• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gehaktbrood; met stap voor stap uitleg

door Redactie
in Specials
0
0
Gehaktbrood met verse kruiden

Gehaktbrood; met stap voor stap uitleg – Een gehaktbrood is een grote, uit de kluiten gewassen, gehaktbal in de vorm van een brood. Net als bij gehaktballen kun je eindeloos variëren met specerijen en smaakmakers om zo elke keer weer wat anders op tafel te zetten. In Amerika noemen ze het een “meatloaf”, vrij vertaald dus een vleesbrood. Daar wordt het op verschillende manieren bereidt maar vaak met een saus, bijvoorbeeld een zelfgemaakte barbecuesaus, erover heen. En dat het ook hier in trek is, zien we aan de vele recepten die ook wij ondertussen al hebben gemaakt. In dit artikel vertellen we je welk gehakt je het beste kunt gebruiken, waar je op moet letten met het maken en een stap voor stap uitleg. We sluiten af met zes van onze recepten voor een heerlijk gehaktbrood.

Geen mager gehakt

Voor een gehaktbrood kun je het beste gehakt nemen dat lekker wat vet bevat, laat het magere gehakt maar even liggen. Door mager gehakt zal je gehaktbrood droog worden, en dat wil je niet. Gebruik daarom bij voorkeur half-om-half gehakt. Dat bestaat vaak voor 50% uit rundergehakt en 50% varkensvlees. Hier mag een afwijking inzitten van 10%, dus het kan ook een verhouding zijn van 60/40. Wees je er bewust van welk gehakt je koopt. Het beste is toch echt gehakt van een echte slager, dan weet je gewoon dat je goed zit. En hij maalt gerust wat vlees speciaal voor jouw kookwens.

Door mager gehakt zal je gehaktbrood droog worden

Gehaktbrood maken

Dit basisgerecht kun je ook prima zonder een cake- of broodblik maken. Je kunt hem heel gemakkelijk in een ovenschaal maken of op een bakplaat.

Dit heb je nodig voor een gehaktbrood voor 3 à 4 personen.

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram paneermeel
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Gehaktbrood met gember ui knoflook en gember
Ui en knoflook fijn gehakt
Gehaktbrood met ei en ui
Gehakt met ei en ui/knoflook
Paneermeel om het te binden
Gehaktbrood kneden
Het gehakt goed mengen
Gehaktbrood in ovenschaal
Als broodvorm in de ovenschaal
Gehaktbrood met thermometer
De temperatuur meten

Doe het gehakt in een kom samen met het ei. Hak de ui met de knoflook heel fijn. Hiervoor kun je ook een elektrisch hakmolentje gebruiken, maar pas op dat je het niet pureert. Voeg de gehakte ui met knoflook toe aan het gehakt. Doe hier het paneermeel bij. Dit brengt het gehakt samen en maakt dat het bij elkaar blijft. Breng het op smaak met zout en peper. Je kunt dit gerust even proeven of het genoeg op smaak is. Als je vers gehakt hebt, kan dit geen kwaad.

Doe de eetlepel zonnebloemolie in de ovenschaal en vet de bodem daarmee in. Vorm van het gehakt een ovale broodvorm zoals op de foto en plaats deze in de ovenschaal. Bak het gehaktbrood in het midden van de oven gaar. Dit heeft ongeveer 45 minuten nodig. Gebruik een zogenaamde kernthermometer om de temperatuur te meten in de kern van het gehaktbrood. Deze moet tussen de 75 en 80 graden zijn. Als de temperatuur te hoog wordt, dan zal je gehaktbrood namelijk droog worden. Als de temperatuur nog te laag is, dan is het nog niet klaar en heeft het nog wat langer nodig in de oven.

Als hij klaar is haal je het uit de oven. Laat het nog even 5 minuten rusten op je aanrecht voor je hem aansnijdt en serveert. Lekker met een zelf gemaakte barbecuesaus.

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Wij maakten al diverse gehaktbroden met verschillende smaken.

Gehaktbrood van lamsgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje

Wie loopt er niet warm voor een heerlijk gevuld en gekruid gehaktbrood? Dit gehaktbrood is van lamsgehakt en heeft een zonnig Grieks tintje!

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een gehaktbrood met verse kruiden serveer je natuurlijk met een zelfgemaakte jus. Ontzettend makkelijk om te maken en hij zal bij velen in de smaak vallen.

gehaktbrood of meatloaf, Texmex style
Recepten

Gehaktbrood of meatloaf, Texmex style

Gehaktbrood of meatloaf, Texmex style - Speciaal voor mijn dochter maakte ik een "kleintje" gehaktbrood of meatloaf, Texmex style. Je kunt, net als met de "gewone" gehaktbal van alles doen met het basisrecept voor meatloaf. Kruid het gehaktbrood of de meatloaf net zo stevig als je zelf lekker denkt te vinden....

gehaktbrood met zomerse stamppot
Stamppot

Italiaans gekruid gehaktbrood met zomerse stamppot van courgette

Hoogseizoen voor de courgette, dat vieren wij met deze zomerse stamppot van courgette, geserveerd met heerlijk Italiaans gekruid gehaktbrood.

Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd
Recepten

Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd

Pittig gehaktbrood met ui, champignon en Engelse mosterd - De naam gehaktbrood zegt al heel veel. Gehakt in de vorm van een brood. De meeste mensen zien het gehaktbrood als iets Amerikaans, waar het “meatloaf” heet. Maar het gehaktbrood heeft een Europese oorsprong. Het schijnt dat het gerecht al in de...

Vorige Volgende
DeelPin1136Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Spaanse stoofpot
Stoofschotel

Spaanse stoofpot met sucadelappen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen