Ik koop nooit een kant en klare schotel, maar doe het voorwerk altijd zelf. Het scheelt niet alleen geld, maar belangrijker, het is veel lekkerder. Hou de aanbiedingen een beetje in de gaten voor de feestdagen en profiteer daarvan. December is al duur genoeg. Eten, hapjes, drank, wijn, cadeautjes onder de boom en ook alle verzekeringen komen weer, de eindafrekeningen van gas, water en licht. Uiteraard ook de oliebollen en appelflappen Reden genoeg om het geld in je zak te houden.
Let op aanbiedingen van gourmet vlees!
- Koop in de aanbieding grootverpakkingen biefstuk, kipfilet, gehakt en hamlapjes. Dit is een basis.
- Voor mensen die van wild houden die nemen verpakkingen hertenbiefstuk, wildzwijn en kalkoenfilet.
- Voor de mensen die van vis houden, koop een verpakking zalmmoten, kabeljauwfilet, garnalen en scholfilet in de aanbieding.
Vries dit in, scheelt een boel geld, en ontdooi voor gebruik totdat het weer op kamertemperatuur gekomen is. Snij het dan klein en zet op tafel en/of marineer ze lekker voor met een heerlijke marinade!
Recepten, Tips en mogelijkheden bij het gourmetten.
Van gehakt (rund, HOH, Lamsgehakt, kalfsgehakt of kipgehakt of lekkerder een combi van deze soorten) maak je zelf heerlijke kleine balletjes. Bij ons bestaat de eigen gourmetschotel altijd uit:
- Stroganoff balletjes
- Kerriegehakt
- Piri, piri balletjes
- Aziatische balletjes
Mini slavinken maak je door gekruid gehakt te omwikkelen met een half plakje dun gesneden ontbijtspek. Ze vinden altijd gretig aftrek en helemaal als er kinderen aan tafel zitten.
Ook mini schnitzels maak je makkelijk zelf. Sla blokjes kipfilet of hamlap onder plastic folie plat met een koekenpan en paneer ze met kruidenpaneermeel (gekruid broodkruim) en ei. Heerlijk, goedkoop en makkelijk.
Stukjes (of blokjes) kipfilet, biefstuk, hamlap, wild, zalm en overige vis kun je helemaal naar eigen smaak marineren. Bekijk hier een aantal smaakvolle maar eenvoudige marinades. Je kunt het zo gek niet bedenken. Pittige-, Aziatische-, Mexicaanse- of Provençaalse (Mediterrane) marinade met olijfolie, citroensap, veel knoflook, peper, zout en tijm, oregano en rozemarijn. Deze vindt altijd gretig aftrek. Je kunt ook saté- marinade maken om er bijvoorbeeld stukjes kipfilet of hamlapjes mee voor te marineren.
Laat de blokjes vlees of vis minimaal een uur in de marinade, maar ook hier geldt weer hoe langer hoe lekkerder, afgedekt in de koelkast staan!
Dit doe ik al jaren. Wij eten alleen biologisch en het is niet te doen een complete schotel te vinden van biologisch vlees. Daarnaast zal het dan ook flink wat kosten.