Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gedroogd fruit; energie boost in de winter

0 1.065

Gedroogd fruit; energie boost in de winter – Mis jij dat ook, de geur en de volle smaak van een zoete Hollandse aardbei? Sorry, het is winter. Dan moet je gewoon geen aardbeien eten. Ik herhaal: In de winter moet je geen aardbeien eten! Gelukkig zijn er in de winter ook voldoende alternatieven. Appels, Peren, Citrus, Ananas, mogelijkheden genoeg toch? Natuurlijk staat dit korte lijstje in schril contrast met de seizoensfruitlijst in juli of augustus. De natuur heeft nou eenmaal bepaald dat je vers fruit in de zomer moet plukken.

En dan is er de mens. Ooit is er toch iemand geweest die op het geniale idee kwam om deze vruchten te drogen. De geschiedenis lijkt een beetje duister, en daar gaan we ons nu ook niet verder in verdiepen. We hebben het hier ook bewust over gedroogd fruit en niet over zuidvruchten. Gedroogd fruit is fruit waaraan het vocht onttrokken is. Zuidvruchten is een reeks fruitsoorten uit het zuiden waaronder ook citrus valt. In de volksmond bedoelen we met zuidvruchten gewoon gedroogd fruit.

Gedroogd fruit, de eerste waaraan we denken zijn gedroogde pruimen. Maar als we Tutti Frutti roepen herleven bij de meeste mensen oude tijden. Mama of Oma kwam toch altijd met tutti frutti? En natuurlijk kennen we allemaal de rozijnen, krenten, gedroogde appeltjes, cranberry’s, vijgen, dadels en ja ook peertjes. Leg maar een voorraadje aan. Gedroogde zuidvruchten zijn namelijk rijk aan vezels, vitamines, mineralen als ijzer, magnesium, calcium en kalium en bevatten bovendien geen vet. We hopen je echter nog veel meer te inspireren met onderstaande recepten:

Chocolade-vanillecake met dadels en walnoten


Gezond snoepen met dadels en noten

Vulde ik ze gisteren nog met roomkaas, nu passen ze perfect in de cake die ik in gedachte heb…dadels!! Een dadel is een van de betere alternatieven als tussendoortje bij zoete trek, want ondanks dat een dadel relatief veel vruchtsuiker bevat, zit een dadel ook bomvol vezels, vitamine B6 en C, calcium, kalium, ijzer en magnesium en deze voedingsstoffen zorgen er weer voor dat de dadel een lekker en verantwoord tussendoortje is.

Chocolade-vanillecake met dadels en walnoten

Ontbijtrepen van Donna Hay

Donna-Hay-Fresh-en-Light-ontbijtrepen

Deze ontbijtrepen uit Fresh & Light van Donna Hay worden o.a. gevuld met gedroogde cranberry’s. Een gezonde en voedzame start van je dag

Ontbijtrepen met gedroogde cranberry’s

Ook als snoepje

gezond-snoepen

Met slechts een paar ingrediënten maak je deze gezonde energiebommetjes. Pruimen, noten, water en eventueel wat chocolade en/of kokos. Gezond en absoluut geen straf!

Bekijk hier het recept

Je kunt ook zelf fruit drogen in je oven of in een fruitdroger. Dat gaat net een stap verder maar is geweldig om te doen. Kijk voor tips eens op weckonline.

 Annekes Couscous met gedroogde abrikozen

couscous abrikozen LT3Al een tijdje had ik gedroogde abrikozen in huis om couscous met abrikozen te maken. Deze combinatie was ik al meerdere keren tegengekomen en leek me heerlijk!

Toen ik vorige week een keer thuis kwam na een dag werken had ik niet zoveel zin om te koken en ook wist ik nog niet wat ik zou gaan maken. Met ingrediënten die ik allemaal al in huis had bedacht ik deze lekkere couscoussalade. Wat een heerlijke smaken, het zoete van de abrikozen, het frisse van de puntpaprika en het zoute van de feta, een geweldige combinatie! En nog fijner, na een dag werken, binnen een kwartier stond de couscoussalade op tafel. De restjes van deze couscous zijn ook heerlijk als lunch, ik voegde nog een halve avocado toe, lekker!

Couscous met abrikozen, puntpaprika en feta

Biologische zuidvruchten en superfoods bestel je snel bij Beterbio.nl

Aan de slag met gedroogde pruimen. Drie tips:

terrine van spitskool met kippenlevertjes en gedroogde pruimen
Terrine van spitskool met kippenlevertjes en gedroogde pruimen
Poolse zuurkoolschotelPoolse zuurkoolschotel met gedroogde pruimen

cranberry-rozijnen-bollen-300x225

Cranberry-rozijnenbollen

Cranberry-Rozijnenbollen voor de thuisbakker. Een heerlijke start voor je ontbijt op zondagmorgen.

Vogelzaadreep Annabel Langbein

Vogelzaadrepen van Annabel Langbein

Vogelzaadrepen, nee geen vetbollen, maar een gezond alternatief op de mueslireep.

Look a like; Tamarinde!

tamarinde limonadeOké, het is misschien meer een zomers recept, maar in deze special willen we je toch ook even wijzen op de tamarinde. De smaak van de tamarinde doet namelijk enorm denken aan de smaak van zuidvruchten. Aromatisch, zoet, wat plakkerig, lekker. Joke legt in haar artikel over tamarinde limonade haarfijn uit wat de tamarinde is. Leuke bijkomstigheid is dat de tamarinde limonade een prima anti-kater middel is. Voor het geval jullie daar behoefte aan hebben 😉

Tamarinde limonade

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer