• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Ontdek alles over Feta; tips, feiten en heerlijke recepten

Alles wat je moet weten over die Griekse kaas

Redactie door Redactie
in Specials
0
Feta

Feta – De bekendste Griekse kaas, dat is absoluut Feta. Elke kaasliefhebber kent het en de kaas wordt dan ook over de hele wereld gegeten. Wat zou een Griekse boerensalade zijn zonder Feta? En at je al eens gebakken Feta? Maar is de Feta die jij koopt of eet wel de echte? Hoe herken je een imitatie? Alles wat je moet weten over Feta vind je in dit artikel.

Zo wordt Feta gemaakt

Feta is een halfharde, kruimelige kaas. De smaak van de kaas is licht zuur, een beetje ziltig en romig. De kleur is helder wit. Feta wordt gemaakt van schapenmelk. Soms wordt er ook wat geitenmelk aan toegevoegd, maar dat mag maximaal 30% zijn. Er wordt nooit koemelk gebruikt om Feta te maken. De andere ingrediënten zijn zuursel, stremsel en zout.

  • De melk wordt gepasteuriseerd om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Heel soms wordt er ook rauwe melk gebruikt. De productie dient in dat geval aan heel strenge hygiëne-eisen te voldoen.
  • Als de melk is afgekoeld tot ongeveer 30 graden wordt het stremsel en het zuursel toegevoegd. Binnen 1 à 2 uur verandert de melk in een stevige, geleiachtige massa, dit is de wrongel.
  • De wrongel wordt in kleine blokjes gesneden om het vocht, dat de ‘wei’ wordt genoemd, te scheiden van de vaste delen.
  • De wrongel wordt voorzichtig verwarmd en geroerd om meer wei vrij te maken. Vervolgens wordt de wrongel in vormen of kaasdoeken gedaan en lekt het verder uit.
  • Als de kaas is uitgelekt wordt hij in lagen gezouten. Het zout is cruciaal voor de smaak en de conservering van de kaas.
  • De gezouten kazen worden in grote vaten gedaan, waar ze volledig ondergedompeld in pekel, minstens 2 maanden rijpen. Tijdens dat proces ontwikkelt de Feta zijn karakteristieke licht zurige, romige, maar ook pittige smaak.

De echte… of toch niet?

Als jij Grieks gaat koken, en je gaat boodschappen doen om de ingrediënten daarvoor bij elkaar te verzamelen, let je er dan ook op wat je koopt? Vaak gooi je achteloos een of meerdere pakjes ‘Griekse kaas’ in je karretje, bijvoorbeeld om een lekkere Griekse boerensalade te maken, of een ander Grieks recept waar kaas in gaat. Je bent dan in de veronderstelling dat je Feta koopt. Maar is dat ook echt het geval? Er worden heel veel kazen verkocht waarvan de producent hoopt dat jij denkt dat het Feta is. Helaas is het zo dat de kazen er zo op het oog uitzien als de echte Griekse kaas. Maar als je eens goed kijkt, en de verpakking zorgvuldig leest, kom je al snel tot de conclusie dat je in de maling bent genomen, en helemaal geen Feta hebt gekocht.

Echte Feta
Imitatie Feta

Waar je op moet letten als je Feta koopt

Waar moet je op letten als je Feta koopt? Om te beginnen kijk je goed naar de verpakking. Er moet een term als ‘Griekse Feta’ of ‘Authentieke Feta’ op staan. Termen als ‘witte kaas’ of ‘saladekaas’ betekenen dat het niet om echte Feta gaat maar om een imitatie. Vaak zijn die soorten ook gemaakt van koemelk. Ze voldoen niet aan de BOB-criteria die door de Europese Unie zijn gesteld voor het produceren van echte Feta.

Als je echte Feta en een imitatie naast elkaar legt, kun je vaak al aan de structuur zien dat het niet hetzelfde is. Links op de foto hierboven zie je echte Feta, op de foto rechts staat witte kaas. En dan heb je de kaas nog niet eens geproefd. Koop maar eens een stukje Feta en een stukje imitatiekaas en proef ze naast elkaar. Je zult merken dat het verschil echt groot is. Heb je eenmaal echte Feta geproefd, dan zul je voortaan geen genoegen nemen met een imitatie. En ja, er is wat verschil in prijs, maar dat verschil is nu ook weer niet enorm. Veel supermarkten verkopen echte Feta voor een prijs die niet ver af ligt van de imitaties. Doe jezelf dus het plezier van echte Feta. Het maakt je gerechten echt lekkerder.

Wat Feta echte Feta maakt

De Grieken zijn, terecht, trots op hun Feta. Ze beschouwen het als een cultureel erfgoed laten dan ook graag de beschermde status van hun kaas zien. Sinds 2002 gelden er binnen de Europese Unie dan ook strikte regels voor het produceren en verkopen van echte Feta. Die regels worden door de Grieken ook wel de 15 Feta geboden genoemd. Ze staan hieronder voor je op een rijtje.

De 15 Feta geboden

  1. Feta is een stukje van het Grieks culturele erfgoed, dat op elke wettige manier, beschermd en gepropageerd moet worden.
  2. De kaas vormt een belangrijk onderdeel van de voeding in Griekenland. Er wordt per jaar meer dan 10 kilo gegeten per hoofd van de bevolking. Dat is iets wat met geen enkele andere kaas in de wereld gebeurt.
  3. Feta is door de Europese Unie erkend als een traditioneel Grieks product, met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB).
  4. De betrouwbare toepassing van haar wettelijk vastgestelde normen is vereist voor de voortzetting van de bescherming van Feta door de E.U.
  5. Positieve perspectieven voor een succesvolle handel worden alleen gegarandeerd door een hoge kwaliteit van de kaas en een concurrerende kostprijs.
  6. De kaas wordt vervaardigd en rijpt enkel en alleen in een door de Griekse wet bepaald begrensd gebied, tot welke behoort: West-Thracië. Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos. De kaas wordt gemaakt van verse schapenmelk of van een mengsel daarvan met geitenmelk in overeenkomst tot 30%. De melk wordt geproduceerd door dierenrassen die op traditionele manier gevoerd worden, in bovengenoemd gebied, en voor wie het voedsel wordt gebaseerd op de natuurlijke flora.
  7. De kaas rijpt gedurende ten miste 60 dagen.
  8. Het vochtgehalte mag niet meer bedragen dan 56%, terwijl het droge vetgehalte tenminste 43% moet zijn.
  9. De vervaardiging is verboden buiten het door de wet bepaald begrensde gebied van productie.
  10. De vervaardiging van Feta van schapen- en geitenmelk die daar geproduceerd is, is verboden binnen het gereglementeerde afgebakende gebied.
  11. Het gebruik van andere soorten melk dan geiten- en schapenmelk is verboden.
  12. Het is verboden bij het ruwe product dat men voor kaasvervaardiging gebruikt koemelk, gecondenseerde melk, melkpoeder, melkeiwitten en caseïne toe te voegen.
  13. Verboden is het gebruik van antibiotica, conserveermiddelen en keurstoffen in alle stadia van de productie.
  14. Het is ook verboden op de verpakkingsinformatie voedingsbeweringen te vermelden die niet met de werkelijkheid stroken en de consumenten misleiden.
  15. Volgens handelseconomisch besluit is het verboden om in een Griekse boerensalade andere kaas dan Feta te gebruiken.

Feta bewaar je in pekel

Het op de juiste manier bewaren van Feta is heel belangrijk om de smaak, de textuur van de kaas en de kwaliteit te behouden. De kaas wordt meestal verkocht in een verpakking met pekel. Pekel is een zoutwateroplossing. De pekel helpt om de kaas vochtig te houden en is belangrijk voor het behoud van de smaak. Laat de kaas dan ook in de originele verpakking zitten en zorg dat dat de kaas volledig onder de pekel blijft. Als je de verpakking hebt geopend:

  • Je houdt een restje over, doet dat dan over in een schoon plastic doosje, waarin je ook de pekel doet, en dat je luchtdicht kunt afsluiten. Heb je niet genoeg pekel over? Dan kun je een nieuwe maken door een liter water te mengen met 2 eetlepels zout. Op die manier kun je de kaas 3 tot 4 weken bewaren, zolang de pekel helder blijft en de kaas volledig ondergedompeld is.
  • Heb je Feta zonder pekel gekocht? Wikkel de kaas dan strak in plastic huishoudfolie of bakpapier om uitdrogen te voorkomen. Bewaar de kaas maximaal 5 – 7 dagen.
  • Je kunt de kaas ook in een luchtdichte pot doen en er genoeg olijfolie overheen gieten om de kaas volledig onder te zetten. Je geeft hiermee ook nog eens extra smaak aan de kaas.

In de koelkast of de vriezer

Bewaar Feta altijd in de koelkast bij een temperatuur van 2 tot 5 graden C en controleer kaas die uit de originele verpakking is altijd op tekenen van bederf. Let op een slechte geur, een slijmerige textuur, of een verkleuring.

Je kunt de kaas eventueel invriezen. Maar dat heeft wel invloed op de textuur. De kaas wordt na het ontdooien minder kruimelig en zachter. Wil je Feta in de vriezer bewaren, doe de kaas dan in een luchtdichte zak en bewaar hem maximaal 3 maanden bij -18 graden. Laat de kaas langzaam in de koelkast ontdooien voor je hem gebruikt.

Recepten met feta

Je maakt met Feta de lekkerste gerechten. Natuurlijk zul je de kaas vaak tegenkomen in salades. Kijk maar eens tussen de recepten hieronder, je zult er verschillende salades met Feta vinden. Maar ook in warme gerechten doet de Griekse kaas het heel goed. In quiches of hartige taarten, ovenschotels, pastagerechten of risotto komt de kaas heel goed tot zijn recht. Je kunt met de kaas ook heerlijke dips maken, of het gebruiken als topping in de soep. En ben je een echte liefhebber? Maak dan zeker eens gebakken Feta!

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Probeer deze makkelijke pappardelle met gepofte paprika en feta. Lekker met spinazie, cashew en crème fraîche.

Watermeloen met crème van feta
Hapjes

Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk

Een borrelhapje waar je van blijft eten, watermeloen met crème van feta is licht, fris en een klein beetje zout van de feta.

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; zonder vuile pannen!

Met paprika in alle kleuren zet je in een handomdraai een vrolijke quiche op tafel. Lekker als maaltijd of voor bij de borrel.

Gebakken feta of Saganaki cheese
Voorgerecht

Gebakken feta maken: dit wil je proeven

Gebakken feta, ook wel saganaki cheese, is een simpel en smaakvol Grieks voorgerecht dat je maakt met maar een paar ingrediënten.

Pasta met raapsteeltjes
Pastagerechten

Pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta

Kleur, smaak, seizoen? Een pasta met raapsteeltjes-pesto, tomaatjes en feta heeft het allemaal in zich. Een topper voor voorjaar en zomer.

Mango avocado salade met feta
Salade

Mango avocado salade met feta, een salade vol kleur en smaak

Met de mango avocado salade met feta zet je niet zomaar een salade op tafel, dit is een blikvanger barstensvol smaak en kleur.

Salade met rosbief
Salade

Salade met rosbief en Feta

Een frisse salade met rosbief, die een hartige touch krijgt door de Griekse Feta. Eet de maaltijdsalade als lunch of diner.

koolraapstamppot recept vegetarisch
Stamppot

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Maak een stamppot eens vegetarisch. Deze koolraapstamppot is een feestje van het seizoen. Vol gezonde ingrediënten en verrassende smaken.

Yufka Börek
Hapjes

Yufka Börek met feta en peterselie

Yufka Börek is krokant van buiten en van binnen heerlijk zacht, gevuld met stukjes feta en peterselie. Een gerecht uit de Turkse keuken.

Wrap van ei met spinazie, avocado en feta
Lunch

Wrap van ei met spinazie, avocado en feta

Thuis, op school of op je werk is deze wrap van ei met spinazie een leuke en lekkere verrassing als lunch. Vol smaken en verse ingrediënten.

Gratin van zoete aardappel met feta
Ovenschotels

Gratin van zoete aardappel met feta

Bereik een echt wauw effect door heel makkelijk een unieke gratin van zoete aardappel met feta te maken. Vol verrassende smaken en texturen.

Feta bites
Hapjes

Feta bites, krokante kaashapjes van filodeeg en feta

Waan je op de Griekse eilanden met kinderlijk eenvoudige feta bites uit de oven. Een smaakexplosie van knapperig, zout en een beetje zoet.

Vorige Volgende
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Tags: Kaas
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief