Havermout – Havermout is, zoals het woord al zegt haver, een graansoort dus. Om havermout te maken wordt de haver eerst schoongemaakt, gepeld, gekookt, dan gedroogd en dan gewalst. Dit zijn dan de havervlokken, voor havermout worden ze dan nog geknipt en voor meel vermalen. Havermout is 100% haver dus in de puurste vorm.
Havermout is gezond
Havermout staat er om bekend dat het zo gezond is. Dit komt doordat er zoveel goede voedingsstoffen, zoals veel ijzer, inzitten. In een portie zit wel het dubbele als in 2 sneetjes volkorenbrood. Ook de hoeveelheid vezels en eiwitten spelen een grote rol, die zorgen ervoor dat je minder snel honger krijgt en dat de darmen aan het werk worden gezet.
Dus wat houdt je nog tegen, koop eens een pak havermout. Het kost bijna niets, voor nog geen euro heb je al een pond havermout. Die dure is echt niet beter, hoor! Vaak zitten er dan veel suikers of andere toevoegingen bij zoals gedroogd fruit of smaakmakers. Dit kun je veel beter zelf toevoegen, dan weet je tenminste precies wat je eet. Ook eet je dan gevarieerder, want koop je een pak, dan doe je daar toch wel even mee. Een portie havermout is ongeveer 40-50 gram dus er zitten ruim 10 porties in een pak nog geen 10 cent per portie dus.
Een pak havermout kost bijna niets, voor nog geen euro heb je al een pond havermout. Die dure is echt niet beter hoor!
Havermout is meer dan alleen havermoutpap
Niet iedereen is liefhebber van havermoutpap. Vaak is het het onbekende of je hebt er slechte herinneringen aan. Neem alsjeblieft niet de kant-en-klare pakken havermoutpap uit de supermarkt. Die zijn inderdaad niet echt lekker en geen goed vergelijkingsmateriaal. Maar kook eens een portie met melk of amandelmelk. Doe er wat vruchtjes in, strooi er wat nootjes op. Net wat je lekker vindt. Maar maak ook eens koeken, wafels of een heerlijke vruchten crumble met havermout.
Havermoutpap en overnight oats
De basis voor die is voor beide gelijk. Het verschil zit in de bereiding. Overnight oats moeten zoals de naam al zegt een nachtje trekken. Dit doe je in een glas in de koelkast. De havermoutpap kook je even 2-3 minuten door. Dit kan in de magnetron of op het fornuis. Let er wel op in de magnetron kookt dit heel snel over. Eet in de zomer de overnight oats omdat dit lekker fris is en het ook erg lekker is met yoghurt en vers zomerfruit. En in de winter heerlijk warme havermoutpap.
- 40-50 gram havermout
- 200 gram vloeistof
De basis vloeistof
- Melk
- Water
- Amandelmelk
- Sojamelk
- Havermelk
- Koffie met melk
- Chocolademelk
- Vruchtensap
Extra voor overnight oats
- Yoghurt of kwark
Toevoegingen voor havermout zijn eindeloos, maar hou het simpel, ga niet over doseren. Neem de combinatie die je lekker lijkt.
- Zaden; lijnzaad, chiazaad, die voeg je aan het begin van de bereiding toe.
- Pitten; zonnebloempitten, pompoenpitten. Die kunnen zowel voor als na bereiding toegevoegd worden. Als je ze in het begin toevoegt zullen ze zacht worden.
- Gedroogd fruit; rozijnen, cranberry, dadel, vijg, ook die kunnen zowel direct als later toegevoegd worden. Het is wat jij lekker vindt.
- Specerijen; kaneel, koekkruiden, gember, kurkuma, kardemom. Direct bij bereiding toevoegen, maar niet te veel, de smaak ontwikkelt zich nog verder.
- Vers fruit; bosbes, framboos, aardbei, appel peer, sinaasappel, banaan, kiwi, perzik, mango, die voeg je meestal vlak voor het serveren toe.
- Chocolade of koffie. Bij de bereiding toevoegen. Zowel cacao als in stukjes gesneden chocolade of cacao-nibs. Koffie kan gedroogd of vloeibaar, maar let op niet te veel, dit overheerst snel.
- Gebakken appeltjes of stukjes peer erg lekker met kaneel zowel warm als koud. Of dat restje appelmoes.
- Pasta; pindakaas, amandelpasta, hazelnootpasta, chocolade pasta.
- Toppings; voor een krokante bite, geroosterde noten, muesli, granola, kokos.
Let op !
Voeg geen kiwi of verse ananas toe aan de overnight oats. De enzymen van deze vruchten zullen je melkproduct bitter maken. Je kunt ze wel vlak voor serveren toevoegen.
Hou je van een zoetje? Dan zou je een klein beetje honing, suiker, agavesiroop, ahornsiroop, bruine suiker of vanillesuiker kunnen toevoegen. Een klein snufje zout haalt de smaken op, maar dat is niet per se nodig.
Tip
Bij het bakken van pannenkoeken kun je een handje havermout door het beslag doen en dit fijn malen met de staafmixer. Wel even laten staan zodat de havermout het vocht kan opnemen. Niemand die het merkt en je pannenkoeken zijn ineens een stuk voedzamer. Dit heeft weer voordelen, want je eet minder en blijft langer verzadigd, zo wordt de calorie-inname een stuk minder. En je bent eerder klaar met bakken, ook niet onbelangrijk.
Overnight oats met chiazaad, mango en granola
- 200 gram melk
- 40- 50 gram havermout
- 2 theelepels chiazaad
- een halve mango
- een beetje citroensap
- 2 lepels yoghurt
- een beetje granola
Doe de melk met de havermout en het chiazaad in een afsluitbaar bakje en zet dit een nacht in de koelkast. Roer even door, vind je hem te dik? Voeg dan eventueel nog wat yoghurt of melk toe. Snij de mango in stukjes en bedruppel met een beetje citroensap voor een lekker frisse smaak. Lepel de helft van de mango en het sap door de oats en decoreer met de rest van de mango. Bestrooi met een beetje granola naar wens voor een lekkere crunch.
Havermoutpap met gedroogde cranberry en kardemom
- 200 gram melk
- 40-50 gram havermout
- 1 eetlepel gedroogde cranberry’s
Doe alles in een klein steelpannetje en kook 2-3 minuten door. Schep over in een kom en voeg eventueel nog een klein beetje honing naar smaak toe.
Luchtige havermoutpap?
Schuim een beetje melk op. Laat even staan, schep het schuim van de melk en doe dit bij de havermoutpap. Schep voorzichtig kort door voor meer lucht in je pap.
Citroen- of sinaasappelrasp meekoken is heerlijk. Tegenwoordig heb ik een zak met stukken gekookte kweepeer in de vriezer, deze gooi ik voor het eind van het koken ook nog even in het pannetje. Kweepeer heeft een heel aromatische smaak en is weer eens wat anders dan appel, braam of banaan!