Gelukkig is er een behoorlijke ommezwaai gaande bij het gebruik van koffie. Een aantal jaren geleden hadden we massaal een koffiezetapparaat met de bekende filterzakjes. De commerciële industrie heeft met diverse apparaten geprobeerd ons aan een gemaksbakkie te helpen. Daar zijn we met grote getalen ingestonken, maar gelukkig komen we tegenwoordig weer terug op ons oude vertrouwde bakkie. We gaan zelfs een stapje verder door terug te gaan naar de koffiebonen en koffie te verheffen als kunst en smaakbeleving. Krijgt koffie nu dezelfde status als wijn?
Een stukje geschiedenis
Koffie heeft zo’n vaste plaats in ons dagelijks leven, dat het bijna niet is voor te stellen dat het vroeger anders was. Koffie werd in de 17e eeuw vanuit het Midden-Oosten via Turkije in Europa geïntroduceerd. In het Midden-Oosten was koffie drinken aan het eind van de 15e eeuw een dagelijks ritueel dat deel uitmaakte van de samenleving. Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste koffiedrinkers. Ontdekkingsreizigers komen aan het eind van de 15e en 16e eeuw in het Midden-Oosten terecht en bezoeken daar de koffiehuizen. Er doen diverse legendes de ronde. Want er wordt een drank geserveerd die in staat is om vermoeidheid en slaperigheid te verdrijven en die ook nog lekker van smaak is. Dat intrigeert de Europeanen. Handelaren zien daar wel iets in en laten voor de eerste keer in 1615 een schip met koffie uit Turkije naar Europa varen. In de eeuwen daarna verovert koffie z’n vaste plek binnen onze culturen.
De kaneelkoffie van Douwe Egberts. Pure verwennerij
- 180 ml Aroma Rood Koffie
- 2 theelepels kaneelsuiker
- slagroom
- kaneelpoeder
- kaneelkoekje
Schep de kaneelsuiker in een grote kop. Schenk hierop de Aroma Rood koffie. Roer de kaneelsuiker goed door de koffie. Maak het geheel af met een toef slagroom en bestuif deze met wat kaneel. Tip: neem er een kaneelkoekje bij.
Hoe gezond is koffie?
Vele honderden onderzoeken zijn verricht naar het effect van koffie op de gezondheid. Hieruit blijkt dat koffie prima past in een bewust en verantwoord voedingspatroon. Koffie bevat waardevolle antioxidanten en mineralen. Bovendien bevat koffie, zonder suiker en melk, geen calorieën. Koffiedrinken telt gewoon mee bij de inname van de aanbevolen 1,5 a 2 liter vocht per dag. Ook tijdens warme dagen tellen de kopjes koffie mee om de vochtbalans op peil te houden. Voldoende vochtinname is belangrijk voor een goede gezondheid. Elk kopje koffie draagt bij aan de dagelijkse vochtbehoefte. Koffie bevat tussen de 0,8% en 2,5% aan cafeïne – dat is tot 25 gram per kilo koffie (Rothofs, 1986; Casal, 2000). De hoeveelheid cafeïne varieert per koffiesoort. Robusta koffie bijvoorbeeld bevat gemiddeld bijna twee maal zoveel cafeïne als Arabica koffie. Een dagelijkse consumptie van 1 tot 6 kopjes koffie per dag gaat gepaard met een 23 tot 32% lager risico op hartfalen bij vrouwen.
Espresso
Espresso is eigenlijk geen koffiesoort; het is de naam voor een bereidingswijze van koffie. Bij espresso wordt de koffie, anders dan normaal, in zeer korte tijd onder hoge druk bereid.
Espresso is een scheut donkere geconcentreerde koffie (30 cc / ml) gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen. Echte espresso herken je aan een laagje lichtbruine schuimige crema. De cremalaag ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. De cremalaag dient zo stevig te zijn dat het een lepeltje suiker een paar tellen kan dragen. De ideale temperatuur van het water is 93-96 °C. Een espresso serveer je in een kopje met een inhoud van circa 60 ml. Espresso macchiato bestaat uit een normale hoeveelheid gewone espresso, geserveerd in een klein glas of kopje, waaraan een eetlepel warme geschuimde melk wordt toegevoegd.
Cappuccino
De Italiaanse koffievariant cappuccino is oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. Wenen wordt ook wel de koffiehoofdstad van Europa genoemd. Cappuccino bestaat uit 1/3de espresso, melk en melkschuim. Naar eigen smaak kun je eventueel cacaopoeder of kaneel over de kop cappuccino strooien. In Italië drinkt men cappuccino vaak bij het ontbijt.
Cappuccino wordt van oudsher in traditionele koffielanden gezien als onderdeel van het ontbijt. Tegenwoordig drinken we cappuccino op elk gewenst moment van de dag. Cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, warme melk en schuim.
Cappuccino senza schiuma bestaat uit cappuccino zonder schuim. Het drankje bestaat dus alleen uit espresso en warme gestoomde melk. Daarmee is het te vergelijken met een caffè latte of koffie verkeerd zoals wij die kennen.
Cappuccino chiaro bevat een kleiner deel koffie en een groter deel melk dan gewone cappuccino. Men noemt dit ook wel light cappuccino of natte cappuccino. Bij cappuccino scuro serveer je juist meer espresso en minder melk. Deze variant is dus donkerder.