Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies? – De grapefruit of de pomelo, het is een ingewikkelde kwestie. De vraag is natuurlijk wel of het een belangrijke kwestie is. De grapefruit is gewoon heerlijk citrusfruit wat je op vele manieren kunt gebruiken. In deze special hebben we wat inspiratie met dit fruit voor je op een rij gezet en met al dat lekkers is het belang van de juiste benaming snel vergeten.
Grapefruit of pompelmoes
Eigenlijk hebben we het over twee verschillende rassen citrusfruit. Het schijnt dat de grapefruit is ontstaan uit een kruising tussen een pompelmoes en een sinaasappel. De pompelmoes is dan wel degelijk de voorouder. Maar inmiddels wordt in vele landen de term pompelmoes gebruikt voor de grapefruit. Verwarring alom dus. Zoals ik al aangaf, is het verschil misschien niet zo belangrijk. Het is misschien wel leuk om te weten dat een echte pompelmoes tot wel 6 kilo kan wegen.
Soorten
Grapefruit is grapefruit toch? Nou ja, we weten ook nog wel dat er een verschil is tussen rode en witte (ook wel gele genoemd) grapefruits. Precies, maar er is meer. In ons land kun je de volgende soorten tegenkomen.
- Rode grapefruit (Ook wel Star Ruby). Deze heeft echt dieprood vruchtvlees.
- Rode grapefruit (Ook wel Marsh Rosé) Heeft rosé kleurig vruchtvlees en is zoeter dan de hieronder vermelde grapefruit.
- Witte grapefruit (Ook wel gele grapefruit of Marsh genoemd) heeft sappig vruchtvlees en weinig of geen pitten.
De witte grapefruit is aanzienlijk bitterder dan de rode variant.
Minder bekende soorten zijn:
- Pomelo (een prachtig grote vrucht)
- Rode pomelo (vast en sappig vruchtvlees en de schil is heel geschikt om te konfijten)
- Sweety – (Een kruising tussen grapefruit en pompelmoes met zoet en stevig vruchtvlees)
Hoe pel je zo’n ding?
Ja echt, het liefst kopen we tegenwoordig schoongemaakt fruit in een plastic bakje. Maar zoveel moeite is het toch helemaal niet? Oké, je moet even de handigheid te pakken krijgen. Onder dit artikel staat een serie recepten. Als je die gaat maken en de grapefruit of pompelmoes zelf schoonmaakt dan ben je een expert. Doen dus! Onderstaande foto’s helpen je op weg.
Florida grapefruit
Het merk Florida grapefruit is een bekende in Nederland. Deze is dankzij het subtropische klimaat van Florida waar hij groeit, zoeter dan andere grapefruits. In 2016 gingen wij proeven in de Markthal in Rotterdam. In het artikel staan veel leuke tips met grapefruits. Even lezen dus.
Gebruik
De grapefruit wordt vooral gebruikt om zo te eten, en als garnering bij ontbijtjes, desserts, taarten en gebak. Er kan echter nog veel meer met de grapefruit of pompelmoes. Onderstaand een serie recepten om je te inspireren vaker dit fruit op de fruitschaal te leggen.
Grapefruit recepten
Salade van rode kool met mineola en grapefruit
Tafel lekker en krijg voldoende vitamines binnen met deze salade van rode kool. Heerlijk fris door de toevoeging van citrusfruit.
Rode grapefruittaart; Tropisch en fris
Deze rode grapefruittaart is een absolute hit. Heerlijk fris met een tropische twist door de toevoeging van geraspte kokos.
Fris garnalenhapje met grapefruit
Serveer dit garnalenhapje met grapefruit als lunch op een cracker of geroosterde boterham, of als hapje bij de borrel op een toastje of stukje stokbrood.
Ontbijten met grapefruit; Start je dag gezond
Grapefruit is een heerlijke start van de dag. Laat je eens verleiden om te ontbijten met grapefruit. Snel klaar en een echte energieboost.
Gekonfijte grapefruit; maak je eigen snoepgoed
Zelf gekonfijte grapefruit maken is niet moeilijk, verwerk ze in cake of dompel ze in gesmolten chocolade en je hebt heerlijke snoepjes.
Loempia met brandade en grapefruit chutney
Een loempia gevuld met brandade en garnalen. Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappel.
Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes
Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.
Onlangs kocht ik op de markt “Grape Fruits”. Heerlijk sappig. Kleur geel/oranje. Een aanrader. De week erop bij dezelfde kraam weer 10 gekocht…maar ze waren nu meer oranje..Uiteraard hetzelfde kartonnen bord erbij: “Grape Fruits”. Nou, thuis gekomen viel er geen sap te bespeuren. Mijn citruspers kon zelfs niet door de partjes/segmenten komen. Een grotere citruspers gaf alleen wat splinters van de schil. Droog als Sinterklaas zijn … juist. De week dáárop weer terug met de 9 “tennisballen”. Ö, zeker een verkeerde partij”, en ik kreeg 10 andere terug. MAAR die waren maar slechts een beetje sappiger als diegene die ik zojuist terug had gebracht!
Let dus op dat je Pompelmoes koopt en niet die Grape Fruit variant. En de vakman/expert van de kraam, die weet van niks. (Dat is gebruikelijk).
De grootste rotzooi wordt gewoon aan de man gebracht: Kassa!
Ja, die vervelende ervaring komen we ook regelmatig tegen. Eigenlijk zouden we alle soorten citrusfruit ook eerst moeten proeven voor we het kopen.