Ei in soep – Maak je soep extra lekker en voedzaam met ei
Ei in soep, op verschillende manieren
Als je soep iets extra’s wil geven kun je behalve soepballetjes, vermicelli of croutons ook denken aan eieren. In de Oosterse keuken wordt hier veel gebruik van gemaakt. Denk maar aan Soto of Pho, dit zijn beide soepen, waar vlak voor het serveren een (vaak gehalveerd) gekookt ei aan toegevoegd wordt. Het contrast van de hartige soep of bouillon met de vrij neutrale smaak van eieren is erg lekker. Ook de Fransen gebruiken eieren in de soep, al is dit niet zo opvallend. Ze maken een liaison, een mengsel van room en ei om de soep mee te binden.
Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus
Je soep of saus heerlijk romig en fluweelzacht maken? Voeg een liaison toe en upgrade je gerecht heel makkelijk naar restaurant kwaliteit.
Check het recept of lees de infoEisoep of sliertjessoep
Dit is precies zoals het klinkt, een soep met ei erin. Hier wordt eerst een lekkere basissoep gemaakt, vaak is dit een bouillon, een zure Hongaarse soep of een lichtgebonden groentesoep. Vlak voor serveren wordt er, al roerende, straalsgewijs los geklopt ei aan toegevoegd. Door de hitte van de soep stolt het ei en krijg je allemaal sliertjes. Daarom wordt de soep ook wel sliertjessoep genoemd.
- Klop per liter soep 3 eieren los met een beetje zout en peper. Verhit de soep, maar laat hem niet koken. Roer met een pollepel rond, zodat er een soort kolk ontstaat. Giet het mengsel nu in een dunne straal in de hete soep. Serveer direct.
Spinaziesoep met ei
Soep is ideaal voor een snelle lunch. De spinaziesoep met ei is behalve erg lekker ook gezond en erg mooi om te zien.
Reepjes omelet of flensjes
Een erg leuke variatie is om een dunne omelet te bakken en die als hij nog net niet gaar is op te rollen. Hierdoor blijft de opgerolde omelet mooi bij elkaar. Dit kun je maken van een los geklopt ei met kruiden, maar je kunt er ook een beetje bloem en melk aan toevoegen en er dunne flensjes van bakken. Dat laatste wordt in Duitsland vaak gedaan, dit maakt van je soep direct een maaltijdsoep, want het vult behoorlijk.
- Klop twee eieren los met een eetlepel water en kruiden naar keuze. Bak er in een niet te grote koekenpan met een klein beetje olie 4 dunne omeletten van. Bak ze maar aan een kant. Als de bovenkant zijn glans begint te verliezen rol je de omelet op. Haal uit de pan en snijd in reepjes. Voeg de omelet reepjes vlak voor serveren toe aan de hete soep.
- Roer 2 eetlepels bloem met 3-4 eetlepels melk tot een glad papje. Voeg er 2 eieren aan toe en klop tot een glad beslag, breng op smaak met kruiden naar keuze en bak het eimengsel zoals hierboven beschreven.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.