Hollandse borrelplank – Zeker de wat oudere lezers hier zijn ongetwijfeld bekend met het fenomeen ‘kringverjaardag’. Je weet wel, zo’n typisch Nederlands verjaardagsfeest waarbij soms de gesprekken een wat ongemakkelijke richting uit konden gaan. Waar naast wijn en bier ook echt Nederlandse drankjes als jenever en advocaat op tafel kwamen. En natuurlijk de oer-Hollandse borrelhapjes! Je weet wel, een prikkertje met een stukje kaas en een zilveruitje, of een plakje leverworst. Tegenwoordig gaat het er op de meeste feestjes anders aan toe, en zijn die hapjes verdrongen door borrelhapjes met buitenlandse invloeden, zoals stokbrood met kruidenboter, bruschetta’s en Franse kaasjes. Toch moet je de Hollandse borrelplank niet afserveren. Want stiekem vindt iedereen dit soort hapjes eigenlijk erg lekker. Lekker Tafelen heeft onlangs een kleine test gedaan, en een enorme borrelplank was in no-time leeg. De gasten waren heel verrast en vonden de keuze voor dergelijke borrelhapjes erg leuk. Dus doe eens gek en ga eens voor die Hollandse borrelplank. Met een handvol ingrediĆ«nten maak je tenslotte heel veel leuke en lekkere combinaties.
Blijf trots op onze eigen Hollandse eetcultuur
Wat leg je allemaal op zo’n Hollandse borrelplank?
De basis van een Hollandse borrelplank bestaat uit kaas en worst. Je kunt kiezen voor een combinatie van verschillende soorten. Het aantal soorten kun je af laten hangen van de hoeveelheid borrelhapjes die je wilt gaan serveren. Kies bijvoorbeeld voor 2 of 3 soorten Nederlandse (boeren)kaas. Denk aan soorten als:
- jong belegen boerenkaas
- extra belegen boerenkaas
- een soort met komijn, als Leidse kaas of Goudse met komijn
- harde Hollandse geitenkaas
Daarnaast kies je dan een aantal worstsoorten die jij lekker vindt, bijvoorbeeld:
- leverworst
- Gelderse gekookte worst
- cervelaatworst
- boerenmetworst
- Groninger of Drentse droge worst
- plakken boterhamworst
- plakken rookvlees
De kaas en worst op de Hollandse borrelplank vul je aan met ingrediƫnten als:
- zilveruitjes
- augurkjes
- Gekonfijte gemberbolletjes
- cherrytomaatjes
- komkommer
- olijven
- hardgekookte eieren
Wat je verder nodig hebt zijn cocktailprikkers, en een flinke serveerplank of schaal. Vervolgens ga je de combinaties maken die jij leuk en lekker vindt. Ter inspiratie voor jouw eigen Hollandse borrelplank wat voorbeelden:
- een blokje kaas met een zilveruitje, een stukje augurk, een olijf of een tomaatje
- een blokje kaas met een stukje droge worst of een opgerold plakje rookvlees
- een schijfje komkommer en een tomaatje op een plakje leverworst
- een stukje droge worst op een schijfje komkommer
- een plakje leverworst met augurk
- een partje gekookt ei in rookvlees
- een augurk in boterhamworst
Dit waren zomaar wat voorbeelden voor op een Hollandse borrelplank. Laat je fantasie de vrije loop en verzin nog wat andere combinaties.
Warme hapjes om de borrelplank mee aan te vullen:
Warme hapjes zijn altijd een fijne afwisseling met koude borrelhapjes. Je kunt de Hollandse borrelplank natuurlijk prima aanvullen met andere lekkernijen als gefrituurde kippenvleugeltjes, kippenvleugeltjes uit de oven, bitterballen, rookworsthapjes en warme gehaktballetjes. De combinatie van warme en koude hapjes maken je feestje of borrel ongetwijfeld tot een succes.
Wat een heerlijke recepten !!
Die Hollandse borrelplank vindt ik een super idee!
Die zet ik volgende week zeker op tafel tijdens vriendinnen borrel!
Groetjes, Alie
Die borrelplank is vast snel leeg, Alie. Veel plezier bij de vriendinnenborrel!
Ik heb een klein bedrijfje gehad (vera culinair)en heb veel aan jullie recepten gehad. Altijd goede reacties gehad.
Dat vinden we erg leuk om te horen, Vera!
Ik zou deze plank graag morgen, zaterdag, maken voor mijn verjaarsvisite. Ik zit een beetje te dubben over de gelderse worst, moet ik die van te voren ook warm maken?
Lieve groet Cecile
Gelderse worst is reeds gekookte worst, Cecile, dus die kun je gewoon koud eten!
En natuurlijk gefeliciteerd Cecile!
Wat een leuke recepten vind ik toch bij jullie. Vooral de Hollandse borrelplank is een aanrader om te serveren op de eerstvolgende verjaardag. De foto’s bij de gerechten zijn ook erg mooi.
Ik krijg inspiratie van deze site š
Dankjewel Marja voor dit mooie compliment, fijn dat we kunnen inspireren!
Hartelijk gefeliciteerd met het behalen met jullie 10.000 ste nieuwsbrief.
Zelf heb ik als gepensioneerde hobbykok hem helaas pas vanaf mei 2022, als ik het geweten had had ik me jaren eerder op geven.
Geweldig al die leuke recept ideeƫn, je raakt niet uitgekeken op alle leuke tips!!!!!!
Leuk als je op een recept klikt om het te bewaren, komen er nog vƩƩl meer lekkere ideeƫn tevoorschijn!!!
Houden zo, op naar de 20.000
Met vriendelijke groet.
Donald
Superleuk Donald. Dank! Fijn dat de recepten in de smaak vallen, en na mei 2022 gaan we er nog een heleboel plaatsen? š