Gedroogde bonen – Er worden in Nederland veel bonen verkocht in blikken en potten. Hartstikke handig, je hoeft ze tenslotte alleen maar even op te warmen voor gebruik. Maar er bestaan ook gedroogde bonen. We hebben het hier over peulvruchten die na de oogst gedroogd zijn. Hierdoor zijn ze lang houdbaar. Zelf bonen koken kost een beetje tijd en voorbereiding, want je moet ze weken van tevoren. Dat kost je een beetje tijd, maar het resultaat is er dan ook naar. Het zal de gerechten die je maakt met de bonen beslist ten goede komen.
Gedroogde bonen met je van tevoren weken. Dat kost je een beetje tijd, maar het resultaat is er dan ook naar. Het zal de gerechten die je maakt met de bonen beslist ten goede komen.
Peulvruchten; Voedzaam, gezond en vooral lekker
Iedereen kent ze, maar niet iedereen eet ze. We hebben het over peulvruchten. En die mogen best wel eens vaker op tafel verschijnen!
De smaak, de geur en de ‘bite’ van zelf gekookte bonen is veel beter. Naast al deze voordelen is er nog een ander, niet geheel onbelangrijk, voordeel. Gedroogde bonen zijn namelijk in veel meer soorten te koop dan de bonen die in blik of pot worden aangeboden. Dus je kunt er veel gevarieerder mee koken. We hebben een mooi overzicht geschreven over de soorten gedroogde bonen. Hierin worden de belangrijkste soorten besproken. Dat weken en koken van de bonen is overigens niet zo’n gedoe als je misschien verwacht. We gaan daar hier niet verder op in, want je kunt er in ons kookschoolartikel ‘Gedroogde erwten en bonen koken en weken’ alles over lezen. Naast lekker zijn bonen heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten en vezels. Dat maakt ze ook een heel goede vleesvervanger. Dus gebruik ze vooral ook in je vegetarische en vegan recepten.
Soorten gedroogde bonen: het overzicht
Gedroogde bonen, veel lekkerder dan uit een makkelijke blik of een pot. Zelf bonen koken loont echt de moeite, veel meer 'bite' en smaak!
Gedroogde erwten en bonen koken en weken
Gedroogde erwten en bonen koken en weken. Dat klinkt als lastig en veel werk maar dat is het niet. Lees meer over zelfgekookte peulvruchten.
Recepten met gedroogde bonen
Hieronder vind je een verzameling van recepten met gedroogde en zelf gekookte bonen. Van heerlijke maaltijdsoepen, de lekkerste chili’s, de klassieke bruine bonen met spek en stroop, tot fijne, huisgemaakte hummus. Zet jij ook eens wat vaker bonen op tafel. Want bonen zijn heerlijk, en bonen zijn bovendien heel gezond. Je doet je zelf en je tafelgenoten er vast een groot plezier mee!
Chili con Carne; Mexicaans comfortfood
Traditioneel comfortfood uit de Mexicaanse of Tex-Mexkeuken, dat kan alleen maar chili con carne zijn. En die maak je zelf, zonder zakjes!
Hummus van bietjes met geitenkaas
De basis hummus is gemaakt van kikkererwten. Maar witte bonen kun je ook gebruiken voor deze kleurrijke hummus van bietjes en geitenkaas.
Hummus van witte bonen
De lookalike van de wereldberoemde hummus is de hummus van witte bonen. Geen echte hummus, maar zó lekker dat je deze zeker moet proberen!
Mexicaanse ovenschotel; lekker pittig en goed gevuld
Een pittige Mexicaanse ovenschotel! Lekker pittig, goed gevuld met gehakt en groenten en van tevoren te maken. Wat wil je nog meer?
Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot
Wel eens gehoord van vijfschaft? Dit is een Utrechts streekgerecht, met aardappel, winterpeen, ui, appel, bruine bonen en rookworst en spek.
Tex-Mex bonensoep
Een heerlijke, gevulde maaltijdsoep met peulvruchten en rundvlees? Proef deze Tex-Mex bonensoep, met kidneybonen en gestoofde runderlappen!
Reuzenbonen salade
Wil je lunchen, of een lekker bijgerecht maken? Deze reuzenbonen salade met een Mediterraan tintje kan altijd. Snel, gezond, voedzaam!