• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Hamlappen; mals en mager varkensvlees

Lekker voor stoofpotjes maar ook bijvoorbeeld Oosterse recepten

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Hamlappen

Hamlappen – Bij de benamingen van vlees wordt er vaak gesproken over runderlappen, varkenslappen, baklappen, speklappen, filetlappen et cetera. Het is best een beetje lastig om onderscheid te maken tussen al die lappen vlees. En veel mensen pakken dus maar wat. Een beetje duidelijkheid scheppen kan dus geen kwaad. Deze keer gaat het over de hamlappen. Varkensvlees dus. Van welk deel van het varken komen ze? Wat kun je er allemaal mee doen? Lees snel verder!

Wat zijn hamlappen?

Hamlappen worden gesneden uit de ham van het varken. De ham is afkomstig van de achterbout, ook wel achterham genoemd. Het vlees wordt in dikke lappen uit die achterbout gesneden. De structuur van het vlees is stevig, je kunt er dan ook mooie blokjes van snijden. Ook zijn deze lappen heel geschikt om reepjes vlees van te snijden. Snijd ze dan kort op de draad. Hamlappen vallen in de categorie mager varkensvlees en zijn de meest malse varkenslappen. Je kunt deze vleessoort heel goed gebruiken om de lekkerste stoofpotjes mee te maken. Een voordeel bij het stoven van varkensvlees, anders dan als je rundvlees stooft, is dat het relatief snel klaar is. Doordat het vlees zo mals is, is de stooftijd veel korter. Behalve om te stoven kun je hamlappen ook heel goed gebruiken in een wokschotel of om bijvoorbeeld aan spiesjes te rijgen voor de barbecue. Denk aan saté, souvlaki en dergelijke. In stukjes gesneden zijn ze snel gaar. Kortom, dit vlees is inzetbaar voor heel veel verschillende gerechten en bereidingswijzen.

Kopen en bewaren

Hamlappen koop je bij de slager of in de supermarkt. Als je ze vers bij de slager koopt, kun je ze nog twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Laat ze dan in de verpakking die de slager heeft gebruikt zitten. Koop je liever varkensvlees in de supermarkt? Kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Wil je het vlees na aankoop langer bewaren? Dan kan dat in de vriezer. Als je rauw varkensvlees invriest bij een temperatuur van minsten -18 graden kun je het vier maanden bewaren. Hamlappen die al bereid zijn kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.

Recepten met hamlappen

Met hamlappen kun je de lekkerste gerechten bereiden. Oosterse gerechten zoals babi ketjap, babi pangang, zoetzuur varkensvlees, daar kun je heel goed hamlappen voor gebruiken. Maar ook voor een stoofpotje op zijn Grieks of een Griekse pasta ovenschotel is dit vlees een heel goede keuze. En natuurlijk kun je ze ook gewoon stoven en serveren met gekookte aardappels en groente. Maar werp eens een blik tussen de recepten. Je vindt ongetwijfeld wel iets van je keuze.

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Een varkensvlees klassieker uit Indonesië! Lekker, makkelijk en voortaan maak je hem gewoon helemaal zelf; babi ketjap!

Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen
Stoofschotel

Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen

Een romig stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen, en ook nog eens snel klaar. Lekker bij een AGV'tje, maar zeker ook heerlijk met pasta!

Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen
Vleesgerechten

Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen

Gebruik jij flesjes woksaus als jij een Oosterse maaltijd maakt? Het kan ook zonder. Maak ons zoet-zure varkensvlees met sperziebonen! Vers!

Vleesreepjes in "sticky" gembersaus
Vleesgerechten

Vleesreepjes in “sticky” gembersaus

In dit recept maken we vleesreepjes van hamlappen, een goed betaalbaar stukje varkensvlees welke ook als hij in reepjes is gesneden lekker mals blijft.

Vorige Volgende
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Kalfswangen in rode wijn
Stoofschotel

Kalfswangen in rode wijn

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen