Gerookte vis – Alleen op een toastje? Echt niet! Met gerookte vis kun je heel veel en in dit artikel vind je de lekkerste recepten en tips.
Vis roken
Zalm, forel, paling, makreel en heilbot zijn allemaal gerookt verkrijgbaar, die soorten zijn allemaal lekker en toch zijn ze steeds heel anders van smaak omdat iedere vis toch zijn eigen kenmerkende smaak en structuur heeft.
Het doel van roken was oorspronkelijk om verse vis langer houdbaar te maken. Die manier van conserveren is zo lekker dat, zelfs nu er vriezers en koelcellen zijn om vis te bewaren, er nog steeds veel vis gerookt wordt.
Roken gebeurt in een rookoven, de rook ontstaat door vochtige houtsnippers op een smeulend vuur te strooien. De vis wordt boven in de rook gehangen en zo gerookt en ook gegaard. Dit noem je warm roken en dat is ook de meest gebruikte methode.
Als je warm kunt roken kun je natuurlijk ook koud roken. Bij dat proces wordt de vis in een koudere rook (maximaal 30 graden) gehangen, hierin gaart de vis wel een beetje, maar blijft toch rosé. Bij die methode moet de vis altijd eerst in een zoutbad worden gepekeld om gezondheidsrisico’s te vermijden.
Hoe lang vis gerookt wordt is per soort verschillend, een grote vis heeft natuurlijk langer nodig dan een kleinere vis.
Makkelijke recepten
Er zijn veel manieren om gerookte vis te verwerken, maar het mooiste is natuurlijk dat de vis verder geen behandeling meer nodig heeft, omdat hij al gaar en op smaak is. Je maakt er de leukste gerechten mee door te combineren met bijpassende ingrediënten die het gerecht compleet maken. Omdat je aan de gerookte vis geen werk hebt ben je dus lekker snel klaar. Het is een product bij uitstek om makkelijke recepten te realiseren.
Salade met gerookte vis
Een salade met gerookte vis is echt genieten. Heerlijk knapperige salade met zacht zilte stukken vis, wie houdt daar nu niet van?
Poké bowl met gerookte vis
Een koud gerecht met rijst, veel groenten en gerookte vis. Poké bowl met gerookte vis is erg lekker en makkelijk vooraf te maken.
Trio van gerookte vis
Zalm, paling en heilbot vormen de basis van dit trio van gerookte vis. Dit voorgerecht is de perfecte start van een feestelijk etentje.
Carpaccio van rode grapefruit en gerookte vis
Fruit is niet het eerste waar je aan denkt bij carpaccio. Toch is deze carpaccio van rode grapefruit en gerookte vis een gerecht dat het proberen waard is.
Vroeger rookte men de vis om deze langer houdbaar te maken; nu wordt vis gerookt voor de smaak
Gerookte makreel
Makreel is een veel gegeten visje. Dat kan zowel vers, gerookt als gestoomd. Die makreel kun je verpakt in de meeste supermarkten kopen. Wij kopen makreel het liefst op de markt of bij een lokale visboer. Gerookte makreel kun je in zijn geheel kopen, maar ook als filet. Die makreelfilet is vaak ook in een variant met peper verkrijgbaar. Je kunt de makreel zo eten, op een toastje, op een boterham of van de borrelplank, maar je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken. Denk aan een salade, maar ook in een pasta of rijstschotel. En wat dacht je van een broodje met makreel? Zoals je ziet er is keuze genoeg.
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Gerookte paling
Een lekkere vette paling met een lichte rooksmaak, doet veel mensen watertanden. Door de jaren heen is de gerookte paling echte luxe geworden. Dit komt vooral doordat de paling tot de bedreigde diersoorten hoort. De meningen verschillen daar nogal over, maar het zorgt er wel voor dat paling een prijzige aankoop is. Dat maakt dat het een keertje minder wordt gegeten, en dat is natuurlijk goed. Maar tegelijkertijd ga je er dan, als je wel paling koopt, dubbel van genieten.
Gerookte paling koop je heel of gefileerd. Vaak wordt de paling lekker zo opgesmikkeld of op toast geserveerd, maar serveer de paling ook eens als voorgerecht, op een visplank of bij een koud hoofdgerecht.
Paling met aardappelsalade en boontjes
Een heerlijk zomers hoofdgerecht is paling met aardappelsalade en boontjes. Ideaal op een warme dag als je trek hebt in verse vis.
Paling op toast; supermakkelijk, superlekker!
De lekkerste manier om gerookte paling te eten is gelijk ook de eenvoudigste. Paling op toast, sterk door zijn eenvoud!
Gevuld ei met gerookte paling
Wil je wat exclusiever voor de dag komen als je vrienden komen eten? Maak dan eens dit gevuld ei met gerookte paling. Niet moeilijk, wel héél lekker.
Oosterschelde paling; Gerookt op eikenhout. Een delicatesse
Wilde Oosterschelde paling is een delicatesse. In gesprek met Peter van der Sterren, van de ambachtelijke Zeeuwse Palingrokerij uit Tholen.
Gerookte heilbot
Gerookte heilbot is iets minder bekend. De gerookte heilbot is mooi wit van kleur met een prachtig licht geel/bruin randje. De smaak van gerookte heilbot is neutraal met een vrij zoute nasmaak. Combineer die vis dan ook met neutrale smaken zoals brood, pasta of rijst. Ook iets zoets van fruit of iets zuur zoals augurk of zoetzure groenten zwakken de zoute smaak iets af.
Gerookte forel
Forel is een heerlijk en vrij populaire zoetwatervis, die gerookt erg lekker is. Gerookte forel wordt meestal als filet verkocht en is daarmee erg handig en makkelijk voor een snelle maaltijd. De forel is heerlijk zacht van smaak en op heel veel manieren in te zetten. Lekker in een salade, op toast, als voorgerecht, maar ook in een pasta of rijstschotel is de forel erg lekker.
Gerookte forelsalade; eenvoudig en lekker bij de borrel
Het hoeft geen zalm of tonijn uit blik te zijn. Een gerookte forelsalade is heerlijk bij de borrel en heel eenvoudig te maken.
Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel
Doe de bekende aardappelsalade eens anders. Experimenteer eens met andere ingrediënten. Zo ontstond deze Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel.
Orzo met gerookte forel en courgette; snel pastagerecht
Deze orzo met gerookte forel en courgette is ideaal. Met maar 6 ingrediënten staat deze maaltijd binnen een uur op tafel, snel en gemakkelijk dus.
Erwtenmousse met gerookte forel
Een bijzonder mooi en eenvoudig lepelhapje. Romige erwtenmousse met gerookte forel is een topper als borrelhapje op ieder feestje
Gerookte zalm
De bekendste en meest gegeten gerookte vis is toch wel de zalm. Alleen al voor de prachtige kleur zou je die vis willen kopen. Zelfs kinderen vinden dit visje vaak lekker, waarschijnlijk ook door de aantrekkelijke kleur maar ook door de vrij zachte vissmaak.
Gerookte zalm wordt meestal in dunne plakjes verkocht. Er zit veel verschil in de kwaliteit van zalm, let dus goed op!
De zalm is zalig op een broodje, maar er kan zo veel meer met die zalm. Een voorgerecht, pastaschotel, ovenschotel en bij de borrel. Niets is te gek voor die prachtige vis.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Vis is lekker en gezond
Regelmatig verse of gerookte vis eten is goed voor je. In vis zitten veel vetten, maar wel de gezonde soort, namelijk omega 3-vetzuren. Die gezonde vetten zijn goed voor je hart, je ogen en je hersenen. Ook zit vis boordevol eiwitten die zorgen voor het behoud van je spierweefsel. Reden genoeg dus om met regelmaat te genieten van een stukje lekkere vis.
Regelmatig verse of gerookte vis eten is goed voor je.
Maak ook eens een visplank
Vaak maak je voor bij de borrel een kaasplank met verschillende soorten kaas. Maak voor de afwisseling eens een visplank met allerlei lekkere soorten vis en/of vissalades, want daarmee kun je ook volop combineren. Denk aan gerookte paling of zalm, een makreelsalade, forelsalade of een salade van warm gerookte zalm. Combineer ook gerust met haring of kibbeling. Gebruik voor een goed gevarieerde plank minimaal 3 en maximaal 5 soorten vis. Leg er zoetzure groente, augurken of Amsterdamse uitjes bij voor een frisse toets en natuurlijk mag een lekker stuk brood ook niet ontbreken.
Maak voor de afwisseling eens een visplank met allerlei lekkere soorten gerookte vis en/of vissalades.
Hoe bewaar je gerookte vis
Eet vis het liefst dezelfde dag, dat is altijd het lekkerste, maar niet altijd mogelijk. Grof genomen is vis 2 tot 5 dagen houdbaar in een koelkast van 2 tot 6 graden. Een verse hele gerookte vis kun je iets langer bewaren dan filets. Salades gemaakt van vis moet je echt maar maximaal 2 dagen bewaren, dit omdat er veel andere ingrediënten bij zitten die ook weer bacteriën bij zich hebben. Ook komt er door het roeren lucht bij wat ook de bacteriegroei beïnvloedt.
Bewaar vis in een afgesloten bak om geurtjes in de koelkast te voorkomen.
Gerookte vis, verpakt in een vacuümverpakking, kun je makkelijk ruim 3 weken bewaren. Dit komt doordat er bijna geen lucht bij zit, in de lucht zitten de bacteriën. Schoon werken is natuurlijk ook erg belangrijk. Het voordeel van vacuüm verpakken is ook dat je geen last hebt van een vislucht in de koelkast. Trek echter niet te veel lucht uit de verpakking want dan beïnvloed je de structuur van de vis. De meeste vacumeermachines kun je instellen op zacht of droog en/of normaal en turbo. Eenmaal open geldt de 2 dagen regel als je de vis wel direct verpakt hebt.
Je kunt gerookte vis ook invriezen, vries die dan in als filet, dus zonder het vel. Het vel kan de smaak namelijk negatief beïnvloeden bij ontdooien. De vis is in de vriezer tot 3 maanden te bewaren. Door het invriezen verlies je wel wat smaak.
Op de verpakkingen van vacuüm verpakte vis uit de koeling staat een TGT-datum. Dit betekent Te Gebruiken Tot. Eet de vis niet meer na die datum om ziek worden te voorkomen. Controleer vis altijd voor je gaat eten, hij mag niet sterk ruiken, de kleur moet fris zijn en hij mag niet plakkerig aanvoelen. Kortom, als de vis er aantrekkelijk uitziet en lekker ruikt, kun je met een gerust hart genieten van een lekker stukje gerookte vis.
Tafel lekker !!
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!