• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Gerookte vis

Regelmatig verse of gerookte vis eten is goed voor je

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
gerookte vis

Gerookte vis – Alleen op een toastje? Echt niet! Met gerookte vis kun je heel veel en in dit artikel vind je de lekkerste recepten en tips.

Vis roken

Zalm, forel, paling, makreel en heilbot zijn allemaal gerookt verkrijgbaar, die soorten zijn allemaal lekker en toch zijn ze steeds heel anders van smaak omdat iedere vis toch zijn eigen kenmerkende smaak en structuur heeft.

Het doel van roken was oorspronkelijk om verse vis langer houdbaar te maken. Die manier van conserveren is zo lekker dat, zelfs nu er vriezers en koelcellen zijn om vis te bewaren, er nog steeds veel vis gerookt wordt.

Roken gebeurt in een rookoven, de rook ontstaat door vochtige houtsnippers op een smeulend vuur te strooien. De vis wordt boven in de rook gehangen en zo gerookt en ook gegaard. Dit noem je warm roken en dat is ook de meest gebruikte methode.

Als je warm kunt roken kun je natuurlijk ook koud roken. Bij dat proces wordt de vis in een koudere rook (maximaal 30 graden) gehangen, hierin gaart de vis wel een beetje, maar blijft toch rosé. Bij die methode moet de vis altijd eerst in een zoutbad worden gepekeld om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Hoe lang vis gerookt wordt is per soort verschillend, een grote vis heeft natuurlijk langer nodig dan een kleinere vis.

Makkelijke recepten

Er zijn veel manieren om gerookte vis te verwerken, maar het mooiste is natuurlijk dat de vis verder geen behandeling meer nodig heeft, omdat hij al gaar en op smaak is. Je maakt er de leukste gerechten mee door te combineren met bijpassende ingrediënten die het gerecht compleet maken. Omdat je aan de gerookte vis geen werk hebt ben je dus lekker snel klaar. Het is een product bij uitstek om makkelijke recepten te realiseren.

salade gerookte vis
Salade

Salade met gerookte vis

Een salade met gerookte vis is echt genieten. Heerlijk knapperige salade met zacht zilte stukken vis, wie houdt daar nu niet van?

Trio van gerookte vis
Voorgerecht

Trio van gerookte vis

Zalm, paling en heilbot vormen de basis van dit trio van gerookte vis. Dit voorgerecht is de perfecte start van een feestelijk etentje.

Poké bowl gerookte vis
Visgerechten

Poké bowl met gerookte vis

Een koud gerecht met rijst, veel groenten en gerookte vis. Poké bowl met gerookte vis is erg lekker en makkelijk vooraf te maken.

Carpaccio van rode grapefruit en gerookte vis
Voorgerecht

Carpaccio van rode grapefruit en gerookte vis

Fruit is niet het eerste waar je aan denkt bij carpaccio. Toch is deze carpaccio van rode grapefruit en gerookte vis een gerecht dat het proberen waard is.

Vorige Volgende

Vroeger rookte men de vis om deze langer houdbaar te maken; nu wordt vis gerookt voor de smaak

Gerookte makreel

Makreel is een veel gegeten visje. Dat kan zowel vers, gerookt als gestoomd. Die makreel kun je verpakt in de meeste supermarkten kopen. Wij kopen makreel het liefst op de markt of bij een lokale visboer. Gerookte makreel kun je in zijn geheel kopen, maar ook als filet. Die makreelfilet is vaak ook in een variant met peper verkrijgbaar. Je kunt de makreel zo eten, op een toastje, op een boterham of van de borrelplank, maar je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken. Denk aan een salade, maar ook in een pasta of rijstschotel. En wat dacht je van een broodje met makreel? Zoals je ziet er is keuze genoeg.

Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten

Makreel
Specials

Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.

Check het recept of lees de infoDetails

Gerookte paling

Een lekkere vette paling met een lichte rooksmaak, doet veel mensen watertanden. Door de jaren heen is de gerookte paling echte luxe geworden. Dit komt vooral doordat de paling tot de bedreigde diersoorten hoort. De meningen verschillen daar nogal over, maar het zorgt er wel voor dat paling een prijzige aankoop is. Dat maakt dat het een keertje minder wordt gegeten, en dat is natuurlijk goed. Maar tegelijkertijd ga je er dan, als je wel paling koopt, dubbel van genieten.

Gerookte paling koop je heel of gefileerd. Vaak wordt de paling lekker zo opgesmikkeld of op toast geserveerd, maar serveer de paling ook eens als voorgerecht, op een visplank of bij een koud hoofdgerecht.

paling op toast
Voorgerecht

Paling op toast; supermakkelijk, superlekker!

De lekkerste manier om gerookte paling te eten is gelijk ook de eenvoudigste. Paling op toast, sterk door zijn eenvoud!

paling met aardappelsalade en boontjes
Visgerechten

Paling met aardappelsalade en boontjes

Een heerlijk zomers hoofdgerecht is paling met aardappelsalade en boontjes. Ideaal op een warme dag als je trek hebt in verse vis.

Gevuld ei met gerookte paling
Voorgerecht

Gevuld ei met gerookte paling

Wil je wat exclusiever voor de dag komen als je vrienden komen eten? Maak dan eens dit gevuld ei met gerookte paling. Niet moeilijk, wel héél lekker.

Oosterschelde paling 1
Kookschool

Oosterschelde paling; Gerookt op eikenhout. Een delicatesse

Wilde Oosterschelde paling is een delicatesse. In gesprek met Peter van der Sterren, van de ambachtelijke Zeeuwse Palingrokerij uit Tholen.

Vorige Volgende

Gerookte heilbot

Gerookte heilbot is iets minder bekend. De gerookte heilbot is mooi wit van kleur met een prachtig licht geel/bruin randje. De smaak van gerookte heilbot is neutraal met een vrij zoute nasmaak. Combineer die vis dan ook met neutrale smaken zoals brood, pasta of rijst. Ook iets zoets van fruit of iets zuur zoals augurk of zoetzure groenten zwakken de zoute smaak iets af.

gerookte heilbot

Mousse van gerookte heilbot
Hapjes

Mousse van gerookte heilbot; supermakkelijk, superlekker!

carpaccio van gerookte heilbot
Voorgerecht

Carpaccio van gerookte heilbot

gerookte heilbot met avocado en venkel
Voorgerecht

Gerookte heilbot met avocado en venkel

Vorige Volgende

Gerookte forel

Forel is een heerlijk en vrij populaire zoetwatervis, die gerookt erg lekker is. Gerookte forel wordt meestal als filet verkocht en is daarmee erg handig en makkelijk voor een snelle maaltijd. De forel is heerlijk zacht van smaak en op heel veel manieren in te zetten. Lekker in een salade, op toast, als voorgerecht, maar ook in een pasta of rijstschotel is de forel erg lekker.

Gerookte forelsalade
Hapjes

Gerookte forelsalade; eenvoudig en lekker bij de borrel

Het hoeft geen zalm of tonijn uit blik te zijn. Een gerookte forelsalade is heerlijk bij de borrel en heel eenvoudig te maken.

Orzo met gerookte forel en courgette
Visgerechten

Orzo met gerookte forel en courgette; snel pastagerecht

Deze orzo met gerookte forel en courgette is ideaal. Met maar 6 ingrediënten staat deze maaltijd binnen een uur op tafel, snel en gemakkelijk dus.

Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel recept
Salade

Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel

Doe de bekende aardappelsalade eens anders. Experimenteer eens met andere ingrediënten. Zo ontstond deze Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel.

Erwtenmousse met gerookte forel
Recepten

Erwtenmousse met gerookte forel

Een bijzonder mooi en eenvoudig lepelhapje. Romige erwtenmousse met gerookte forel is een topper als borrelhapje op ieder feestje

Vorige Volgende

Gerookte zalm

De bekendste en meest gegeten gerookte vis is toch wel de zalm. Alleen al voor de prachtige kleur zou je die vis willen kopen. Zelfs kinderen vinden dit visje vaak lekker, waarschijnlijk ook door de aantrekkelijke kleur maar ook door de vrij zachte vissmaak.

Gerookte zalm wordt meestal in dunne plakjes verkocht. Er zit veel verschil in de kwaliteit van zalm, let dus goed op!

De zalm is zalig op een broodje, maar er kan zo veel meer met die zalm. Een voorgerecht, pastaschotel, ovenschotel en bij de borrel. Niets is te gek voor die prachtige vis.

Gerookte zalm
Specials

Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel

Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.

Vis is lekker en gezond

Regelmatig verse of gerookte vis eten is goed voor je. In vis zitten veel vetten, maar wel de gezonde soort, namelijk omega 3-vetzuren. Die gezonde vetten zijn goed voor je hart, je ogen en je hersenen. Ook zit vis boordevol eiwitten die zorgen voor het behoud van je spierweefsel. Reden genoeg dus om met regelmaat te genieten van een stukje lekkere vis.

Regelmatig verse of gerookte vis eten is goed voor je.

Maak ook eens een visplank

Vaak maak je voor bij de borrel een kaasplank met verschillende soorten kaas. Maak voor de afwisseling eens een visplank met allerlei lekkere soorten vis en/of vissalades, want daarmee kun je ook volop combineren. Denk aan gerookte paling of zalm, een makreelsalade, forelsalade of een salade van warm gerookte zalm. Combineer ook gerust met haring of kibbeling. Gebruik voor een goed gevarieerde plank minimaal 3 en maximaal 5 soorten vis. Leg er zoetzure groente, augurken of Amsterdamse uitjes bij voor een frisse toets en natuurlijk mag een lekker stuk brood ook niet ontbreken.

Maak voor de afwisseling eens een visplank met allerlei lekkere soorten gerookte vis en/of vissalades.

Hoe bewaar je gerookte vis

Eet vis het liefst dezelfde dag, dat is altijd het lekkerste, maar niet altijd mogelijk. Grof genomen is vis 2 tot 5 dagen houdbaar in een koelkast van 2 tot 6 graden. Een verse hele gerookte vis kun je iets langer bewaren dan filets. Salades gemaakt van vis moet je echt maar maximaal 2 dagen bewaren, dit omdat er veel andere ingrediënten bij zitten die ook weer bacteriën bij zich hebben. Ook komt er door het roeren lucht bij wat ook de bacteriegroei beïnvloedt.

Bewaar vis in een afgesloten bak om geurtjes in de koelkast te voorkomen.

Gerookte vis, verpakt in een vacuümverpakking, kun je makkelijk ruim 3 weken bewaren. Dit komt doordat er bijna geen lucht bij zit, in de lucht zitten de bacteriën. Schoon werken is natuurlijk ook erg belangrijk. Het voordeel van vacuüm verpakken is ook dat je geen last hebt van een vislucht in de koelkast. Trek echter niet te veel lucht uit de verpakking want dan beïnvloed je de structuur van de vis. De meeste vacumeermachines kun je instellen op zacht of droog en/of normaal en turbo. Eenmaal open geldt de 2 dagen regel als je de vis wel direct verpakt hebt.

Je kunt gerookte vis ook invriezen, vries die dan in als filet, dus zonder het vel. Het vel kan de smaak namelijk negatief beïnvloeden bij ontdooien. De vis is in de vriezer tot 3 maanden te bewaren. Door het invriezen verlies je wel wat smaak.

Op de verpakkingen van vacuüm verpakte vis uit de koeling staat een TGT-datum. Dit betekent Te Gebruiken Tot. Eet de vis niet meer na die datum om ziek worden te voorkomen. Controleer vis altijd voor je gaat eten, hij mag niet sterk ruiken, de kleur moet fris zijn en hij mag niet plakkerig aanvoelen. Kortom, als de vis er aantrekkelijk uitziet en lekker ruikt, kun je met een gerust hart genieten van een lekker stukje gerookte vis.

Tafel lekker !!

Vis

Vis & Schaal- en schelpdieren

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin13VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief