Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Havermout; veel meer dan alleen pap

Een artikel boordevol tips over havermout en overnight oats. Eet lekker en gezond en maak van die saaie havermout een spectaculair en culinair feestje.

0 995

Havermout; veel meer dan alleen pap – Havermout is zoals het woord al zegt haver, een graansoort dus. Om havermout te maken wordt de haver eerst schoongemaakt, gepeld gekookt dan gedroogd en dan gewalst. Dit zijn dan de havervlokken, voor havermout worden deze dan nog geknipt en voor meel vermalen. Havermout is 100% haver dus in de puurste vorm.

Gezond

Havermout staat er om bekend dat het zo gezond is. Dit komt omdat het zoveel goede voedingsstoffen bevat zoals veel ijzer, een portie bevat wel het dubbele als 2 sneetjes volkorenbrood. Ook de hoeveelheid vezels en eiwitten spelen een grote rol deze zorgen ervoor dat je minder snel honger krijgt en dat de darmen aan het werk worden gezet.

Dus wat houdt je nog tegen, koop eens een pak havermout het kost bijna niets, voor 50 cent ongeveer heb je al een pond havermout. Die dure is echt niet beter hoor! Vaak zitten er dan veel suikers of andere toevoegingen bij zoals gedroogd fruit of smaakmakers. Dit kun je veel beter zelf toevoegen dan weet je tenminste precies wat je eet. Ook eet je dan gevarieerder want koop je een pak dan doe je daar toch wel even mee. Een portie havermout is 40-50 gram ongeveer dus er zitten ruim 10 porties in 1 pak nog geen 5 cent per portie dus.

Veel meer dan alleen havermoutpap

Niet iedereen is liefhebber van havermoutpap. Vaak is het het onbekende of je hebt er slechte herinneringen aan. Neem a.u.b. niet de kant en klare pakken havermoutpap uit de supermarkt, die zijn idd niet echt lekker en geen goed vergelijkingsmateriaal. Maar kook eens een portie met melk of amandelmelk. Doe er wat vruchtjes in, strooi er wat nootjes op. Net wat je lekker vindt. Maar maak ook eens koeken, wafels of een heerlijke vruchten crumble met havermout.

Havermoutpap en overnight oats

De basis voor deze is voor beide gelijk. Het verschil zit in de bereiding. Overnight oats moeten zoals de naam al zegt een nachtje trekken. Dit doe je in een glas in de koelkast. De havermoutpap kook je even 2-3 minuten door. Dit kan in de magnetron of op het fornuis. Let er wel op in de magnetron kookt deze zeer snel over. Ik spreek uit ervaring. Persoonlijk eet ik in de zomer liever de overnight oats omdat dit lekker fris is en het ook erg lekker is met yoghurt en vers zomerfruit. En in de winter heerlijk warme havermoutpap.

  • 40-50 gram havermout
  • 200 gram vloeistof

havermout

De basis vloeistof

  • Melk
  • Water
  • Amandelmelk
  • Sojamelk
  • Havermelk
  • Koffie met melk
  • Chocolademelk
  • Vruchtensap

Extra voor overnight oats

  • Yoghurt of kwark

Toevoegingen voor havermout zijn eindeloos, maar hou het simpel ga niet over doseren. Neem de combinatie die jou lekker lijkt.

  • Zaden; lijnzaad, chai-zaad, deze voeg je aan het begin van de bereiding toe
  • Pitten; zonnebloem pitten, pompoenpitten. Deze kunnen zowel voor als na bereiding toegevoegd worden. Wanneer je ze in het begin toevoegt zullen ze zacht worden.
  • Gedroogd fruit; rozijnen, cranberry, dadel, vijg ook deze kunnen zowel direct als later toegevoegd worden het is wat jij lekker vind
  • Specerijen; kaneel, koekkruiden, gember, kurkuma, kardemom. Direct bij bereiding toevoegen maar niet te veel, smaak ontwikkeld zich nog verder.
  • Vers fruit; bosbes, framboos, aardbei, appel peer, sinaasappel, banaan, kiwi, perzik, mango deze voeg je meestal vlak voor het serveren toe.
  • Chocolade of koffie. Bij de bereiding toevoegen. Zowel cacao als in stukjes gesneden chocolade of cacao-nibs. Koffie kan gedroogd of vloeibaar maar let op niet te veel dit overheerst snel.
  • Gebakken appeltjes of stukjes peer erg lekker met kaneel zowel warm als koud. Of dat restje appelmoes.
  • Pasta; pindakaas, amandelpasta, hazelnootpasta, chocolade pasta
  • Toppings; voor een krokante bite, geroosterde noten, muesli, granola, kokos

Let op !

Voeg geen kiwi of verse ananas toe aan de overnight oats. De enzymen van deze vruchten zullen je melkproduct bitter maken. Je kunt ze wel vlak voor serveren toevoegen.

Hou je van een zoetje? Dan zou je een klein beetje honing, suiker, agavesiroop, ahornsiroop, bruine suiker of vanillesuiker kunnen toevoegen. Een klein snufje zout haalt de smaken op maar is niet per se nodig.

Tip

Wanneer ik pannenkoeken bak doe ik een handje havermout door het beslag en maal dit met de staafmixer fijn. Wel even laten staan zodat de havermout het vocht kan opnemen. Niemand die het merkt en je pannenkoeken zijn ineens een stuk voedzamer. Dit heeft weer voordelen want je eet minder en blijft langer verzadigd zo wordt de calorie inname een stuk minder. En je bent eerder klaar met bakken, ook niet onbelangrijk.

Overnight oats met chai-zaad, mango en granola

  • 200 gram melk
  • 40- 50 gram havermout
  • 2 theelepels chai-zaad
  • Halve mango
  • Beetje citroensap
  • 2 lepels yoghurt
  • Beetje granola

Doe de melk met de havermout en het chai-zaad in een afsluitbaar bakje en zet di een nacht in de koelkast. Roer even door, vind je m te dik? Voeg dan eventueel nog wat yoghurt of melk toe. Snij de mango in stukjes en bedruppel met een beetje citroensap voor een lekker frisse smaak. Lepel de helft van de mango en het sap door de oats en decoreer met de rest van de mango. Bestrooi met een beetje granola naar wens voor een lekkere crunch.

Havermoutpap met gedroogde cranberry en kardemom

  • 200 gram melk
  • 40-50 gram havermout
  • 1 eetlepel gedroogde cranberries

Doe alles in een klein steelpannetje en kook 2-3 minuten door. Schep over in een kom en voeg eventueel nog een klein beetje honing naar smaak toe.

Luchtige havermoutpap?

Schuim een beetje melk op. Laat even staan, schep het schuim van de melk en doe dit bij de havermoutpap. Schep voorzichtig kort door voor meer lucht in je pap.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer