• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Hamlappen; mals en mager varkensvlees

Lekker voor stoofpotjes maar ook bijvoorbeeld Oosterse recepten

Redactie door Redactie
in Specials
0
Hamlappen

Hamlappen – Bij de benamingen van vlees wordt er vaak gesproken over runderlappen, varkenslappen, baklappen, speklappen, filetlappen, et cetera. Het is best een beetje lastig om onderscheid te maken tussen al die lappen vlees. En veel mensen pakken dus maar wat. Een beetje duidelijkheid scheppen kan dus geen kwaad. Dit keer gaat het over de hamlappen. Varkensvlees dus. Van welk deel van het varken komen ze? Wat kun je er allemaal mee doen? Uiteraard met de lekkerste recepten. Lees snel verder!

Wat zijn hamlappen?

Hamlappen worden gesneden uit de ham van het varken. De ham is afkomstig van de achterbout, ook wel achterham genoemd. Het vlees wordt in dikke lappen uit die achterbout gesneden. De structuur van het vlees is stevig, je kunt er dan ook mooie blokjes van snijden. Ook zijn de lappen heel geschikt om reepjes vlees van te snijden. Snijd ze dan kort op de draad. Hamlappen vallen in de categorie mager varkensvlees en zijn de meest malse varkenslappen. Je kunt die vleessoort heel goed gebruiken om de lekkerste stoofpotjes mee te maken. Een voordeel bij het stoven van varkensvlees, anders dan als je rundvlees stooft, is dat het relatief snel klaar is. Doordat het vlees zo mals is, is de stooftijd veel korter. Behalve om te stoven kun je hamlappen ook heel goed gebruiken in een wokschotel of om bijvoorbeeld aan spiesjes te rijgen voor de barbecue. Denk aan saté, souvlaki en dergelijke. In stukjes gesneden zijn ze snel gaar. Kortom, dit vlees is inzetbaar voor heel veel verschillende recepten en bereidingswijzen.

Kopen en bewaren

Hamlappen koop je bij de slager of in de supermarkt. Als je ze vers bij de slager koopt, kun je ze nog twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Laat ze dan in de verpakking die de slager heeft gebruikt zitten. Koop je liever varkensvlees in de supermarkt? Kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Wil je het vlees na aankoop langer bewaren? Dan kan dat in de vriezer. Als je rauw varkensvlees invriest bij een temperatuur van minsten -18 graden kun je het vier maanden bewaren. Hamlappen die al klaargemaakt zijn kun je ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren.

Recepten met hamlappen

Met hamlappen kun je de lekkerste gerechten klaarmaken. Oosterse recepten zoals babi ketjap, babi pangang, zoetzuur varkensvlees, daar kun je heel goed hamlappen voor gebruiken. Maar ook voor een stoofpotje op zijn Grieks of een Griekse pasta ovenschotel is dit vlees een heel goede keuze. En natuurlijk kun je ze ook gewoon stoven en serveren met gekookte aardappels en groente. Maar werp eens een blik tussen de recepten. Je vindt ongetwijfeld wel iets van je keuze.

Hamlappen uit de slowcooker
Vleesgerechten

Hamlappen uit de slowcooker met verse venkel en citrus

Probeer deze hamlappen uit de slowcooker met venkel en sinaasappel – vol smaak, lekker mals en verrassend makkelijk om te maken.

Feijoada
Vleesgerechten

Feijoada; uit Brazilië

Houd je van vlees? Dan moet je deze Feijoada echt eens maken. Stoofvlees van het rund, van het varken, en pittige chorizo in een lekkere saus!

Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen
Stoofschotel

Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen

Een romig stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen, en ook nog eens snel klaar. Lekker bij een AGV'tje, maar zeker ook heerlijk met pasta!

Grieks varkensvlees
Stoofschotel

Grieks varkensvlees gestoofd in rode wijn: Tigania

Dit recept voor Grieks varkensvlees is een typisch gerecht uit de Griekse keuken. Tigania is een eenvoudige stoofschotel met heel veel smaak.

Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen
Vleesgerechten

Zoetzuur varkensvlees met sperziebonen

Gebruik jij flesjes woksaus als jij een Oosterse maaltijd maakt? Het kan ook zonder. Maak ons zoet-zure varkensvlees met sperziebonen! Vers!

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht, vol smaak

Een varkensvlees klassieker uit Indonesië! Lekker, makkelijk en voortaan maak je hem gewoon helemaal zelf; babi ketjap!

Vorige Volgende
Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

DeelPin17VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!