Gourmetten – Dat is de nog altijd moderne, makkelijke en mooie manier van lekker lang tafelen met zijn allen. Maar is gourmetten nog wel zo sfeervol? Of schuif je een gourmetstel, met een schaal vlees en een kant-en-klaar groentepakket, op tafel, om er maar weer af te zijn. Als je een gourmetparty even voorbereidt, komt de sfeer er zeker weer in.
Gourmetten, wat is dat nu eigenlijk?
Gourmetten is koken aan tafel. Maar dan zonder water. Dus eigenlijk ben je aan het bakken. Diverse eenpansgerechtjes kun je zo aan tafel klaarmaken. In deze special vind je heel veel mogelijkheden om gourmetten steeds weer een andere impuls te geven. Zo houd je het gourmetten altijd leuk en afwisselend.
Iedereen heeft zijn eigen gourmetstel. Ze zijn in heel veel soorten en maten in omloop. Wij gaan ervan uit dat je beschikt over een gourmetstel met pannetjes, en een steen of bakplaat om lekker te kunnen gourmetten.
Gourmetten? Goed Vlees is de basis!
Natuurlijk is vlees de basis voor een geslaagde gourmetparty. Voor een geslaagde party is het wel belangrijk om ook hier weer te kiezen voor kwaliteitsingrediënten.
De kwaliteit van het ingrediënt bepaalt de smaak en juist bij gourmetten is de bereiding minimaal, dus zul je voor absolute kwaliteit moeten kiezen
Je kunt natuurlijk overal kant- en klare gourmetschotels kopen. Daar valt niet zoveel over te vertellen, ze liggen in elke supermarkt. Maar je kunt ook zelf een mooie gourmetschotel samenstellen. Zo stem je de gourmet zo goed mogelijk af op je eigen smaak of die van je gasten.
Hier een aantal tips voor heerlijk gourmetten:
Biefstuk: kies voor superieure kwaliteit en zet eventueel een marinade bij het gourmetten op tafel.
Varkenshaas: Een varkenshaas kun je insmeren met mosterd, spek er omheen wikkelen en even aanbakken in een koekenpan. Daarna in plakken snijden en het varkenshaasje is nu prima geschikt om in een gourmetpannetje te garen.
Kip- of kalkoenfilet: Een lekker mager stukje vlees hoort er natuurlijk ook altijd bij. Let op welke sauzen je hierbij geeft. En ook kip kun je natuurlijk marineren. Zet wat kipblokjes in een marinade op tafel, bak ze op de plaat en je gasten kunnen ze gebruiken in de salade die je ernaast presenteert.
Hamburgers: miniburgers lenen zich prima om tussen een broodje te stoppen. Zorg dan ook voor kleine broodjes op tafel.
Speklapjes kun je ook van tevoren marineren. Zet hier misschien in de winter wat bruine boontjes met bacon bij en je hebt een kleine minimaaltijd die je prima vanuit een gourmetpannetje kunt serveren.
Knakworstjes, cocktailworstjes of Frankfurters kun je ook in een pannetje warm maken. Dat maakt gourmetten leuk. Denk ook aan stukjes frikandel. Voor de kinderen die meedoen kun je hier echt leuke feestjes van maken. Laat ze prikkertjes maken van de frikandel met bijvoorbeeld champignons en een stukje tomaat. Kinderen vinden het ook leuk om hot dogs aan tafel te maken. Zo wordt gourmetten ook voor hun aantrekkelijk.
Zelf een schotel samenstellen? Gebruik dan eens de volgende producten:
Varkensvlees: filet, lapjes, gehakt, varkensreepjes, worstjes, mini-slavink, schnitzel.
Rundvlees: biefstuk, gehakt, vleesreepjes.
Kalfsvlees: fricandeau, lapjes, oester, schnitzel, gehakt, worstjes.
Lamsvlees: koteletjes, filet, reepjes, gehakt, worstjes
Bij het gourmetten met vlees horen uiteraard de sausjes. Let er vooral op dat je ook passende sauzen op tafel zet. Te vaak wordt het satésaus, maar dat serveer je niet bij een biefstuk. Het beste resultaat krijg je door zelf een aantal sauzen te maken die je in mooie schaaltjes op tafel zet.
- Portsaus: Erg lekker bij vlees
- Champignonsaus: Kan bij vlees en vis
- Uiensaus: Bij de hamburgers het ideale sausje
- Truffelmayonaise: Bij kip of vis
- Tzatziki: Verrassend sausje dat bijna niemand op zijn gourmettafel zet.
Blader maar eens door onze sausrecepten voor nog veel meer ideeën bij het gourmetten.
Gourmetten met verse vis
Ook veel vissoorten zijn prima geschikt om te gourmetten. Vis heeft minder garing nodig dan vlees en daardoor is vis misschien nog wel beter geschikt. Maar ja, niet iedereen houdt van vis. Heb je gasten die echt geen vis lusten, dan is het verstandiger om niet voor vis te kiezen. Doordat je de vis op dezelfde plaat legt, en bij sommige zelfs al door de geur, zal je niet visetende gast minder plezierig tafelen.
Geschikte vissoorten voor gourmetten:
Zalmfilet: gebakken in een kruidenboter, een heerlijke versnapering.
Kabeljauwfilet: lekker met een kerrie of ananassaus.
Tonijn: zet wat sesamzaadjes en een schaaltje ketjap op tafel.
Witvis: diverse witvissoorten lenen zich ook prima om er een paneerlaagje overheen te doen. Zet daarvoor boter – paneermeel en kruiden op tafel.
Garnalen: die kunnen ook door een salade verwerkt worden en lenen zich goed voor een cocktail vooraf. Als het gourmetstel warm wordt kunnen gasten hun eigen garnalencocktail samenstellen.
Zeewolf: de stevigere vissoort die bij velen steeds populairder wordt. Met een tomatensausje of een krokant paneerlaagje is dit voor visliefhebbers een feest.
Zo maak je een kerriekrokantje voor op de vis:
Rooster 2 witte boterhammen zonder korst, droog, maar niet bruin in de broodrooster en verkruimel ze. Meng de broodkruimels met 1 eetlepel kerrie en 4 eetlepels geraspte jonge kaas. Dep een stukje vis goed droog met keukenpapier en bak het op de plaat even om en om. Verdeel de kerriekruimels over de vis en druk goed aan. Verdeel wat kruidenboter in kleine vlokjes over de kruimels. Bak de vis in een pannetje onder de plaat tot de kaas gesmolten is.
Brood; een ideaal bijgerecht bij het gourmetten
Brood is het ideale en makkelijke bijgerecht bij gourmetten. Loop eens bij de bakker binnen en kijk naar de mogelijkheden. Stap eens af van alleen maar stokbrood, en maak een mixmand met bijvoorbeeld ciabatta, focaccia en donker boerenbrood.
Bij het brood serveer je diverse soorten kruidenboter, zoveel als je zelf wilt. Koop dan niet altijd van die kant-en-klare trio kruidenboters die je overal aantreft. Koop gewoon een pakje roomboter en roer de boter glad met diverse ingrediënten.
Zet ook eens casino witbrood op tafel als je gaat gourmetten. Snijd dat bij voorkeur alvast in vierkantjes, die net zo groot zijn als het pannetje. Hiermee kunnen je gasten hun eigen minipizza maken aan tafel. Denk er dan wel aan om de juiste ingrediënten op tafel te zetten. Met alleen een schaaltje tomatensaus, plakjes ham, plakjes kaas, plakjes salami, verse mozzarella, stukjes ananas en champignons kom je al een heel eind.
Groenten en fruit; gezonder gourmetten
Iedereen doet het eigenlijk al. Verse groenten naast het gourmetstel. Maar denk hierbij vooral eens aan de presentatie. Gangbaar zijn de champignons, de paprika, komkommer, uien, maar neem ook eens courgette, aubergine, cherrytomaatjes of taugé.
Sla kan prima als bijgerecht bij gourmetten. Maak de salade dan niet helemaal af, maar maak het extra feestelijk door er een flesje homemade dressing (of meerdere) naast te zetten. Laat ze een spekje bakken en in de sla gebruiken en zet croutons op tafel. Ook kipblokjes in een marinade kunnen op het gourmetstel lekker knapperig gebakken worden, om ze vervolgens ook in de salade te laten verdwijnen.
Ook vers fruit past prima bij het gourmetten. Appel en peer laten zich makkelijk verwerken bij diverse soorten vlees. Banaan en ananas zijn heerlijk om warm te maken, en een citroentje of limoentje op tafel is vooral geschikt voor de liefhebbers van vis. Even boven een vers visje uitpersen maakt het koken aan tafel weer een stuk completer.
Aardappelen bij het gourmetten? Ja hoor, waarom niet? Maak van tevoren aardappelpuree, die je gasten aan tafel met geraspte kaas kunnen gratineren in het pannetje. Ook röstirondjes zijn prima geschikt om op je gourmetstel te bakken. Neem hele kleine blokjes aardappel, doe er een spekje en wat bieslook door en giet er een eitje over. Zo bakt iedereen lekkere aardappelkoekjes.
Tip: Maak bij het gourmetten gevulde champignons aan tafel. Draai het steeltje uit een wat grotere champignon, doe er kruidenroomkaas in en leg er wat bacon op. In het pannetje laten garen onder de steen en smullen maar!
Kakelverse eieren
Ja, ook eieren kun je prima bakken in een pannetje. Geef er champignons, soepgroenten, plakjes kaas en spek bij. Zo maakt iedereen zijn of haar eigen mini-omelet aan tafel.
Pannenkoekjes
Pannetjes met pannenkoekjes. Dat is lekker makkelijk gevonden toch? Kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om, met een kom beslag op tafel, zelf de pannenkoekjes te bakken. Je kunt de meest ingewikkelde recepten bedenken, maar als ze ze kunnen versieren met vers fruit en hagelslag zijn ze al de koning te rijk.
Je kunt natuurlijk ook van een beetje beslag lekkere flensjes bakken. Zet er banaantjes of peertjes bij en een kommetje chocoladesaus, wat slagroom en een bus poedersuiker.
6 ideeën met pannenkoekjes in gourmetpannetjes:
Rozijnenpannenkoekje met kokos: Roer door een juslepel beslag wat rozijntjes en bak er een pannenkoekje van. Strooi er wat kokos over
Spekpannenkoekje met kiwi: Bak een paar reepjes spek uit en lepel er wat beslag bij. Bak het pannenkoekje aan beide kanten bruin en gaar. Verdeel er een paar plakjes kiwi over.
Chocoladepannenkoekje met mango: Bak van een juslepel beslag, een pannenkoekje en strooi 1/2 eetlepel chocoladevlokken over het nog vochtige beslag. Verdeel er partjes mango over. Garneer met wat geraspte chocolade.
Sinaasappelpannenkoekje met citroenijs: Roer 1 theelepel sinaasappellikeur door een juslepel beslag en bak hier een pannenkoekje van. Leg er een plak sinaasappel en een bolletje citroenijs op.
Ananaspannenkoekje met kersenjam: Schep een juslepel beslag in het pannetje en leg er een schijf ananas op. Bak het pannenkoekje gaar en lepel er wat kersenjam op. Bestuif met poedersuiker.
Notenpannenkoekje met honing: Roer 1/2 eetlepel fijngehakte noten door een juslepel beslag en bak er een pannenkoekje van. Verdeel er 1 1/2 eetlepel vloeibare honing, een toef slagroom en wat geraspte citroenschil over.
Dessert
Je kunt er voor kiezen om een dessert van tevoren te maken. Of, je laat je gasten hun dessert zelf samenstellen. Zorg dan voor vers fruit op tafel. Denk aan ananas, appel, peer. Een flesje rum of wodka maakt dit nog lekkerder. Ook kaneel, en rietsuiker zijn leuke toevoegingen. Gasten kunnen dan zelf hun fruit grillen en dat vervolgens tijdens het gourmetten opleuken met kruiden, ijs, slagroom en een ijswafeltje of chocoladekoekje.
Je bent weer rijkelijk van ideeën om heerlijk te gourmetten voorzien, en de rest is aan jou. Je kunt nooit alles tijdens één gourmetparty uitvoeren, maar je bent vast creatief genoeg om een selectie te maken uit de mogelijkheden zodat je gourmetparty telkens een nieuwe impuls krijgt.
Vergeet niet dat je vaak ook aan je gasten uit moet leggen wat er mogelijk is met de ingrediënten die je nu op tafel gaat zetten. Als je wat tijd over hebt, is het leuk om voor het gourmetten de receptjes op kleine blaadjes te schrijven. Touwtje erdoorheen en op tafel. Onder het genot van een lekker wijntje kunnen ze dan heerlijk bladeren.
Tafel lekker !!
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Leuke tips ! Ik ga ze morgen uitproberen, thanks.
Leuk en lekker !!!!!!!!
probeer een een lekkere antiboise:
mooie zuren met een lekker vers visje en simpel vooraf te maken!!!
We zijn benieuwd naar de receptuur!
Wil je een warme of een koude saus serveren Rita?
Het is voor oudejaarsavond vis gourmet maar ben op zoek naar sausjes er bij