Franse kaas – Loop een kaaswinkel binnen en je ziet dat de Franse kaassoorten naast het assortiment Nederlandse kaas ook een flinke plek innemen. Franse kazen zijn populair in Nederland. En dat is niet zo gek, want er worden in Frankrijk de lekkerste kazen gemaakt. Lekker Tafelen zet de belangrijkste soorten op een rijtje. En daarnaast voorzien we je van heerlijke recepten met allerlei soorten Franse kaas. Als jij een echte kaasliefhebber bent mag je dit artikel dan ook niet missen!
Brie; de populairste Franse kaas
Wat je ongetwijfeld niet zal verbazen is dat de populairste soort Franse kaas toch weer die hele bekende witschimmel is. Namelijk de brie! Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, gezien zijn romige structuur, en vaak milde, toegankelijke smaak. Toch is brie niet maar zo brie. In de supermarkt zie je vooral voorverpakte fabrieksbrie. De smaak daarvan is heel neutraal, en vaak is de kaas ook niet echt lekker gerijpt. Er worden bries verkocht met allerlei mooie benamingen. Denk aan de genoemde fabrieksbrie, maar ook roombrie, boerenbrie, brie van de mat, et cetera, zijn veel gebruikte termen om brie te benoemen.
Maar brie is geen beschermde naam. Iedereen mag brie maken, waar ook ter wereld. En dan is er ook nog brie met keurmerk en zonder keurmerk. Veel kaasliefhebbers zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Ben jij zo’n kaasliefhebber? Lees dan ons artikel over brie. Er zal je een hoop duidelijk worden en het artikel kan je helpen om eens een andere brie uit te zoeken. Natuurlijk kun je brie ook gebruiken om er heerlijke gerechten mee te maken. Onderaan het artikel vind je dan ook de allerlekkerste recepten waarin brie is verwerkt.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Bekende Franse kaassoorten
Behalve de brie zijn er natuurlijk nog meer soorten Franse kaas die erg populair zijn. De camembert is uiteraard een van die soorten. Dit kleine, in Normandië geproduceerde kaasje, heeft een wat robuustere smaak dan brie, maar benadert de populariteit ervan zeker. Maar er is meer dan de witschimmels. Voor de liefhebbers van een wat pittiger kaas is er natuurlijk de roquefort, de populairste blauwader kaas uit Frankrijk. Maar ook worden er in Frankrijk, net als in Zwitserland, bergkazen gemaakt. De tomme de Savoie en de comte zijn erg bekend. Een bijzonder kaasje is de morbier, half hard, licht pittig en met een zwarte streep in het midden van de kaas. Wil je wat meer weten? Kijk eens naar de artikelen over die specifieke bekende Franse kazen.
De lekkerste recepten met Franse kaas
Natuurlijk hebben wel veel lekkere recepten voor je van gerechten waarin Franse kaas is verwerkt. Want behalve om zo te eten, kun je heerlijk koken met Franse kaas. De kazen smelten meestal goed, dus ze doen het prima in een ovenschotel. Maar ook in de pasta, of in een salade zijn de kazen heerlijk. De recepten met brie vind je overigens in een apart artikel. Want die kaas is zo populair dat hij wel een eigen hoofdstuk verdient.
Tosti uit de pan, met Franse kaas
Bak een tosti Franse kaas eens in de pan in plaats van in het tosti-ijzer. Koop goed brood en echt lekkere kaas voor een perfect resultaat.
Asperges in mimolette roomsaus
Ben jij ook zo gek op 'het witte goud'? Dan hebben we asperges in mimolette roomsaus voor je. Een must, zeker als je ook kaasliefhebber bent!
Witlofovenschotel met spekjes en kaas
Witlof met ham en kaas is razend populair. Daarmee heb je alle reden om deze witlofovenschotel ook te ontdekken. Eet lekker en gevarieerd!
Tartiflette; aardappelen en kaas uit de oven
Tartiflette is een Franse aardappelschotel met Reblochon kaas uit de oven. Heel bekend in wintersportgebieden. Machtig lekker!
Een plankje vol Franse kaas
Bij het samenstellen van een kaasplankje kun je eigenlijk niet om een aantal Franse kaassoorten heen. Een mooie brie of camembert mag zeker niet ontbreken, maar ook een stuk pittige blauwschimmel hoort er bij. Met een kaasplank dat is samengesteld uit diverse soorten kaas zul je de plank niet snel mis slaan. Wist je dat de Fransen die kaasplank meestal eten als een menugang vóór het zoete dessert? Een kaasplank bij de borrel vinden ze vooral heel vreemd. Maar wij als eigenwijze Nederlanders doen het gewoon op onze eigen manier, dus serveer de lekkerste Franse kaasjes vooral ook bij de borrel! Inspiratie nodig? We hebben een paar heerlijke kaasplankjes voor je, waaronder een Franse en een Zwitsers-Franse kaasplank. Maar sla vooral zelf aan het combineren, de mogelijkheden zijn eindeloos en wie weet tot welke mooie combinaties je komt!
Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven
Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.
Zijn wij kaaskoppen of zijn de Fransen dat eigenlijk?
Je verwacht misschien dat we in Nederland hoog op het lijstje staan van landen waar de meeste kaas wordt gegeten. Niets is echter minder waar. We produceren en exporteren best veel kaas, maar wat de consumptie van onze nationale trots, én daar bij opgeteld de buitenlandse kazen, betreft, staan we, met gemiddeld zo’n 19 kilo kaas per persoon per jaar, niet eens in de top 10. Er is geen land in de wereld waar zoveel kaas wordt gegeten als in Frankrijk. De Fransen eten gemiddeld per hoofd van de bevolking bijna 26 kilo kaas per jaar. In Frankrijk is kaas een heel belangrijk deel van de cultuur. Daar kunnen wij als kaaskoppen dus nog wel iets van leren.
De meeste kaas die in Frankrijk wordt gegeten is natuurlijk Franse kaas. Dit is natuurlijk niet zo gek, want de Fransen zijn stiekem wel een beetje nationalistisch. Maar ze hebben zeker gelijk in dit geval, want ze hebben alle reden om trots te zijn op hun eigen kazen. Er worden in Frankrijk zo verschrikkelijk veel soorten kaas gemaakt, in allerlei vormen en kleuren, dat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij of zij lekker vindt.
De keuze is reuze
Harde kazen, zachte kazen, grote kazen, kleine kaasjes, blauwschimmelkazen, witschimmelkazen, gewassen korstkazen, de keuze is reuze! En dan worden ze ook nog eens niet alleen van koemelk gemaakt, maar er wordt ook veel geiten- en schapenkaas geproduceerd in Frankrijk. We gaan ze hier dan ook niet allemaal noemen, want dan kunnen we wel een hele website vullen. We beperken ons tot de belangrijkste soorten die in Nederland populair zijn en ook makkelijk verkrijgbaar zijn, in ieder geval bij de kaasspeciaalzaak. Het advies is sowieso om daar eens een kijkje te nemen. De keus is er een stuk groter dan in de supermarkt, en hier wordt meestal vers gesneden kaas verkocht in plaats van voorverpakte fabriekskaas. Het heeft ongetwijfeld geen verdere uitleg nodig dat verse kaas de voorkeur geniet boven verpakte!
Keurmerk Appellation d’origine Contrôlée,
Appellation d’origine Contrôlée, ook wel AOC of AC genoemd, is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, waaronder kaas, wijn, olijfolie, honing en noten. In 1992 is daar ook een beschermde oorsprongsbenaming, Appellation d’Origine Protégée of AOP genaamd. De eisen waar kazen aan moeten voldoen voor het verkrijgen van een AOC-keurmerk hebben onder andere te maken met het gebied waar de kaas wordt gemaakt en waar het vee dat de melk daarvoor levert verblijft. Het type melk, van runderen, geiten of schapen, dat wordt gebruikt bij de productie. Ook de manier waarop de kaas wordt geproduceerd, de manier waarop de kazen rijpen en de rijpingsperiode zijn belangrijk. En natuurlijk de uiteindelijke kwaliteitscontrole.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Fransen eten gemiddeld per hoofd van de bevolking bijna 26 kilo kaas per jaar. In Frankrijk is kaas een zeer belangrijk deel van de cultuur.
Das ruim 2 kilo per maand en 1 pond per week…
Lijkt me een beetje veel….
Na 1 maand zou ik geen kaas meer kunnen zien…
De Fransen eten kaas meestal op een andere manier dan Nederlanders. Kaas is een vaste gang in de dagelijkse warme maaltijd. Als je uit gaat van ongeveer 500 gram p.p. per week, is dat 70 gram per dag. En dan wordt er vast ook nog kaas op andere manieren in maaltijden verwerkt. Vlak overigens de Nederlanders niet uit. In Nederland werd in 2021 22,1 kilo kaas, geproduceerd uit koemelk, p.p. per jaar gegeten. (Bron:Centraal Bureau voor de Statistiek) Daar komt dus nog geitenkaas, schapenkaas et cetera bij. Dat komt neer op 425 gram kaas van koemelk p.p. per week, dus ongeveer 61 gram per dag. Volgens het Voedingscentrum weegt een plak kaas 30 gram. Dat zijn dus 2 boterhammen met kaas per dag…