- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Fruitsalade; Eindeloos zomeren

Fruitsalade; Eindeloos zomeren – Fruit is gezond! Dat weet iedereen toch. Wij hopen dat we daar niet aan hoeven te twijfelen. Toch zien we een verontrustende ontwikkeling. Tijdens een boodschappen rondje liep ik deze week door een grotere supermarkt. Wat me opviel was de nadrukkelijke aanwezigheid van allerlei kant en klaar verpakte fruitsoorten. Bakjes schoongemaakt fruit[1] liggen er voor behoorlijk hoge prijzen te wachten op de goedgevulde beurzen van het grote publiek. Kom je wat later nog eens terug dan zijn er grote gaten zichtbaar in de aanlokkelijke presentatie. In m’n achterhoofd spelen woorden als “Crisis” “Tijdgebrek” “Gezond” “Milieu” “Duurzaam” “Herkomst” en nog veel meer. Interessant!


Fruitsalade zoals het volgens ons niet moet

In mijn hoofd rinkelde alarmbellen. Toch maar eens verder kijken. Wat houdt dat assortiment dan in? Dat er bakjes schoongemaakte ananas liggen, daar kan ik met m’n eenvoudige pet nog net bij. Dat is puur gemak, maar hoeveel werk is het nou eigenlijk om een ananas te schillen? Goed, die keuze laat ik nog aan ieder individu. Eenmaal aangekomen bij de bakjes gemengde fruitsalade schrok ik werkelijk. Ik kom er maar eerlijk voor uit. Dit is kant en klare rommel. (Door machines) in stukken gehakt fruit, zonder enige inspiratie in een PLASTIC bakje gepropt om vervolgens onder de noemer GEZOND in de diverse winkelmandjes te verdwijnen. Oké oké, genoeg gezeurd. Laat ik het anders zeggen. Bestaat de term GASTVRIJHEID nog? Bestaat de term SMAAK nog? Bestaat de term GENIETEN nog? Onder deze noemers zijn de fruitsalades van de Albert Heijn vandaag door mij persoonlijk 100% afgekeurd. Fruitsalades met alleen druiven, meloen en appel zijn inspiratieloos verzonnen door industrie en marketing. Wil je daar een goed gevoel aan over houden? Laten we maar stoppen met wijzen.

Verse fruitsalade om trots op te zijn

Wij kiezen voor HUISGEMAAKT MET LIEFDE, INSPIREREND, SMAAKVOL EN TROST GESERVEERD. GASTVRIJ DUS! We hopen jullie dan ook met onderstaande recepten de nodige inspiratie mee te geven. Laat je ons weten als je overstapt?

Aardbeien salade met balsamico en basilicum

Deze salade is erg lekker als dessert met Griekse yoghurt of een bolletje roomijs. Hij is friszuur maar ook een tikkeltje hartig zodat het net iets extra’s heeft.

Was de aardbeien met kroontje, als je ze zonder kroontje wast zuigen ze zich vol met water en dat is zonde van de smaak. Snij grote aardbeien doormidden en verdeel ze op een schaal of kom. Maak in een kommetje een dressing van de balsamico azijn, honing en een beetje peper. Snij 6 blaadjes basilicum in heel fijne reepjes. Schep vlak voor het opdienen de dressing met een lepel over de aardbeien, strooi de gesneden basilicum erover en garneer met een toefje basilicum.

Spiesjes met meloen en aardbeien

Altijd gezellig om met je kinderen het eten klaar te maken, en waarschijnlijk zullen hun het nog lekkerder vinden ook als ze mee mogen helpen. Deze spiesjes zijn zeer eenvoudig met een groots resultaat. Ze kunnen het fruit er lekker zelf aan prikken en het staat nog feestelijk ook. Je hebt nodig: 1 meloen , 1 doosje aardbeien, een stekertje om bolletjes mee te steken maar blokjes snijden kan ook, en satéprikkers. Steek bolletjes of snijdt blokjes uit de meloen en spoel de aardbeien schoon en ontdoe ze van de kroontjes. Steek nu om en om het fruit aan de prikker. Je kan variëren met vele soorten fruit zoals nectarine , perzik, ananas, of iets anders wat jij lekker vind, als het maar een beetje stevig fruit is. Succes verzekerd bij de BBQ of picknick.

Fruit in gelei

Eens heel wat anders proberen met vers fruit? Maak dan eens deze geleipuddinkjes een lust voor het oog en bovendien ook erg lekker. Ik maakte de alcoholvrije versie, maar door de fruitlimonade te vervangen door prosecco wordt het helemaal een feest.

Week de gelatine in koud water. Kook 75 gram water met de suiker totdat de suiker helemaal is opgelost, laat dit een beetje afkoelen en los hier de gelatine in op. Doe er nu de limonade bij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Neem 4 glazen en spoel ze om met water, droog ze niet af. Verdeel je fruit mooi over de glazen, schep met een lepel voorzichtig de limonade over het fruit tot dat het helemaal onder staat. Zet dit minimaal 5 uur in de koelkast. Vlak voor serveren de glazen enkele tellen in heet water zetten. Haal ze eruit en zet er een bordje omgekeerd op, draai samen om en haal het glas weg.

Bosvruchten salade met crème de cassis

Nog nooit was een dessert zo zomers lekker en eenvoudig

Was het fruit en ontdoe het van pitten en kroontjes. Snijdt grote aardbeien eventueel doormidden. Verdeel het fruit over 4 mooie glazen of schaaltjes. Meng de sinaasappelsap met de crème de cassis en lepel dit er vlak voor het serveren overheen. Strooi er als laatste de citroenmelisse over.

Zomaar een paar ideeën, maar uiteraard zijn jullie creaties voor een fruitsalade van harte welkom. Je kunt ze achterlaten in onderstaand reactieformulier.

Links in dit recept:
  1. fruit: https://lekkertafelen.nl/special/fruit/