• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Gebraden kip; sharing food bij uitstek

Bewust kiezen maakt nog meer feest

Redactie door Redactie
in Specials
0
Gebraden kip

Gebraden kip – Een mooie schaal met daarop een gebraden kip. Dat is feest voor bijna iedereen. Echt bourgondisch genieten van een perfect gegaarde en malse kip. Tegenwoordig lijkt het wel niet meer te mogen. Wij denken daar echt anders over. Denk daarbij wel even goed na over wat je koopt. Leer om zo’n hele kip goed klaar te maken en geniet gewoon met volle teugen van een goede gebraden kip.

Bewust kiezen maakt nog meer feest van de gebraden kip

Over kip is heel veel te doen in ons land, en terecht! Want kip is verworden tot een massaproduct. Ondanks heel veel keurmerken is het nog altijd een massaproduct. Met name de kipfilet geniet enorme populariteit. Kippendijen worden steeds een beetje populairder, maar de andere kipdelen worden veel minder verkocht. En bedenk ook eens hoe het zit met de legkippen. Dat zijn geen vleeskippen. De kip die zorgt voor eieren, verdwijnt na haar productieve leven naar de industrie en wordt verwerkt in allerlei snacks. Door voor een hele kip te kiezen, kies je tegelijkertijd voor het volledig consumeren van die kip. Wat ons betreft, is dat echt een goede en bewuste keuze. Uiteraard moet je wel na blijven denken over waar die kip vandaan komt en welk leven die kip gehad heeft. Een gebraden kip begint dus simpelweg bij goed nadenken.

De prijs blijkt maar al te vaak spelbreker. Gemiddeld genomen koop je kipfilet al voor € 5 tot € 7 per kilo. Voor een echte scharrelkip betaal je toch al snel 20 euro. Reden genoeg om echt na te denken dus. Laat je informeren door je slager of poelier. Vraag er gewoon naar.

Het belang van een goede bereiding

Kies je voor “eerlijke” kip dan eet je h”eerlijke” gebraden kip. Zo simpel is het. Tegelijkertijd betaal je er dus ook meer voor. Dat is niet zo erg, als je maar wel weet hoe je die kip dan gaat klaarmaken. Want een duurdere kip wil je nu eenmaal niet zwart uit de oven zien komen. Daarom vind je hier alle facetten over de bereiding van gebraden kip. Je krijgt tips over het opdelen van een kip, het voorbereiden en dus ook het klaarmaken. Met die tips kan de gebraden kip simpelweg nauwelijks een mislukking worden.

Begin op kamertemperatuur

Eén van de belangrijkste tips bij de bereiding van gebraden kip is dat je de kip van tevoren altijd op kamertemperatuur moet laten komen! Dit geldt eigenlijk voor alle vlees. Zo blijft het vlees malser en schrikt het niet van de grote temperatuurverschillen tussen de koelkast en de pan of oven.

Schoonmaken, opdelen en vlinderen

De kip op kamertemperatuur kun je in zijn geheel braden. Je kunt de kip ook opdelen in stukken. Een vrij nieuwe techniek is het vlinderen van kip. Die techniek zorgt voor een beduidend snellere bereiding van gebraden kip. Hieronder staan wat belangrijke tips voor je op een rij:

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit.

Check het recept of lees de infoDetails

Inspiratie voor gebraden kip

Dat kip ontzettend veelzijdig is, hoeft aan niemand te worden uitgelegd. Dit komt doordat kip een neutrale smaak heeft waardoor het goed combineert met veel andere smaken. Van citrus tot geurige specerijen, alle combinaties werken bijna wel. Ook de verschillende delen van de kip lenen zich voor verschillende bereidingen. Zo is kipfilet heel geschikt voor korte bereidingen, maar voor stoven zijn de dijen en bouten juist meer geschikt.

Bij het braden van een hele kip moet je erg oppassen dat de borst niet uitdroogt voor de rest van de kip klaar is. Daarom is het vlinderen van kip een ideale techniek. Een andere manier is het garen op lage temperatuur of het goed bedruipen van de kip met het vet dat uit de kip komt tijdens het braden. Sommigen leggen een stukje zilverfolie op de borst om uitdrogen te voorkomen.

Hoelang de kip moet garen is afhankelijk van de grootte van de kip en de temperatuur waarop je haar gaart. Gemiddeld is het voor een kip van 1,5 kg dat het zo’n 1,5 uur duurt. Een kip van 1,2 kg doet er zo’n uur en kwartier over op 160 graden. De kerntemperatuur van een gare kip moet tussen de 75 en 82 graden Celsius liggen. Dan is de kip gaar en veilig om te eten. Een andere manier om te testen of de kip gaar is, is door hem in te prikken met een metalen prikker. Als er helder vocht uit komt, is de kip gaar.

Onderstaand een aantal heerlijke voorbeelden van gebraden kip. Koop een goede kip, neem de juiste voorzorgsmaatregelen en volg een van onderstaande recepten voor gebraden kip. Met die gebraden kippen zit je altijd goed gebakken!

Kip met citroen en honing
Hoofdgerecht

Geroosterde kip met citroen, honing en aardappel

Kip met citroen en honing uit de oven, met aardappels vol smaak en een simpele salade. Een makkelijk gerecht voor het hele gezin.

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

Een echt fijne Franse klassieker, kip met 40 teentjes knoflook. Klinkt heftig, maar je hoeft niet in quarantaine na het eten van dit gerecht.

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Kip uit de airfryer
Vleesgerechten

Kip uit de airfryer: makkelijk en snel krokant gegrilde kip

Je hoeft niet meer naar de markt voor een gegrild kippetje die maak je voortaan zelf. Kip uit de airfryer is makkelijk en snel klaar.

Kip piri piri
Vleesgerechten

Kip piri piri; kip in hete saus

Maak eens zelf kip piri piri. Niet met een potje met een vaag kruidenmengsel, of een verspakket, maar gewoon zelf lekker vers maken!

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Een met limoen en rode peper gemarineerde Label Rouge Kip uit de oven. Volgens de vlindertechniek gebakken en daardoor heerlijk mals.

Vorige Volgende
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Tags: Vlees
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief