• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Gebraden kip; sharing food bij uitstek

Bewust kiezen maakt nog meer feest

0
Gebraden kip

Gebraden kip – Een mooie schaal met daarop een gebraden kip. Dat is feest voor bijna iedereen. Echt bourgondisch genieten van een perfect gegaarde en malse kip. Tegenwoordig lijkt het wel niet meer te mogen. Wij denken daar echt anders over. Denk daarbij wel even goed na over wat je koopt. Leer om zo’n hele kip goed klaar te maken en geniet gewoon met volle teugen van een goede gebraden kip.

Bewust kiezen maakt nog meer feest van de gebraden kip

Over kip is heel veel te doen in ons land, en terecht! Want kip is verworden tot een massaproduct. Ondanks heel veel keurmerken is het nog altijd een massaproduct. Met name de kipfilet geniet enorme populariteit. Kippendijen worden steeds een beetje populairder, maar de andere kipdelen worden veel minder verkocht. En bedenk ook eens hoe het zit met de legkippen. Dat zijn geen vleeskippen. De kip die zorgt voor eieren, verdwijnt na haar productieve leven naar de industrie en wordt verwerkt in allerlei snacks. Door voor een hele kip te kiezen, kies je tegelijkertijd voor het volledig consumeren van die kip. Wat ons betreft, is dat echt een goede en bewuste keuze. Uiteraard moet je wel na blijven denken over waar die kip vandaan komt en welk leven die kip gehad heeft. Een gebraden kip begint dus simpelweg bij goed nadenken.

De prijs blijkt maar al te vaak spelbreker. Gemiddeld genomen koop je kipfilet al voor € 5 tot € 7 per kilo. Voor een echte scharrelkip betaal je toch al snel 20 euro. Reden genoeg om echt na te denken dus. Laat je informeren door je slager of poelier. Vraag er gewoon naar.

Het belang van een goede bereiding

Kies je voor “eerlijke” kip dan eet je h”eerlijke” gebraden kip. Zo simpel is het. Tegelijkertijd betaal je er dus ook meer voor. Dat is niet zo erg, als je maar wel weet hoe je die kip dan gaat klaarmaken. Want een duurdere kip wil je nu eenmaal niet zwart uit de oven zien komen. Daarom vind je hier alle facetten over de bereiding van gebraden kip. Je krijgt tips over het opdelen van een kip, het voorbereiden en dus ook het klaarmaken. Met die tips kan de gebraden kip simpelweg nauwelijks een mislukking worden.

Begin op kamertemperatuur

Eén van de belangrijkste tips bij de bereiding van gebraden kip is dat je de kip van tevoren altijd op kamertemperatuur moet laten komen! Dit geldt eigenlijk voor alle vlees. Zo blijft het vlees malser en schrikt het niet van de grote temperatuurverschillen tussen de koelkast en de pan of oven.

Schoonmaken, opdelen en vlinderen

De kip op kamertemperatuur kun je in zijn geheel braden. Je kunt de kip ook opdelen in stukken. Een vrij nieuwe techniek is het vlinderen van kip. Die techniek zorgt voor een beduidend snellere bereiding van gebraden kip. Hieronder staan wat belangrijke tips voor je op een rij:

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit.

Check het recept of lees de infoDetails

Inspiratie voor gebraden kip

Dat kip ontzettend veelzijdig is, hoeft aan niemand te worden uitgelegd. Dit komt doordat kip een neutrale smaak heeft waardoor het goed combineert met veel andere smaken. Van citrus tot geurige specerijen, alle combinaties werken bijna wel. Ook de verschillende delen van de kip lenen zich voor verschillende bereidingen. Zo is kipfilet heel geschikt voor korte bereidingen, maar voor stoven zijn de dijen en bouten juist meer geschikt.

Bij het braden van een hele kip moet je erg oppassen dat de borst niet uitdroogt voor de rest van de kip klaar is. Daarom is het vlinderen van kip een ideale techniek. Een andere manier is het garen op lage temperatuur of het goed bedruipen van de kip met het vet dat uit de kip komt tijdens het braden. Sommigen leggen een stukje zilverfolie op de borst om uitdrogen te voorkomen.

Hoelang de kip moet garen is afhankelijk van de grootte van de kip en de temperatuur waarop je haar gaart. Gemiddeld is het voor een kip van 1,5 kg dat het zo’n 1,5 uur duurt. Een kip van 1,2 kg doet er zo’n uur en kwartier over op 160 graden. De kerntemperatuur van een gare kip moet tussen de 75 en 82 graden Celsius liggen. Dan is de kip gaar en veilig om te eten. Een andere manier om te testen of de kip gaar is, is door hem in te prikken met een metalen prikker. Als er helder vocht uit komt, is de kip gaar.

Onderstaand een aantal heerlijke voorbeelden van gebraden kip. Koop een goede kip, neem de juiste voorzorgsmaatregelen en volg een van onderstaande recepten voor gebraden kip. Met die gebraden kippen zit je altijd goed gebakken!

Kip uit de airfryer
Vleesgerechten

Kip uit de airfryer: makkelijk en snel krokant gegrilde kip

Met deze kip uit de airfryer maak je eenvoudig een sappige halve kip met krokant vel, perfect gekruid en in 30 minuten klaar.

Kip met citroen en honing
Hoofdgerecht

Geroosterde kip met citroen, honing en aardappel

Kip met citroen en honing uit de oven, met aardappels vol smaak en een simpele salade. Een makkelijk gerecht voor het hele gezin.

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

Een echt fijne Franse klassieker, kip met 40 teentjes knoflook. Klinkt heftig, maar je hoeft niet in quarantaine na het eten van dit gerecht.

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Een met limoen en rode peper gemarineerde Label Rouge Kip uit de oven. Volgens de vlindertechniek gebakken en daardoor heerlijk mals.

Kip piri piri
Vleesgerechten

Kip piri piri; kip in hete saus

Maak eens zelf kip piri piri. Niet met een potje met een vaag kruidenmengsel, of een verspakket, maar gewoon zelf lekker vers maken!

Vorige Volgende
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

    Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.