Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Wordt ook wel Herfse, of Limburgse stinkkaas genoemd.

Redactie door Redactie
in Specials
0
Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje – De geschiedenis van Hervekaas, of Herfse kaas gaat terug tot in de 19e eeuw. De boeren uit Het Land van Herve maakten een kaasje op basis van romige melk. Ze gebruikten daarvoor geen melk die werd verkregen tijdens het eerste melken, maar melk die kwam na 15 minuten melken. Die melk is romiger en rijker dan de eerste melk. Deze manier van melken werd ontwikkeld door de boeren om op die manier minder belastingen te betalen.

Het kaasje dat ze maakten van die romige melk, heeft een nogal indringende geur, en wordt daarom ook wel Herfse, of Limburgse stinkkaas genoemd. Het Land van Herve lag ver in het verleden in het hertogdom Limburg, daarom de naam Limburgse kaas. In Maastricht wordt de kaas Rommedoe genoemd. Die naam is ontstaan uit een samentrekking van het Franse roume (room) en doux (zacht). Wij zetten dit kaasje bij de Nederlandse kaas. Je mag dit tenslotte echt wel als een lokaal product zien.

Hervekaas of Herfse kaas is een Europese beschermde oorsprongsbenaming, bedoeld om namaak tegen te gaan

Drie soorten Hervekaas

Er zijn drie soorten Hervekaas.

  1. een zachte
  2. een pikante, die is wat zouter en pittiger dan de zachte
  3. en de Remoudou

De laatste is favoriet onder kaasliefhebbers. Dit kaasje heeft een volle, romige , authentieke smaak en een langere rijpingstijd.

Stinkend onder de stolp

Hervekaas wordt gemaakt door verse melk te laten stremmen met een scheut lebmaagsap. Na het stremmen laat men de melk, die inmiddels een dikke massa, de wrongel, is geworden, uitlekken. Het vocht dat vrijkomt, is de wei. Vervolgens wordt de wrongel geperst en in vierkante stukken gesneden. Daarna laat men de kaasjes drogen en worden ze ondergedompeld in een bad met pekelwater. Daarna rijpen de kaasjes ongeveer 9 dagen, terwijl ze elke dag worden gekeerd en gewassen. Tijdens dit rijpingsproces, in kelders met een roodbacteriecultuur, ontstaan de sterke geur en de typische smaak. Het narijpen gebeurt onder glazen stolpen, bij kamertemperatuur. De reden van het gebruik van de stolpen mag duidelijk zijn!

Het narijpen gebeurt onder glazen stolpen, bij kamertemperatuur

Hervekaas bij de koffie of in de keuken

De kaas, die een vetpercentage heeft van 35-45%, heeft een scherpe, sterke smaak. Traditioneel wordt de kaas gegeten met roggebrood, stroop en een kop koffie. Hervekaas is ook lekker bij de borrel, of op een kaasplankje, met een glas port als dessert. De heerlijke, stinkende kaas is ook heel geschikt om in de keuken te gebruiken. In plaats van reblochon in de tartiflette (een Franse winterklassieker, in België gemaakt met Hervekaas), gesmolten met wat stukjes stokbrood of groente als kaasfondue. Maar Hervekaas is ook heerlijk op een tosti met bijvoorbeeld rauwe ham.

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotels

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas, een stinkend lekker gerecht voor de echte kaasliefhebbers! Dit echt comfortfood!

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Nederlandse kaas

Nederlandse kaas

Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.

Tags: Kaas
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

Reacties 2

  1. Jan van Hier says:
    2 jaar geleden

    Het is een ongekend heerlijk kaasje.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Zeker weten, Jan!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!