Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Granaatappel eten? Zo haal je de gezonde pitjes er eenvoudig uit.

47.281

Granaatappel eten? Zo haal je de gezonde pitjes er eenvoudig uit – In grote aantallen liggen ze op de kraam van je groenteman op de markt. De dof oranje kleur is misschien niet de mooiste, toch heeft het uiterlijk van de vrucht het juiste effect. (In het buitenland kom je trouwens ook exemplaren met een glanzende schil tegen.) Ze verleiden je om gegeten te worden. Ze liggen je aan te staren op die kraam en je wilt er mee aan de slag, zeker als je eenmaal weet hoe mooi ze er aan de binnenkant uitzien. Maar, hoe doe je dat? Door de gezonde eigenschappen van deze exotische vrucht is de populariteit iets toegenomen. Een rage zal het echter nooit worden. Velen vinden het lastig om een granaatappel schoon te maken, en dan, wat kun je er mee? Misschien mogen wij ons best doen om je uit te leggen dat deze bezwaren ongegrond zijn. We zien je namelijk graag met een tevreden gezicht en een tas vol verse granaatappels van de markt komen om er thuis heerlijk van te snoepen en een beetje kleur aan je gerechten mee te geven.

Handig en snel een granaatappel eten of klaar maken voor gebruik

granaatappel- dwarsdoorsnedeDe inhoud

Binnen de schil van de granaatappel verdelen witte vliezen de vrucht in compartimenten. Hierin zitten talloze geleiachtige kogeltjes met een klein pitje. Ze kunnen roze of dieprood van kleur zijn en zijn het eetbare deel van de granaatappel.

Voorkom vlekken

Voor je begint is het goed om te weten dat je erg voorzichtig moet zijn met het rode sap uit de granaatappel. Het sap is heerlijk, maar vlekt enorm. Voorkom dat het sap op je kleding terecht komt, het geeft echt moeilijk verwijderbare vlekken.

De heerlijke pitjes eruit halen

Snijd een granaatappel dwars door en lepel de pitjes eruit of snijd de granaatappel van boven naar beneden in vieren, buig de partjes schil naar buiten en laat de ‘kogeltjes’ eruit rollen. Je kinderen zullen het leuk vinden om mee te helpen! Óf, mijn favoriete manier, snijd alleen de schil rondom in. Trek de granaatappel vervolgens met je beide handen uiteen in twee helften. Trek de schil rondom ietsje naar buiten. Houd de gehalveerde granaatappel vervolgens losjes op je hand boven een kom, met de zadenkant naar beneden en geef een aantal ferme tikken op de schil met een pollepel. Zo klop je de zaden eruit en ben je veel sneller klaar dan wanneer je de zaadjes tussen de segmenten gaat uitpeuteren.

De witte vliezen zijn bitter. Die moet je altijd volledig verwijderen.

Ladychef Jean Beddington legt in onderstaand filmpje het handige trucje duidelijk uit.

]De leerachtige schil beschermt de inhoud van de vrucht goed. Je kunt ze maandenlang in de koelkast bewaren.

Vanaf nu heb je geen reden meer om te zeggen dat het lastig is. Bovendien is het een waardevolle vrucht die absoluut meer aandacht verdient. Meer weten? Bekijk de complete kookbundel over granaatappels.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
2 Reacties
  1. Jan Teleurgesteld zegt

    Dat foodtube filmpje blijkt helemaal niet te bestaan…

    1. Lekker Tafelen zegt

      Die video bestond vroeger wel Jan, we hebben ‘m voor je opgezocht en hopen dus dat je nu je naam wijzigt in Jan Tevreden 😉

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer