘Heinz’ zijn er blikken te koop met ‘baked beans’.

Als je aan de slag gaat om een Engels ontbijt te bereiden, begin dan met het braden van de worstjes, bak dan de bloedworst en de bacon. Als deze klaar zijn, kun je ze in een schaal in de oven op 100 graden warm houden. Je kunt dan in dezelfde pannen eventueel champignons en tomaten bakken. Warm vervolgens de witte bonen in tomatensaus op. Maak toast door brood te roosteren. Als laatste bak je de eieren of maak je de roereieren en zet je koffie en/of thee. Dan serveer je het Engels ontbijt direct.

Tafel lekker !!

Ontbijt; de lekkerste ontbijtrecepten voor een goed ontbijt

Ontbijt; de lekkerste ontbijtrecepten voor een goed ontbijt

Gebruik deze ontbijtrecepten en je zet een goed ontbijt op tafel. Vers en zelfgemaakt! Recepten met vers fruit, kaas, zuivel, eieren en meer.

DeelPin12TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes
Nagerecht

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries
Specials

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten
Specials

Doe maar gewoon KERST

botersauzen
Specials

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Romero
Specials

Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn

bakken met peer
Specials

Bakken met peer (cake & divers)

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen