• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Guacamole op drie manieren

door Redactie
in Specials
0
1
Guacamole op drie manieren

Guacamole op drie manieren – Vers is het toverwoord; vers geprakte avocado, verse koriander, een beetje geduld en een beetje liefde….

Wie aan Mexico denkt, denkt aan mais, tomaten, pepers en avocado’s. Guacamole (avocado saus) werd al gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van Mexico, de Azteeks. Het recept van dit bijgerecht is sinds die tijd niet veel veranderd, maar we kunnen er wel een beetje mee spelen. Wat je precies toevoegt aan de guacamole is heel persoonlijk, bijvoorbeeld wel of geen knoflook, rode, gele, of witte ui, een milde of juist een pittige peper, alles kan. Mexicanen gebruiken graag verse jalapeñopepers, maar die zijn hier voornamelijk in blik/pot te krijgen. Belangrijk is dat je smaakvolle, rijpe avocado’s gebruikt en die met de hand fijnprakt. Als je niet van stukjes houdt, prak je de avocado helemaal fijn, als je maar geen blender gebruikt!

De toepassingen van guacamole kent iedereen inmiddels waarschijnlijk wel; lekker als dip bij tortillachips (totopo’s) of in een tortilla of gewoon als bijgerecht bij een Mexicaans getinte maaltijd.

SAM_0658

De klassieke guacamole met tomaat:

Deze guacamole is onze favoriet, barstensvol smaak. Het geheim zit hem in de eerste stap; het vijzelen van de peper met een gedeelte van de andere ingrediënten tot een smeuïge pasta. Het vijzelen vraagt wat geduld, maar het resultaat is de moeite waard. Wij vinden het lekker om stukjes tomaat door de guacamole te werken; je kan ze ook weglaten.
Wees de eerste keer voorzichtig met het zeezout! Je kunt gemakkelijk achteraf extra zout toevoegen, maar zout eruit halen gaat niet….

  • 3 rijpe (Hass) avocado’s
  • ½ halve rode ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 pepertje (naar keuze lombok, serrano, chili), fijngehakt, zonder zaadjes
  • 1 theelepel grof zeezout (of ietsje minder)
  • limoensap
  • 1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
  • 1 knoflookteen, fijngehakt (optioneel)
  • 1-2 rijpe tomaten, ontdaan van het harde deel en de zaadjes, in blokjes gesneden.
  • zout en vers gemalen zwarte peper

SAM_0660Wrijf een kwart van de ui samen met het zeezout, de helft van de pepers, de knoflooksnippers en de helft van de koriander in een vijzel tot een zo glad mogelijke pasta.

Prak het vruchtvlees van de avocado’s met een vork tot een grove puree; er mogen best nog wat stukjes in blijven zitten. Roer de kruidenpasta erdoor en een spriets limoensap. Schep (een gedeelte van) de tomaatjes, het overgebleven korianderblad en (een gedeelte van) het restant van de ui erdoor. Proef een beetje en voeg naar eigen smaak meer ui of tomaat toe, extra limoensap, zout en zwarte peper.

Avocado verkleurt snel, bewaar de guacamole daarom niet te lang. Strak afgedekt met plasticfolie kan je hem korte tijd voor gebruik in de koelkast goed houden. Als de bovenlaag toch ietsje verkleurd is, kan je de guacamole nog wel eten. Schep het donkerste gedeelte eraf en schep de rest een keertje goed om.

Guacamole met granaatappel

Dit is een variatie op de klassieke guacamole die ik gemaakt heb ter wille van enkele gasten die niet dol zijn op de pit van pepers en knoflook. Om de guacamole zo mild mogelijk te houden heb ik een witte (zoete) ui gebruikt en een mildere (Turkse) peper. Wil je toch pit, gebruik dan een scherpe peper en/of een scherpere ui soort. Je kunt de granaatappel pitjes ook toevoegen aan de klassieke guacamole; laat de tomaatstukjes dan weg.

  • 3 (Hass) avocado’s
  • ¼ -½ witte ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 theelepel grof zeezout (of ietsje minder)
  • ½ Turkse peper, zonder zaad, ragfijn gehakt
  • 1 kleine handvol korianderblaadjes, fijngehakt
  • limoensap
  • de zaadjes van ½ granaatappel
  • extra zout en zwarte peper

doorsnede fuerte en hass avocadoGa te werk zoals bij het recept van de klassieke guacamole. Vijzel eerst de helft van de hoeveelheid gehakte witte ui samen met de helft van peper stukjes, het zeezout en de helft van de koriander tot een pasta.

Prak de avocado’s tot een grove puree. Roer de kruidenpasta erdoor en een spriets limoensap. Schep de granaatappelpitjes en de overgebleven koriander erdoor en maak op smaak af door naar wens nog wat extra peper stukjes en ui toe te voegen, wat limoensap, peper en zout.

Net als voor de klassieke guacamole geldt: Niet lang bewaren! Hooguit korte tijd, goed afgedekt in de koelkast houdbaar, want avocado’s verkleuren snel.

Guacamole met bacon

Dit is een guacamole met body. Door er stukjes krokant gebakken bacon aan toe te voegen en ui en koriander niet te vijzelen, krijg je een grovere/zwaardere massa dan bij de klassieke guacamole. Wij vinden deze variant minder geschikt om te dippen. Wel erg lekker als bijgerecht bij een Tex-Mex maaltijd (iets met een grote biefstuk bijvoorbeeld), of bij de barbecue.

  • 3 (Hass) avocado’s
  • 3 plakken dikke (bak)bacon
  • olie of boter om te bakken
  • ½ kleine (gele)ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 chilipeper of andere rode peper, fijngehakt, zonder zaadjes
  • limoensap
  • 1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
  • 1 knoflookteen uit de pers (optioneel)
  • 1-2 rijpe tomaten, ontdaan van het harde deel en de zaadjes, in blokjes gesneden.
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Bak de plakken bacon in een beetje olie of boter krokant in de koekenpan. Laat de bacon even uitlekken en afkoelen op een stuk keukenpapier.

Prak het vruchtvlees van de avocado’s met een vork tot een grove puree; er mogen best nog wat stukjes in blijven zitten. Roer er direct een beetje limoensap door (ongeveer 1 flinke theelepel).

Hak de afgekoelde bacon in kleine stukjes en werk door de avocadopuree heen. Meng de overige ingrediënten tot en met de tomaat stukjes erdoor en maak op smaak af met zout, peper en extra limoensap.

Bewaaradvies: Snel opeten!!

Tags: FruitFruit - ExotenMexicaans
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Garnalen
Specials

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip
Specials

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Reacties 1

  1. Alex says:
    9 jaar geleden

    Vandaag (vrijdag) is boodschappendag en ga de spullen halen Jook. Dit moet ik proeven. Lekker.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen