Haring – Verse haring is een heerlijke en veelzijdige vis die in veel landen populair is. De grootste fans vinden we bij ons in Nederland en België, maar ook in Scandinavië en in delen van Noord-Europa. Er wordt op haring gevist in het Noordelijk halfrond, en dan vooral in onze eigen Noordzee. Het is dus logisch dat we zo’n fan zijn, de haring is eigenlijk helemaal lokaal!
Een ultiem momentje voor jezelf
Even naar de viskraam op de hoek voor een … haring … natuurlijk! Er zijn mensen die er een wekelijkse gewoonte van maken, en er zijn mensen die dat heel af en toe een keertje doen, maar er zijn ook mensen die er absoluut van gruwen. Wij zijn er dol op. Jij ook? En als jij er ook van houdt, hoe eet je die haring dan? Er is nogal wat discussie over. Eet je de haring van de staart, of laat je die in stukjes snijden? Gaan er uitjes bij, of niet? O, en hoort die zure bom (of augurk) er eigenlijk wel bij? De meningen verschillen enorm. Zo erg zelfs dat sommigen compleet in de verdediging gaan als je zegt dat je een haring met uitjes eet. Want die uitjes zouden de haring verpesten.
Je moet natuurlijk vooral zelf bepalen hoe je een haring eet. Gewoon zoals jij dat lekker vindt. Er is geen goed of fout, iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Maar voor al die mensen geldt dat het eten van een haring altijd dat ultieme momentje voor jezelf is.
Recepten met haring
Haring is niet alleen lekker, maar ook veelzijdig. Of je nu van traditionele bereidingen houdt, of op zoek bent naar nieuwe manieren om van deze vis te genieten, je vindt vast je gading op Lekker Tafelen! Probeer onze recepten met heerlijke haring maar snel.
Luikse salade; maar dan met haring
Luikse salade met haring is een variant op de klassieke Luikse salade met spek en bonen. We ruilen spek in voor haring. Moet je proberen!
Bruschetta met haring | Holland – Italië 1-1
Haring en verse tomaten wordt "Holland - Italië 1-1" als je deze bruschetta met haring serveert. Geloof me, deze match kent geen winnaar!
Haringschuitjes, haringhapje met witlof
Met dit recept voor haringschuitjes - een borrelhapje met haring en witlof - slaagt jouw zomerborrel met vlag en wimpel!
Komkommerrolletjes met haring
Met dit recept voor komkommerrolletjes met haring maak je een leuk en lekker fris, zomers borrelhapje. Dat wordt borrelen met het seizoen!
Ooit was er geen haring, maar nu gelukkig weer wel
Al sinds eeuwen is haring een belangrijke consumptievis voor onze visserij. In de 17e eeuw werd er zelfs zoveel haring gevangen dat er sprake was van overbevissing en toen al legde de overheid maatregelen op om deze overbevissing tegen te gaan. Het hielp, maar met maatjes- euh, met mate 😉 – want in de jaren 1900 daalde het haringbestand zoveel dat er een heus vangstverbod kwam. Van midden 1970 tot midden 1980 kon je dus niet zomaar even een harinkje happen bij de viskraam. Wat was dat een gemis! Maar, het vangstverbod heeft zijn vruchten afgeworpen en het haringbestand heeft zich weer hersteld. Gelukkig maar! We kunnen weer genieten van verse, boterzachte, zilte haring.
Verse haring
Wist je dat verse haring eigenlijk al eens diepgevroren is geweest? Direct na de vangst wordt de haring diepgevroren. Aan wal wordt de haring weer ontdooid om hem schoon te maken, te fileren en te zouten. In het vissersjargon heet dat “kaken”.
Vissersjargon
Hoe noem je hem nu, de haring die je net bij de visboer kocht? “Maatjes, haringmaatjes, maatjesharing”. Al deze termen worden door elkaar gebruikt voor het benoemen van de verse, gekaakte haring. Deze benamingen zijn verbasteringen van het Middelnederlandse “Maagdekensharing”, want de maatjes die wij eten zijn jonge haringen, die nog geen kuit hebben geschoten. “Maagdelijk” lekker dus. Maar goddelijk lekker, dat zijn de Hollandse nieuwe!
Hollandse nieuwe
Als de haringen 3 jaar oud zijn zwemmen ze in het voorjaar naar paaiplaatsen, om zich voort te planten. Onderweg eten ze lekker veel plankton, waardoor ze lekker vet worden. En, hoewel er vanaf mei al wordt gevist op haring moet je voor de lekkerste haringen wat langer wachten. Pas begin juni bereikt de jonge haring een vetpercentage van minstens 16 %, en laat dat nu het minimum vetpercentage zijn dat een haring moet hebben om zich “Hollandse nieuwe” te mogen noemen. Midden juni wordt de nieuwe haring met trots voorgesteld, op Vlaggetjesdag.
Vlaggetjesdag
Vlaggetjesdag is een eeuwenoud, traditioneel haringfeest. Vroeger voeren de schepen de zaterdag voor Pinksteren uit, versierd met vlaggetjes. De traditie is iets gewijzigd, want nu wordt Vlaggetjesdag gehouden om te vieren dat de haringschepen binnenvaren, opnieuw versierd met vlaggetjes. Die dag wordt ook het eerste vat haring geveild en de opbrengst gaat naar een goed doel! Wat een mooie traditie, niet?
Waar let je op bij het kopen van haring?
Als je haring koopt, dan kun je goed zien dat hij kraakvers is als het visvlees blank is, goed ontbloed dus. Hij blinkt als een zilveren lepel. Verse haring moet fris en ziltig ruiken. De haring moet mals zijn en niet papperig. En de smaak is niet te versmaden! Verse haring heeft een unieke smaak die varieert van boterzacht tot licht ziltig, natuurlijk zoet. Om te watertanden! O ja, we gaan haring happen!
Haring happen
De meest bekende manier om een overheerlijk verse haring te verorberen is uiteraard de haring happen, zo uit het vuistje, bij de viskraam. Met wat vers gesnipperde uitjes. Met een biertje of een jenevertje om ‘m door te spoelen.
Nederlanders en Belgen zijn haringhappers, in Duitsland eten ze liever ingelegde haring, “richtig”(Duits voor “juist”) rolmops! Britten op hun beurt gaan overstag voor kippers, dat zijn koud gerookte haringen.
En wat dacht je van…
- Rolmops: haring die als eerste na het Nieuwe haring seizoen wordt gevangen en gemarineerd.
- Panharing: gebakken haring en daarna ingelegd in azijn.
- Bakbokking: licht gerookte, gefrituurde haring.
- Bokking: warm of koud gerookte haring.
- Spekbokking: gerookt bij een temperatuur van tussen de 20 en 30 graden.
- Strobokking: gerookt bij ongeveer 80 graden.
- Kipper: opengevouwen gerookte haringen, zowel warm als koud gerookt.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Lieve mensen,
Even naar de viskraam om een lekkere haring te halen of daar op te eten, of een gebakken vissie.
Wat heerlijk maar je moet niet in Australia gaan wonen het is haast niet te krijgen.
Een paar weken geleden hebben we haring kunnen kopen verpakt in olie en het kwam uit Lithuanian, het was niet slecht en smaakte vrij goed, maar het is niet de echte Hollandse. Rolmops is er ook nog te koop.
Dus lieve mensen geniet ervan deze echte Hollandse lekkernij en bovendien gezond ook.
En dan spreek ik niet van een stukje oude kaas of andere heerlijke kazen die je op de markt kan kopen “even proeven mevrouw, mijnheer?”.
Maar mijn kinderen en kleinkinderen gruwen ervan die eten het beslist niet, ook geen zoute drop.
Al deze dingen moet je missen, maar ach daar staan weer andere dingen tegenover een beter klimaat enz.
Groetjes,
John Bruyn
Je kan wel nog eens lekker vakantie nemen in Nederland, toch John? 😉