Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Feestavond; hapjes op tafel en genieten maar!

0 1.062

Zomaar enkele lekkere suggesties voor hapjes om bij de borrel te serveren. Ik hoop dat mensen er wat inspiratie van krijgen. Op oudjaarsavond kook ik nooit, maar zet de tafel vol hapjes, een soort lopend buffet, waarvan iedereen die hier komt de hele avond van kan nemen. Er is hier altijd genoeg te eten en te snoepen.”

Mensen die van borrelhapjes en tapas houden als ze een lekker drankje drinken. Je kunt uiteraard zoutjes of nootjes op tafel zetten en dan denk ik hier aan:

  • Japanse mix
  • Overige rijstzoutjes
  • Cashew noten
  • Pinda’s in een jasje van knoflook (ook wel Shanghai noten genoemd)
  • Borrelnootjes (Poesta, Naturel of Provencaal)
  • Katjang Pedis (Pinda’s met een pittig jasje)
  • Suikerpinda’s

Net even een tikkeltje luxer dan chips, Pringles of ander spul uit een zak. Met dit soort dagen mag dat best.

Ook olijven doen het goed. Gemarineerde olijven maak je zo. Koop een pot Spaanse olijven, ingemaakt in zout water. Doe voldoende olijfolie in een bakje, doe er gehakte knoflookteentjes bij en wat vers gesnipperde peterselie en je hebt zalige gemarineerde Mediterrane knoflookolijven! Kijk ook eens hier voor gemarineerde olijven.

Probeer eens plakjes komkommer gemarineerd in witte balsamico en koriander. Een andere heerlijkheid die gretig aftrek vindt en lekker fris.

Zet ook een bakje kerstomaatjes (of babytomaatjes) op tafel met wat zwarte peper. Deze doen het ook erg goed.

Verder hebben we Haringhapjes. Zoute haringpartjes met ui en zuur, stukjes zure haring (haring ingelegd in azijn en kruiden), we hebben zure mosselen en gerookte zalmsnippers. We hebben stukjes gerookte paling (die zijn altijd als eerste op) en we hebben gerookte sprotfilet.

Zet daarnaast royaal vers stokbrood met kruidenboter op tafel.

Met oudjaar mogen de oliebollen en appelflappen en appelbeignets ananasbeignets of bananenbeignets niet ontbreken evenals de klassieke Haringsalade met rode bietjes.

Tenslotte zet je ‘KAAS’ op tafel Franse kaas en Nederlandse harde kazen, en je zet wat ‘WORST’ op tafel. Netjes opgediend met een prikker. Hongaarse salami (de lekkerste), Chorizo, Franse of Spaanse droge worst (Fuet), Leverworst, rauwe ham plakjes en gekookte worst met of zonder plakje augurk. Allemaal lekkere hapjes waar je je vingers bij aflikt.

Je zet Hollandse kaas van jong naar overjarig, roombrie, emmenthaler óf Gruyere, camembert, munster, geitenkaas en blauwschimmelkaas op tafel, van zwak naar sterk smakend. Die misstaan ook niet.

En je zet champignonpaté, roompaté, bourgondische paté en cranberrypaté op de tafel. Ook deze vinden gretig aftrek.

Allen fijne feestdagen, nu kan men zich goed voorbereiden, en een heel goed 2013 al duurt dat nog enkele weken. Volgend jaar smullen we gewoon lekker door met z’n allen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer