Gorgonzola – Er worden in een aantal Europese landen blauwschimmel- of blauwaderkazen gemaakt. In Groot-Brittannië de Blue Stilton, In Denemarken de Danish Blue, in Frankrijk de beroemde Roquefort en Italië de wel even beroemde Gorgonzola. Die pittige Italiaanse kaas ken je ongetwijfeld wel van de Quattro Formaggi pizza. En als je een echte (blauwe)kaasliefhebber bent, dan ken je hem zeker, want de kaas past dan helemaal in jouw straatje! Ben je nog niet bekend met de Gorgonzola? Lees dan zeker verder, we zetten die heerlijke kaas voor je in het zonnetje!
Wat voor kaas is Gorgonzola?
Gorgonzola is een blauwschimmelkaas die oorspronkelijk gemaakt werd van rauwe koemelk. De karakteristieke smaak van de kaas werd veroorzaakt door de bacteriën van de pencillium glaucum schimmel, die ontstonden door de lange rijping van de kaas. Voor het produceren van Gorgonzola werd er traditioneel wrongel gemaakt van de ochtendmelk van de koeien, en wrongel van de avondmelk. Die werden zo om en om in de houten kaasvormen gedaan, waardoor er uiteindelijk een kaas ontstond die bestond uit verschillende laagjes. De kaas werd ‘due paste’, letterlijk vertaald ’twee pasta’s’ genoemd. Om een pikante smaak te verkrijgen diende de kaas minstens een jaar te rijpen. Er zijn nog maar weinig kaasmakerijen waar de kaas op die manier wordt gemaakt.
Een modernere manier om Gorgonzola te maken is door de ochtendwrongel te mengen met de avondwrongel en er bacteriën aan toe te voegen die de schimmel in de kaas doen ontstaan. De kaas wordt dan ‘una paste’ genoemd, oftewel ‘één pasta’. De moderne Gorgonzola hoeft slechts een half jaar te rijpen. Als de kaas ongeveer 3 maanden heeft gerijpt wordt hij doorboord met grote koperen pinnen. Hierdoor kan er lucht in de kaas komen en kan de schimmel in de kaas zich beter ontwikkelen. Tegenwoordig wordt de kaas ook wel van gepasteuriseerde melk gemaakt.
Er worden twee soorten Gorgonzola verkocht. Jonge Gorgonzola, ook wel ‘dolce’ genoemd, en een wat langer gerijpte die ‘naturale’ wordt genoemd. Vergeleken met bijvoorbeeld Blue Stilton, Danish Blue en Roquefort is de structuur van Gorgonzola veel zachter en romiger. Vooral de ‘dolce’ heeft een heerlijke licht pikante smaak. De smaak van de ‘naturale’ is veel meer uitgesproken en sterker.
Beschermde oorsprongsbenaming
In het Noorden van Italië, in de omgeving van Milaan, ligt een dorpje met de naam Gorgonzola. Hier zou volgens de geschiedenisboeken de kaas meer dan duizend jaar geleden zijn ontstaan en zijn naam aan te danken hebben. Helemaal zeker is dit echter niet. Wat wel zeker is, is dat Gorgonzola alleen mag worden gemaakt in de regio’s Piëmont en Lombardije. In 1955 kreeg de kaas in Italië een officiële oorsprongsbenaming. In 1996 werd Gorgonzola toegevoegd aan de lijst van beschermde oorsprongsbenamingen van de Europese Unie. Op elke hele kaas wordt de naam van de kaasfabriek waar die is gemaakt vermeld. Het productieproces en de handel in Gorgonzola wordt gecontroleerd door het ‘Consorzio per la tutela del formaggio gorgonzola‘.
Gorgonzola in de keuken
Gorgonzola is een kaas waarmee je de heerlijkste gerechten kunt maken. Denk aan pastasaus, en natuurlijk hoort hij op een pizza quattro formaggi. Maar je kunt de kaas in veel meer gerechten verwerken. Hij smelt goed, en is dus heel geschikt om in een ovenschotel te gebruiken. Daarnaast mag Gorgonzola uiteraard niet ontbreken op een Italiaans kaasplankje dat je serveert met een glas Italiaanse wijn!
Gorgonzola pastasaus in 15 minuten
Maak indruk met een snelle en verrukkelijke Gorgonzola pastasaus, in 15 minuten te maken en perfect voor een drukke avond.
Tagliatelle met kip en broccoli
Verse tagliatelle met kip en broccoli met een saus van gorgonzola. Hiermee zet je in een mum van tijd een lekkere maaltijd op tafel.
Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola
Maak eens deze knapperige bloemkool ovenschotel. De schotel is vegetarisch want we gebruiken een heerlijk romige gorgonzola.
Gevulde aardappelen met gorgonzola
Aardappelen en kaas is een goddelijke combinatie. Met deze gevulde aardappelen met gorgonzola maak je gegarandeerd vrienden.
Quiche van gorgonzola, peer en courgette
De nieuwe perenoogst ligt weer in de winkels. Organiseer een nazomer picknick met deze quiche van gorgonzola, peer en courgette.
Salade van radicchio, peer en gorgonzola
Een salade kan altijd. Een salade van radicchio is echter niet zo alledaags. De bitterheid van de sla wordt gecompenseerd door de zoete peer en het pikante van de kaas.
Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
De verse huisgemaakte quiche van broccoli, ham en gorgonzola is een heerlijke doordeweekse topper op tafel. Ontdek deze mooie smaakcombinatie.
Waterkerssalade met peer, Gorgonzola en pecannoten
Deze waterkerssalade is eenvoudig om te maken en heel uitgebalanceerd qua smaak. Pittig, peperig, zoet en romig tegelijk. Voor de lunch of lichte maaltijd.
Verse pasta met broccoli, gegrilde kip en gorgonzolasaus
Met verse pasta en wat andere verse ingrediënten als broccoli, kip en gorgonzola maak je in een handomdraai een heerlijke maaltijd.
Makkelijke plaattaart met peer, gorgonzola en walnoten
Makkelijke plaattaart met peer, gorgonzola en walnoten. De ingrediënten van deze makkelijk plaattaart passen bij de herfst en vormen een geweldige combi.
Ribeye met gorgonzola-tijm boter en truffelaardappeltjes
De ribeye wordt gesneden uit het verlengde van de dunne lende, waar de entrecote uit wordt gesneden. Het vlees is zachter dan de entrecote doordat de voorkant van de rund minder gespierd is.
Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten
Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!