• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Bewust kiezen maakt nog meer feest

door Redactie
in Specials
0
0
Gebraden kip

Gebraden kip – Een mooie schaal met daarop een gebraden kip. Dat is feest voor bijna iedereen. Echt bourgondisch genieten van een perfect gegaarde en malse kip. In deze tijd lijkt het wel niet meer te mogen. Wij denken daar echt anders over. Denk daarbij wel even goed na over wat je koopt. Leer om zo’n hele kip goed te bereiden en geniet gewoon met volle teugen van een goede gebraden kip.

Bewust kiezen maakt nog meer feest

Over kip is heel veel te doen in ons land, en terecht! Want kip is verworden tot een massaproduct. Ondanks de vele keurmerken is het nog altijd een massaproduct. Met name de kipfilet geniet enorme populariteit. Kippendijen worden steeds een beetje populairder, maar de andere kipdelen worden veel minder verkocht. En bedenk ook eens hoe het zit met de legkippen. Dat zijn geen vleeskippen. De kip die zorgt voor eieren verdwijnt na haar productieve leven naar de industrie en wordt verwerkt in allerlei snacks. Door voor een hele kip te kiezen kies je tegelijkertijd voor het volledig consumeren van die kip. Wat ons betreft is dat echt een goede en bewuste keuze. Uiteraard moet je wel na blijven denken over waar die kip vandaan komt en welk leven die kip gehad heeft. Een gebraden kip begint dus simpelweg bij goed nadenken.

De prijs blijkt maar al te vaak spelbreker. Gemiddeld genomen kopen we kipfilet al voor € 5 tot € 7 per kilo. Voor een echte scharrelkip betaal je toch al snel 20 euro. Reden genoeg om echt na te denken dus. Laat je informeren door je slager of poelier. Vraag er gewoon naar.

Het belang van een goede bereiding

Kies je voor “eerlijke” kip dan eet je H”eerlijke” gebraden kip. Zo simpel is het. Tegelijkertijd betaal je er dus ook meer voor. Dat is niet zo erg als je maar wel weet hoe je die kip dan gaat bereiden. Want een duurdere kip wil je nou eenmaal niet zwart uit de oven zien komen. Daarom delen wij hier alle facetten over de bereiding van gebraden kip. We geven tips over het opdelen van een kip, het voorbereiden en dus ook het bereiden. Met deze tips kan de gebraden kip simpelweg nauwelijks een mislukking worden.

Begin op kamertemperatuur

Eén van de belangrijkste tips bij de bereiding van gebraden kip is dat je de kip van tevoren altijd op kamertemperatuur moet laten komen! Dit geldt eigenlijk voor alle vlees. Zo blijft het vlees malser en schrikt het niet van de grote temperatuurverschillen tussen de koelkast en de pan of oven.

Schoonmaken, opdelen en vlinderen

De kip op kamertemperatuur kun je in zijn geheel braden. Je kunt deze ook opdelen in stukken. Een vrij nieuwe techniek is het vlinderen van kip. Deze techniek zorgt voor een beduidend snellere bereiding van gebraden kip. Hieronder zetten we wat belangrijke tips voor je op een rij:

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit

Lees verder

Inspiratie voor gebraden kip

Dat kip ontzettend veelzijdig is hoeven we niemand te vertellen. Dit komt omdat kip een neutrale smaak heeft waardoor het goed combineert met veel andere smaken. Van citrus tot geurige specerijen, alle combinaties werken bijna wel. Ook de verschillende delen van de kip lenen zich voor verschillende bereidingen. Zo is kipfilet zeer geschikt voor korte bereidingen maar voor stoven zijn de dijen en bouten juist meer geschikt.

Bij het braden van een hele kip moet je erg oppassen dat de borst niet uitdroogt voor de rest van de kip klaar is. Daarom is het vlinderen van kip een ideale techniek. Een andere manier is het garen op lage temperatuur of het goed bedruipen van de kip met het vet dat uit de kip komt tijdens het braden. Sommigen leggen een stukje zilverfolie op de borst om uitdrogen te voorkomen.

Hoelang je kip moet garen is afhankelijk van de grote van de kip en de temperatuur waarop je haar gaart. Gemiddeld is het voor een kip van 1,5 kg dat het zo’n 1,5 uur duurt. Een kip van 1,2 kg doet er zo’n uur en kwartier over op 160 graden. De kerntemperatuur van een gare kip moet tussen de 75 en 82 graden Celsius liggen. Dan is de kip gaar en veilig om te eten. Een andere manier om te testen of de kip gaar is, is door hem in te prikken met een metalen prikker. Als er helder vocht uit komt is de kip gaar.

Onderstaand een aantal heerlijke voorbeelden van gebraden kip. Koop een goede kip, neem de juiste voorzorgsmaatregelen en volg één van onderstaande recepten voor gebraden kip. Met deze gebraden kippen zit je altijd goed gebakken!

Scharrelkip in sinaasappel marinade

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Lees verder

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

'Label Rouge' kip met een marinade van gemalen pepers, gember, limoen en specerijen zorgt voor een warm, pittig accent.

Lees verder

Kip met citroen en honing

Kip met citroen en honing
Vleesgerechten

In dit recept voor kip met citroen en honing bakken we de aardappelen met de kip mee. Dit zorgt voor een mooie smaaksensatie.

Lees verder

Gebraden kip met knoflook en tijm

gebraden kip met knoflook en tijm
Vleesgerechten

Handige truc van Donna Hay om kip in de oven open te klappen waardoor deze sneller gaart. Hier vind je het recept en onze ervaring. "Uit Nieuwe Klassiekers"

Lees verder

Dragonkip met kervelboter en asperges

dragonkip met kervelboter en asperges
Recepten

Dragonkip met kervelboter en asperges - Ik heb door de bank genomen niet zoveel op met typisch Hollandse maaltijden, maar geïnspireerd door een dinertje buitenshuis heb ik thuis een keer ‘hoen’ met asperges geserveerd. Een hoen is een kip, maar dan eentje van onberispelijke afkomst. Je kunt wel stellen dat dit een...

Lees verder
Tags: Vlees - Kip
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

tortilla pakketjes
Recepten

Tortilla pakketjes gevuld met pulled chicken en pompoen

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Cordon bleu maken we gewoon zelf
Vleesgerechten

Cordon bleu maken we gewoon zelf

kip-kroketten uit eigen keuken
Hapjes

Kip-kroketten uit eigen keuken

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Mango mousse
Nagerecht

Mango mousse

Zet de tropen op tafel met deze mango mousse. Een heerlijke fris en romig nagerecht met slagroom, of voor een...

Lees verder
Pastinaaksalade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen