Engels ontbijt – Het Engels ontbijt, ook wel ‘full English breakfast’ genoemd, is een van de meest bekende gerechten uit de Britse keuken. Het is bijzonder populair over de hele wereld. Het ontbijt bestaat uit een uitgebreide selectie van warme, hartige gerechten, zoals bacon, gebakken eieren of roerei, worstjes, witte bonen in tomatensaus, champignons, geroosterde tomaten, en bloedworst. Er zijn ook varianten waarbij hash browns (een soort aardappelpannenkoekjes) en kippers (gerookte vis) bij wordt gegeten. Daarnaast wordt er toast met boter, marmelade, jam, honing et cetera bij gegeten. Dit alles wordt dan geserveerd met thee, koffie en sinaasappelsap.
Een klein stukje geschiedenis
Het gerecht heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en is ontstaan in de arbeidersklasse van Engeland. De arbeiders hadden behoefte aan een stevig ontbijt om hen de dag door te helpen, omdat ze vaak lange en zware werkdagen hadden. Het Engels ontbijt was een gemakkelijke en goedkope manier om aan deze behoefte te voldoen. Tegenwoordig is het voor de meeste Engelsen niet meer gebruikelijk om dagelijks op deze manier te ontbijten. Om te beginnen kost het wel wat tijd om een Engels ontbijt te bereiden, en daar heeft natuurlijk niet iedereen ’s morgens vroeg tijd voor en zin in. Dus in veel Engelse huishoudens wordt alleen in het weekend op deze manier ontbeten. Daarnaast, gezien de ingrediënten waaruit het ontbijt wordt samengesteld, en die dus behoorlijk wat vet bevatten, is het naar de huidige maatstaven ook niet de gezondste manier van ontbijten. Maar lekker is een dergelijk ontbijt wel, dus af en toe moet het gewoon kunnen. Overigens wordt het in veel Engelse eetgelegenheden niet alleen als ontbijt geserveerd, maar de hele dag door. Je kunt er dus, als je zo’n zwaar ontbijt niet ziet zitten ’s morgens vroeg, ook gewoon een lunch van maken. Het Engels ontbijt is zeker niet alleen populair in Engeland, maar ook in andere delen van de wereld. Het wordt vaak geserveerd in hotels en restaurants als onderdeel van het ontbijtbuffet en het is dan populair onder de toeristen. In sommige landen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, wordt het ontbijt ook wel een ‘Australian breakfast’ of ‘Kiwi breakfast’ genoemd.
Zelf een Engels ontbijt samenstellen
Nu kan het natuurlijk gebeuren dat je niet alle eerder genoemde onderdelen van het Engels ontbijt even aantrekkelijk vindt, of je vindt de hoeveelheid gerechten eenvoudig veel te veel. Houd dan bijvoorbeeld eieren met bacon, worstjes en toast met boter en jam aan als basis, en voeg daar de onderdelen aan toe die jij lekker vindt.
Als je boodschappen gaat doen, koop dan goede kwaliteit braadworstjes, en dikke plakken bacon en bloedworst. Witte bonen in tomatensaus kun je zelf maken, maar we begrijpen dat dat wat lastig is bij het bereiden van een ontbijt. Van het merk ‘Heinz’ zijn er blikken te koop met ‘baked beans’.
Als je aan de slag gaat om een Engels ontbijt te bereiden, begin dan met het braden van de worstjes, bak dan de bloedworst en de bacon. Als deze klaar zijn, kun je ze in een schaal in de oven op 100 graden warm houden. Je kunt dan in dezelfde pannen eventueel champignons en tomaten bakken. Warm vervolgens de witte bonen in tomatensaus op. Maak toast door brood te roosteren. Als laatste bak je de eieren of maak je de roereieren en zet je koffie en/of thee. Dan serveer je het Engels ontbijt direct.
Tafel lekker !!