Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fingerfood; Plankjes om te delen ( Vleeswaren – Paddenstoelen -Kaas )

Sharing dinners, samen delen, we ontdekken het gelukkig ook in Nederland. Het is helemaal niet raar meer als je gewoon een aantal plankjes op tafel zet en iedereen daarvan snoept. Een beetje de oude worst en kaasplankjes van vroeger bij een verjaardag.

0 5.143

Fingerfood; Plankjes om te delen – Sharing dinners, samen delen, we ontdekken het gelukkig ook in Nederland. Het is helemaal niet raar meer als je gewoon een aantal plankjes op tafel zet en iedereen daarvan snoept. Een beetje de oude worst en kaasplankjes van vroeger bij een verjaardag. Maar tegenwoordig ligt er geen stukje leverworst meer op, maar pakken we uit met bijzondere vleeswaren, stoer brood, paddenstoelen en fijne kaasjes.

Vleeswaren plankje sharing dinner (2)Regelmatig schuiven er hier mensen aan, zit mijn eettafel vol. Of het nu gepland is of onverwacht, ik heb niet altijd tijd of wil geen tijd maken om uitgebreid te koken. Ik zit liever ook samen aan diezelfde tafel, luisterend naar de verhalen, genieten van elkaar. Als je het een beetje slim aanpakt en een aantal plankjes neerzet met verschillende dingen hoef je de keuken ook niet meer in. Nou ja, misschien alleen nog voor een toetje dat je al eerder gemaakt hebt.

Als je het plankje samenstelt probeer dan eens vleeswaren (of paddenstoelen of kaasjes) die je misschien normaal niet zo snel op je boterham zou doen. Daarnaast doen olijven het natuurlijk altijd goed, een glaasje met komkommer, peen en selderij, grote kappertjes en voor de durfal een pittig groen pepertje.


Fingerfood; Wat leg ik op mijn plankjes?

Vleeswaren plankje

Zomaar wat voorbeelden:

Iberico Pata Negra: de Spaanse ham van het Iberico varken dat door het eten van eikeltjes een specifieke smaak meekrijgt.

Parmaham: de bijzondere ham uit Italië, die echt niet alleen maar met een stukje meloen lekker is

Saltufo: truffelliefhebbers moeten dit echt een keer geproefd hebben! Een bolletje salami met stukjes truffel en een korstje van Parmezaanse kaas. Vraag je slager dit alvast in dunne plakjes te snijden.

Capocollo: is werkelijk heerlijk. Ik moest echt even zoeken waar dit bijzondere stukje vlees vandaan komt. De naam doet meteen aan Italië denken en dit stuk vlees komt inderdaad uit het zuiden van Italië, Calabrië. Het lijkt misschien in eerste instantie op gedroogde ham, maar het wordt van een ander deel van een varken gemaakt. Het kruidenmengsel waarmee deze ham wordt geconserveerd zorgt mede voor een bijzondere smaak.

Bresaola: van het rund en oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Italië. Het vlees wordt gezouten en een aantal maanden aan de lucht gedroogd.

Salami scudetto: als je denkt dat salami alleen met bakken knoflook komt, dan moet je deze knoflook-loze variant eens proeven. Als je daarnaast weet dat een ingrediënt van deze worst de beroemde ham uit Parma is, dan weet je ongeveer wat je kan verwachten.

Salami corallina: een salami uit Umbrië met wat pit omdat er spek en peperkorrels aan zijn toegevoegd. Een klein beetje knoflook maakt het af.

Maar denk ook aan coppa, spinata (die is ook wel eens te krijgen in een mooie wild variant), een echte boeren achterham, chorizo, gedroogde worstjes of Ardenner of serranoham. Mooi dun gesneden, vraag dat aan je slager!

Paddenstoelen plank sharing dinner

Paddenstoelen plankje

Wil je een plankje maken met paddenstoelen denk dan ook eens aan de oesterzwam, de prachtige hoorn des overvloeds (trompette de la mort), cantharel, shiitake, eekhoorntjesbrood of de bundelzwam. Even in de pan met wat olie, twee gesneden teentjes knoflook en wat fijngesneden peterselie. Vers gemalen peper rijkelijk erover en een heel klein beetje zeezout. Een gevulde portobello, die je alvast in plakjes snijdt past er ook prima op. Misschien moet iedereen er even aan wennen, die paddenstoelen niet in de saus of soep maar het is oh zo lekker.

Kaasplankje

Als ik kaasplankjes neerzet, probeer ik er altijd nog wat bijzondere kaasjes bij te doen. In Nederland weten we prima hoe we een mooie belegen of oude brokkelkaas kunnen maken. Past prima op een plankje en hoort er zeker op. Maar pasgeleden liet mijn kaasboerin mij een Oostenrijkse bergkaas proeven, gemaakt hoog in de bergen, van koeien die de hele zomer niets anders gedaan hebben dan snoepen van kruiden en gras. Deze kaas rijpt in ‘hooibloemen’, zaden en bloemen van diezelfde weiden hoog boven in de bergen. En dat proef je, dit is dus echte graskaas! Doen!

Als je dan toch bij jouw kaasboer staat om te vragen of ze die bergkaas ook hebben, kijk dan of je meteen een stukje van een Mont Vully (Classic) kan proeven. Een Zwitserse kaas, die een paar keer per week gewassen wordt met Pinot Noir. Bijna zonde van een mooie rode wijn, maar wat het doet met dit kaasje maakt alles goed. Dus zeker een hele goede voor een je plankje. Vanessa is ooit eens in de Zwitserse kaasjes gedoken (niet letterlijk natuurlijk), dus wil je meer weten over een Tilsitter, Appenzeller, Gruyère of Emmentaler bekijk dan eens wat zij erover geschreven heeft.

Zelf ben ik een fan van blauwschimmelkazen. Hoe meer ze stinken, hoe lekkerder ik ze vind. Maar we hebben het over sharing dinner en je houdt ervan of alleen al van de geur wordt je misselijk. Dus op dit soort plankjes beperk ik me tot de wat algemenere soorten zoals een gorgonzola.

Proeven bij de kaasvrouwen

Ik heb misschien heel veel geluk met mijn kaasvrouwen, maar ik mag altijd alles proeven. Zo kan ik beter bedenken of het iets is wat ik zoek of dat ik toch liever iets anders heb. Doe dat ook, vraag of je mag proeven. En als je iets niet lekker of passend vindt, zeg dat dan ook. De kaasvrouw schiet er niets mee op dat jij wegloopt met een kaas die je helemaal niet lekker vindt. Ze verkoopt liever iets waar je van geniet en daar dan de volgende keer wat over zegt. Doen dus!

Ik leer graag van anderen en hoor graag wat jij op een plankje doet. Dus heb je nog ideeën kom maar door!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer