Gehakt – Gehakt is populair en dat is niet voor niets. Het is geweldig veelzijdig en wordt over heel de wereld in de meest uiteenlopende gerechten toegepast. In de meeste huishoudens staat het toch wel minimaal een keer per week op tafel. Dat komt natuurlijk omdat het in erg veel gerechten gebruikt wordt. Dat kan een heerlijke gehaktbal zijn, maar gehakt is ook lekker in ovenschotels, pasta, in wraps en nog veel meer. Gehakt breng je makkelijk op smaak en dat is dan ook een van de redenen dat het in heel de wereld wordt toegepast. Van een pittige Mexicaanse chili con carne en een kruidige Antilliaans pasteitje tot onze eigen Brabantse worstenbroodjes, recepten met gehakt vind je overal.
Soorten gehakt, weet wat je eet
Gehakt is simpelweg vlees dat fijngemalen is. Dat kunnen verschillende vleessoorten zijn, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, lam of zelfs een combinatie daarvan. Het is er dan ook in heel veel soorten, maar wat is nu het verschil tussen bijvoorbeeld gemengd gehakt en halfom gehakt. In het onderstaande artikel vind je uitgebreide informatie over de verschillende soorten gehakt en de verschillende vetpercentages.
Soorten gehakt en is gehakt nog wel gehakt?
Gehakt is lekker en goedkoop en op heel veel manieren toe te passen, maar welke soorten gehakt zijn er en waaraan moeten ze voldoen.
Soepballetjes maken
Iedereen is dol op balletjes in de soep, en de lekkerste maak je natuurlijk zelf. Met handige tips voor de allerlekkerste gehaktballetjes.
Soepballetjes maken
Zelf soepballetjes maken is natuurlijk net een beetje meer werk, maar zo veel lekkerder dat het de moeite echt waard is.
De lekkerste recepten met gehakt in de hoofdrol
Dat gehakt lekker en veelzijdig is wist je vast al, maar met al die recepten wordt het helemaal duidelijk. De recepten zijn voor je ingedeeld per groep zodat het makkelijker zoeken is.
Gehaktbrood in verschillende smaken
Lekker op zijn Amerikaans, grote stukken meatloaf in heel veel soorten. Allemaal perfect op smaak en lekker makkelijk te maken. Je hebt er geen omkijken naar, want na het mengen en vormen schuif je ze zo in de oven.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Gehaktballen in alle smaken en maten
Of je nu een lekkere ouderwetse gehaktbal met jus wil maken of een echte smaakbom bij de borrel wil serveren, het is er allemaal. De een nog lekkerder dan de ander. Met de recepten voor gehaktballen zet je steeds iets verrassends op tafel.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Met kipgehakt maak je er iets echt lekkers van
De bekende slogan “kip het meest veelzijdige stukje vlees” ken je vast wel. Dat geldt zeker ook voor kipgehakt. Met dit vrij magere en lichte gehakt maak je de meest verrassende en verrukkelijke gerechten.
Kipgehakt; heerlijke recepten, net even anders
Heel veel redenen om voor kipgehakt te kiezen. Kipgehakt geeft een podium aan verse kruiden en specerijen en de kwaliteit is echt van belang.
Lamsgehakt
Wil je een heel andere smaak, gebruik dan eens lamsgehakt. Lamsgehakt heeft een eigen uitgesproken smaak die in Nederland steeds populairder wordt. In gerechten uit de Midden-Oosterse, Griekse en Turkse keuken komt lamsgehakt goed tot zijn recht. Denk ook eens aan traditionele Britse recepten, als Shepherds pie. In veel gevallen kun je in recepten het rundergehakt of half-om-halfgehakt vervangen door lamsgehakt.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Echt lekkere hamburgers
Wie is er niet dol op een broodje hamburger. Als je naar de grote ketens met hamburgerrestaurants kijkt worden er heel veel hamburgers gegeten. Maak eens zelf een hamburger thuis in je eigen keuken. Dat is echt niet veel werk en de smaak is niet te evenaren. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten, die vallen reuze mee.
Zelf hamburgers maken; met tips voor de lekkerste kruiden
De hamburger is een lekkere schijf gehakt voor op een broodje of bij de warme maaltijd. Zelf hamburgers maken is eenvoudig en veel lekkerder.
Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )
Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.
Met gehakt als snack scoor je punten
Serveer eens een schaal zelfgemaakte snacks. Met gehakt maak je de lekkerste snacks, soms zijn de recepten makkelijk, een andere keer vraagt het een beetje meer werk en vaardigheid. Maar één ding is zeker: snacks met gehakt, daar blijf je niet mee zitten. Die schaal is leeg voordat je het in de gaten hebt.
De lekkerste ovenschotels met gehakt
Veel ovenschotels worden gemaakt met een laagje gehakt erin en dat is niet voor niets. Gehakt kun je perfect op smaak brengen met kruiden, specerijen en lekker veel verse groenten. Bovendien is gehakt makkelijk en snel klaar te maken. Een echte win-winsituatie dus.
Overige recepten met gehakt
En dan is er nog een hele serie met recepten die niet in één van bovenstaande categorieën vallen. Scrol eens door de recepten en ontdek welke jij wil gaan proberen.
De voordelen van gehakt in het kort
Zoals eerder gezegd is gehakt ontzettend veelzijdig. Dit heeft zo zijn voordelen en die voordelen zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rijtje.
Lekker veel soorten gehakt
Van alle vlees kun je gehakt maken, dat kan rundvlees zijn, maar ook varken, kip, kalkoen, lam of wild. Ieder soort heeft zijn eigen smaak en structuur. Dit is ook waarom er vaak gehakt gemengd wordt. Door te mengen kun je de smaak en het vetgehalte aanpassen tot de juiste verhouding die op dat moment van toepassing is.
Gemalen vlees is nooit taai
Gehakt wordt vaak gemaakt van de minder mooie stukken vlees. Soms omdat het er niet mooie uitzit, omdat het afsnijdsels zijn, maar vaak ook van dat minder malse stukje vlees wat toch ook verwerkt moet worden. Door vlees te malen breek je de structuur zodat je altijd een goed eindresultaat hebt. Je hoeft er namelijk nauwelijks op te kauwen.
Lekker snel gaar
Als je gehakt in een pasta of ovenschotel gebruikt, bak je het in een pan tot losse stukjes. Rul bakken noem je dat. Omdat het allemaal kleine stukjes vlees zijn is het heel snel gaar en kun je het makkelijk verder verwerken in een gerecht.
Makkelijk op smaak te brengen
Omdat gehakt vermalen vlees is, kun je het perfect op smaak brengen. Bij een lapje vlees zitten de kruiden vooral aan de buitenkant, dat is bij gehakt niet aan de orde, daar zitten de kruiden over het hele product.
Makkelijk te portioneren
Gehakt is een mengsel wat je of rul bakt of waar je zelf vorm aan geeft. Hierdoor kun je de porties makkelijk zelf bepalen, want je maakt van hetzelfde mengsel net zo makkelijk een gehaktbrood als gehaktballen. En de ballen kun je ook zo groot of klein maken als je zelf wil. Ideaal dus,
Voor extra smaak in ovenschotels
Ovenschotels met gehakt zijn makkelijk voor te bereiden, je rult het gehakt en brengt het op smaak. Tijdens het bakken in de oven trekken de smaken van het gehakt en de kruiden in de rest van de ingrediënten met als resultaat een heerlijke ovenschotel boordevol smaak.
Goed te verdelen door de pasta
De kleine stukjes vlees, wat gehakt eigenlijk is, zijn makkelijk te verdelen door een gerecht. Bij ieder hapje pasta zitten er wel een of meerdere stukjes vlees. Zo komen alle smaken goed tot hun recht.
Ideaal voor een snelle maaltijd
Met een beetje gehakt en wat groente maak je een supersnelle maaltijd. Bak het gehakt rul en bak wat fijngesneden groente mee. Verdeel het over een broodje of wrap en je hebt binnen 15 minuten een snelle maaltijd op tafel staan.
Aan de slag
Nu je op de hoogte bent van alle voordelen van gehakt wil je vast wel aan de slag met die populaire vleessoort. Als er ergens veel recepten van zijn is het wel van gehakt. Wees gewaarschuwd, er is zoveel dat het lastig is een keuze te maken. Maar een probleem hoeft dat niet te zijn toch?
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.