- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Hartig brood; heel wat anders dan (afbak) stokbrood

Hartig brood; heel wat anders dan (afbak) stokbrood – Ja, zoete broodje bakken, dat kunnen de meesten wel, al is het maar figuurlijk gesproken. Hartig brood, daar vind je minder recepten mee. En dat is jammer, want hartig brood is makkelijk en veelzijdig: met een beetje geluk is het brood zó lekker dat je er verder niets bij hoeft te eten, behalve dan misschien een likje boter of een beetje olijfolie om je stukjes brood mee te dippen.

Maar het is in elk geval een hele fijne begeleider van een lunch of borrel en het doet het goed bij een (eenvoudige) maaltijd van soep of sla. Hartig brood heb je in vele vormen en smaken. Het is even meer werk dan een voorverpakt stokbroodje af te bakken, maar wat je er voor terug krijgt is dan ook zo veel meer…


Hartig brood; heel wat anders dan (afbak) stokbrood

We hebben een paar mooie recepten voor je – uit diverse windstreken – op een rijtje gezet. Laat je inspireren!

Hartig gevuld brood

Hartige gevulde broden zijn bijna een maaltijd op zich. Met vlees of kaas en/of groente: je kunt er vele smaken aan toevoegen. Eet het brood het liefste nog warm, dat is werkelijk onweerstaanbaar!

[1]
Gevlochten worstenbrood – Heerlijk brood voor bij de borrel. Het vlechten ziet er indrukwekkend uit, maar als je de truc eenmaal weet, lach je je helemaal rot: zó simpel eigenlijk! Met handige instructiefoto’s.
[2]
Stokbrood met kaas en ui – Dit brood hoeft eigenlijk helemaal geen verdere introductie. Lekker bij de borrel, bij een maaltijdsoep, of gewoon, wanneer je er trek in hebt.
[3]
Georgisch kaasbrood – Geen zorgen, dit Georgische kaasbrood maak je gewoon met kazen die je in de supermarkt kunt krijgen. Machtig lekker! Doet het heel goed op feestjes of bij een salade.

 

Breekbrood: brood breken is brood delen

Brood delen heeft een hele oude en religieuze traditie. Het staat symbool voor verbondenheid en vriendschap. Het Franse woord voor vriend: ‘co-pain’ (ik zet het streepje er even bij voor de duidelijkheid van de herkomst) betekent zoveel als ‘samen brood’ oftewel: degene met wie je het brood deelt. Brood dat je kunt breken en delen blijft ook tegenwoordig – of je nu gelovig bent of niet – een mooi gerecht om op tafel te zetten voor je vrienden en familie.

[4]
Provençaals breekbrood – De fougasse is een typisch Provençaals brood, dat lekker knapperig is, omdat er in is gesneden. Deze versie is gemaakt met spekjes, maar gebruik gerust zwarte olijven, tomaatjes of stukjes roquefort.
[5]
Hartig breekbrood – Dit brood is een plaatje om te zien en erg smakelijk om te eten. Zet hem op tafel bij een groot gezelschap en serveer er eventueel nog wat boter of olijfolie bij om in te dippen.
[6]
Pizza breekbrood – Breekbrood en maaltijd in één. Spectaculair om te zien, heerlijk om te eten. Bijna zonde om te breken. Toch maar doen! En je kunt natuurlijk wisselen met de vulling naar eigen smaak.

 

Platbrood: knapperig en snel gebakken

[7]
Manakeesh met za’atar – Za’atar is een heerlijk kruidenmengsel met (wilde) tijm in de hoofdrol, dat gelukkig in steeds meer supermarkten gewoon te krijgen is. Serveer dit brood met bijvoorbeeld hummus. Maar het is ook erg lekker – in stukje gebroken – bij de borrel.

Platbrood is – zoals de naam al zegt – brood, dat plat is. Pizza bijvoorbeeld, is eigenlijk dus ook een soort platbrood. Maar met platbrood bedoelen we meestal de platte broden die vooral in het midden-Oosten bestaan, zoals het bekende pitabrood, lavash, de Indiase chapati en de Libanese Manakeesh. Het deeg maak je net als gewoon brood, met gist, maar omdat het brood zo dun is, hoef je het maar een paar minuutjes te bakken.

Panbrood:

Panbrood maak je met een deeg dat niet van te voren hoeft te rijzen. Ideaal als je dit recept kent, want als je dan een keertje omhoog zit, kun je met ingrediënten uit je voorraadkast in korte tijd nog lekker hartig brood op tafel ‘toveren’.

Hartig brood met olijven

[8]
Geurig olijvenbrood – Dit is nou echt wat je je voorstelt bij een hartig brood: een brood gevuld met olijven en andere lekkere, hartige, smaakmakers. Zijn geurigheid komt tot volle wasdom wanneer je het brood aansnijdt.

Ja, we hebben ook nog ‘gewoon’ hartig brood voor je in de aanbieding. Als je nog nooit brood in je leven hebt gebakken, zou je het toch eens kunnen proberen. En waarom dan niet meteen met een bijzonder, geurig, hartig brood? Een knip of plaatbrood kun je wel bij de bakker krijgen. Dit brood meestal niet…..

Tja, nu heb je dat lekker brood gebakken… nu nog een soepje of een salade kiezen?

 

Links in dit recept:
  1. [Image]: http://lekkertafelen.nl/recepten/gevlochten-worstenbrood/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/stokbrood-met-kaas-en-ui-tover-je-zo-uit-je-eigen-oven/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/georgisch-kaasbrood/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/provencaals-breekbrood-fougasse-aux-gratelons/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/hartig-breekbrood/
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/pizza-breekbrood/
  7. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/manakeesh-met-zaatar-libanees-platbrood/
  8. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-geurig-olijvenbrood-met-oregano-bakken/