- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend – Gebakken aardappelen vragen om smaak. Want met een beetje zout zijn ze lekker maar met verse kruiden en specerijen nog veel lekkerder. Helaas weet de marketing dit ook. Er worden dan ook diverse panklare gekruide aardappeltjes aangeboden. Lees verder waarom wij adviseren je eigen kruidenmelanges te maken. Wij leggen uit hoe je gekruide aardappelen het beste zelf kunt maken voor een heerlijke smaak.

Aardappelsoort

Voor gebakken aardappelen gebruik je een vast kokende aardappel. Gebruik bijvoorbeeld een Bildstar, Charlotte, Eersteling, Opperdoezer of Nicola. Welke je kiest is afhankelijk van het seizoen en verkrijgbaarheid van de aardappel. Ook heeft iedere aardappel zijn eigen persoonlijke smaak. Probeer en vind jouw favoriete aardappels, zo is mijn favoriet de Bildstar.

Basis van aardappel bakken

Snij je aardappelen in plakken en kook ze ongeveer 6 minuten. Haal ze uit het water en laat ze uitstomen op keukenpapier. Het is belangrijk dat je aardappelen droog zijn voor je ze gaat bakken. Anders gaat je vet erg spatten. Neem een ruime koekenpan, waar de gebakken aardappeltjes meer dan genoeg ruimte hebben om te bakken. Bak liever twee keer dan dat je pan te vol is. Doe 2 el. boter en 2 el. zonnebloemolie in een koekenpan en laat de boter uit bruisen. Doe de voorgekookte aardappelen in de pan en laat ze wat kleur krijgen. En dan….

Gekruide aardappelen met verse kruiden – Harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kun je halverwege het bakken al toevoegen. Harde kruiden kunnen namelijk goed tegen de warmte en zullen hun smaak goed afgeven aan de aardappelen. Zachte kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook en kervel voeg je altijd op het einde toe, vlak voor het serveren. Als je dit te vroeg doet zullen de kruiden letterlijk verpieteren wat er niet smakelijk uit ziet.

Gekruide aardappelen met specerijen – Als je gebakken aardappelen alleen kruid met specerijen dan voeg je ze tijdens het bakken al toe. Door de olie en margarine gaan de kruiden myoteren. Dit is een vakterm die inhoud dat de kruiden beter vermengen in de olie/margarine waardoor ze hun smaak maximaal afgeven.

Zout en suiker sluiten we liever zoveel mogelijk buiten

Er zijn kant-en-klare specerijenmixen te koop voor gebakken aardappelen maar laat die alsjeblieft staan. Hier zit meer zout in dan specerijen, de patatkruiden van Verstegen en Albert Heijn bestaan al voor 54% uit zout en de aardappelkruiden van Silvo 40%! Als tweede ingrediënt staat er vaak maltodextrine of dextrose, wat een verkapte suiker is. Ik heb liever een specerijenmix die voor 100% uit specerijen en kruiden bestaat en voeg later een beetje zout toe als dat nog nodig is. En zo’n kruidenmix maak je heel gemakkelijk zelf.

Kant-en-klare kruidenmixen bevatten vaak vooral zout en suiker!


Gekruide aardappelen met 4 x zelfgemaakte kruidenmix

Maak de mixen door alle specerijen in een potje te doen en goed door elkaar te mixen. Gebruik een potje dat goed afsluitbaar is waardoor je kruidenmix al gauw een paar maand houdbaar is. De recepten maken een hoeveelheid die genoeg is voor meerdere keren. Neem zoveel van de mix als je lekker vind. Je kunt beter steeds een klein beetje toevoegen dan in één keer teveel. Als je aardappeltjes lekker zijn kun je eventueel nog een beetje zout toevoegen als je dat lekker vind. Zo heb je zelf je eigen zoutgebruik in handen.

 
 

Nog een paar laatste tips

Bak je aardappelen niet op een al te hoog vuur. Je specerijen zullen dan sneller verbranden en dan worden je gebakken aardappelen heel bitter.

Experimenteer met specerijen en maak zo je eigen favoriete specerijenmix voor gebakken aardappelen.

Mix met verse kruiden en specerijen, ze vullen elkaar prachtig aan.

Meer weten over hoe je aardappelen perfect bakt? Kijk dan eens bij dit artikel voor gebakken aardappelen.[1]

Tafel Lekker!

Links in dit recept:
  1. dit artikel voor gebakken aardappelen.: https://lekkertafelen.nl/recepten/gebakken-aardappelen-de-basis/