Gehaktbrood; met stap voor stap uitleg – Een gehaktbrood is een grote, uit de kluiten gewassen, gehaktbal in de vorm van een brood. Net als bij gehaktballen kun je eindeloos variëren met specerijen en smaakmakers om zo elke keer weer wat anders op tafel te zetten. In Amerika noemen ze het een “meatloaf”, vrij vertaald dus een vleesbrood. Daar wordt het op verschillende manieren bereidt maar vaak met een saus, bijvoorbeeld een zelfgemaakte barbecuesaus, erover heen. En dat het ook hier in trek is, zien we aan de vele recepten die ook wij ondertussen al hebben gemaakt. In dit artikel vertellen we je welk gehakt je het beste kunt gebruiken, waar je op moet letten met het maken en een stap voor stap uitleg. We sluiten af met zes van onze recepten voor een heerlijk gehaktbrood.
Geen mager gehakt
Voor een gehaktbrood kun je het beste gehakt nemen dat lekker wat vet bevat, laat het magere gehakt maar even liggen. Door mager gehakt zal je gehaktbrood droog worden, en dat wil je niet. Gebruik daarom bij voorkeur half-om-half gehakt. Dat bestaat vaak voor 50% uit rundergehakt en 50% varkensvlees. Hier mag een afwijking inzitten van 10%, dus het kan ook een verhouding zijn van 60/40. Wees je er bewust van welk gehakt je koopt. Het beste is toch echt gehakt van een echte slager, dan weet je gewoon dat je goed zit. En hij maalt gerust wat vlees speciaal voor jouw kookwens.
Door mager gehakt zal je gehaktbrood droog worden
Gehaktbrood maken
Dit basisgerecht kun je ook prima zonder een cake- of broodblik maken. Je kunt hem heel gemakkelijk in een ovenschaal maken of op een bakplaat.
Dit heb je nodig voor een gehaktbrood voor 3 à 4 personen.
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 30 gram paneermeel
- zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe het gehakt in een kom samen met het ei. Hak de ui met de knoflook heel fijn. Hiervoor kun je ook een elektrisch hakmolentje gebruiken, maar pas op dat je het niet pureert. Voeg de gehakte ui met knoflook toe aan het gehakt. Doe hier het paneermeel bij. Dit brengt het gehakt samen en maakt dat het bij elkaar blijft. Breng het op smaak met zout en peper. Je kunt dit gerust even proeven of het genoeg op smaak is. Als je vers gehakt hebt, kan dit geen kwaad.
Doe de eetlepel zonnebloemolie in de ovenschaal en vet de bodem daarmee in. Vorm van het gehakt een ovale broodvorm zoals op de foto en plaats deze in de ovenschaal. Bak het gehaktbrood in het midden van de oven gaar. Dit heeft ongeveer 45 minuten nodig. Gebruik een zogenaamde kernthermometer om de temperatuur te meten in de kern van het gehaktbrood. Deze moet tussen de 75 en 80 graden zijn. Als de temperatuur te hoog wordt, dan zal je gehaktbrood namelijk droog worden. Als de temperatuur nog te laag is, dan is het nog niet klaar en heeft het nog wat langer nodig in de oven.
Als hij klaar is haal je het uit de oven. Laat het nog even 5 minuten rusten op je aanrecht voor je hem aansnijdt en serveert. Lekker met een zelf gemaakte barbecuesaus.
Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Wij maakten al diverse gehaktbroden met verschillende smaken.
Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje
Wie loopt er niet warm voor een heerlijk gevuld en gekruid gehaktbrood? Dit gehaktbrood is van lamsgehakt en heeft een zonnig Grieks tintje!
Gehaktbrood met verse kruiden
Een gehaktbrood met verse kruiden serveer je natuurlijk met een zelfgemaakte jus. Ontzettend makkelijk om te maken en hij zal bij velen in de smaak vallen.
Gehaktbrood of meatloaf, Texmex style
Gehaktbrood of meatloaf, Texmex style - Speciaal voor mijn dochter maakte ik een "kleintje" gehaktbrood of meatloaf, Texmex style. Je kunt, net als met de "gewone" gehaktbal van alles doen met het basisrecept voor meatloaf. Kruid het gehaktbrood of de meatloaf net zo stevig als je zelf lekker denkt te vinden....
Italiaans gekruid gehaktbrood met zomerse stamppot van courgette
Hoogseizoen voor de courgette, dat vieren wij met deze zomerse stamppot van courgette, geserveerd met heerlijk Italiaans gekruid gehaktbrood.
Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd
Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd - De naam gehaktbrood zegt al heel veel. Gehakt in de vorm van een brood. De meeste mensen zien het gehaktbrood als iets Amerikaans, waar het “meatloaf” heet. Maar het gehaktbrood heeft een Europese oorsprong. Het schijnt dat het gerecht al in de...