- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gehaktbrood; met stap-voor-stap uitleg

Gehaktbrood; met stap-voor-stap uitleg – Een gehaktbrood is  een hele grote, uit de kluiten gewassen, gehaktbal in de vorm van een brood. Net als bij gehaktballen kun je eindeloos variëren met specerijen en smaakmakers om zo elke keer weer wat anders op tafel te zetten. Van oorsprong komt dit gerecht uit Amerika waar ze het een “meatloaf” noemen, vrij vertaald dus een vleesbrood. Daar wordt het op verschillende manieren bereidt maar vaak met een saus, bijvoorbeeld een zelfgemaakte barbecuesaus, erover heen. En dat het ook hier in trek is, zien we aan de vele recepten die ook wij ondertussen al hebben gemaakt. In dit artikel vertellen we je welk gehakt je het beste kunt gebruiken, waar je op moet letten met het maken en een stap voor stap uitleg. We sluiten af met zes van onze recepten voor een heerlijk gehaktbrood.

Welk gehakt is het beste

Voor een gehaktbrood is het beste om een gehakt te nemen die gewoon lekker wat vet bevat, laat het magere gehakt daarom maar even liggen. Door mager gehakt met een laag vetgehalte zal je gehaktbrood droog worden, en dat wil je niet. Onze favoriet voor een gehaktbrood is dus half-om-half gehakt. Dat bestaat vaak voor 50% uit rundergehakt en 50% varkensvlees. Hier mag een afwijking inzitten van 10%, dus het kan ook een verhouding zijn van 60/40. Wij pleiten ervoor om je er goed van bewust te zijn welk gehakt je koopt. Beste is natuurlijk de slager, dan weet je gewoon dat je goed zit. En hij maalt gerust wat gehakt speciaal voor jouw kookwens. In de supermarkt is het een heel ander verhaal. Een verhaal dat we je graag hier vertellen[1]. Een hint? Lees eens een keertje de ingrediëntenlijst van het gehakt aldaar.


Stap voor stap gehaktbrood maken

Dit basisgerecht kun je ook prima zonder een cake- of broodblik maken. Je kunt hem heel gemakkelijk in een ovenschaal maken of op een bakplaat. Dit heb je nodig voor 3 á 4 personen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Doe het gehakt in een kom samen met het ei. Hak de ui met de knoflook heel fijn. Hiervoor kun je ook een elektrisch hakmolentje gebruiken, maar pas op dat je het niet pureert. Voeg de gehakte ui met knoflook toe aan het gehakt. Doe hier het paneermeel bij. Dit brengt het gehakt samen en maakt dat het bij elkaar blijft. Breng het op smaak met zout en peper. Je kunt dit gerust even proeven of het genoeg op smaak is. Als je vers gehakt hebt, kan dit geen kwaad.

Doe de eetlepel zonnebloemolie in de ovenschaal en vet de bodem daarmee in. Vorm van het gehakt een ovale broodvorm zoals op de foto en plaats deze in de ovenschaal. Bak het gehaktbrood in het midden van de oven gaar. Dit heeft ongeveer 45 minuten nodig. Gebruik een zogenaamde kernthermometer om de temperatuur te meten in de kern van het gehaktbrood. Deze moet tussen de 75 en 80 graden zijn. Als de temperatuur te hoog wordt, dan zal je gehaktbrood namelijk droog worden. Als de temperatuur nog te laag is, dan is het nog niet klaar en heeft het nog wat langer nodig in de oven.

Als hij klaar is haal je het uit de oven. Laat het nog even 5 minuten rusten op je aanrecht voor je hem aansnijdt en serveert. Lekker met je zelf gemaakte barbecuesaus[2].

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. Wij maakten al diverse gehaktbroden[3] met verschillende smaken.

[vc_row][vc_column]

Recepten met gehaktbrood

1 van 2
[/vc_column][/vc_row]
Links in dit artikel:
  1. we je graag hier vertellen: https://lekkertafelen.nl/kookschool/gehakt/
  2. barbecuesaus: https://lekkertafelen.nl/specials/barbecuesaus-zelf-maken/
  3. gehaktbroden: https://www.lekkertafelen.nl/special/gehaktbrood
  4. Vleesgerechten: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/
  5. Stamppot: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/stamppot/
  6. Recept: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/