• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Guacamole op drie manieren

door Redactie
in Specials
0
1
Guacamole op drie manieren

Guacamole op drie manieren – Vers is het toverwoord; vers geprakte avocado, verse koriander, een beetje geduld en een beetje liefde….

Wie aan Mexico denkt, denkt aan mais, tomaten, pepers en avocado’s. Guacamole (avocado saus) werd al gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van Mexico, de Azteeks. Het recept van dit bijgerecht is sinds die tijd niet veel veranderd, maar we kunnen er wel een beetje mee spelen. Wat je precies toevoegt aan de guacamole is heel persoonlijk, bijvoorbeeld wel of geen knoflook, rode, gele, of witte ui, een milde of juist een pittige peper, alles kan. Mexicanen gebruiken graag verse jalapeñopepers, maar die zijn hier voornamelijk in blik/pot te krijgen. Belangrijk is dat je smaakvolle, rijpe avocado’s gebruikt en die met de hand fijnprakt. Als je niet van stukjes houdt, prak je de avocado helemaal fijn, als je maar geen blender gebruikt!

De toepassingen van guacamole kent iedereen inmiddels waarschijnlijk wel; lekker als dip bij tortillachips (totopo’s) of in een tortilla of gewoon als bijgerecht bij een Mexicaans getinte maaltijd.

SAM_0658

De klassieke guacamole met tomaat:

Deze guacamole is onze favoriet, barstensvol smaak. Het geheim zit hem in de eerste stap; het vijzelen van de peper met een gedeelte van de andere ingrediënten tot een smeuïge pasta. Het vijzelen vraagt wat geduld, maar het resultaat is de moeite waard. Wij vinden het lekker om stukjes tomaat door de guacamole te werken; je kan ze ook weglaten.
Wees de eerste keer voorzichtig met het zeezout! Je kunt gemakkelijk achteraf extra zout toevoegen, maar zout eruit halen gaat niet….

  • 3 rijpe (Hass) avocado’s
  • ½ halve rode ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 pepertje (naar keuze lombok, serrano, chili), fijngehakt, zonder zaadjes
  • 1 theelepel grof zeezout (of ietsje minder)
  • limoensap
  • 1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
  • 1 knoflookteen, fijngehakt (optioneel)
  • 1-2 rijpe tomaten, ontdaan van het harde deel en de zaadjes, in blokjes gesneden.
  • zout en vers gemalen zwarte peper

SAM_0660Wrijf een kwart van de ui samen met het zeezout, de helft van de pepers, de knoflooksnippers en de helft van de koriander in een vijzel tot een zo glad mogelijke pasta.

Prak het vruchtvlees van de avocado’s met een vork tot een grove puree; er mogen best nog wat stukjes in blijven zitten. Roer de kruidenpasta erdoor en een spriets limoensap. Schep (een gedeelte van) de tomaatjes, het overgebleven korianderblad en (een gedeelte van) het restant van de ui erdoor. Proef een beetje en voeg naar eigen smaak meer ui of tomaat toe, extra limoensap, zout en zwarte peper.

Avocado verkleurt snel, bewaar de guacamole daarom niet te lang. Strak afgedekt met plasticfolie kan je hem korte tijd voor gebruik in de koelkast goed houden. Als de bovenlaag toch ietsje verkleurd is, kan je de guacamole nog wel eten. Schep het donkerste gedeelte eraf en schep de rest een keertje goed om.

Guacamole met granaatappel

Dit is een variatie op de klassieke guacamole die ik gemaakt heb ter wille van enkele gasten die niet dol zijn op de pit van pepers en knoflook. Om de guacamole zo mild mogelijk te houden heb ik een witte (zoete) ui gebruikt en een mildere (Turkse) peper. Wil je toch pit, gebruik dan een scherpe peper en/of een scherpere ui soort. Je kunt de granaatappel pitjes ook toevoegen aan de klassieke guacamole; laat de tomaatstukjes dan weg.

  • 3 (Hass) avocado’s
  • ¼ -½ witte ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 theelepel grof zeezout (of ietsje minder)
  • ½ Turkse peper, zonder zaad, ragfijn gehakt
  • 1 kleine handvol korianderblaadjes, fijngehakt
  • limoensap
  • de zaadjes van ½ granaatappel
  • extra zout en zwarte peper

doorsnede fuerte en hass avocadoGa te werk zoals bij het recept van de klassieke guacamole. Vijzel eerst de helft van de hoeveelheid gehakte witte ui samen met de helft van peper stukjes, het zeezout en de helft van de koriander tot een pasta.

Prak de avocado’s tot een grove puree. Roer de kruidenpasta erdoor en een spriets limoensap. Schep de granaatappelpitjes en de overgebleven koriander erdoor en maak op smaak af door naar wens nog wat extra peper stukjes en ui toe te voegen, wat limoensap, peper en zout.

Net als voor de klassieke guacamole geldt: Niet lang bewaren! Hooguit korte tijd, goed afgedekt in de koelkast houdbaar, want avocado’s verkleuren snel.

Guacamole met bacon

Dit is een guacamole met body. Door er stukjes krokant gebakken bacon aan toe te voegen en ui en koriander niet te vijzelen, krijg je een grovere/zwaardere massa dan bij de klassieke guacamole. Wij vinden deze variant minder geschikt om te dippen. Wel erg lekker als bijgerecht bij een Tex-Mex maaltijd (iets met een grote biefstuk bijvoorbeeld), of bij de barbecue.

  • 3 (Hass) avocado’s
  • 3 plakken dikke (bak)bacon
  • olie of boter om te bakken
  • ½ kleine (gele)ui, ragfijn gesnipperd
  • 1 chilipeper of andere rode peper, fijngehakt, zonder zaadjes
  • limoensap
  • 1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
  • 1 knoflookteen uit de pers (optioneel)
  • 1-2 rijpe tomaten, ontdaan van het harde deel en de zaadjes, in blokjes gesneden.
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Bak de plakken bacon in een beetje olie of boter krokant in de koekenpan. Laat de bacon even uitlekken en afkoelen op een stuk keukenpapier.

Prak het vruchtvlees van de avocado’s met een vork tot een grove puree; er mogen best nog wat stukjes in blijven zitten. Roer er direct een beetje limoensap door (ongeveer 1 flinke theelepel).

Hak de afgekoelde bacon in kleine stukjes en werk door de avocadopuree heen. Meng de overige ingrediënten tot en met de tomaat stukjes erdoor en maak op smaak af met zout, peper en extra limoensap.

Bewaaradvies: Snel opeten!!

Tags: FruitFruit - ExotenMexicaans
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Reacties 1

  1. Alex says:
    10 jaar geleden

    Vandaag (vrijdag) is boodschappendag en ga de spullen halen Jook. Dit moet ik proeven. Lekker.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen