Hamlappen – Bij de benamingen van vlees wordt er vaak gesproken over runderlappen, varkenslappen, baklappen, speklappen, filetlappen, et cetera. Het is best een beetje lastig om onderscheid te maken tussen al die lappen vlees. En veel mensen pakken dus maar wat. Een beetje duidelijkheid scheppen kan dus geen kwaad. Dit keer gaat het over de hamlappen. Varkensvlees dus. Van welk deel van het varken komen ze? Wat kun je er allemaal mee doen? Uiteraard met de lekkerste recepten. Lees snel verder!
Wat zijn hamlappen?
Hamlappen worden gesneden uit de ham van het varken. De ham is afkomstig van de achterbout, ook wel achterham genoemd. Het vlees wordt in dikke lappen uit die achterbout gesneden. De structuur van het vlees is stevig, je kunt er dan ook mooie blokjes van snijden. Ook zijn de lappen heel geschikt om reepjes vlees van te snijden. Snijd ze dan kort op de draad. Hamlappen vallen in de categorie mager varkensvlees en zijn de meest malse varkenslappen. Je kunt die vleessoort heel goed gebruiken om de lekkerste stoofpotjes mee te maken. Een voordeel bij het stoven van varkensvlees, anders dan als je rundvlees stooft, is dat het relatief snel klaar is. Doordat het vlees zo mals is, is de stooftijd veel korter. Behalve om te stoven kun je hamlappen ook heel goed gebruiken in een wokschotel of om bijvoorbeeld aan spiesjes te rijgen voor de barbecue. Denk aan saté, souvlaki en dergelijke. In stukjes gesneden zijn ze snel gaar. Kortom, dit vlees is inzetbaar voor heel veel verschillende recepten en bereidingswijzen.
Kopen en bewaren
Hamlappen koop je bij de slager of in de supermarkt. Als je ze vers bij de slager koopt, kun je ze nog twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Laat ze dan in de verpakking die de slager heeft gebruikt zitten. Koop je liever varkensvlees in de supermarkt? Kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Wil je het vlees na aankoop langer bewaren? Dan kan dat in de vriezer. Als je rauw varkensvlees invriest bij een temperatuur van minsten -18 graden kun je het vier maanden bewaren. Hamlappen die al klaargemaakt zijn kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.
Recepten met hamlappen
Met hamlappen kun je de lekkerste gerechten klaarmaken. Oosterse recepten zoals babi ketjap, babi pangang, zoetzuur varkensvlees, daar kun je heel goed hamlappen voor gebruiken. Maar ook voor een stoofpotje op zijn Grieks of een Griekse pasta ovenschotel is dit vlees een heel goede keuze. En natuurlijk kun je ze ook gewoon stoven en serveren met gekookte aardappels en groente. Maar werp eens een blik tussen de recepten. Je vindt ongetwijfeld wel iets van je keuze.
Feijoada; uit Brazilië
Houd je van vlees? Dan moet je deze Feijoada echt eens maken. Stoofvlees van het rund, van het varken, en pittige chorizo in een lekkere saus!
Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen
Een romig stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen, en ook nog eens snel klaar. Lekker bij een AGV'tje, maar zeker ook heerlijk met pasta!
Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht, vol smaak
Een varkensvlees klassieker uit Indonesië! Lekker, makkelijk en voortaan maak je hem gewoon helemaal zelf; babi ketjap!
Zoetzuur varkensvlees met sperziebonen
Gebruik jij flesjes woksaus als jij een Oosterse maaltijd maakt? Het kan ook zonder. Maak ons zoet-zure varkensvlees met sperziebonen! Vers!
Vleesreepjes in “sticky” gembersaus (van hamlappen)
Zo at je hamlappen vast nog nooit! Als knapperige vleesreepjes in een sticky gembersaus, met rijst bij de warme maaltijd of op een broodje.
Pastaovenschotel met gyrosvlees
In deze pastaovenschotel worden de smaken van Italië en Griekenland gecombineerd. Dit geeft een verrassend en lekker resultaat.
Pittige BABI PANGANG
Babi pangang is bij ons Nederlanders een erg populair gerecht. We halen dat bij de Chinees, maar heb je al eens bedacht om zelf babi pangang te maken?
Grieks varkensvlees gestoofd in rode wijn: Tigania
Dit recept voor Grieks varkensvlees is een typisch gerecht uit de Griekse keuken. Tigania is een eenvoudige stoofschotel met heel veel smaak.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?