Gebak met roomboter ā Of jeĀ nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter voor het allerlekkerste resultaat!
Boterkoek maak je met boter
Een boterkoek mag alleen zo heten als hij gebakken is met roomboter. De aanduiding boter is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er 100% roomboter is gebruikt. Er mag dus geen samenstelling van boter/olie en/of margarine in het deeg gebruikt worden. Met gevulde speculaas, bijvoorbeeld, worden mensen vaak op het verkeerde been gezet. Heet het gevulde speculaas, dan kan er van alles gebruikt zijn. Gevulde roomboterspeculaas wordt met roomboter gemaakt, maar zitten er amandelen in? Gevulde amandelspeculaas moet met amandelen gemaakt worden, maar hier is waarschijnlijk geen roomboter gebruikt. Dus als men op een verpakking spreekt van boter, is dit ook altijd met roomboter bereid. Dit is dan ook een reden dat gevulde roomboter amandel speculaas duurder is dan gevulde speculaas.
Ā Boter is een beschermde naam. Gebruik je boter in een benaming, dan moet er ook 100% boter gebruikt zijn
Ga voor de smaak
Als je zelf aan het bakken gaat kun je natuurlijk kiezen tussen boter en margarine. Soms moet je voor bepaalde allergieƫn of vanwege het budget, kiezen voor iets anders dan roomboter. Dat kan natuurlijk, maar gebruik als het ook maar even kan roomboter in je gebak. Gebak met roomboter is veel voller van smaak. De volle smaak van zuivel is niet te vergelijken met de smaak van margarine. Een mooi voorbeeld is de oud-Hollandse boterkoek. Die moet je met roomboter bakken. Met margarine mag hij niet eens boterkoek heten en is het maar een koek.
Zeeuwse bolussen; zoet en plakkerig lekker
De traditionele Zeeuwse bolussen kun je thuis ook makkelijk zelf maken. Ontdek hier het recept voor deze typisch Zeeuwse lekkernij.
Boterkoek, smullen zoals vroeger
Een boterkoek mag pas boterkoek heten als er echte roomboter in gebruikt is. Haal echte boter liefst rechtstreeks bij de boer.
Luchtige laagjes of liever heerlijk zacht gebak? Met roomboter kan het allemaal
Bakken met roomboter zorgt voor zachtheid in gebak, maar op een andere manier verwerkt, ook voor knapperige laagjes. Dit komt door de manier waarop je de boter verwerkt. Door het te mengen in een deeg wordt het resultaat heerlijk zacht. Maar rol je het tussen je deeg en maak je er dunne laagjes van, zoals bij bladerdeeg, dan zorgt het juist weer voor een heerlijk knapperig eindresultaat.
Briochedeeg; een rijk deeg (Basisrecept)
Een rijk deeg door royaal gebruik van boter en eieren. Briochedeeg is multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.
Bladerdeeg maken
Om bladerdeeg te krijgen moet je het deeg, waar je mee start, toeren. Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode
De lekkerste koekjes bakken met roomboter
Er is maar weinig lekkerder dan vers gebakken koekjes. Vaak is het lastig om ze eerst goed af te laten koelen, het ruikt ook zo lekker. Toch is een koekje lekkerder als het net is afgekoeld. Koekjes zijn vaak zacht als ze uit de oven komen en als ze afkoelen worden ze knapperiger. De structuur van de koekjes wordt mede door de hoeveelheid boter in het recept bepaald. Welk recept je gebruikt heeft dus een grote invloed op de structuur van het koekje. Welke je het lekkerst vindt, is persoonlijk en daar kom je alleen maar achter als je ze bakt.
Walnoten roomboter koekjes; haal het herfstgevoel uit de oven
Walnoten roomboter koekjes zijn echt simpel te maken. Je huis ruikt heerlijk als je ze bakt en ze halen het herfstgevoel helemaal naar boven.
Oud-Hollandse koekjes, zoals onze grootouders ze aten
Oud-Hollandse koekjes dan denk ik aan de Goudse stroopwafel, de Arnhemse meisjes, de Katwijkse knip (Jan Hagel), De Weespermop en zo zijn er nog meer. Allemaal specialiteiten die inmiddels geschiedenis hebben geschreven en die we zeker niet mogen vergeten.
Iets te vieren?
Als je iets te vieren hebt, is het leuk, en vooral ook erg lekker, om iets te trakteren wat je zelf gebakken hebt. Hieronder vind je een paar heerlijke suggesties van echte klassiekers in het gebak met roomboter. Die recepten vallen of staan bij het gebruik van roomboter.
Maak een high tea compleet met scones
Scones zijn typisch Engels en horen echt thuis op een high tea. De structuur van de scones ontstaat door hele kleine stukjes boter die tijdens het bakken smelten. Scones kun je naturel maken en serveren met clotted cream en jam, maar je kunt ook kiezen voor een zoete of hartige variant.
Frambozen scones
Frambozen scones brengen net even iets anders dan normaal. Ze zijn verrassend, fruitig en niet alleen geschikt voor een High Tea. Neem ze mee voor onderweg.
Scones met geitenkaas, honing en tijm
Scones met geitenkaas, honing en tijm, is het nu zoet of is het hartig? Ik weet t eigenlijk niet zo goed, maar wat ik wel weet is dat ze verrukkelijk zijn.
Scones met karamel
Of je nu 's middags een lekker kopje thee pakt, of dat je vrienden komen voor een high tea, het maak niet uit. Deze scones met karamel scoren altijd.
Scones met kaneel en suiker
Scones met kaneel en suiker: Je kent ze vast wel die driehoekige zoete broodjes met kaneel en suiker. Met dit recept maak je ze in no time zelf.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.