Gezonde noten. Eigenlijk weten we allemaal dat noten heel gezond zijn. Verruil een zak chips voor een schaaltje pinda’s of studentenhaver en je voelt je een stuk beter. Alleen al doordat je weet dat je een gezonde keus maakt. Noten belanden dan ook vaak op de borreltafel. Tijd om eens te kijken of je die gezonde keuze verder door kunt voeren. In de keuken kun je de licht verteerbare eiwitten, hoogwaardige kiemolie, koolhydraten en mineralen en vezels vast ook heel goed benutten. In bepaalde recepturen doe je dat ongetwijfeld al. Wie weet kunnen we je op deze pagina inspireren daar nog meer mee te doen.
Wil je meer weten over de verschillende soorten noten? Samantha plaatste ze in een handig en compleet overzicht. Bekijk hier de soorten noten die je in onderstaande gerechten of je eigen creatie kunt verwerken.
Ontbijten met gezonde noten
Laten we eens beginnen bij het ontbijt. Want van pindakaas wordt je groot en sterk! Natuurlijk is er meer dan alleen pindakaas. Denk aan havermout, yoghurt of kwark waar je de diverse gezonde noten prima in kunt verwerken.
Pindakaas koop je in de supermarkt. Maar kijk eens op de ingrediëntenlijst. Wij hebben echt alleen een zak pinda’s nodig.
Granola, oftwel zelfgemaakte cruesli is, je raadt het vast al, hartstikke gezond. En naast gezond ook nog eens erg leuk om te doen.
Noten zijn de moeite van het kraken meer dan waard. De inhoud smaakt niet alleen uitstekend maar is ook heel gezond.
Koffietijd met de luxe van verse noten
Koffie met noten klinkt helemaal niet aantrekkelijk. Hebben we het over een taart met noten of een notenkoek dan hebben we ineens veel meer belangstellenden. We geven je graag een aantal bakrecepten waarin noten een hoofdrol spelen.
Maak je maaltijd gezond met noten
Mogelijkheden te over om noten te gebruiken, maar we gaan nog even door. Ook in een maaltijd kun je gebruik maken van de gezonde eigenschappen van noten. Meestal wordt er onmiddellijk gedacht aan salades maar er is veel meer mogelijk. Kijk eens of onderstaande tips je kunnen inspireren.
In het notenseizoen is deze plaattaart een makkelijke maar heerlijke maaltijd waar het seizoen echt in tot uiting komt. Peer, walnoten en gorgonzola. Een geweldige combinatie in de herfst- en wintermaanden. Wil je variëren? Gebruik het recept dan als een mooie basis en vervang de genoemde ingrediënten door jouw eigen favorieten.
Cashewnoten worden volop verbouwd in India. Een authentiek Indiaas gerecht bereiden, vraagt dooraans meer tijd dan de snel-klaar keuken die in ons land zo populair is. Probeer eens te onthaasten in een weekend; laat de kip marineren, maak je eigen kruidenpasta en geniet van het smaakvolle resultaat.
Bekijk ook eens deze recepten waarin noten een belangrijke rol spelen:
Gevulde varkenshaas met noten en zuidvruchten
Ravioli funghi porcini met hazelnotensaus
Pesto van wilde spinazie en walnoten
Vietnamese salade van pomelo, pinda’s en garnalen
Dippen doe je met Dukkah
Dukkah is een Egyptisch mengsel van (hazel)noten, sesamzaadjes en specerijen. Het is niet pittig, maar heeft wel smaak. Bovendien is het lekker knapperig door de geroosterde en fijngehakte nootjes die erdoor gaan. In Egypte dippen ze hun brood eerst in de olijfolie om dat stukje vervolgens in de dukkah te dippen. Gelukkig is het mengsel komen overwaaien, maar je kunt er nog niet heel goed aan komen. In delicatessezaken betaal je al gauw bijna een tientje voor een potje. Dát moet anders, dacht ik en ik ging aan de slag. Mét resultaat en het is vrij makkelijk, dus jij kunt het nu ook zelf maken.
Noten in je dessert
Iedereen die niet standaard een pak vla of een beker pudding (als het zo mag heten) in zijn boodschappenmandje stopt, weet dat desserts je creativiteit uitbuiten. Het biedt je zoveel meer variatie dan de zuivelschappen in de supermarkt en het geeft je ook nog eens de kans om er iets gezonds aan toe te voegen. Fruit zul je denken, maar denk vooral ook eens aan noten. Onderstaande recepten helpen je alvast een eindje op weg.
Gezonde noten
Nog te vaak worden noten gezien als een soort ongezonde snack. Maar noten, tenminste de ongebrande soorten, zitten vol ijzer, eiwitten en vitamines. Diëten is niet onze sterkste kant zullen we maar zeggen, maar een assortimentje noten in de kast willen we zeker wel aanbevelen! Naast het gebruik in bovenstaande gerechten is het een feest om een schaal noten bij de borrel te serveren. Het kraken van gemengde noten, het doppen of pellen van pinda’s en pistachenoten, het brengt een heerlijke sfeer aan je borreltafel. Zo kan iedereen die smartphone tenminste gewoon in z’n tas houden 😉 Neem 100 gram noten in plaats van 100 gram chips. Je krijgt dan drie keer zoveel eiwitten en veel minder verzadigde vetten binnen. Gezond en gezellig dus!