Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker – Hou jij ook van lekker fris, lekker anders ?? Wij in ieder geval wel, en we weten dat fabrikanten ons willen doen geloven dat we deze lekkere, andere, frisheid zo in de supermarkt kunnen kopen. Maar we zouden Lekker Tafelen niet zijn als wij je niet laten zien dat lekker fris en lekker anders niet uit een potje hoeft te komen, maar dat je dat gewoon zelf maakt. Deze huisgemaakte spreads zijn lekker fris, lekkers anders en ook nog eens lekker vers.
De basis van huisgemaakte spreads
De basis van supermarkt spreads is slasaus, dit kun je ook gewoon gebruiken als je een eigen spread wil maken. Maar een spread mag best iets romiger en iets voller zijn. Voor huisgemaakte spreads kun je het beste zuivel en roomkaas of zuivel en mayonaise combineren. Er zijn meerdere mogelijkheden:
- Een volle, romige spread: Griekse yoghurt met roomkaas.
- Een licht zure maar volle spread: Griekse yoghurt met mayonaise.
- Een frisse, romige spread: Kwark met roomkaas.
De verhouding die we gebruiken is vaak 1:1, maar pas dit naar eigen keuze aan. Voor wat dikker wat meer roomkaas voor wat frisser meer yoghurt of kwark.
En dan?
Na het leggen van deze basis voor huisgemaakte spreads is het tijd om de spread verder op smaak te brengen. Kies groenten die jij lekker vind of kies groenten die je toevallig nog in de groentela hebt liggen, het kan allemaal. Kies je voor bijvoorbeeld tomaat of komkommer verwijder dan wel eerst de zaadjes en het natte vruchtvlees. Zorg voor stevige stukjes groente anders wordt de spread te nat. Snijd de groente heel fijn of maal ze even in een keukenmachine. Je wilt een fijn resultaat met nog wel zichtbare stukjes.
Houd je meer van zoet dan zou je ook kunnen kiezen voor een spread met fruit, vooral de combinatie van Griekse yoghurt met mascarpone is heel geschikt om te combineren met fruit. Denk aan een spread met hele kleine stukjes appel en fijngesneden walnoot en dan afgemaakt met een beetje honing of roer er eens een paar aardbeien door een spread van kwark en roomkaas. Laat je fantasie gewoon lekker gaan.
En natuurlijk gebruik je verse kruiden of specerijen. Geef een spread een Mediterraans tintje door tijm of rozemarijn toe te voegen, een klein beetje pit in de spread met een peperkorrel, wat frisheid met peterselie of bieslook. Specerijen kun je ook gebruiken, maar altijd in kleine hoeveelheden omdat deze al snel de frisheid van de spread verminderen.
Maak de spread zeker een uur voordat je hem wil gaan eten. Zo geef je de verschillende smaken even de tijd om op elkaar in te werken. Bewaar de huisgemaakte spreads altijd in een schoon potje in de koelkast, op deze manier kun je ze 3 à 4 dagen goed houden.
Huisgemaakte spreads voor op brood
Pittige groentespread met zongedroogde tomaatjes
- 75 gram Griekse yoghurt
- 75 gram mayonaise
- 1 tl mosterd
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 1/2 rode ui
- 1/4 paprika
- 1 augurken
- 1 tl peterselie
Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise en de mosterd. Snij de groenten in heel kleine fijne stukjes of doe ze even in de keukenmachine. Meng bij de Griekse yoghurt.
Frisse groentespread met radijs en wortel
- 75 gram volle kwark
- 75 gram roomkaas
- 50 gram radijs
- 50 gram wortel
- 1 el bieslook
- 1 el peterselie
Meng de kwark en de roomkaas. Rasp de radijs en de wortel. Snijd de kruiden heel fijn. Meng de radijs, wortel en kruiden door de kwark.
Verrassende spread met limoen en peper
- 100 gram roomkaas
- 50 gram Griekse yoghurt
- 1 limoen
- 3 muntblaadjes
- 5 roze peperkorrels
Meng de roomkaas en de Griekse yoghurt. Snijd de blaadjes munt heel fijn. Stamp de peperkorrels fijn. Gebruik rasp van 1 limoen en het sap van een 1/2 limoen. Meng alles goed door elkaar.
Rode bieten spread met feta
- 25 gram kwark
- 75 gram feta
- 150 gram gekookte rode biet
- pluk alfalfa
- 1 tl mierikswortel
- 1 tl limoensap
Mix alle ingrediënten in een blender of pureer met een staafmixer.
Verse mierikswortel is het lekkerste om te gebruiken, kun je deze echter niet krijgen dan kun je een potje mierikswortel gebruiken.
Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig
Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.
Het ziet er allemaal heerlijk uit. Ik zoek momenteel wat broodbeleg wat het geheel wat smeuiger maakt. Aangezien ik een boterham met kaas moeilijk weg krijg (te droge mond en slikproblemen).
Wat ik me nog wel afvraag is of deze spreadjes goed voor “de lijn” zijn?
Afvallen en lekker eten zijn twee verschillende dingen Jolie. Wij richten ons vooral op lekker eten. De naam Lekker Tafelen zegt het al 😉 Deze spreads zijn niet geschikt als je wil afvallen doordat er mayonaise of roomkaas in verwerkt is. Met uitzondering van de rode bieten spread met feta, die zou je wel kunnen maken. En kijk eens op deze link voor nog meer spreads. De zuivelspread kan heel goed, en ook de groentespread van zoete aardappel is geschikt.
voor hoeveel personen is de groentespreads.
ik kan dat N L -NERGENS VINDEN !!!
Beste mieke dat gaat ook een beetje lastig. Het maakt nl. nogal verschil of je dit op een stokbroodje of op een boterham smeert.
Ziet er allemaal even lekker uit, spijtig dat ik niet alle benodigdheden hier niet vind.
Welke benodigdheden bedoel je dan Gina ?? Eigenlijk zijn alle ingrediënten te vinden in de supermarkt en bij de groenteboer.