Roomkaas – Je smeert het op je brood, of op een toastje. Maar roomkaas is veel meer dan een eenvoudig broodbeleg. De kaas met de milde, lichtzure smaak is ook geweldig om mee te koken of te bakken. Maar wat weet jij eigenlijk van roomkaas?
Een heel veelzijdig product
Heb je je wel eens gerealiseerd dat roomkaas een heel veelzijdig zuivelproduct is? Het wordt wereldwijd in veel verschillende keukens gebruikt, en niet alleen om een broodje of een bagel mee te besmeren. Roomkaas wordt onder andere gebruikt om sauzen mee te maken, maar het wordt ook ingezet voor desserts. Ook in de nodige recepten voor hartige gerechten kom je roomkaas tegen. In dit artikel lees je niet alleen over de oorsprong van dit zuivelproduct, maar ook over de productie ervan en de culinaire toepassingen. Daarnaast vind je hier natuurlijk de lekkerste recepten met roomkaas.
Zo wordt roomkaas gemaakt
Er wordt over de hele wereld roomkaas gegeten en gemaakt. In Nederland wordt Monchou gemaakt. Die ken je ongetwijfeld van de in Nederland wereldberoemde ‘Monchoutaart’. Om de kaas te maken wordt er room en melk gepasteuriseerd. Daar worden dan melkzuurbacteriën aan toegevoegd om het fermentatieproces op te starten. Zo wordt de melk dikker en krijgt de kaas zijn kenmerkende, zachte en romige structuur. Vervolgens wordt er stremsel toegevoegd om de wrongel te scheiden van de wei. Hierna wordt het mengsel gemengd tot een gladde consistentie. Roomkaas hoeft niet te rijpen en het product heeft dan ook geen korst.
Het verschil tussen roomkaas en zuivelspread
Als je in het koelschap van de supermarkt kijkt, zie je daar verschillende soorten roomkaas liggen. Als je goed kijkt, zul je zien dat er ook producten zijn die er zo op het oog op lijken, maar die ‘zuivelspread’ worden genoemd. Roomkaas en zuivelspread zijn niet hetzelfde. Want roomkaas mag alleen zo worden genoemd als het aan een aantal specifieke eisen voldoet. Er moet bijvoorbeeld minsten 33% vet in de kaas zitten. Als dat niet het geval is, is het dus geen roomkaas en wordt het zuivelspread genoemd. Zuivelspread is wat lichter, dat komt door het lagere vetgehalte en het is wat frisser van smaak.
Over cheesecake en andere recepten
Wist je dat de beroemde cheesecake ook gemaakt wordt met roomkaas? Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je daarvoor neutrale soort, zonder smaakje, kiest. Niet elke kaas is hetzelfde. Sommige soorten zijn wat minder stevig omdat er meer vocht in zit. We gaan geen reclame maken, maar kies voor het maken van een cheesecake of een ander gebak, voor desserts die op moeten stijven, altijd een A-merk om het beste resultaat te bereiken. Die roomkazen zijn gewoon wat steviger. Welke soort je voor het maken van een saus of een soep gebruikt maakt niet zoveel uit.
Kaasjes in verschillende smaken
Natuurlijk wordt de naturelle roomkaas heel veel verkocht. Dat is niet zo vreemd, want door de neutrale smaak van de kaas kun je hem met heel veel andere ingrediënten combineren. Met knoflook, met verschillende kruiden, maar ook met fruit, met groenten, met vlees en met vis. Om het je makkelijk te maken worden er ook roomkaasjes verkocht waar al een smaakje aan toegevoegd is. Je kent ongetwijfeld de kuipjes waaraan knoflook en tuinkruiden toegevoegd zijn. Lekker makkelijk om op een toastje of een broodje te smeren, maar ook heerlijk om te verwerken in bijvoorbeeld een pastasaus of om een soep mee op smaak te brengen. Daarnaast worden er kaasjes verkocht waaraan peper is toegevoegd, maar er zijn ook varianten met bijvoorbeeld ananas of perzik. Er bestaat ook een variant met zalm.
Conclusie:
Roomkaas is een heel veelzijdig product dat heel veel toepassingen kent. Van een simpel toastje tot een essentieel onderdeel van een culinair meesterwerk, de smaak en de milde textuur maken de kaas een publiekslieveling.
Recepten met roomkaas
Heb je al zin gekregen om te gaan koken of bakken? Dan ben je hier op de juiste plaats. De lekkerste recepten met roomkaas vind je op Lekker Tafelen. Van heerlijke borrelhapjes tot prachtige desserts, van cheesecake tot soep en van salade tot gevulde brie. Snuffel er maar eens tussen en je vindt ongetwijfeld iets lekkers om te maken met de roomkaas die misschien nog in je koelkast ligt.
Borrelhapjes met roomkaas; 4 heerlijke variaties
Maak de lekkerste borrelhapjes met roomkaas en wat andere ingrediënten. Recepten voor 4 variaties en wat leuke ideeën om ze te serveren.
Blini’s met 3 verschillende toppings
Deze verleidelijke blini's maak je zelf voor op de borreltafel. Vers, lekker en echt beter dan de welbekende zak chips. Verwelkom je gasten met trots en smaakvolle hapjes.
Zuivelspread; maak het zelf dan weet je wat je eet!
Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread zelf! Gebruik verse ingrediënten en weet wat je eet!
Kaneel taco gevuld met roomkaas en gebakken appel
Verras je tafelgenoten met dit heerlijke en originele nagerecht van kaneel taco gevuld met roomkaas en gebakken appel.
Emmentaler kaasrolletjes met rauwe ham en roomkaas
Al zijn ze nog zo lekker, dit keer geen blokjes Goudse kaas maar verrassende Emmentaler kaasrolletjes met rauwe ham en roomkaas.
Cheesecake met gekarameliseerde peren
In het perenseizoen haal je natuurlijk peren bij de teler. Daarmee maak je deze fantastische cheesecake met gekarameliseerde peren.
Notenkoekjes; originaliteit bij de koffie
Serveer iets origineels bij de koffie, dat is gastvrij! Deze notenkoekjes zijn daar een voorbeeld van. Ze worden opgerold als een croissant.
Cheesecake met peer en koek
Je hebt geen oven nodig om deze cheesecake met peer en een bodem van heerlijke koek te maken. Erg lekker als nagerecht of bij de koffie.
Gevulde champignons (basis + 4 varianten)
Het recept voor gevulde champignons en vier varianten. Je kunt deze gevulde champignons als hapje maar ook als voorgerecht serveren.
Trio van gerookte vis
Zalm, paling en heilbot vormen de basis van dit trio van gerookte vis. Dit voorgerecht is de perfecte start van een feestelijk etentje.
Gevulde brie; ook dat kun je zelf maken!
Een caloriebommetje vandaag, maar wel lekker! Gevulde brie is heel eenvoudig zelf te maken en een lekkernij bij de borrel.
Bosvruchten roomkaas plaatcake
Met een plaatcake kun je lekker variëren. De bosvruchten roomkaas plaatcake maak je met zo makkelijk met elk ander fruit van het seizoen.
Crostini met abrikozen en roomkaas
Maak van een simpel stokbrood de lekkerste crostini met abrikozen en roomkaas. Een zomerse versnapering waar je mensen echt mee verrast.
Glaasje roomkaas met limoncello en aardbeien
Het ideale zomerdessert is een glaasje roomkaas met limoncello en verse aardbeien. Heerlijk fris met net dat beetje extra door de limoncello.
Aspergesoep met roomkaas
Een heerlijke aspergesoep met roomkaas, die zo is gemaakt en die vast vaker op tafel komt. Je gebruikt de schillen voor de bouillon!
Oreo brownies met een topping van roomkaas
Troostvoedsel of een guilty pleasure? Deze Oreo brownnies met een topping van roomkaas zijn natuurlijk zalig, maar je zet ze niet wekelijks op tafel.
Tomatensalade met roomkaas en Nduja
Roomkaas, lekker op een boterham of in een saus maar ook in deze tomatensalade met nduja komt deze kaas prima tot zijn recht.