• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gekookte aardappels; terug naar de basis!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Gekookte aardappels

Gekookte aardappels; terug naar de basis! – Ondanks de opmars van internationale keukens waarin rijst, pasta en couscous de belangrijkste koolhydratenleveranciers zijn, staat in Nederland in veel huishoudens ook nog regelmatig het traditionele AGV’tje op tafel. AGV staat voor aardappels, groente en vlees (of natuurlijk vis, vegetarisch of vegan). Waar je vroeger als eerste leerde om gekookte aardappels te maken, is dat tegenwoordig vaak pasta maken. En dat is eigenlijk best jammer, want als je goed aardappels kunt bereiden, dan heb je een basisvaardigheid waarmee je al veel verschillende maaltijden op tafel kunt toveren. In dit artikel leren we je het basisrecept, dus simpelweg het maken van gekookte aardappels. Terug naar de basis!

Kokende aardappels
Aardappels op gaarheid controleren

Gekookte aardappels: Welke aardappel kies je voor je gerecht?

Aan de slag met het basisrecept voor gekookte aardappels? Voordat je aan de gang gaat, bepaal je eerst welke soort aardappels je daar het beste voor kunt gebruiken. Er zijn soorten die als je ze kookt stevig blijven en niet uit elkaar vallen en er zijn aardappels die zacht worden en uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Oftewel, vastkokende aardappels en kruimige of bloemige aardappels. En om het lastig te maken,  daar tussen in zitten dan nog soorten die vrij vastkokend of redelijk kruimig, zeer bloemig  et cetera worden genoemd. Welke soort kies je nu?

Welke aardappels om te koken?

Als je gekookte aardappels wilt maken kun je eigenlijk elke soort nemen die je wilt. Als je van een stevige, gladde aardappel houdt, dan kies je voor een vastkokende soort als Nicola, Lady Christl, Alexia, Accent, Charlotte. Er zijn nog veel meer vastkokende soorten, teveel om hier allemaal op te noemen.

Gekookte kruimige aardappels

Heb je liever een kruimige, zachte aardappel? Kies dan voor een ras als Doré, Frieslander, Eigenheimer, Turbo. Ook hier geldt, er zijn nog veel meer rassen. Vraag het gerust aan je aardappelhandelaar, of groenteboer, hij of zij zal je er graag meer over vertellen. Koop je ze in de supermarkt? Kijk dan op de verpakking, er staat altijd op wat voor type aardappels het zijn en vaak staat ergens aan de achterkant in kleine letters ook nog wel het ras genoemd.

Houd je van gekookte aardappels die niet te hard en te zacht zijn en een beetje kruimig? Koop dan een ras als Bildstar, Redstar of Eersteling. Dit zijn uiteraard niet alle verkrijgbare soorten vrij vastkokende aardappels.

Geschild of ongeschild?

Je kunt de aardappels schillen voor dat je ze gaat koken. Je kunt ze ook ongeschild bereiden. Kies in dat geval wel voor aardappels met een dunne, gladde schil. Dat zijn meestal nieuwe oogst aardappels. Let er wel op dat je, voordat je aardappels gaat koken, ze heel goed schoon boent met een borsteltje, onder de kraan, en ze heel goed afspoelt. Je wilt tenslotte geen zand of klei in je eten.

Gekookte aardappels; hoe doe je dat het best?

In het artikel dat je hier onder kunt aanklikken vertellen we je hoe je stap voor stap aardappels kookt. Als je nog nooit aardappels hebt gekookt, of je vindt het lastig, verdiep je er dan eens in. Het is echt niet moeilijk en het is heel handig als je het koken van aardappels goed in de vingers hebt. Vanuit die basisvaardigheid voor gekookte aardappels kun je tenslotte weer veel andere gerechten maken! En, in Nederland hoort af en toe een AGV-tje er tenslotte echt bij, hoor!

Aardappels koken; stap voor stap instructie

Aardappels koken
Kookschool

Aardappels koken doen we allemaal. Toch zijn er altijd nog heel veel vragen over de beste manier om aardappels te koken. We leggen het hier uit.

Check het recept of lees de info
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen