Gebraden kip – Een mooie schaal met daarop een gebraden kip. Dat is feest voor bijna iedereen. Echt bourgondisch genieten van een perfect gegaarde en malse kip. In deze tijd lijkt het wel niet meer te mogen. Wij denken daar echt anders over. Denk daarbij wel even goed na over wat je koopt. Leer om zo’n hele kip goed te bereiden en geniet gewoon met volle teugen van een goede gebraden kip.
Bewust kiezen maakt nog meer feest
Over kip is heel veel te doen in ons land, en terecht! Want kip is verworden tot een massaproduct. Ondanks de vele keurmerken is het nog altijd een massaproduct. Met name de kipfilet geniet enorme populariteit. Kippendijen worden steeds een beetje populairder, maar de andere kipdelen worden veel minder verkocht. En bedenk ook eens hoe het zit met de legkippen. Dat zijn geen vleeskippen. De kip die zorgt voor eieren verdwijnt na haar productieve leven naar de industrie en wordt verwerkt in allerlei snacks. Door voor een hele kip te kiezen kies je tegelijkertijd voor het volledig consumeren van die kip. Wat ons betreft is dat echt een goede en bewuste keuze. Uiteraard moet je wel na blijven denken over waar die kip vandaan komt en welk leven die kip gehad heeft. Een gebraden kip begint dus simpelweg bij goed nadenken.
De prijs blijkt maar al te vaak spelbreker. Gemiddeld genomen kopen we kipfilet al voor € 5 tot € 7 per kilo. Voor een echte scharrelkip betaal je toch al snel 20 euro. Reden genoeg om echt na te denken dus. Laat je informeren door je slager of poelier. Vraag er gewoon naar.
Het belang van een goede bereiding
Kies je voor “eerlijke” kip dan eet je H”eerlijke” gebraden kip. Zo simpel is het. Tegelijkertijd betaal je er dus ook meer voor. Dat is niet zo erg als je maar wel weet hoe je die kip dan gaat bereiden. Want een duurdere kip wil je nou eenmaal niet zwart uit de oven zien komen. Daarom delen wij hier alle facetten over de bereiding van gebraden kip. We geven tips over het opdelen van een kip, het voorbereiden en dus ook het bereiden. Met deze tips kan de gebraden kip simpelweg nauwelijks een mislukking worden.
Begin op kamertemperatuur
Eén van de belangrijkste tips bij de bereiding van gebraden kip is dat je de kip van tevoren altijd op kamertemperatuur moet laten komen! Dit geldt eigenlijk voor alle vlees. Zo blijft het vlees malser en schrikt het niet van de grote temperatuurverschillen tussen de koelkast en de pan of oven.
Schoonmaken, opdelen en vlinderen
De kip op kamertemperatuur kun je in zijn geheel braden. Je kunt deze ook opdelen in stukken. Een vrij nieuwe techniek is het vlinderen van kip. Deze techniek zorgt voor een beduidend snellere bereiding van gebraden kip. Hieronder zetten we wat belangrijke tips voor je op een rij:
Een hele kip snijden in acht delen
Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit
Check het recept of lees de infoInspiratie voor gebraden kip
Dat kip ontzettend veelzijdig is hoeven we niemand te vertellen. Dit komt doordat kip een neutrale smaak heeft waardoor het goed combineert met veel andere smaken. Van citrus tot geurige specerijen, alle combinaties werken bijna wel. Ook de verschillende delen van de kip lenen zich voor verschillende bereidingen. Zo is kipfilet zeer geschikt voor korte bereidingen maar voor stoven zijn de dijen en bouten juist meer geschikt.
Bij het braden van een hele kip moet je erg oppassen dat de borst niet uitdroogt voor de rest van de kip klaar is. Daarom is het vlinderen van kip een ideale techniek. Een andere manier is het garen op lage temperatuur of het goed bedruipen van de kip met het vet dat uit de kip komt tijdens het braden. Sommigen leggen een stukje zilverfolie op de borst om uitdrogen te voorkomen.
Hoelang de kip moet garen is afhankelijk van de grootte van de kip en de temperatuur waarop je haar gaart. Gemiddeld is het voor een kip van 1,5 kg dat het zo’n 1,5 uur duurt. Een kip van 1,2 kg doet er zo’n uur en kwartier over op 160 graden. De kerntemperatuur van een gare kip moet tussen de 75 en 82 graden Celsius liggen. Dan is de kip gaar en veilig om te eten. Een andere manier om te testen of de kip gaar is, is door hem in te prikken met een metalen prikker. Als er helder vocht uit komt, is de kip gaar.
Onderstaand een aantal heerlijke voorbeelden van gebraden kip. Koop een goede kip, neem de juiste voorzorgsmaatregelen en volg één van onderstaande recepten voor gebraden kip. Met deze gebraden kippen zit je altijd goed gebakken!
Scharrelkip in sinaasappel marinade
Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm
Kip met 40 teentjes knoflook
Een echt fijne Franse klassieker, kip met 40 teentjes knoflook. Klinkt heftig, maar je hoeft niet in quarantaine na het eten van dit gerecht.
Label Rouge Kip met limoen en rode peper
'Label Rouge' kip met een marinade van gemalen pepers, gember, limoen en specerijen zorgt voor een warm, pittig accent.
Kip met citroen en honing
In dit recept voor kip met citroen en honing bakken we de aardappelen met de kip mee. Dit zorgt voor een mooie smaaksensatie.
Gebraden kip met knoflook en tijm
Handige truc van Donna Hay om kip in de oven open te klappen waardoor deze sneller gaart. Hier vind je het recept en onze ervaring. "Uit Nieuwe Klassiekers"
Dragonkip met kervelboter en asperges
Een uurtje de keuken in voor deze goddelijk lekkere dragonkip met kervelboter en asperges. Dit is niet een vluggertje uit de supermarkt!
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!