Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Elf winterse ideeën in het schaatsseizoen

1 757

De spanning stijgt. It giet oan, de kranten staan er vol mee. Tijd om ons op te maken voor een winterse schaatstocht. Of je dat nu in Friesland doet of op de vaart rond je woonplaats, er zijn talloze plaatsen in Nederland waar jij kunt genieten van een heerlijk winters tafereel. Schaatsen, sleeën, en natuurlijk de wollen puntmuts, de warme handschoenen en de gebreide sjaal. Dat is Hollandse nostalgie. Bij alle winterpret horen natuurlijk de bekende warme lekkernijen. Doe het een keer niet uit blik, maar bereid je goed voor. Even geen rood wit blauwe punt mutsen, maar alles home made. Dat levert een daverend applaus op de ijsbaan op.


1. Erwtensoep of op z’n Hollands: Snert

Warme snert hoort erbij. Wat een heerlijke nostalgie. Trek een blik open. Neeeee. doe het nou eens lekker vers. Wat is er nou leuker als met een grote pan zelfgemaakte snert het ijs op te stappen. Daar gaat iedereen graag even voor zitten. Bovendien is een kom snert een prima energieverstrekker voor de fanatieke schaatsers. Gezond, lekker en als je een grote pan maakt is het helemaal niet zoveel moeite.

Recept: Oer Hollandse Erwtensoep

2. Warme chocolademelk

Natuurlijk hoort de warme chocolademelk erbij. Ook dat is weer geen kwestie van een pak chocolademelk warm maken. Zorg voor een echte chocolademelk natuurlijk met vers geklopte slagroom en voor de volwassen schaatsers is er ook nog de warme chocolademelk met een tic. Maak je het thuis? Kies dan eens voor de warme chocolademelk met marshmallows.

3. Gevulde koeken

Koek en zopie. Warme chocolademelk met gevulde koeken. Ook de gevulde koeken kun je prima in je eigen over maken. Maak ze kort van te voren zodat je ze warm uit kunt delen op het ijs. Dat is dubbel pret en zorgt voor de meest spontane reacties.

Gevulde koeken uit eigen oventje

4. Gluhwein

Glühwein is eigenlijk letterlijk gloei wijn. Natuurlijk omdat we het hebben over verwarmde wijn, maar vooral ook omdat het een heerlijk warm effect heeft op de kou lijdende schaatsers. In een flinke ketel met een vuurtje eronder maar pas op, de ijsbaan loopt er van leeg. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze ook wat energie verspillen aan het schaatsen.

Recept: Glühwein

5. Originele Zopie

Weet je dat Zopie eigenlijk helemaal niets met die warme chocolademelk te maken heeft. De originele zopie is een warme drank van een mengsel van bockbier en rum. Dat is even hele andere koek.

1 liter (bock)bier, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels, 2 schijfjes citroen, 125 gram bruine basterdsuiker, 2 eieren, 1 dl rum

Breng het (bock)bier met het kaneelstokje, de kruidnagels en citroen aan de kook. Laat het ca. 20 minuten op een heel laag vuur trekken. Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!

6. Saucijzenbroodjes

Niets geen traditie maar wie krijgt er nou niet graag een warm saucijzenbroodje als die op het ijs staat. Niemand doet het, dus wees eens origineel. Natuurlijk lever je dan niet van die smakeloze kruimelhappen die je in de supermarkt kocht en thuis afgebakken hebt. Klik op onderstaande link en je serveert het beste van het beste.

Saucijzenbroodjes

7. Oliebollen

Waarom zou je geen oliebollen bakken tijdens deze dagen. Warme oliebollen, goed gevuld zijn echte energiebommen die alle schaatsers nodig hebben. Bak ze goed, in verse olie, op de juiste temperatuur en je hebt de lekkerste oliebollen helemaal zelf gemaakt. Dat had je er graag voor over als je al die tevreden gezichten achteraf ziet.

Recept: Oliebollen

8. Broodje met

Vooral warm is belangrijk op de schaatsbaan. Maar gemak natuurlijk ook. Want we willen vooral onze tijd besteden aan het schaatsen. Uren in de keuken staan is er dan niet bij. Denk dan eens aan broodjes met…… neem bijvoorbeeld kroket, of hamburger, en ook die maak je lekker zelf. Dat kun je voorbereiden en op de dag zelf heb je er dan niet zoveel omkijken naar.

Broodje met rundvleeskroketten

Broodje met hamburger

9. Voor de koffiefreaks

Ben je echt liefhebber van koffie? Dan kies je toch niet voor warme chocolademelk? Nee, dan zou je bijna van je geloof vallen. Maar ook voor de koffieliefhebber zijn er mogelijkheden genoeg.

Irish koffie

Kaneel koffie

10. Wiener Schnitzel

Na de ijsbaan en een dag vol winter plezier zoek je thuis weer op om daar nog even na te genieten in wintersport stijl. Natuurlijk heb jij een paar prachtige schnitzels in huis die je zelf paneert en met een schijfje citroen serveert. Wat is er nou meer genieten als echte, goed gemaakte en grote wiener schnitzels na zo’n intensieve dag.

Recept: Wiener Schnitzel

11. Dessert in stijl

Ook het dessert van deze prachtige dag mag helemaal in stijl. Bak Kaiserschmarrn. Deze Oostenrijkse specialiteit is natuurlijk de afsluiter van een dag vol schaatsplezier.

Recept: Kaiserschmarrn

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Els Smit zegt

    Leuke ideeën opgedaan voor de themamiddag “winter” voor op mijn werk.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer