Fruitsalade recepten voor de zomer – Zet de zomer op tafel en maak thuis zelf de lekkerste en origineelste fruitsalades.
Profiteer van het aanbod in de zomer
In de zomer is er een geweldig uitgebreid aanbod in vers fruit. Zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en bosbessen, maar ook steenvruchten en meloenen zijn er in de zomermaanden volop. Al dat fruit kun je gebruiken om er de lekkerste fruitsalades mee te maken.
Zelfgemaakte fruitsalades hoeven echt niet duur te zijn
Loop eens over de markt en kijk wat er in het seizoen is. Je ziet het direct aan het grote aanbod en de lage prijs van het seizoensfruit. Sommige fruitsoorten zoals frambozen en kersen zijn altijd vrij duur. Als je dat te duur vindt laat je ze liggen en neem je bijvoorbeeld perziken, pruimen of meloen, dat scheelt al enorm in prijs. Als je laat op de dag gaat wil de marktkoopman nog wel eens een prijsje maken om van zijn fruit af te komen, hij begint de volgende dag namelijk ook het liefst met vers fruit wat je tegemoet lacht.
Koop fruit van het seizoen
Handig: Fruitsalades kun je soms van tevoren maken
Sommige fruitsalades kun je makkelijk van tevoren maken, maar dat is niet met alle soorten mogelijk. Zacht fruit is niet zo geschikt om de salade van tevoren te maken, het kwetst nogal snel zodat het er na een paar uur niet smakelijk meer uit ziet. Je kunt het fruit wel snijden en in een bak in de koelkast bewaren. Meng het dan pas op het laatste moment, vlak voordat je het serveert. Van veel ander fruit kun je de salades wel vooraf maken, bij fruit zoals appels, die nogal snel kunnen verkleuren, is het aan te raden om de gesneden stukjes te mengen met citroen of sinaasappelsap.
Zo zorg je voor een originele fruitsalade
Een originele fruitsalade maak je door er een dressing bij te maken. Dat kan een dressing op basis van limoen- of citroensap zijn, maar je kunt ook een suikerstroop maken of er een scheutje likeur aan toevoegen. Het kan ook erg lekker zijn om verse kruiden zoals mint, citroenmelisse, basilicum of zelfs tijm te gebruiken. Let dan wel goed op de balans, want de kruiden kunnen snel overheersen. Hoe langer de kruiden in de salade zitten, hoe meer de salade er naar gaat smaken. We hebben diverse originele zomerse fruitsalade recepten voor je, de ene nog lekkerder dan de andere.
Een fruitsalade eet je vers
Fruitsalades zijn vers natuurlijk het lekkerste. Als je een salade van gesneden fruit wilt bewaren, gaat de smaak en het uiterlijk meestal achteruit. Een fruitsalade van alleen meloen met een dressing kun je prima bewaren. Een salade met aardbeien of frambozen is na een dag iets minder mooi en lekker, maar nog prima te gebruiken. Maak daarom liever niet meer fruitsalade dan je denkt nodig te hebben, of snijd het fruit wel, maar meng het nog niet.
Rood fruitsalade; lekker van dit seizoen
Een zomerse rood fruitsalade van alleen rood zomerfruit, omdat het soms zo lastig kiezen is. Prachtig om te zien en zalig om te eten.
Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing
Een heerlijk frisse fruitsalade van meloen in een dressing op basis van limoncello maakt van je gezellige zomeravond in de tuin een feestje.
Fruitsalade met kwark in potjes
Serveer je fruitsalade met kwark eens in potjes, dit ziet er leuk uit en is ook nog eens handig om mee te nemen naar je werk of een picknick.
Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
Een heerlijk recept voor een zomerse fruitsalade van steenfruit, verrassend anders en erg lekker! Met een BBQ tip waar iedereen van smult.
Frisse fruitsalade van watermeloen
Een frisse fruitsalade van watermeloen, een echte topper bij de barbecue. Lekker koude meloen met een frisse toets van limoen en munt.
Fruitsalade van bessen en frambozen
Een fruitsalade van bessen en frambozen betekent zomer op tafel. Restjes zijn geen probleem, die gaan morgen in de yoghurt.
Fruitsalade met aardbei, meloen en bubbels
Als je deze frisse fruitsalade met aardbei, meloen en bubbels serveert als een cocktail, zullen je gasten blij verrast zijn.
Gemengd fruitsalade; daar wordt iedereen blij van
Met deze gemengd fruitsalade geven we je DE tip om te zorgen dat het verse fruit dat je kocht ook echt allemaal op gaat.
Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt
Vers gemaakte fruitsalade met mango inclusief maar liefst negen serveer ideeën. Zo lekker en zo origineel is werken met vers fruit.
Exotische fruitsalade; een salade met passie
Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.
Verse fruitsalade met ananas
Een grote kom verse fruitsalade is feest op tafel. Dit recept zit boordevol ananas met een toets van de tropische smaken van Pina colada.
Fruitsalade van cantaloupe meloen
Ook cantaloupe meloen is heerlijk in een fruitsalade. Voeg er verse frambozen en passiefruit aan toe en je hebt een ware smaakexplosie.
Aardbeien salade met balsamico en basilicum
De aardbeiensalade is erg lekker als dessert met Griekse yoghurt of een bolletje roomijs. Hij is friszuur, maar ook een tikkeltje hartig zodat het net iets extra’s heeft.
- 500 gram aardbeien
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- flinke draai van de pepermolen
- takje basilicum
Was de aardbeien met kroontje, als je ze zonder kroontje wast zuigen ze zich vol met water en dat is zonde van de smaak. Snij grote aardbeien doormidden en verdeel ze op een schaal of kom. Maak in een kommetje een dressing van de balsamicoazijn, honing en een beetje peper. Snij 6 blaadjes basilicum in heel fijne reepjes. Schep vlak voor het opdienen de dressing met een lepel over de aardbeien, strooi de gesneden basilicum erover en garneer met een toefje basilicum.
Spiesjes met meloen en aardbeien
Altijd gezellig om met je kinderen het eten klaar te maken, en waarschijnlijk zullen hun het nog lekkerder vinden, ook als ze mee mogen helpen. De spiesjes zijn heel eenvoudig met een groots resultaat. Ze kunnen het fruit er lekker zelf aan prikken en het staat nog feestelijk ook. Je hebt nodig: 1 meloen, 1 doosje aardbeien, een stekertje om bolletjes mee te steken, maar blokjes snijden kan ook, en satéprikkers. Steek bolletjes of snijdt blokjes uit de meloen en spoel de aardbeien schoon en ontdoe ze van de kroontjes. Steek nu om en om het fruit aan de prikker. Je kan variëren met heel veel soorten fruit zoals nectarine, perzik, ananas, of iets anders wat je lekker vind, als het maar een beetje stevig fruit is. Succes verzekerd bij de BBQ of picknick.
Fruitsalade in gelei
Eens heel wat anders proberen met vers fruit? Maak dan eens geleipuddinkjes een lust voor het oog en bovendien ook erg lekker. Dit recept is voor een alcoholvrije gelei, door de fruitlimonade te vervangen door prosecco wordt het helemaal een feest.
- 6 kleine blaadjes gelatine
- 50 gram suiker
- 75 gram water
- 300 gram vers zomerfruit
- 350 gram appel/bosvruchten limonade
Week de gelatine in koud water. Kook 75 gram water met de 75 gram suiker totdat de suiker helemaal is opgelost, laat dit een beetje afkoelen en los hier de gelatine in op. Doe er nu de limonade bij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Neem 4 glazen en spoel ze om met water, droog ze niet af. Verdeel je fruit mooi over de glazen, schep met een lepel voorzichtig de limonade over het fruit totdat het helemaal onder staat. Zet dit minimaal 5 uur in de koelkast. Vlak voor serveren de glazen enkele tellen in heet water zetten. Haal ze eruit en zet er een bordje omgekeerd op, draai samen om en haal het glas weg.
Fruitsalade van bosvruchten met crème de cassis
Nog nooit was een dessert zo zomers lekker en eenvoudig.
- 600 gram zomerfruit, bv bosbessen, bramen, aardbeien, frambozen, rode besjes, kersen.
- 4 eetlepels crème de cassis
- 4 eetlepels sinaasappelsap
- eventueel 1 eetlepel fijngesneden citroenmelisse
Was het fruit en ontdoe het van pitten en kroontjes. Snijdt grote aardbeien, eventueel doormidden. Verdeel het fruit over 4 mooie glazen of schaaltjes. Meng het sinaasappelsap met de crème de cassis en lepel dit er vlak voor het serveren overheen. Strooi er als laatste de citroenmelisse over.