Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebraden kip; lekker uit de oven of van de barbecue

Een hele kip bereiden is echt niet moeilijk als je maar de juiste basis hebt. Wij vertellen je erover en geven je 6 inspiratierecepten voor gebraden kip.

0 5.731

Gebraden kip; lekker uit de oven of van de barbecue – Gebraden kip is echt een weekendgerecht of voor je vrije dag, want hier geld goed bereidt neemt even tijd. Welke kip je kiest is wel heel belangrijk voor het maken van een gebraden kippetje. Wij vertellen je in deze special waar je op moet letten bij het kopen van een hele kip, hoe je deze schoonmaakt en geven je een aantal recepten voor gebraden kip uit de oven of van de barbecue.

Aanschaf kip

Als je naar de supermarkt gaat voor een hele kip dan kom je bedrogen uit. De lokale supermarkt hier verkoopt twee soorten. Biologische en gewone kip, bij de diepvriesafdeling blijf ik al helemaal weg. Die zijn meer geschikt voor in de soep. Waar moet je dan wel je kip halen?

In veel plaatsen vindt je de poelier op de markt, een poelier is een slager die gespecialiseerd is in gevogelte. Hier kun je een uitgebreid assortiment vinden aan kip. Ook de plaatselijke slager verkoopt tegenwoordig diverse soorten kip en vaak zelfs speciale kippen zoals label rouge of polderhoen. Beide kunnen jou goed adviseren over welke kip je nodig hebt voor jouw gerecht.

De kip voorbereiden

Vervolgens laat je de kip voor bereiding op kamertemperatuur komen. Dit moet je eigenlijk met al het vlees doen. Dit zorgt ervoor dat het vlees malser blijft en niet schrikt van het grote temperatuurverschil tussen de koelkast en de pan, oven of barbecue. Vervolgens kun je de kip schoonmaken als de slager of poelier dit nog niet heeft gedaan. Ook kun je ervoor kiezen om je kip te vlinderen. Dit heeft als voordeel dat de borst malser blijft na bereiding en gelijkmatig gaart.

De kip bereiden

Dat kip ontzettend veelzijdig is hoeven we niemand te vertellen. Dat weet iedereen allang. Dit komt omdat kip een neutrale smaak heeft waardoor het heel goed combineert met veel andere soorten smaken. Van citrus tot geurige specerijen, alle combinaties werken bijna wel. Ook de verschillende delen van de kip lenen zich voor verschillende bereidingen. Zo is kipfilet zeer geschikt voor korte bereidingen maar voor stoven zijn de dijen en bouten juist meer geschikt.

Bij het braden van een hele kip moet je erg oppassen dat de borst niet uitdroogt voor de rest van de kip klaar is. Daarom is het vlinderen van kip een ideale techniek. Een andere manier is het garen op lage temperatuur of het goed bedruipen van de kip met het vet dat uit de kip komt tijdens het braden. Sommigen leggen een stukje zilverfolie op de borst om uitdrogen te voorkomen.

Hoelang je kip moet garen is afhankelijk van de grote van je kip en de temperatuur waarop je hem gaart. Gemiddeld is het voor een kip van 1,5 kg dat het zo’n 1,5 uur duurt. Een kip van 1,2 kg doet er zo’n uur en kwartier over op 160 graden. De kerntemperatuur van een gare kip moet tussen de 75 en 82 graden Celsius liggen. Dan is de kip gaar en veilig om te eten. Let erop dat je kip altijd goed gaar is i.v.m. salmonellabesmetting. Dit kun je het beste doen met een vleesthermometer die je bij de meeste huishoudwinkels wel kunt kopen. Een andere manier om te testen of de kip gaar is, is door hem in te prikken met een metalen prikker. Als er helder vocht uit komt is de kip gaar.

5x inspiratie voor gebraden kip

Kip kun je op verschillende manieren braden. Wij hebben voor jou 5 van onze gebraden kippen op een rijtje gezet of je nu voor de oven gaat of de zomer- of winterbarbecue. Met deze gebraden kippen zit je altijd goed gebakken!

Recepten voor gebraden kip

1 van 2

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer