Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee – Maak het gezellig en ga met z’n allen (of alleen) lekker soezen bakken. Je maakt dan een fantastische basis voor heel veel verschillende en lekkere vullingen. Leer dit basisrecept uit je hoofd en je kunt rekenen op tevreden gezinsleden of tevreden gasten.
Zelf de lekkerste soezen bakken
Soezen, profiteroles en eclairs zijn allemaal gemaakt met hetzelfde deeg. Het is echt fantastisch om te ontdekken dat je met melk, water, boter, bloem en eieren lichte en luchtige soezen kunt maken. En dan moet het leukste nog komen, want dat is natuurlijk het vullen. Bij het vullen kun je je creativiteit echt laten zien. Denk aan vullingen als slagroom, pudding, ijs, bavarois of crème. Je kunt er echt iets creatiefs van maken en dat bij de koffie of als dessert serveren.
Het is altijd leuk om enthousiaste reacties van mensen te zien als je zelf iets gebakken hebt. Je wil dat het gebak er zo perfect mogelijk uitziet en dat het natuurlijk ook heerlijk smaakt. De ene keer lukt dat beter dan de andere, maar dat mag de pret niet drukken. Alhoewel, het kan behoorlijk op je humeur werken wanneer het niet lukt zoals je in gedachten hebt. Zeker bij soezen wil het nogal eens voorkomen dat het niet helemaal lukt zoals je zou willen. We helpen je graag om het soezen bakken goed onder de knie te krijgen.
Voorkomende problemen bij het bakken van soezen
Voorkomen is beter dan genezen luidt het gezegde, en daarom laten we je alvast zien wat er mis zou kunnen gaan.
1. Je hebt alles precies afgewogen en toch een slap beslag:
- De kwaliteit van de bloem kan een oorzaak zijn, de ene bloem neemt meer vocht op dan de andere.
- Het kookdeeg/de bloem is niet goed gaar geweest.
- Je hebt teveel ei toegevoegd. De dikte van het beslag is van belang, niet de hoeveelheid eieren die je gebruikt.
2. De soezen komen niet omhoog tijdens het bakken:
- De bloem was niet goed gaar.
- Het beslag was te slap.
- De temperatuur was niet hoog genoeg.
3. De soezen zakken in:
- Je hebt de ovendeur tussentijds opengemaakt.
- De soezen waren nog niet gaar genoeg.
In het volgende artikel over zelf soezen bakken vertellen we precies hoe je soezenbeslag maakt, hoe je ze het beste bakt en waar je op moet letten.
Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.
Recepten voor soezen en soesjes
Als je het soezen bakken eenmaal onder de knie hebt kun je er volop mee aan de slag. Je hebt keuze in vorm zoals kleine soesjes, ronde bollen, eclairs maar ook bijvoorbeeld een waar pronkstuk als een soezentoren.
Chocoladebollen met slagroom
Als je met dit recept zelf chocoladebollen met slagroom gaat bakken, dan ga je ook voor de allerlekkerste, met volle room en echte chocolade.
Soezen bakken; met een vulling van advokaat-room
Soezen bakken is een leuke bezigheid, bak extra en vries ze in. Zo heb je altijd een dessert of een lekkernij bij de koffie of thee.
De Saint Honoré taart; Prachtige klassieker
De Saint Honoré taart, een klassiek Frans dessert, zie je in Frankrijk vaak terugkomen tijdens eerste communie feesten. Niet makkelijk, wel heel feestelijk!
Gevulde soezen bakken; Natuurlijk met vers fruit en slagroom
Gevulde soezen met vers fruit en slagroom zet je vol trots op tafel als je vienden of vriendinnen op de thee komen. Huisgemaakt en echt niet zo moeilijk.
Profiterole – een dessert met soesjes gevuld met ijs
De profiterole is het ultieme gerechtje om je dierbaren te verwennen. Bovendien is deze profiterole op geheel eigen wijze gevuld.
De croquembouche – een feestelijk dessert
De croquembouche is een typisch Frans dessert, die in Frankrijk al eeuwen lang wordt geserveerd op bruiloften en doop- en communiefeesten.