Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?

Er is meer dan alleen een rode- en witte grapefruit, en is het nu een grapefruit of pompelmoes? Antwoorden en recepten, want je kunt er ook meer mee dan alleen sap maken.

0 8.390

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies? – De grapefruit of de pomelo, het is een ingewikkelde kwestie. De vraag is natuurlijk wel of het een belangrijke kwestie is. De grapefruit is gewoon heerlijk citrusfruit wat je op vele manieren kunt gebruiken. In deze special hebben we wat inspiratie voor je op een rij gezet en met al dat lekkers is het belang van de juiste benaming snel vergeten.


Grapefruit of pompelmoes

Eigenlijk hebben we het over twee verschillende rassen citrusfruit. Het schijnt dat de grapefruit is ontstaan uit een kruising tussen een pompelmoes en een sinaasappel. De pompelmoes is dan wel degelijk de voorouder. Maar inmiddels wordt in vele landen de term pompelmoes gebruikt voor de grapefruit. Verwarring alom dus. Zoals ik al aangaf is het verschil misschien niet zo belangrijk. Het is misschien wel leuk om te weten dat een echte pompelmoes tot wel 6 kilo kan wegen.

Soorten

Grapefruit is grapefruit toch? Nou ja, we weten ook nog wel dat er een verschil is tussen rode en witte (ook wel gele genoemd) grapefruits. Precies, maar er is meer. In ons land kun je de volgende soorten tegenkomen.

  • Rode grapefruit (Ook wel Star Ruby). Deze heeft echt dieprood vruchtvlees
  • Rode grapefruit (Ook wel Marsh Rosé) Heeft rosé kleurig vruchtvlees en is zoeter dan de hieronder vermelde grapefruit)
  • Witte grapefruit (Ook wel gele grapefruit of Marsh genoemd) heeft sappig vruchtvlees en weinig of geen pitten.

De witte grapefruit is beduidend bitterder dan de rode variant.

Minder bekende soorten zijn:

  • Pomelo (een prachtig grote vrucht)
  • Rode pomelo (vast en sappig vruchtvlees en de schil is heel geschikt om te confijten)
  • Sweety – (Een kruising tussen grapefruit en pompelmoes met zoet en stevig vruchtvlees)

Hoe pel je zo’n ding?

Ja echt, het liefst kopen we tegenwoordig schoongemaakt fruit in een plastic bakje. Maar zoveel moeite is het toch helemaal niet? Oké, je moet even de handigheid te pakken krijgen. Onder dit artikel staat een serie recepten. Als je die gaat maken en de grapefruit of pompelmoes zelf schoonmaakt dan ben je een expert. Doen dus! Onderstaande foto’s helpen je op weg.

Florida grapefruit

Het merk Florida grapefruit is een bekende in Nederland. Deze is dankzij het subtropische klimaat van Florida waar hij groeit, zoeter dan andere grapefruits. In 2016 gingen wij proeven in de Markthal in Rotterdam. In het artikel staan veel leuke tips met grapefruits. Even lezen dus.

Gebruik

De grapefruit wordt vooral gebruikt om zo te eten, en als garnering bij ontbijtjes, desserts, taarten en gebak. Er kan echter nog veel meer met de grapefruit of pompelmoes. Onderstaand een serie recepten om je te inspireren vaker dit fruit op de fruitschaal te leggen.

Klik onder de recepten op vorige of volgende om meer recepten te bekijken

Recepten met grapefruit of pompelmoes

1 van 3

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer