• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gourmetten: gezellig tafelen voor iedereen

Recepten en ideeën voor een heerlijke gourmet avondje

door Redactie
in Specials
0
6
gourmetten recepten en ideeën

Gourmetten is de nog altijd moderne, makkelijke en mooie manier van lekker lang tafelen met z’n allen. Maar is gourmetten nog wel zo sfeervol? Of schuiven we een gourmetstel met een schaal vlees en een kant-en-klaar groentepakket op tafel om er weer af te zijn. Als je een gourmetparty even voorbereidt, komt de sfeer er zeker weer in.

Wat is gourmetten nu eigenlijk? Gourmetten is koken aan tafel. Maar dan zonder water. Dus eigenlijk zijn we aan het bakken. Diverse eenpansgerechtjes kun je zo aan tafel bereiden. In deze special vind je vele mogelijkheden om gourmetten steeds een andere impuls te geven. Dat houdt het gourmetten altijd leuk.

Iedereen heeft z’n eigen gourmetstel. Ze zijn in vele soorten en maten in omloop. Wij gaan ervan uit dat je beschikt over een gourmetstel met pannetjes, en een steen of bakplaat om lekker te kunnen gourmetten.

Gourmetten? Goed Vlees, de basis

Natuurlijk is vlees de basis voor een geslaagde gourmetparty. Voor een geslaagde party is het wel belangrijk om ook hier weer te kiezen voor kwaliteitsingrediënten.

De kwaliteit van het ingrediënt bepaalt de smaak en juist bij gourmetten is de bereiding minimaal, dus zul je voor absolute kwaliteit moeten kiezen.

Je kunt natuurlijk overal kant- en klare gourmetschotels kopen. Daar hoeven we niet zoveel over te vertellen, maar je kunt ook zelf iets samenstellen. Zo stem je zo goed mogelijk af op je eigen smaak of die van je gasten.

Hier een aantal tips voor heerlijk gourmetten

Biefstuk: kies voor superieure kwaliteit en zet eventueel een marinade bij het gourmetten op tafel.
Varkenshaas: Een varkenshaas kun je insmeren met mosterd, spek er omheen wikkelen en even aanbakken in een koekenpan. Daarna in plakken snijden en het varkenshaasje is nu prima geschikt om in een gourmetpannetje te garen.
Kip- of kalkoenfilet: Een lekker mager stukje vlees hoort er natuurlijk ook altijd bij. Let op welke sauzen je hierbij geeft. En ook kip kun je natuurlijk marineren. Zet wat kipblokjes in een marinade op tafel, bak ze op de plaat en je gasten kunnen ze gebruiken in de salade die je ernaast presenteert.
Hamburgers: miniburgers lenen zich prima om tussen een broodje te stoppen. Zorg dan ook voor kleine broodjes op tafel.
Speklapjes kun je ook van tevoren marineren. Zet hier misschien in de winter wat bruine boontjes met bacon bij en je hebt een kleine minimaaltijd die je prima vanuit een gourmetpannetje kunt serveren.
Knakworstjes, cocktailworstjes of Frankfurters kun je ook in een pannetje warm maken. Dat maakt gourmetten leuk. Denk ook aan stukjes frikandel. Voor de kinderen die meedoen kun je hier echt leuke feestjes van maken. Laat ze prikkertjes maken van de frikandel met bijvoorbeeld champignons en een stukje tomaat. Kinderen vinden het ook leuk om hot dogs aan tafel te maken. Zo wordt gourmetten ook voor hun aantrekkelijk.

Zelf een schotel samenstellen? Gebruik de volgende producten:
Varkensvlees: filet, lapjes, gehakt, varkensreepjes, worstjes, mini-slavink, schnitzel.
Rundvlees: biefstuk, gehakt, vleesreepjes.
Kalfsvlees: fricandeau, lapjes, oester, schnitzel, gehakt, worstjes.
Lamsvlees: koteletjes, filet, reepjes, gehakt, worstjes

gourmetten recepten 17.29.10Bij het gourmetten met vlees horen uiteraard de sauzen. Let er vooral op dat je ook passende sauzen op tafel zet. Te vaak wordt het satésaus, maar dat serveer je niet bij biefstuk. Het beste resultaat krijg je door zelf een aantal sauzen te maken die je in mooie schaaltjes op tafel zet.

  • Portsaus: Erg lekker bij vlees
  • Champignonsaus: Kan bij vlees en vis
  • Uiensaus: Bij de hamburgers het ideale sausje
  • Truffelmayonaise: Bij kip of vis
  • Tzatziki: Verrassend sausje dat bijna niemand op z’n gourmet tafel zet.

Blader maar eens door onze sausrecepten voor nog veel meer ideeën bij het gourmetten.

Gourmetten met verse vis

Ook veel vissoorten zijn prima geschikt om te gourmetten. Vis heeft minder garing nodig dan vlees en daardoor is vis misschien wel beter geschikt. Maar ja, niet iedereen houdt van vis. Heb je gasten die echt geen vis lusten, dan is het verstandiger om niet voor vis te kiezen. Doordat je de vis op dezelfde plaat legt, en bij sommige zelfs door de geur, zal je niet visetende gast minder plezierig tafelen.

Geschikte vissoorten voor gourmetten:
Zalmfilet: gebakken in een kruidenboter, een heerlijke versnapering.
Kabeljauwfilet: lekker met een kerrie of ananassaus.
Tonijn – zet wat sesamzaadjes en een schaaltje ketjap op tafel.
Witvis – diverse witvissoorten lenen zich ook prima om er een paneerlaagje overheen te doen. Zet daarvoor boter – paneermeel en kruiden op tafel.
Garnalen – kunnen ook door een salade verwerkt worden en lenen zich goed voor een cocktail vooraf. Als het gourmetstel warm wordt kunnen gasten hun eigen garnalencocktail samenstellen.
Zeewolf – de stevigere vissoort die bij velen steeds populairder wordt. Met een tomatensausje of een krokant paneerlaagje is dit voor visliefhebbers een feest.

Zo maak je een kerriekrokantje voor op de vis

Rooster 2 witte boterhammen zonder korst, droog, maar niet bruin in de broodrooster en verkruimel ze. Meng de broodkruimels met 1 eetlepel kerrie en 4 eetlepels geraspte jonge kaas. Dep een stukje vis goed droog met keukenpapier en bak het op de plaat even om en om. Verdeel de kerriekruimels over de vis en druk goed aan. Verdeel wat kruidenboter in kleine vlokjes over de kruimels. Bak de vis in een pannetje onder de plaat tot de kaas gesmolten is.

Brood; een ideaal bijgerecht bij het gourmetten

Brood is het ideale en makkelijke bijgerecht bij gourmetten. Loop eens bij de bakker binnen en kijk naar de vele mogelijkheden. Stap eens af van alleen maar stokbrood, en maak een mixmand met bijvoorbeeld ciabatta, focaccia en donker boerenbrood.

Bij het brood serveer je diverse soorten kruidenboter, zoveel als je zelf wil. Koop dan niet altijd van die kant-en-klare trio kruidenboters die je overal aantreft. Koop gewoon een pakje roomboter en roer deze glad met diverse ingrediënten. Klik hier voor de mogelijkheden.

Zet ook eens casino wit op tafel als je gaat gourmetten. Snijd deze bij voorkeur alvast in vierkantjes die net zo groot zijn als het pannetje. Hiermee kunnen gasten hun eigen minipizza maken aan tafel. Denk er dan wel aan om de juiste ingrediënten op tafel te zetten. Met alleen een schaaltje tomatensaus, plakjes ham, plakjes kaas, plakjes salami, verse mozzarella, stukjes ananas en champignons kom je al een heel eind.

Groenten en fruit; gezonder gourmetten

Iedereen doet het eigenlijk al. Verse groenten naast het gourmetstel. Denk hierbij vooral eens aan de presentatie. Gangbaar zijn de champignons, de paprika, komkommer, uien, maar neem ook eens. Courgette, aubergine, cherrytomaatjes, taugé.

Sla kan prima als bijgerecht bij gourmetten. Maak de salade dan niet helemaal af, maar maak het extra feestelijk door er een flesje homemade dressing (of meerdere) naast te zetten. Laat ze een spekje bakken en in de sla gebruiken en zet croutons op tafel. Ook kipblokjes in een marinade kunnen op het gourmetstel lekker knapperig gebakken worden om ze vervolgens ook in de salade te laten verdwijnen.

Ook vers fruit kan prima bij het gourmetten. Appel en peer laten zich makkelijk verwerken bij diverse soorten vlees. Banaan en ananas zijn heerlijk om warm te maken, en een citroentje of limoentje op tafel is vooral geschikt voor de liefhebbers van vis. Even boven een vers visje uitpersen maakt het koken aan tafel weer een stuk completer.

Aardappelen bij het gourmetten? Ja hoor, waarom niet? Maak van tevoren aardappelpuree die ze aan tafel met geraspte kaas kunnen gratineren in het pannetje. Ook röstirondjes zijn prima geschikt om op je gourmetstel te bakken. Neem hele kleine blokjes aardappel, doe er een spekje en wat bieslook door en giet er een eitje over. Zo bakt iedereen lekkere aardappelkoekjes op het gourmetstel. Laat je inspireren in onze special over aardappelpuree.

Tip: Maak bij het gourmetten gevulde champignons aan tafel. Draai het steeltje uit een grotere champignon, doe er kruidenroomkaas in en leg er wat bacon op. In het pannetje laten garen onder de steen en smullen maar.

Kakelverse eieren

Ja, ook eieren kun je prima bakken in een pannetje. Neem er champignons, soepgroenten, plakjes kaas en spek bij. Zo maakt iedereen zijn of haar eigen mini-omelet aan tafel.

Pannenkoekjes

Pannetjes met pannenkoekjes. Dat is lekker makkelijk gevonden toch. Kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om met een kom beslag op tafel zelf de pannenkoekjes te bakken. Je kunt de meest ingewikkelde recepten bedenken, maar als ze ze kunnen versieren met vers fruit en hagelslag zijn ze al de wereld te rijk.

Hier het basisrecept voor een goed pannenkoekenbeslag.

Je kunt natuurlijk ook van een beetje beslag lekker flensjes bakken. Zet er banaantjes of peertjes bij en een kommetje chocoladesaus, wat slagroom en een bus poedersuiker.

6 ideeën met pannenkoekjes in gourmetpannetjes:

ROZIJNENPANNENKOEKJE MET KOKOS Roer door een juslepel beslag wat rozijntjes en bak er een pannenkoekje van. Strooi er wat kokos over

SPEKPANNENKOEKJE MET KIWI Bak een paar reepjes spek uit en lepel er wat beslag bij. Bak het pannenkoekje aan beide kanten bruin en gaar. Verdeel er een paar plakjes kiwi over.

CHOCOLADEPANNENKOEK MET MANGO Bak van een juslepel beslag, een pannenkoekje en strooi 1/2 el chocoladevlokken over het nog vochtige beslag. Verdeel er partjes mango over. Garneer met wat geraspte chocolade.

SINAASAPPELPANNENKOEKJE MET CITROENIJS Roer 1 tl sinaasappellikeur door een juslepel beslag en bak hier een pannenkoekje van. Leg er een plak sinaasappel en een bolletje citroenijs op.

ANANASPANNENKOEKJE MET KERSENJAM Schep een juslepel beslag in het pannetje en leg er een schijf ananas op. Bak het pannenkoekje gaar en lepel er wat kersenjam op. Bestuif met poedersuiker.

NOTENPANNENKOEKJE MET HONING Roer 1/2 el fijngehakte noten door een juslepel beslag en bak er een pannenkoekje van. Verdeel er 1 1/2 el vloeibare honing, een toef slagroom en wat geraspte citroenschil over.

Dessert

Je kunt er voor kiezen om een dessert van tevoren te maken. Of, je laat je gasten hun dessert zelf samenstellen. Zorg dan voor vers fruit op tafel. Denk aan ananas, appel, peer. Een flesje rum of wodka maakt dit nog lekkerder. Ook kaneel, en rietsuiker zijn leuke toevoegingen. Gasten kunnen zelf hun fruit grillen en vervolgens tijdens het gourmetten opleuken met kruiden, ijs, slagroom en een ijswafeltje of chocoladekoekje.

Wij hebben je weer rijkelijk van ideeën om heerlijk te gourmetten voorzien en de rest is aan jou. Je kunt nooit alles tijdens één gourmetparty uitvoeren, maar je bent vast creatief genoeg om een selectie te maken uit deze mogelijkheden zodat je gourmetparty telkens een nieuwe impuls krijgt.

Vergeet niet dat je vaak ook aan je gasten uit moet leggen wat er mogelijk is met de ingrediënten die je nu op tafel gaat zetten. Als je wat tijd over hebt, is het leuk om voor het gourmetten de receptjes op kleine blaadjes te schrijven. Touwtje erdoorheen en op tafel. Onder het genot van een lekker wijntje kunnen ze dan heerlijk bladeren.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse visVlees
DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Reacties 6

  1. isabelle says:
    8 jaar geleden

    Leuke tips ! Ik ga ze morgen uitproberen, thanks.

    Beantwoorden
  2. Jeeeeeeee says:
    9 jaar geleden

    Leuk en lekker !!!!!!!!

    Beantwoorden
  3. remkook says:
    10 jaar geleden

    probeer een een lekkere antiboise:
    mooie zuren met een lekker vers visje en simpel vooraf te maken!!!

    Beantwoorden
    • admin says:
      10 jaar geleden

      We zijn benieuwd naar de receptuur!

      Beantwoorden
  4. Redactie says:
    11 jaar geleden

    Wil je een warme of een koude saus serveren Rita?

    Beantwoorden
  5. Rita Burm says:
    11 jaar geleden

    Het is voor oudejaarsavond vis gourmet maar ben op zoek naar sausjes er bij

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen