We hebben echt iets moois voor je ontdekt. Herderham! We gaan het hier heel simpel de Nederlandse variant op Parmaham noemen. Het bijzonder mooie verhaal van Ad Reinders die deze Herderham maakt van schapen uit Nederlandse schaapskuddes. Als je het nu over scharrelvlees hebt, dan heb je hier scharrelvlees. We laten je graag kennis maken met deze mooie en bijzonder smaakvolle Schapenham.
Kort maar krachtig: Herderham is een natuurlijk gedroogde schapenham afkomstig van schapen die in Nederland grazen op uiterwaarden, dijken, heidevelden en andere natuurterreinen.
Scharrelschapen
In Nederland grazen nog diverse schaapskuddes. Je hebt het misschien wel in de pers gelezen enige tijd geleden dat dit helaas ook regelmatig onmogelijk gemaakt wordt. Schaapskuddes doet ons een beetje denken aan de oertijd. Schapen zie je toch alleen in de wei lopen? Nee, op een aantal plaatsen in Nederland zijn er nog echte schaapskuddes. Onder leiding van een herder grazen zij in Nederlandse natuurgebieden. Natuurlijk is ook dit gevangenschap, maar een mooier schapenleven kunnen we ons eigenlijk niet meer voorstellen. Volledige vrijheid!
Herderham; Een top hammetje
Vlees van schapen eten is niet populair. Het staat zeker niet bekend om de beste smaak. Toch heeft Ad Reinders (van vleesrokerij en Zouterij Ad Reinders uit Eindhoven) het voor elkaar gekregen om met het vlees van deze schapen een werkelijk verrukkelijke ham te ontwikkelen. De Herderham. De ham wordt na een zeezout behandeling langdurig gedroogd. Het resultaat is verbluffend lekker. Een zachte maar bijzonder volle smaak! Een hammetje dat je snijd en zo bij een glas wijn verorbert. Meer hoef je er niet aan te doen. Dat kan natuurlijk wel!
Traceerbaar
De Herderham is volledig traceerbaar. Via het UBN nummer op het etiket kun je exact achterhalen van welke schaapskudde de ham afkomstig is. Zo kun je bijvoorbeeld een hammetje krijgen van schapen uit het Mergelland bij Gulpen-Wittem (Limburg). Een kudde die eveneens dreigt te verdwijnen. Staatsbosbeheer heft de subsidie op. Jij kunt helpen door een schaap te adopteren. Laten we eerlijk zijn, dit soort mooie initiatieven moeten blijven toch?
Culinair genieten met Herderham
Na dat mooie schapenleven heb jij de kans om te genieten van de Herderham. We noemden het de Nederlandse parmaham. We hopen dat je na het lezen van dit verhaal ook gaat kiezen voor dit Nederlandse streekproduct. Wij hebben al wat geëxperimenteerd en delen onze ervaring graag! Eerst proeven, daarna culinair ontdekken. Dit maakten wij met Herderham:
- Verse tagliatelle ricotta en Herderham
- Gegrilde perziken met Herderham en zachte geitenkaas
- Bruschetta met Herderham, tomaat en zuivelspread
Meer info: http://www.herderham.com/