Gedroogde erwten – Die horen echt thuis in een goed gesorteerde basisvoorraad. Lang houdbaar, en altijd handig om bij de hand te hebben. Want met erwten kun je heerlijke dingen maken. Denk alleen al aan onze traditionele Hollandse erwtensoep! Gedroogde erwten zijn niet alleen groene erwten. Ook kikkererwten, spliterwten en kapucijners horen tot de erwten. Je kunt er lekker mee variëren dus. Behalve lekker zijn gedroogde erwten, net als de andere peulvruchten, ook nog eens heel gezond. Ze bevatten veel plantaardige eiwitten en vezels. Dat betekent dat ze ook heel geschikt zijn om toe te passen in een vegetarisch en veganistisch dieet als vleesvervanger. Die erwten moeten voordat je ze gaat verwerken tot iets lekkers nog wel geweekt en gekookt worden. Dat weken geldt overigens niet voor de beide soorten spliterwten. Die kun je meteen koken. Dat weken van gedroogde erwten is trouwens alleen maar een kwestie van in het water zetten, het koken duurt ongeveer een half uurtje. Het valt dus best mee met die bewerkelijkheid. Daarna heb dan je wel erwten die een betere ‘bite’ en smaak hebben dat die uit een blik of een potje. Dus dat zelf koken gaat de smaak van je gerechten beslist ten goede komen. Ben je benieuwd naar meer informatie over erwten? In ons overzicht van de gedroogde erwten vertellen we je alles over de verschillende soorten. In het kookschoolartikel over het weken en koken van gedroogde erwten kun je lezen hoe je ze het beste kunt bereiden.
Soorten gedroogde erwten; het overzicht
Verse erwten zijn heerlijk, maar niet altijd beschikbaar. Er is een goed en gezond alternatief. Alle soorten gedroogde erwten op een rijtje!
Gedroogde erwten en bonen koken en weken
Gedroogde erwten en bonen koken en weken. Dat klinkt als lastig en veel werk maar dat is het niet. Lees meer over zelfgekookte peulvruchten.
Recepten met gedroogde erwten
Ben jij op zoek naar de lekkerste gerechten met verschillende soorten erwten? Dan ben je bij Lekker Tafelen aan het juiste adres. We hebben recepten voor je met kikkererwten, groene erwten, spliterwten en kapucijners. Allemaal even lekker en zo als de titel van dit artikel al zegt, je gaat beslist scoren met deze gerechten. Welke ga jij op tafel zetten?
Currysoep met spliterwten
Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.
Erwtensoep uit eigen keuken!
Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.
Risotto met groene erwten
Risotto met groene erwten, een lekker en gezond vegetarisch gerecht waar in je het vlees of de vis niet zult missen.
Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties
Een leuke en lekkere snack? Maak eens geroosterde kikkererwten. Dat is gezond snacken en je kunt er ook verschillende smaken aan mee geven.
Kapucijners met spek-uiensaus
Kapucijners, een peulvrucht die bijna alleen in Nederland wordt gegeten. Dit recept met spek-uiensaus is dan ook echte Hollandse pot!
Kipcurry met kikkererwten
Deze Oosterse kipcurry met kikkererwten is een feest om te maken. Zonder kant-en-klaar oplossingen maak je deze curry. Serveer met rijst.
Peulvruchten; Voedzaam, gezond en vooral lekker
Iedereen kent ze, maar niet iedereen eet ze. We hebben het over peulvruchten. En die mogen best wel eens vaker op tafel verschijnen!