• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Elise de Haan door Elise de Haan
in Specials
0
0
Franse kazen

Franse kaas – Loop een kaaswinkel binnen en je ziet dat de Franse kaassoorten naast het assortiment Nederlandse kaas ook een flinke plek innemen. Franse kazen zijn populair in Nederland. En dat is niet zo gek, want er worden in Frankrijk de lekkerste kazen gemaakt. Lekker Tafelen zet de belangrijkste soorten op een rijtje. En daarnaast voorzien we je van heerlijke recepten met allerlei soorten Franse kaas. Als jij een echte kaasliefhebber bent mag je dit artikel dan ook niet missen!

Brie; de populairste Franse kaas

Wat je ongetwijfeld niet zal verbazen is dat de populairste soort Franse kaas toch weer die hele bekende witschimmel is. Namelijk de brie! Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, gezien zijn romige structuur, en vaak milde, toegankelijke smaak. Toch is brie niet maar zo brie. In de supermarkt zie je vooral voorverpakte fabrieksbrie. De smaak daarvan is heel neutraal, en vaak is de kaas ook niet echt lekker gerijpt. Er worden bries verkocht met allerlei mooie benamingen. Denk aan de genoemde fabrieksbrie, maar ook roombrie, boerenbrie, brie van de mat, et cetera, zijn veel gebruikte termen om brie te benoemen. Maar brie is geen beschermde naam. Iedereen mag brie maken, waar ook ter wereld. En dan is er ook nog brie met keurmerk en zonder keurmerk. Veel kaasliefhebbers zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Ben jij zo’n kaasliefhebber? Lees dan ons artikel over brie. Er zal je een hoop duidelijk worden en het artikel kan je helpen om eens een andere brie uit te zoeken. Natuurlijk kun je brie ook gebruiken om er heerlijke gerechten mee te maken. Onderaan het artikel vind je dan ook de allerlekkerste recepten waarin brie is verwerkt.

Brie; eet jij wel de echte?

Brie
Specials

Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?

Check het recept of lees de info

Bekende Franse kaassoorten

Behalve de brie zijn er natuurlijk nog meer soorten Franse kaas die erg populair zijn. De camembert is uiteraard een van deze soorten. Dit kleine, in Normandië geproduceerde kaasje, heeft een wat robuustere smaak dan brie, maar benadert de populariteit ervan zeker. Maar er is meer dan de witschimmels. Voor de liefhebbers van een wat pittiger kaas is er natuurlijk de roquefort, de populairste blauwader kaas uit Frankrijk. Maar ook worden er in Frankrijk, net als in Zwitserland, bergkazen gemaakt. De tomme de Savoie en de comte zijn erg bekend. Een bijzonder kaasje is de morbier, half hard, licht pittig en met een zwarte streep in het midden van de kaas. Wil je wat meer weten? Kijk eens naar de artikelen over deze specifieke bekende Franse kazen.

Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Vacherin Mont d'Or of Vacherin du Haut Doubs

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Comté

Comté; De koning onder de bergkazen

Roquefort

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

Vorige Volgende

De lekkerste recepten met Franse kaas

Natuurlijk hebben we een heleboel lekkere recepten voor je van gerechten waarin Franse kaas is verwerkt. Want behalve om zo te eten, kun je heerlijk koken met Franse kaas. De kazen smelten meestal goed, dus ze doen het prima in een ovenschotel. Maar ook in de pasta, of in een salade zijn deze kazen heerlijk. De recepten met brie vind je overigens in een apart artikel. Want deze kaas is zo populair dat hij wel een eigen hoofdstuk verdient.

tosti uit de pan met franse kaas
Ontbijt en lunch

Tosti uit de pan, met Franse kaas

Haal eens een tosti uit de pan in plaats van uit het tosti-ijzer. Koop vooral goed brood en een echt lekkere kaas voor een perfect resultaat.

Risotto met snijbonen en blauwe kaas
Risotto

Risotto met snijbonen en blauwe kaas

Zin in een bordje vegetarisch comfortfood? Dan is deze risotto met snijbonen en blauwe kaas precies wat je nodig hebt!

Bloemkoolsoep met aardappel en Port Salut
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep met aardappel en Port Salut

Bloemkoolsoep is altijd een goed idee, maar met deze bloemkoolsoep met aardappel en Port salut zul je bonuspunten scoren bij je tafelgenoten!

Asperges in mimolette roomsaus
Bijgerecht

Asperges in mimolette roomsaus

Ben jij ook zo gek op 'het witte goud'? Dan hebben we asperges in mimolette roomsaus voor je. Een must, zeker als je ook kaasliefhebber bent!

Biefstuk met roquefortsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met roquefortsaus; Dat is smaak!

De krachtige smaak van de blauwe kaas past perfect bij biefstuk. Probeer maar eens dit recept voor Biefstuk met roquefortsaus

Vacherin Mont d'Or of Vacherin du Haut Doubs
Kookschool

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Twee namen, het zelfde kaasje. Zwitsers en Frans. Vacherin Mont d'Or en Vacherin du Haut Doub. Kaasliefhebber? Dan moet je hem echt proeven!

Vorige Volgende

Een plankje vol Franse kaas

Bij het samenstellen van een kaasplankje kun je eigenlijk niet om een aantal Franse kaassoorten heen. Een mooie brie of camembert mag zeker niet ontbreken, maar ook een stuk pittige blauwschimmel hoort er bij. Met een kaasplank dat is samengesteld uit diverse soorten kaas zul je de plank niet snel mis slaan. Wist je dat de Fransen die kaasplank meestal eten als een menugang vóór het zoete dessert? Een kaasplank bij de borrel vinden ze vooral heel vreemd. Maar wij als eigenwijze Nederlanders doen het gewoon op onze eigen manier, dus serveer de lekkerste Franse kaasjes vooral ook bij de borrel! Inspiratie nodig? We hebben een paar heerlijke kaasplankjes voor je, waaronder een Franse en een Zwitsers-Franse kaasplank. Maar sla vooral zelf aan het combineren, de mogelijkheden zijn eindeloos en wie weet tot welke mooie combinaties je komt!

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

kaasplankjes
Specials

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info

Zijn wij kaaskoppen of zijn de Fransen dat eigenlijk?

Je verwacht misschien dat we in Nederland hoog op het lijstje staan van landen waar de meeste kaas wordt gegeten. Niets is echter minder waar. We produceren en exporteren best veel kaas, maar wat de consumptie van onze nationale trots, én daar bij opgeteld de buitenlandse kazen, betreft, staan we, met gemiddeld zo’n 19 kilo kaas per persoon per jaar, niet eens in de top 10. Er is geen land in de wereld waar zoveel kaas wordt gegeten als in Frankrijk. De Fransen eten gemiddeld per hoofd van de bevolking bijna 26 kilo kaas per jaar. In Frankrijk is kaas een zeer belangrijk deel van de cultuur. Daar kunnen wij als kaaskoppen dus nog wel iets van leren. De meeste kaas die in Frankrijk wordt gegeten is natuurlijk Franse kaas. Dit is natuurlijk niet zo gek, want de Fransen zijn stiekem wel een beetje nationalistisch. Maar ze hebben zeker gelijk in dit geval, want ze hebben alle reden om trots te zijn op hun eigen kazen. Er worden in Frankrijk zo verschrikkelijk veel soorten kaas gemaakt, in allerlei vormen en kleuren, dat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij of zij lekker vindt. Harde kazen, zachte kazen, grote kazen, kleine kaasjes, blauwschimmelkazen, witschimmelkazen, gewassen korstkazen, de keuze is reuze! En dan worden ze ook nog eens niet alleen van koemelk gemaakt, maar er wordt ook veel geiten- en schapenkaas geproduceerd in Frankrijk. We gaan ze hier dan ook niet allemaal noemen, want dan kunnen we wel een hele website vullen. We beperken ons tot de belangrijkste soorten die in Nederland populair zijn en ook makkelijk verkrijgbaar zijn, in ieder geval bij de kaasspeciaalzaak. We willen je sowieso adviseren om daar eens een kijkje te nemen. De keus is er een stuk groter dan in de supermarkt, en hier wordt meestal vers gesneden kaas verkocht in plaats van voorverpakte fabriekskaas. Het heeft ongetwijfeld geen verdere uitleg nodig dat verse kaas de voorkeur geniet boven verpakte!

Keurmerk Appellation d’origine Contrôlée,

Appellation d’origine Contrôlée, ook wel AOC of AC genoemd is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, waaronder kaas, wijn, olijfolie, honing en noten. In 1992 is daar ook een beschermde oorsprongsbenaming, Appellation d’Origine Protégée of AOP genaamd. De eisen waar kazen aan moeten voldoen voor het verkrijgen van een AOC-keurmerk hebben onder andere te maken met het gebied waar de kaas wordt gemaakt en waar het vee dat de melk daarvoor levert verbijft. Het type melk, van runderen, geiten of schapen, dat wordt gebruikt bij de productie. Ook de manier waarop de kaas wordt geproduceerd, de manier waarop de kazen rijpen en de rijpingsperiode zijn belangrijk. En natuurlijk de uiteindelijke kwaliteitscontrole.

Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaas
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

mosselen eten
Specials

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Watermeloen salade
Specials

Watermeloen salade op drie manieren

Gevulde aardappelen
Specials

Gevulde aardappelen op drie manieren

Bonen en verse peulvruchten
Specials

Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten

Schnitzels zelf paneren
Specials

Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen