Hete bliksem – In de traditionele Nederlandse keuken zijn stamppotten een begrip. Vaak bezorgen ze je een gevoel van warmte en nostalgie. De bekende stamppotten met boerenkool, zuurkool en natuurlijk de hutspot ken je ongetwijfeld wel. Een van de minder bekende stamppotjes is ‘hete bliksem’. Het bijzondere aan die stamppot is dat het gerecht wordt gemaakt van aardappels en appels. Ja, je leest het goed, fruit dus, en geen groente. Dit maakt dat de stamppot een verrassende smaak heeft, met een heerlijke balans tussen zoet en hartig.
Een bijzondere naam voor een bijzonder gerecht
‘Hete bliksem’ voor een stamppot klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Die naam heeft niets te maken met onweer. Er zijn vast ook mensen die geneigd zijn te denken aan iets spannends. Die zullen dan teleurgesteld zijn te lezen dat de naam verwijst naar de eigenschap van het gerecht om bijzonder lang heet te blijven. Dat ‘hete’ heeft te maken met de appels in de stamppot, die tijdens het koken veel vocht vasthouden. Je zou dus makkelijk je mond kunnen verbranden. De snelheid waarmee je dan verrast kunt worden door die hitte zou verwijzen naar ‘bliksem’.
Basisrecept hete bliksem
Hieronder vind je het basisrecept om hete bliksem te maken. In dat basisrecept van hete bliksem is geen vlees verwerkt. Dat vlees is in principe ook niet nodig. Traditioneel worden er gekookte witte bonen aan de stamppot toegevoegd. Dat was vroeger zo, omdat je op die manier een gerecht meer voedingswaarde kon geven, en er geen, of minder vlees nodig was om tot een volwaardige maaltijd te komen. Bonen waren (en zijn) tenslotte goedkoper dan vlees. Tegenwoordig wordt er meestal om andere redenen vegetarisch gegeten. De bonen zijn in dat geval een volwaardige vleesvervanger. Wil je er wel vlees bij serveren? Dan kan dat uiteraard. Een basisrecept is altijd een prima uitgangspunt om zelf mee te variëren.
Appelrassen die vaak gebruikt worden om hete bliksem te maken zijn Dijkmans zoet en Sweet Caroline. Dit zijn twee rassen die geschikt zijn om te stoven en die beiden een zoete smaak hebben. Ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Een goede vervanger is in dat geval de Jonagold. Ook daarmee kun je een heerlijke hete bliksem maken.
Hete bliksem; een basisrecept
Een lekker ouderwets en echt Hollands stamppotje? Maak eens hete bliksem! Het is eens iets anders en je kunt er ook goed mee variëren.
Het ‘juiste recept’ bestaat niet
Zoals bij veel traditionele recepten is er altijd discussie over wat dan het echte, originele recept is. Welnu, het ‘juiste recept’ bestaat niet. De samenstelling van hete bliksem kan per regio, of zelfs per familie verschillen. De basis van de stamppot is echter altijd aardappels en appels. Er zijn overigens ook varianten van het gerecht waarin peren verwerkt worden, of de combinatie van appels en peren. Peren maken het gerecht nog zoeter.
Hete bliksem wordt tegenwoordig vaak geserveerd met vlees. Denk hierbij aan rookworst of spek. Ook wordt er wel klapstuk bij gegeten. Dat is gestoofd rundvlees en ken je misschien van de hutspot. Ook bloedworst en balkenbrij passen goed bij hete bliksem.
Hete bliksem recepten
Heb je na het lezen van dit artikel nog inspiratie nodig? Die vind je dan vast wel in de onderstaande recepten. Ben je een echte vleeseter? Ga dan eens voor de hete bliksem met klapstuk. Daarmee tover je een echt oud-Hollandse maaltijd op tafel. Voor de zoetekauwen is er een heerlijk zoete hete bliksem met appels en peren. Daarnaast is er een variant met gebakken spekjes, en een iets uitgebreidere variant op dat recept waarin ook gebakken uien zitten en die bijzondere naam ‘Hemel en Aarde’ draagt.
Hete bliksem met spek
Een lekker ouderwetse Hollands gerecht, dat is hete bliksem met spek. Lekker zoet door de appeltjes, lekker hartig door het spek!
Hete bliksem met klapstuk
Een lekker, oud-Hollands stamppotje met zoete appeltjes, met een ouderwets stukje rundvlees, oftewel, hete bliksem met klapstuk!
Hete bliksem met appels en peren
Misschien heb je al eens hete bliksem gegeten? Dan moet je zeker de variant 'hete bliksem met appels en peren' eens proberen!
Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek
Een beetje gekke naam voor een stamppot, maar hemel en aarde, hete bliksem met gebakken ui en gerookte spekblokjes, is een heerlijk gerecht!