Herfstgroenten – Met de komst van de herfst verandert niet alleen het weer, maar ook het aanbod van verse groenten. Het najaar biedt heerlijke seizoensgebonden groenten die niet alleen smakelijk zijn, maar ook boordevol voedingsstoffen zitten. Het eten van groenten die in het seizoen zijn, zorgt ervoor dat je geniet van de beste smaak en kwaliteit. Bovendien draag je bij aan een duurzamere manier van eten. Hieronder een overzicht van een paar van die heerlijke herfstgroenten die je in die periode kunt vinden. En natuurlijk krijg je daar heerlijke recepten bij.
Pompoen, de meest iconische onder de herfstgroenten
Pompoen is misschien wel de meest iconische herfstgroente. Die veelzijdige groente is heerlijk voor recepten van soepen, ovenschotels en zelfs zoete baksels. De zachte, zoete smaak van pompoen past goed bij warme kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Daarnaast is pompoen rijk aan vitamines, vooral vitamine A, die goed is voor je ogen en huid.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn in de herfst op hun best. Van champignons tot shiitakes, paddenstoelen horen in je culinaire herfstgerechten thuis. Ze zijn heerlijk in recepten voor risotto’s, pasta’s en als bijgerecht. Paddenstoelen zijn ook een goede bron van vitamine D, wat in de donkere herfstmaanden goed van pas komt.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Rode Bietjes
Rode bietjes zijn in de herfst volop verkrijgbaar. Ze hebben een diepe, aardse smaak en een prachtige kleur. Onder de herfstgroenten zijn het de rode bietjes die voor kleur op je bord kunnen zorgen. Rode bietjes zijn rijk aan antioxidanten en vezels, en kunnen zowel geroosterd als in salades of zelfs sappen worden gebruikt.
Prei valt ook onder de herfstgroenten
Prei is een milde, zoetige groente die vaak wordt onderschat. In de herfst is prei op z’n best. Gebruik die verse prei als basis voor soepen, stoofschotels en quiches. In prei zitten veel vitamine K en prei is ook nog eens goed voor de spijsvertering.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Koolsoorten: rode kool, witte kool, groene kool, spruitjes en nog veel meer
Kool is een klassieke herfstgroente en komt in verschillende kleuren en smaken. Rode kool heeft een zoetige smaak en wordt vaak gestoofd met appel en kaneel. Witte kool is knapperig en fris, ideaal voor salades en stamppotten. Groene kool is wat steviger en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Alle koolsoorten zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten. Dat geldt dus ook voor spruitjes, want dat zijn gewoon heerlijke minikooltjes.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Witlof
Witlof is een iets bittere groente die in de herfst op z’n best is. Het kan rauw in salades worden gegeten of gebakken met kaas en ham voor een klassiek Nederlands gerecht. In witlof zitten veel vitamines, waaronder vitamine A en C, en witlof is ook een goede bron van foliumzuur. Kijk vooral eens bij de recepten hieronder, want je kunt echt meer dan je denkt met witlof.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Met herfstgroenten kun je eindeloos variëren
De herfst biedt een overvloed aan heerlijke en voedzame groenten die perfect passen bij het seizoen. Door te kiezen voor herfstgroenten in je recepten, geniet je niet alleen van de beste smaak en kwaliteit, maar ondersteun je ook lokale telers en eet je op een duurzame manier. Of je nu van stevige stoofschotels houdt of van frisse salades, met herfstgroenten kun je eindeloos variëren en genieten van alles wat het seizoen te bieden heeft.
De groenteschotels Quiches Ovenschotels enz… zien en zijn heel lekker.
Ik probeerde er al enkele.
Ik ben een groente eter, vooral de wintergroenten.
Bedankt, Carmèn-Marie
Dankjewel Carmèn- Marie voor dit mooie compliment. Fijn dat de recepten in de smaak vallen 😊
Hallo,
Waar kan ik de beschrijving vinden van het gerecht waar het artikel mee begint?
Lijkt me een heerlijke combi
Alvast bedankt
Sandra
Dat is ook een heerlijke combi Sandra. Hier vind je het recept ?