• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Havermout; veel meer dan alleen pap

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
1
havermout en overnight oats

Havermout; veel meer dan alleen pap – Havermout is zoals het woord al zegt haver, een graansoort dus. Om havermout te maken wordt de haver eerst schoongemaakt, gepeld gekookt dan gedroogd en dan gewalst. Dit zijn dan de havervlokken, voor havermout worden deze dan nog geknipt en voor meel vermalen. Havermout is 100% haver dus in de puurste vorm.

Gezond

Havermout staat er om bekend dat het zo gezond is. Dit komt doordat het zoveel goede voedingsstoffen bevat zoals veel ijzer. Een portie bevat wel het dubbele als 2 sneetjes volkorenbrood. Ook de hoeveelheid vezels en eiwitten spelen een grote rol deze zorgen ervoor dat je minder snel honger krijgt en dat de darmen aan het werk worden gezet.

Dus wat houdt je nog tegen, koop eens een pak havermout het kost bijna niets, voor 50 cent ongeveer heb je al een pond havermout. Die dure is echt niet beter, hoor! Vaak zitten er dan veel suikers of andere toevoegingen bij zoals gedroogd fruit of smaakmakers. Dit kun je veel beter zelf toevoegen dan weet je tenminste precies wat je eet. Ook eet je dan gevarieerder want koop je een pak dan doe je daar toch wel even mee. Een portie havermout is ongeveer 40-50 gram dus er zitten ruim 10 porties in een pak nog geen 5 cent per portie dus.

Een pak havermout kost bijna niets, voor 50 cent ongeveer heb je al een pond havermout. Die dure is echt niet beter hoor!

Veel meer dan alleen havermoutpap

Niet iedereen is liefhebber van havermoutpap. Vaak is het het onbekende of je hebt er slechte herinneringen aan. Neem a.u.b. niet de kant-en-klare pakken havermoutpap uit de supermarkt, die zijn inderdaad niet echt lekker en geen goed vergelijkingsmateriaal. Maar kook eens een portie met melk of amandelmelk. Doe er wat vruchtjes in, strooi er wat nootjes op. Net wat je lekker vindt. Maar maak ook eens koeken, wafels of een heerlijke vruchten crumble met havermout.

Havermoutpap en overnight oats

De basis voor deze is voor beide gelijk. Het verschil zit in de bereiding. Overnight oats moeten zoals de naam al zegt een nachtje trekken. Dit doe je in een glas in de koelkast. De havermoutpap kook je even 2-3 minuten door. Dit kan in de magnetron of op het fornuis. Let er wel op in de magnetron kookt deze zeer snel over. Eet in de zomer de overnight oats omdat dit lekker fris is en het ook erg lekker is met yoghurt en vers zomerfruit. En in de winter heerlijk warme havermoutpap.

  • 40-50 gram havermout
  • 200 gram vloeistof

havermout

De basis vloeistof

  • Melk
  • Water
  • Amandelmelk
  • Sojamelk
  • Havermelk
  • Koffie met melk
  • Chocolademelk
  • Vruchtensap

Extra voor overnight oats

  • Yoghurt of kwark

Toevoegingen voor havermout zijn eindeloos, maar hou het simpel ga niet over doseren. Neem de combinatie die jou lekker lijkt.

  • Zaden; lijnzaad, chiazaad, deze voeg je aan het begin van de bereiding toe.
  • Pitten; zonnebloempitten, pompoenpitten. Deze kunnen zowel voor als na bereiding toegevoegd worden. Wanneer je ze in het begin toevoegt zullen ze zacht worden.
  • Gedroogd fruit; rozijnen, cranberry, dadel, vijg ook deze kunnen zowel direct als later toegevoegd worden. Het is wat jij lekker vindt.
  • Specerijen; kaneel, koekkruiden, gember, kurkuma, kardemom. Direct bij bereiding toevoegen, maar niet te veel, de smaak ontwikkeld zich nog verder.
  • Vers fruit; bosbes, framboos, aardbei, appel peer, sinaasappel, banaan, kiwi, perzik, mango deze voeg je meestal vlak voor het serveren toe.
  • Chocolade of koffie. Bij de bereiding toevoegen. Zowel cacao als in stukjes gesneden chocolade of cacao-nibs. Koffie kan gedroogd of vloeibaar, maar let op niet te veel dit overheerst snel.
  • Gebakken appeltjes of stukjes peer erg lekker met kaneel zowel warm als koud. Of dat restje appelmoes.
  • Pasta; pindakaas, amandelpasta, hazelnootpasta, chocolade pasta.
  • Toppings; voor een krokante bite, geroosterde noten, muesli, granola, kokos.

Let op !

Voeg geen kiwi of verse ananas toe aan de overnight oats. De enzymen van deze vruchten zullen je melkproduct bitter maken. Je kunt ze wel vlak voor serveren toevoegen.

Hou je van een zoetje? Dan zou je een klein beetje honing, suiker, agavesiroop, ahornsiroop, bruine suiker of vanillesuiker kunnen toevoegen. Een klein snufje zout haalt de smaken op, maar dat is niet per se nodig.

Tip

Bij het bakken van pannenkoeken kun je een handje havermout door het beslag doen en dit fijn malen met de staafmixer. Wel even laten staan zodat de havermout het vocht kan opnemen. Niemand die het merkt en je pannenkoeken zijn ineens een stuk voedzamer. Dit heeft weer voordelen want je eet minder en blijft langer verzadigd zo wordt de calorie-inname een stuk minder. En je bent eerder klaar met bakken, ook niet onbelangrijk.

Overnight oats met chiazaad, mango en granola

  • 200 gram melk
  • 40- 50 gram havermout
  • 2 theelepels chiazaad
  • een halve mango
  • een beetje citroensap
  • 2 lepels yoghurt
  • een beetje granola

Doe de melk met de havermout en het chiazaad in een afsluitbaar bakje en zet dit een nacht in de koelkast. Roer even door, vind je hem te dik? Voeg dan eventueel nog wat yoghurt of melk toe. Snij de mango in stukjes en bedruppel met een beetje citroensap voor een lekker frisse smaak. Lepel de helft van de mango en het sap door de oats en decoreer met de rest van de mango. Bestrooi met een beetje granola naar wens voor een lekkere crunch.

Havermoutpap met gedroogde cranberry en kardemom

  • 200 gram melk
  • 40-50 gram havermout
  • 1 eetlepel gedroogde cranberry’s

Doe alles in een klein steelpannetje en kook 2-3 minuten door. Schep over in een kom en voeg eventueel nog een klein beetje honing naar smaak toe.

Luchtige havermoutpap?

Schuim een beetje melk op. Laat even staan, schep het schuim van de melk en doe dit bij de havermoutpap. Schep voorzichtig kort door voor meer lucht in je pap.

Tags: HavermoutZuivelZuivel - Melk
DeelPin27Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette
Specials

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Gebakken schol
Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Reacties 1

  1. Nicolet says:
    1 jaar geleden

    Citroen- of sinaasappelrasp meekoken is heerlijk. Tegenwoordig heb ik een zak met stukken gekookte kweepeer in de vriezer, deze gooi ik voor het eind van het koken ook nog even in het pannetje. Kweepeer heeft een heel aromatische smaak en is weer eens wat anders dan appel, braam of banaan!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen