Graskaas – Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas. Vroeger werd de kaas ook wel meikaas genoemd. De liefhebbers van die kaas kijken ieder jaar reikhalzend uit naar het moment dat de kaasspeciaalzaak de specialiteit weer in de schappen heeft liggen.
Wat is er dan zo bijzonder aan die graskaas?
Graskaas is kaas, gemaakt van melk van koeien die voor het eerst weer buiten lopen na de winter en weer vers gras kunnen eten. Het is nogal een heet hangijzer in de huidige tijd of die koeien echt nog wel naar buiten gaan. Het is vrijwel onmogelijk om de melk te splitsen van koeien die wel buiten komen of van koeien die alleen de muren van de stal zien. In de heel jonge kaas, die slechts een rijpingstijd van 4-6 weken heeft, proef je nog altijd de smaak van de zomer, want het voer dat de koeien eten heeft echt invloed op de smaak van de kaas. Toch blijft die graskaas een mooi fenomeen. Een momentje waar je toch ieder jaar in juni weer naar uitkijkt.
Meer dan alleen op een broodje
De uiterst zachte kaas is heerlijk op een broodje, wel met roomboter natuurlijk! Maar je kunt graskaas ook uitstekend gebruiken als blokje kaas bij de borrel. Probeer het maar eens met een vijgenjam of een zachte honingmosterdsaus. Verwerk ook eens blokjes graskaas in een salade of gratineer een ovenschotel met de kaas. Je kunt ongetwijfeld zelf nog veel meer bedenken. Heb je een favoriet? Laat het ons weten onder dit artikel.
Recepten met Graskaas
Natuurlijk vind je hier ook wat lekkere recepten met graskaas. Kijk er eens tussen. Kun jij kiezen tussen een van de quiches? Of ga je liever voor een goed gevulde salade? Ook een lekker soepje of een ovenschotel behoort tot de mogelijkheden. Laat ons maar weten wat jouw favoriet met graskaas is!
Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
Als je de show wil stelen bij een borrel met je vrienden of vriendinnen, dan moet je echt deze zelfgemaakte graskaassalade op tafel zetten.
Lentelunch: Baguette met graskaas en Hollandse tomaten
In 10 minuten kun je zelf een verse en onweerstaanbaar lekkere lunch maken. Proef deze baguette met graskaas en Hollandse tomaten!
Kaastaart van graskaas met gepofte tomaatjes
Het recept voor een echt lekkere kaastaart van graskaas, heerlijk romig met een kruidige korst en een friszure topping van gepofte tomaatjes.
Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!
Salade van graskaas
Graskaas is er in het voorjaar en in de zomer. Deze zeer jonge kaas is uitstekend geschikt voor een verse, huisgemaakte salade van graskaas.
Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Door zomaar wat seizoensproducten van de maand juni te combineren zet je deze ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas op tafel!
Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!