• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Franse kazen

Franse kaas – Loop een kaaswinkel binnen en je ziet dat de Franse kaassoorten naast het assortiment Nederlandse kaas ook een flinke plek innemen. Franse kazen zijn populair in Nederland. En dat is niet zo gek, want er worden in Frankrijk de lekkerste kazen gemaakt. Lekker Tafelen zet de belangrijkste soorten op een rijtje. En daarnaast voorzien we je van heerlijke recepten met allerlei soorten Franse kaas. Als jij een echte kaasliefhebber bent mag je dit artikel dan ook niet missen!

Brie; de populairste Franse kaas

Wat je ongetwijfeld niet zal verbazen is dat de populairste soort Franse kaas toch weer die hele bekende witschimmel is. Namelijk de brie! Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, gezien zijn romige structuur, en vaak milde, toegankelijke smaak. Toch is brie niet maar zo brie. In de supermarkt zie je vooral voorverpakte fabrieksbrie. De smaak daarvan is heel neutraal, en vaak is de kaas ook niet echt lekker gerijpt. Er worden bries verkocht met allerlei mooie benamingen. Denk aan de genoemde fabrieksbrie, maar ook roombrie, boerenbrie, brie van de mat, et cetera, zijn veel gebruikte termen om brie te benoemen. Maar brie is geen beschermde naam. Iedereen mag brie maken, waar ook ter wereld. En dan is er ook nog brie met keurmerk en zonder keurmerk. Veel kaasliefhebbers zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Ben jij zo’n kaasliefhebber? Lees dan ons artikel over brie. Er zal je een hoop duidelijk worden en het artikel kan je helpen om eens een andere brie uit te zoeken. Natuurlijk kun je brie ook gebruiken om er heerlijke gerechten mee te maken. Onderaan het artikel vind je dan ook de allerlekkerste recepten waarin brie is verwerkt.

Brie; eet jij wel de echte?

Brie
Specials

Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?

Check het recept of lees de info

Bekende Franse kaassoorten

Behalve de brie zijn er natuurlijk nog meer soorten Franse kaas die erg populair zijn. De camembert is uiteraard een van deze soorten. Dit kleine, in Normandië geproduceerde kaasje, heeft een wat robuustere smaak dan brie, maar benadert de populariteit ervan zeker. Maar er is meer dan de witschimmels. Voor de liefhebbers van een wat pittiger kaas is er natuurlijk de roquefort, de populairste blauwader kaas uit Frankrijk. Maar ook worden er in Frankrijk, net als in Zwitserland, bergkazen gemaakt. De tomme de Savoie en de comte zijn erg bekend. Een bijzonder kaasje is de morbier, half hard, licht pittig en met een zwarte streep in het midden van de kaas. Wil je wat meer weten? Kijk eens naar de artikelen over deze specifieke bekende Franse kazen.

Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Comté

Comté; De koning onder de bergkazen

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Roquefort

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Vacherin Mont d'Or of Vacherin du Haut Doubs

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Vorige Volgende

De lekkerste recepten met Franse kaas

Natuurlijk hebben we een heleboel lekkere recepten voor je van gerechten waarin Franse kaas is verwerkt. Want behalve om zo te eten, kun je heerlijk koken met Franse kaas. De kazen smelten meestal goed, dus ze doen het prima in een ovenschotel. Maar ook in de pasta, of in een salade zijn deze kazen heerlijk. De recepten met brie vind je overigens in een apart artikel. Want deze kaas is zo populair dat hij wel een eigen hoofdstuk verdient.

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Echt smaak kan zo simpel zijn. Mooie ingrediënten, fijne smaken en plezier in de keuken. Probeer gekarameliseerde uiensoep met camembert!

Tartiflette
Ovenschotel

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

Tartiflette is een Franse aardappelschotel met Reblochon kaas uit de oven. Heel bekend in wintersportgebieden. Machtig lekker!

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Pastagerechten

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

Ook met echt verse ingrediënten kun je prima een snelle pasta maaltijd serveren. Deze pasta met blauwe kaas en champignons bewijst dat.

Herfstsalade met peer witlof en port salut
Salade

Herfstsalade met peer, witlof en port salut

Deze herfstsalade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van port salut en de gedroogde vijgen een salade voor de herfst.

aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Ovenschotel

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas heerlijk als bijgerecht, maar met een frisse salade erbij ook prima als vegetarisch hoofdgerecht.

Mosselen in blauwe kaassaus
Visgerechten

Mosselen in blauwe kaassaus ( Cabrales )

Bourgondisch genieten? Serveer dan eens mosselen in blauwe kaassaus. In dit recept gebruiken we Cabrales (een Spaanse blauwe kaas).

Vorige Volgende

Een plankje vol Franse kaas

Bij het samenstellen van een kaasplankje kun je eigenlijk niet om een aantal Franse kaassoorten heen. Een mooie brie of camembert mag zeker niet ontbreken, maar ook een stuk pittige blauwschimmel hoort er bij. Met een kaasplank dat is samengesteld uit diverse soorten kaas zul je de plank niet snel mis slaan. Wist je dat de Fransen die kaasplank meestal eten als een menugang vóór het zoete dessert? Een kaasplank bij de borrel vinden ze vooral heel vreemd. Maar wij als eigenwijze Nederlanders doen het gewoon op onze eigen manier, dus serveer de lekkerste Franse kaasjes vooral ook bij de borrel! Inspiratie nodig? We hebben een paar heerlijke kaasplankjes voor je, waaronder een Franse en een Zwitsers-Franse kaasplank. Maar sla vooral zelf aan het combineren, de mogelijkheden zijn eindeloos en wie weet tot welke mooie combinaties je komt!

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

kaasplankjes
Specials

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info

Zijn wij kaaskoppen of zijn de Fransen dat eigenlijk?

Je verwacht misschien dat we in Nederland hoog op het lijstje staan van landen waar de meeste kaas wordt gegeten. Niets is echter minder waar. We produceren en exporteren best veel kaas, maar wat de consumptie van onze nationale trots, én daar bij opgeteld de buitenlandse kazen, betreft, staan we, met gemiddeld zo’n 19 kilo kaas per persoon per jaar, niet eens in de top 10. Er is geen land in de wereld waar zoveel kaas wordt gegeten als in Frankrijk. De Fransen eten gemiddeld per hoofd van de bevolking bijna 26 kilo kaas per jaar. In Frankrijk is kaas een zeer belangrijk deel van de cultuur. Daar kunnen wij als kaaskoppen dus nog wel iets van leren. De meeste kaas die in Frankrijk wordt gegeten is natuurlijk Franse kaas. Dit is natuurlijk niet zo gek, want de Fransen zijn stiekem wel een beetje nationalistisch. Maar ze hebben zeker gelijk in dit geval, want ze hebben alle reden om trots te zijn op hun eigen kazen. Er worden in Frankrijk zo verschrikkelijk veel soorten kaas gemaakt, in allerlei vormen en kleuren, dat er voor iedereen wel iets bij zit wat hij of zij lekker vindt. Harde kazen, zachte kazen, grote kazen, kleine kaasjes, blauwschimmelkazen, witschimmelkazen, gewassen korstkazen, de keuze is reuze! En dan worden ze ook nog eens niet alleen van koemelk gemaakt, maar er wordt ook veel geiten- en schapenkaas geproduceerd in Frankrijk. We gaan ze hier dan ook niet allemaal noemen, want dan kunnen we wel een hele website vullen. We beperken ons tot de belangrijkste soorten die in Nederland populair zijn en ook makkelijk verkrijgbaar zijn, in ieder geval bij de kaasspeciaalzaak. We willen je sowieso adviseren om daar eens een kijkje te nemen. De keus is er een stuk groter dan in de supermarkt, en hier wordt meestal vers gesneden kaas verkocht in plaats van voorverpakte fabriekskaas. Het heeft ongetwijfeld geen verdere uitleg nodig dat verse kaas de voorkeur geniet boven verpakte!

Keurmerk Appellation d’origine Contrôlée,

Appellation d’origine Contrôlée, ook wel AOC of AC genoemd is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, waaronder kaas, wijn, olijfolie, honing en noten. In 1992 is daar ook een beschermde oorsprongsbenaming, Appellation d’Origine Protégée of AOP genaamd. De eisen waar kazen aan moeten voldoen voor het verkrijgen van een AOC-keurmerk hebben onder andere te maken met het gebied waar de kaas wordt gemaakt en waar het vee dat de melk daarvoor levert verbijft. Het type melk, van runderen, geiten of schapen, dat wordt gebruikt bij de productie. Ook de manier waarop de kaas wordt geproduceerd, de manier waarop de kazen rijpen en de rijpingsperiode zijn belangrijk. En natuurlijk de uiteindelijke kwaliteitscontrole.

Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaas
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen