Franse kaas – Loop een kaaswinkel binnen en je ziet dat de Franse kaassoorten naast het assortiment Nederlandse kaas ook een flinke plek innemen. Franse kazen zijn populair in Nederland. En dat is niet zo gek, want er worden in Frankrijk de lekkerste kazen gemaakt. Lekker Tafelen zet de belangrijkste soorten op een rijtje. En daarnaast voorzien we je van heerlijke recepten met allerlei soorten Franse kaas. Als jij een echte kaasliefhebber bent mag je dit artikel dan ook niet missen!
Brie; de populairste Franse kaas
Wat je ongetwijfeld niet zal verbazen is dat de populairste soort Franse kaas toch weer die hele bekende witschimmel is. Namelijk de brie! Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, gezien zijn romige structuur, en vaak milde, toegankelijke smaak. Toch is brie niet maar zo brie. In de supermarkt zie je vooral voorverpakte fabrieksbrie. De smaak daarvan is heel neutraal, en vaak is de kaas ook niet echt lekker gerijpt. Er worden bries verkocht met allerlei mooie benamingen. Denk aan de genoemde fabrieksbrie, maar ook roombrie, boerenbrie, brie van de mat, et cetera, zijn veel gebruikte termen om brie te benoemen. Maar brie is geen beschermde naam. Iedereen mag brie maken, waar ook ter wereld. En dan is er ook nog brie met keurmerk en zonder keurmerk. Veel kaasliefhebbers zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Ben jij zo’n kaasliefhebber? Lees dan ons artikel over brie. Er zal je een hoop duidelijk worden en het artikel kan je helpen om eens een andere brie uit te zoeken. Natuurlijk kun je brie ook gebruiken om er heerlijke gerechten mee te maken. Onderaan het artikel vind je dan ook de allerlekkerste recepten waarin brie is verwerkt.
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Bekende Franse kaassoorten
Behalve de brie zijn er natuurlijk nog meer soorten Franse kaas die erg populair zijn. De camembert is uiteraard een van deze soorten. Dit kleine, in Normandië geproduceerde kaasje, heeft een wat robuustere smaak dan brie, maar benadert de populariteit ervan zeker. Maar er is meer dan de witschimmels. Voor de liefhebbers van een wat pittiger kaas is er natuurlijk de roquefort, de populairste blauwader kaas uit Frankrijk. Maar ook worden er in Frankrijk, net als in Zwitserland, bergkazen gemaakt. De tomme de Savoie en de comte zijn erg bekend. Een bijzonder kaasje is de morbier, half hard, licht pittig en met een zwarte streep in het midden van de kaas. Wil je wat meer weten? Kijk eens naar de artikelen over deze specifieke bekende Franse kazen.
De lekkerste recepten met Franse kaas
Natuurlijk hebben we een heleboel lekkere recepten voor je van gerechten waarin Franse kaas is verwerkt. Want behalve om zo te eten, kun je heerlijk koken met Franse kaas. De kazen smelten meestal goed, dus ze doen het prima in een ovenschotel. Maar ook in de pasta, of in een salade zijn deze kazen heerlijk. De recepten met brie vind je overigens in een apart artikel. Want deze kaas is zo populair dat hij wel een eigen hoofdstuk verdient.
Camembert uit de oven
Een smeltende en smeuïge Franse camembert, recht uit de oven op tafel, verwarmt de harten aan je gastentafel. Een hapje om te delen!
Mini aardappelgratin met port salut
Een heerlijk romig aardappelgerecht uit de Franse keuken. Met de mini aardappelgratin met port salut maak je ieder feestmaal compleet.
Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Ook met echt verse ingrediënten kun je prima een snelle pasta maaltijd serveren. Deze pasta met blauwe kaas en champignons bewijst dat.
Herfstsalade met peer, witlof en port salut
Deze herfstsalade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van port salut en de gedroogde vijgen een salade voor de herfst.
Groene salade met appel en camembert
Met een groene salade met appel en camembert met een zelfgemaakte honing-mosterddressing zet je een geweldig lekker voorgerecht op tafel.
Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas heerlijk als bijgerecht, maar met een frisse salade erbij ook prima als vegetarisch hoofdgerecht.
Een plankje vol Franse kaas
Bij het samenstellen van een kaasplankje kun je eigenlijk niet om een aantal Franse kaassoorten heen. Een mooie brie of camembert mag zeker niet ontbreken, maar ook een stuk pittige blauwschimmel hoort er bij. Met een kaasplank dat is samengesteld uit diverse soorten kaas zul je de plank niet snel mis slaan. Wist je dat de Fransen die kaasplank meestal eten als een menugang vóór het zoete dessert? Een kaasplank bij de borrel vinden ze vooral heel vreemd. Maar wij als eigenwijze Nederlanders doen het gewoon op onze eigen manier, dus serveer de lekkerste Franse kaasjes vooral ook bij de borrel! Inspiratie nodig? We hebben een paar heerlijke kaasplankjes voor je, waaronder een Franse en een Zwitsers-Franse kaasplank. Maar sla vooral zelf aan het combineren, de mogelijkheden zijn eindeloos en wie weet tot welke mooie combinaties je komt!
Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven
Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.
Zijn wij kaaskoppen of zijn de Fransen dat eigenlijk?
Je verwacht misschien dat we in Nederland hoog op het lijstje staan van landen waar de meeste kaas wordt gegeten. Niets is echter minder waar. We produceren en exporteren best veel kaas, maar wat de consumptie van onze nationale trots, én daar bij opgeteld de buitenlandse kazen, betreft, staan we, met gemiddeld zo’n 19 kilo kaas per persoon per jaar, niet eens in de top 10. Er is geen land in de wereld waar zoveel kaas wordt gegeten als in Frankrijk. De Fransen eten gemiddeld per hoofd van de bevolking bijna 26 kilo kaas per jaar. In Frankrijk is kaas een zeer belangrijk deel van de cultuur. Daar kunnen wij als kaaskoppen dus nog wel iets van leren. De meeste kaas die in Frankrijk wordt gegeten is natuurlijk Franse kaas. Dit is natuurlijk niet zo gek, want de Fransen zijn stiekem wel een beetje nationalistisch. Maar ze hebben zeker gelijk in dit geval, want ze hebben alle reden om trots te zijn op hun eigen kazen. Er worden in Frankrijk zo verschrikkelijk veel soorten kaas gemaakt, in allerlei vormen en kleuren, dat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij of zij lekker vindt. Harde kazen, zachte kazen, grote kazen, kleine kaasjes, blauwschimmelkazen, witschimmelkazen, gewassen korstkazen, de keuze is reuze! En dan worden ze ook nog eens niet alleen van koemelk gemaakt, maar er wordt ook veel geiten- en schapenkaas geproduceerd in Frankrijk. We gaan ze hier dan ook niet allemaal noemen, want dan kunnen we wel een hele website vullen. We beperken ons tot de belangrijkste soorten die in Nederland populair zijn en ook makkelijk verkrijgbaar zijn, in ieder geval bij de kaasspeciaalzaak. We willen je sowieso adviseren om daar eens een kijkje te nemen. De keus is er een stuk groter dan in de supermarkt, en hier wordt meestal vers gesneden kaas verkocht in plaats van voorverpakte fabriekskaas. Het heeft ongetwijfeld geen verdere uitleg nodig dat verse kaas de voorkeur geniet boven verpakte!
Keurmerk Appellation d’origine Contrôlée,
Appellation d’origine Contrôlée, ook wel AOC of AC genoemd is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, waaronder kaas, wijn, olijfolie, honing en noten. In 1992 is daar ook een beschermde oorsprongsbenaming, Appellation d’Origine Protégée of AOP genaamd. De eisen waar kazen aan moeten voldoen voor het verkrijgen van een AOC-keurmerk hebben onder andere te maken met het gebied waar de kaas wordt gemaakt en waar het vee dat de melk daarvoor levert verbijft. Het type melk, van runderen, geiten of schapen, dat wordt gebruikt bij de productie. Ook de manier waarop de kaas wordt geproduceerd, de manier waarop de kazen rijpen en de rijpingsperiode zijn belangrijk. En natuurlijk de uiteindelijke kwaliteitscontrole.