Guacamole op drie manieren – Vers is het toverwoord; vers geprakte avocado, verse koriander, een beetje geduld en een beetje liefde….
Wie aan Mexico denkt, denkt aan mais, tomaten, pepers en avocado’s. Guacamole (avocado saus) werd al gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van Mexico, de Azteeks. Het recept van dit bijgerecht is sinds die tijd niet veel veranderd, maar we kunnen er wel een beetje mee spelen. Wat je precies toevoegt aan de guacamole is heel persoonlijk, bijvoorbeeld wel of geen knoflook, rode, gele, of witte ui, een milde of juist een pittige peper, alles kan. Mexicanen gebruiken graag verse jalapeñopepers, maar die zijn hier voornamelijk in blik/pot te krijgen. Belangrijk is dat je smaakvolle, rijpe avocado’s gebruikt en die met de hand fijnprakt. Als je niet van stukjes houdt, prak je de avocado helemaal fijn, als je maar geen blender gebruikt!
De toepassingen van guacamole kent iedereen inmiddels waarschijnlijk wel; lekker als dip bij tortillachips (totopo’s) of in een tortilla of gewoon als bijgerecht bij een Mexicaans getinte maaltijd.
De klassieke guacamole met tomaat:
Deze guacamole is onze favoriet, barstensvol smaak. Het geheim zit hem in de eerste stap; het vijzelen van de peper met een gedeelte van de andere ingrediënten tot een smeuïge pasta. Het vijzelen vraagt wat geduld, maar het resultaat is de moeite waard. Wij vinden het lekker om stukjes tomaat door de guacamole te werken; je kan ze ook weglaten.
Wees de eerste keer voorzichtig met het zeezout! Je kunt gemakkelijk achteraf extra zout toevoegen, maar zout eruit halen gaat niet….
- 3 rijpe (Hass) avocado’s
- ½ halve rode ui, ragfijn gesnipperd
- 1 pepertje (naar keuze lombok, serrano, chili), fijngehakt, zonder zaadjes
- 1 theelepel grof zeezout (of ietsje minder)
- limoensap
- 1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
- 1 knoflookteen, fijngehakt (optioneel)
- 1-2 rijpe tomaten, ontdaan van het harde deel en de zaadjes, in blokjes gesneden.
- zout en vers gemalen zwarte peper
Wrijf een kwart van de ui samen met het zeezout, de helft van de pepers, de knoflooksnippers en de helft van de koriander in een vijzel tot een zo glad mogelijke pasta.
Prak het vruchtvlees van de avocado’s met een vork tot een grove puree; er mogen best nog wat stukjes in blijven zitten. Roer de kruidenpasta erdoor en een spriets limoensap. Schep (een gedeelte van) de tomaatjes, het overgebleven korianderblad en (een gedeelte van) het restant van de ui erdoor. Proef een beetje en voeg naar eigen smaak meer ui of tomaat toe, extra limoensap, zout en zwarte peper.
Avocado verkleurt snel, bewaar de guacamole daarom niet te lang. Strak afgedekt met plasticfolie kan je hem korte tijd voor gebruik in de koelkast goed houden. Als de bovenlaag toch ietsje verkleurd is, kan je de guacamole nog wel eten. Schep het donkerste gedeelte eraf en schep de rest een keertje goed om.
Guacamole met granaatappel
Dit is een variatie op de klassieke guacamole die ik gemaakt heb ter wille van enkele gasten die niet dol zijn op de pit van pepers en knoflook. Om de guacamole zo mild mogelijk te houden heb ik een witte (zoete) ui gebruikt en een mildere (Turkse) peper. Wil je toch pit, gebruik dan een scherpe peper en/of een scherpere ui soort. Je kunt de granaatappel pitjes ook toevoegen aan de klassieke guacamole; laat de tomaatstukjes dan weg.
- 3 (Hass) avocado’s
- ¼ -½ witte ui, ragfijn gesnipperd
- 1 theelepel grof zeezout (of ietsje minder)
- ½ Turkse peper, zonder zaad, ragfijn gehakt
- 1 kleine handvol korianderblaadjes, fijngehakt
- limoensap
- de zaadjes van ½ granaatappel
- extra zout en zwarte peper
Ga te werk zoals bij het recept van de klassieke guacamole. Vijzel eerst de helft van de hoeveelheid gehakte witte ui samen met de helft van peper stukjes, het zeezout en de helft van de koriander tot een pasta.
Prak de avocado’s tot een grove puree. Roer de kruidenpasta erdoor en een spriets limoensap. Schep de granaatappelpitjes en de overgebleven koriander erdoor en maak op smaak af door naar wens nog wat extra peper stukjes en ui toe te voegen, wat limoensap, peper en zout.
Net als voor de klassieke guacamole geldt: Niet lang bewaren! Hooguit korte tijd, goed afgedekt in de koelkast houdbaar, want avocado’s verkleuren snel.
Guacamole met bacon
Dit is een guacamole met body. Door er stukjes krokant gebakken bacon aan toe te voegen en ui en koriander niet te vijzelen, krijg je een grovere/zwaardere massa dan bij de klassieke guacamole. Wij vinden deze variant minder geschikt om te dippen. Wel erg lekker als bijgerecht bij een Tex-Mex maaltijd (iets met een grote biefstuk bijvoorbeeld), of bij de barbecue.
- 3 (Hass) avocado’s
- 3 plakken dikke (bak)bacon
- olie of boter om te bakken
- ½ kleine (gele)ui, ragfijn gesnipperd
- 1 chilipeper of andere rode peper, fijngehakt, zonder zaadjes
- limoensap
- 1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
- 1 knoflookteen uit de pers (optioneel)
- 1-2 rijpe tomaten, ontdaan van het harde deel en de zaadjes, in blokjes gesneden.
- zout en vers gemalen zwarte peper
Bak de plakken bacon in een beetje olie of boter krokant in de koekenpan. Laat de bacon even uitlekken en afkoelen op een stuk keukenpapier.
Prak het vruchtvlees van de avocado’s met een vork tot een grove puree; er mogen best nog wat stukjes in blijven zitten. Roer er direct een beetje limoensap door (ongeveer 1 flinke theelepel).
Hak de afgekoelde bacon in kleine stukjes en werk door de avocadopuree heen. Meng de overige ingrediënten tot en met de tomaat stukjes erdoor en maak op smaak af met zout, peper en extra limoensap.
Bewaaradvies: Snel opeten!!
Vandaag (vrijdag) is boodschappendag en ga de spullen halen Jook. Dit moet ik proeven. Lekker.