• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
0
gebak met roomboter

Gebak met roomboter; of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter voor het allerlekkerste resultaat!

Boterkoek maak je met boter

Een boterkoek mag alleen zo heten wanneer die gebakken is met roomboter. De aanduiding boter is beschermd en mag alleen gebruikt worden als er 100% roomboter is gebruikt. Er mag dus geen samenstelling van boter/olie en/of margarine in het deeg gebruikt worden. Met gevulde speculaas bijvoorbeeld worden mensen vaak op het verkeerde been gezet. Heet het gevulde speculaas dan kan het van alles zijn. Gevulde roomboter speculaas is met roomboter bereidt, maar zitten er amandelen in? Gevulde amandel speculaas moet met amandelen gemaakt worden, maar hier is waarschijnlijk geen roomboter gebruikt. Dus wanneer men op een verpakking spreekt van boter is dit ook altijd met roomboter bereid. Dit is dan ook een reden dat gevulde roomboter amandel speculaas duurder is dan gevulde speculaas.

 Boter is een beschermde naam, gebruik je boter in een benaming dan moet er ook 100% boter gebruikt zijn

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Ga voor de smaak

Wanneer je zelf aan het bakken gaat kun je natuurlijk kiezen tussen boter en margarine. Soms moet je voor bepaalde allergieën of vanwege het budget kiezen voor iets anders dan roomboter. Dat kan natuurlijk, maar gebruik wanneer het ook maar even kan roomboter in je gebak. Gebak met roomboter is veel voller van smaak. De volle smaak van zuivel is niet te evenaren met de smaak van margarine. Een mooi voorbeeld is de oud-Hollandse boterkoek deze moet je met roomboter bakken. Met margarine mag hij niet eens boterkoek heten en is het maar een koek.

Boterkoek, smullen zoals vroeger

Boterkoek
Gebak

Een boterkoek mag pas boterkoek heten als er echte roomboter in gebruikt is. Haal echte boter liefst rechtstreeks bij de boer.

Check het recept of lees de info

Luchtige laagjes of liever heerlijk zacht? Met boter kan het allemaal

Bakken met roomboter zorgt voor zachtheid in gebak, maar op een andere manier verwerkt ook voor knapperige laagjes. Dit komt door de manier waarop je de boter verwerkt. Door het te mengen in een deeg wordt het resultaat heerlijk zacht. Maar rol je het tussen je deeg en maakt er dunne laagjes van zoals bij bladerdeeg dan zorgt het juist weer voor een heerlijk knapperig eindresultaat.

brioche deeg
Kookschool

Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)

Een rijk deeg door royaal gebruik van boter en eieren. Briochedeeg is multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.

Bladerdeeg maken- Kaasstengel van bladerdeeg
Kookschool

Bladerdeeg maken

Om bladerdeeg te krijgen moet je het deeg, waar je mee start, toeren. Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode

Vorige Volgende

De lekkerste koekjes bakken met roomboter

Er is maar weinig lekkerder dan vers gebakken koekjes. Vaak is het lastig om deze eerst goed af te laten koelen, het ruikt ook zo lekker. Toch is een koekje lekkerder als het net is afgekoeld. Koekjes zijn vaak zacht als ze uit de oven komen en als ze afkoelen worden ze knapperiger. De structuur van de koekjes wordt mede door de hoeveelheid boter in het recept bepaald. Welk recept je gebruikt heeft dus een grote invloed op de structuur van het koekje. Welke je het lekkerst vindt, is persoonlijk en daar kom je alleen maar achter als je ze bakt.

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit je oven

Walnoten roomboter koekjes zijn echt simpel te maken. Je huis ruikt heerlijk als je ze bakt en ze halen het herfst gevoel helemaal naar boven.

Oud-Hollandse koekjes
Specials

Oud-Hollandse koekjes, zoals onze grootouders ze aten

Oud-Hollandse koekjes dan denk ik aan de Goudse stroopwafel, de Arnhemse meisjes, de Katwijkse knip (Jan Hagel), De Weespermop en zo zijn er nog meer. Allemaal specialiteiten die inmiddels geschiedenis hebben geschreven en die we zeker niet mogen vergeten.

Vorige Volgende

Iets te vieren?

Wanneer je iets te vieren hebt, is het leuk en vooral ook erg lekker om iets te trakteren wat je zelf gebakken hebt. Wij hebben een paar heerlijke suggesties van echte klassiekers voor je. Deze recepten vallen of staan bij het gebruik van roomboter.

Appeltaart bakken
Specials

Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders

In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!

Appelgebak - slof met appel - appelslof
Gebak

Appelgebak; Deze presenteer je graag bij de koffie!

Een appelslof of in de volksmond appelgebak. Met een vulling van frangipane en banketbakkersroom en een topping van stroopwafels.

arretjescake
Cake

Arretjescake; lekker nostalgisch

Arretjescake, een heerlijke chocoladecake die je niet hoeft te bakken. Om gezellig met of voor de kinderen te maken tijdens de vakantie of voor feestdagen.

Klassiek cakebeslag
Cake

Klassiek cakebeslag

Een klassiek cakebeslag noemen we ook wel 4x4 beslag omdat er van alle 4 de delen (ingrediënten) evenveel in zit. Een klassiek cakebeslag is een mooie basis

Vorige Volgende

Maak een high tea compleet met scones

Scones is typisch Engels en horen echt thuis op een high tea. De structuur van de scones ontstaat door hele kleine stukjes boter die tijdens het bakken smelten. Scones kun je naturel maken en serveren met clotted cream en jam maar je kunt ook kiezen voor een zoete of hartige variant.

frambozen scones
High Tea recepten

Frambozen scones

Frambozen scones brengen net even iets anders dan normaal. Ze zijn verrassend, fruitig en niet alleen geschikt voor een High Tea. Neem ze mee voor onderweg.

Scones met geitenkaas, honing en tijm
High Tea recepten

Scones met geitenkaas, honing en tijm

Scones met geitenkaas, honing en tijm, is het nu zoet of is het hartig? Ik weet t eigenlijk niet zo goed, maar wat ik wel weet is dat ze verrukkelijk zijn.

scones met karamel
High Tea recepten

Scones met karamel

Of je nu 's middags een lekker kopje thee pakt, of dat je vrienden komen voor een high tea, het maak niet uit. Deze scones met karamel scoren altijd.

scones met kaneel en suiker
High Tea recepten

Scones met kaneel en suiker

Scones met kaneel en suiker: Je kent ze vast wel die driehoekige zoete broodjes met kaneel en suiker. Met dit recept maak je ze in no time zelf.

Vorige Volgende
Tags: Zuivel
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette
Specials

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Gebakken schol
Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen