• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Eerlijke buffelmozzarella uit Nederland

Redactie door Redactie
in Specials
0

Italiaanse Mozzarella in kwaad daglicht

Orobianco mozzarella logoDonderdag 21 augustus 2014. Liefhebbers van mozzarella kijken geschokt naar de televisie. Er wordt een item uitgezonden over het dierenleed dat buffels wordt aangedaan in Italië. De buffels waar bijna alle melk voor de supermarkt-mozzarella uit Nederland vandaan komt. Ineens staat mozzarella in een kwaad daglicht. Lekker Tafelen wil je laten zien dat het ook anders kan! We bezochten een kaasmakerij in Nederland.

Eerlijke buffelmozzarella uit Nederland

In Nederland zijn diverse buffelboerderijen en kaasmakers die werken met verse buffelmelk. Zij laten zien hoe het ook kan: diervriendelijk! De bedrijven zitten verspreid door heel Nederland en wij bezochten er eentje in Opende bij Grootegast om met eigen ogen een kijkje te nemen in de wereld van de Nederlandse buffelmozzarella.

Buffelmozzarella kaasmakerij in de “middle of nowhere”

Eerlijke buffelmozzarella uit Nederland- LT peebos straatEen paar minuten voor mijn aankomst begin ik te twijfelen aan mijn navigatie. “Klopt dit wel?”. Ik ben namelijk beland in een prachtig stukje Groningen vol bomen, hoog gras met bloemen in de berm en weilanden met her en der een boerderij. Maar ik ben echt op de juiste plek. In deze weelderige omgeving staat de boerderij van Martijn Veenstra en Martha van Zwol, ‘Orobianco’, verstopt. Hier maken ze o.a. hun buffelmozzarella. Want naast mozzarella van verse buffelmelk maken ze ook ricotta en burrata. Achter de boerderij is een deel omgebouwd tot kaasmakerij. Martha en Martijn zijn beide vol passie over hun bedrijf en product. Martha geeft de rondleiding terwijl Martijn en hun Italiaanse compagnon Pietro de Simone kaas aan het maken zijn.

Ambachtelijke mozzarella

LT Mozzarella in de maak03

Hier wordt op ambachtelijke wijze mozzarella gemaakt van verse Nederlandse buffelmelk. En vandaag is mijn geluksdag, want op de dag van mijn bezoek is het proces van het maken van de mozzarella in volle gang. Zoals ze zelf zeggen: ‘Echte verse buffelmozzarella belandt binnen drie dagen van de buffel in je mond.’ De buffelmelk die gebruikt wordt voor het maken van de mozzarella en andere kazen komt uit Nederland. Om precies te zijn van de buffelfarm van de familie Kelder. Doordat de kaasmakers weten waar hun melk vandaan komt en de boerderij van de familie Kelder vaak bezocht hebben, kunnen ze garanderen dat hun basisproduct, de buffelmelk eerlijk en vers is. LT Mozzarella in de maak04Het hele proces van het maken van de kaas gebeurt in één dag. En dat begint ’s morgens al om 6 uur. Dan wordt, onder andere door toevoeging van stremsel, de zogenaamde wrongel gemaakt. De melk wordt niet van tevoren gepasteuriseerd, dit gebeurt pas later in het proces. Vervolgens wordt de wrongel gesneden en met de hand losgeschut. Er wordt dan heet water bij gedaan en met een stok wordt er geroerd in de hele grote ronde bak. Langzaam ontstaat er mozzarella. Je ziet eerst de draden ontstaan en daaruit vormt zich een jumbo mozzarellabol. Als al het water uit de bak met kaas is gehaald, is de mozzarella ook gelijk gepasteuriseerd. Hierdoor is de kaas ook geschikt voor zwangere vrouwen. Het enige wat niet met de hand gebeurt is het persen van de bollen. Dit kan wel, maar is bijna niet haalbaar. Een kleine machine perst de bollen, maar er komt nog steeds veel handwerk aan te pas. Zo wordt de mozzarella met de hand aangedrukt en met de hand uit de mallen gehaald. Hierna gaan de bolletjes in een groot waterbad en zijn ze al klaar. Ze worden nog 24 uur nagerijpt, dan zijn ze geschikt voor consumptie en kunnen we ervan genieten. Een heel puur en eerlijk product dus!

Eerlijke mozzarella

Wat is nou eigenlijk een eerlijk product? Martha en Martijn laten dit eigenlijk perfect zien. Voor hen is transparantie erg belangrijk. Geen geheime productie achter gesloten deuren. Maar gewoon laten zien wat je maakt en hoe je het maakt. Natuurlijk is er het ‘geheim van de smid’, maar dat heeft iedereen die heerlijke producten maakt. Dat is wat de mozzarella zijn smaak en karakter geeft. En stiekem willen we dat ook helemaal niet weten.

Dierenwelzijn en duurzaamheid bij Orobianco

Hoewel Martha en Martijn zelf geen buffels melken, vinden ze ‘dierenwelzijn’ ontzettend belangrijk. De eerder genoemde boerderij van de familie Kelder te Coevorden hebben ze vaak bezocht, waardoor ze zeker weten dat de buffels daar goed gehouden worden. Zelf houden ze bij Orobianco ook wat buffels en die zien er gezond, nieuwsgierig en verzorgd uit. Dat het dierenwelzijn bij hen hoog in het vaandel staat, zie ik aan álle beesten die op en rond de boerdrij lopen: buffels, paarden, katten en konijnen, ze zien er allemaal even lief en verzorgd uit. En dat kan alleen maar bij eigenaren die goed zijn voor hun dieren. Ze hebben trouwens niet alleen oog voor het dierenwelzijn, maar ze doen nog meer om zo zo duurzaam mogelijk te produceren. Want, bij de productie van voedingsmiddelen komt veel schoonmaakwerk om de hoek kijken vanwege de strenge wettelijke eisen. En daarom hebben ze gekozen voor een biologisch schoonmaakmiddel om net dat beetje extra te kunnen doen voor het milieu.

Bij Orobianco zit het wél goed!

We kunnen naar aanleiding van ons bezoek een aantal dingen concluderen en die zijn allemaal positief! Ten eerste staat dierenwelzijn voorop bij het bij het bedrijf van Martha en Martijn. Ze weten waar hun eerlijke buffelmelk vandaan komt en dat die 100% van Nederlandse bodem is. Dat de buffels die hun melk geven gezond zijn en goed verzorgd worden. Dat hun mozzarella en andere kaasjes ambachtelijk en vol passie worden gemaakt. En dat hun mozzarella een echt eerlijk product is!

Waar kunnen we die mozzarella kopen?

De mozzarella van Orobianco is door heel het land te koop. Hier vast een aantal adressen:

  • Kaashandel van der Ley, Groningen
  • Le Stelle, Haren
  • ’t Kappertje Delicatessen, Zuidhorn
  • Erik’s Delicatessen, Amsterdam

De versheid van dit product maakt online verkoop bijna onmogelijk. Kun je er niet aankomen? Laat het je kaasspecialist weten. Heb jij misschien nog een adres waar dit mooie kaasje verkrijgbaar is? Laat het ons weten.

Tags: Kaas
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 7

  1. Kim Van Eck says:
    5 maanden geleden

    Waar kan ik buffelmozzarella kopen in de buurt van Amersfoort?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Bij de Zuivelhoeve in Amersfoort Kim.

      Beantwoorden
  2. Jolanda says:
    7 jaar geleden

    Rondom Papendrecht deze fantastische mozzarella te koop???

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      Wij hebben je vraag doorgezet naar de maker Jolanda met de vraag of zij je hier willen beantwoorden. Hou het dus even in de gaten ?

      Beantwoorden
  3. Marije says:
    8 jaar geleden

    Wie weet waar je in de buurt van Valkensward buffel mozzarella kunt kopen

    Beantwoorden
  4. Laura says:
    11 jaar geleden

    Ook bij ons te koop; Het Kaaslokaal Deventerstraat 4 Apeldoorn

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Dankjewel Laura voor deze feedback!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief