Gekookte aardappels; terug naar de basis! – Ondanks de opmars van internationale keukens waarin rijst, pasta en couscous de belangrijkste koolhydratenleveranciers zijn, staat in Nederland in veel huishoudens ook nog regelmatig het traditionele AGV’tje op tafel. AGV staat voor aardappels, groente en vlees (of natuurlijk vis, vegetarisch of vegan). Waar je vroeger als eerste leerde om gekookte aardappels te maken, is dat tegenwoordig vaak pasta maken. En dat is eigenlijk best jammer, want als je goed aardappels kunt klaarmaken, dan heb je een basisvaardigheid waarmee je al veel verschillende maaltijden op tafel kunt toveren. In dit artikel leren we je het basisrecept, dus simpelweg het maken van gekookte aardappels. Terug naar de basis!
Gekookte aardappels: welke aardappel kies je voor je gerecht?
Aan de slag met het basisrecept voor gekookte aardappels? Voordat je aan de gang gaat, bepaal je eerst welke soort aardappels je daar het beste voor kunt gebruiken. Er zijn soorten die als je ze kookt stevig blijven en niet uit elkaar vallen en er zijn aardappels die zacht worden en uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Oftewel, vastkokende aardappels en kruimige of bloemige aardappels. En om het lastig te maken, daar tussen in zitten dan nog soorten die vrij vastkokend of redelijk kruimig, heel bloemig et cetera worden genoemd. Welke soort kies je nu?
Welke aardappels om te koken?
Als je gekookte aardappels wilt maken kun je eigenlijk elke soort nemen die je wilt. Als je van een stevige, gladde aardappel houdt, dan kies je voor een vastkokende soort als Nicola, Lady Christl, Alexia, Accent, Charlotte. Er zijn nog veel meer vastkokende soorten, teveel om hier allemaal op te noemen.
Heb je liever een kruimige, zachte aardappel? Kies dan voor een ras als Doré, Frieslander, Eigenheimer, Turbo. Ook hier geldt, er zijn nog veel meer rassen. Vraag het gerust aan je aardappelhandelaar, of groenteboer, hij of zij zal je er graag meer over vertellen. Koop je ze in de supermarkt? Kijk dan op de verpakking, er staat altijd op wat voor type aardappels het zijn en vaak staat ergens aan de achterkant in kleine letters ook nog wel het ras genoemd.
Houd je van gekookte aardappels die niet te hard en te zacht zijn en een beetje kruimig? Koop dan een ras als Bildstar, Redstar of Eersteling. Dit zijn uiteraard niet alle verkrijgbare soorten vrij vastkokende aardappels.
Geschild of ongeschild?
Je kunt de aardappels schillen voor dat je ze gaat koken. Je kunt ze ook ongeschild klaarmaken. Kies in dat geval wel voor aardappels met een dunne, gladde schil. Dat zijn meestal nieuwe oogst aardappels. Let er wel op dat je, voordat je aardappels gaat koken, ze heel goed schoon boent met een borsteltje, onder de kraan, en ze heel goed afspoelt. Je wilt tenslotte geen zand of klei in je eten.
Gekookte aardappels; hoe doe je dat het best?
In het artikel dat je hier onder kunt aanklikken vertellen we je hoe je stap voor stap aardappels kookt. Als je nog nooit aardappels hebt gekookt, of je vindt het lastig, verdiep je er dan eens in. Het is niet moeilijk en het is heel handig als je het koken van aardappels goed in de vingers hebt. Vanuit die basisvaardigheid voor gekookte aardappels kun je tenslotte weer veel andere gerechten maken! En, in Nederland hoort af en toe een AGV-tje er tenslotte echt bij, hoor!
Aardappels koken; stap voor stap instructie
Aardappels koken doen we allemaal. Toch zijn er altijd nog heel veel vragen over de beste manier om aardappels te koken. We leggen het hier uit.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.