Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Huisgemaakte spreads voor op brood; Verrassend lekker

Huisgemaakte spreads voor op brood; Verrassend lekker – Hou jij ook van lekker fris, lekker anders, lekker anders lekker fris ?? Ik wel, en nu weet ik dat fabrikanten mij willen doen geloven dat ik deze lekkere, andere, frisheid zo in de supermarkt kan kopen. Maar Lekker Tafelen zou Lekker Tafelen niet zijn als wij je laten zien dat lekker fris en lekker anders niet uit een potje hoeft te komen maar dat je dat gewoon zelf maakt. Deze huisgemaakte spreads zijn lekker fris, lekkers anders en ook nog eens lekker vers.

De basis van huisgemaakte spreads

De basis van supermarkt spreads is slasaus, dit kun je ook gewoon gebruiken als je een eigen spread wil maken. Ik vind echter dat een spread best iets romiger, iets voller mag zijn . Na het één en ander geprobeerd te hebben ben ik tot verschillende combi’s gekomen.

  • Volle, romige spread; Griekse yoghurt met roomkaas
  • Licht zurige maar volle spread; Griekse yoghurt met mayonaise
  • Frisse, romige spread; Kwark met roomkaas

De verhouding die ik gebruik is veelal 1:1 maar pas dit naar eigen behoeven aan. Voor wat dikker wat meer roomkaas voor wat frisser meer yoghurt of kwark.

En dan ?

En dan is het tijd om je spread verder op smaak te brengen, kies groenten die jij lekker vind of kies groenten die je toevallig nog in je groente la hebt liggen, het kan allemaal. Kies je voor bijvoorbeeld tomaat of komkommer verwijder dan wel eerst de zaadjes en het natte vruchtvlees. Zorg voor stevige stukjes groente anders wordt je spread te nat.
Snijd je groente heel fijn of maal ze even in je keukenmachine, fijn maar nog wel zichtbare stukjes.

Houd je meer van zoet dan zou je ook kunnen kiezen voor een spread met fruit, vooral de combinatie van Griekse yoghurt met mascarpone is heel geschikt om te combineren met fruit. Denk aan een spread met hele kleine stukjes appel en fijngesneden walnoot en dan afgemaakt met een beetje honing of roer er eens een paar aardbeien door een spread van kwark en roomkaas. Laat je fantasie gewoon lekker gaan.

En natuurlijk gebruik je verse kruiden of specerijen. Geef je spread een mediterraans tintje door tijm of rozemarijn toe te voegen, een klein beetje pit in je spread met een peperkorrel, wat frisheid met peterselie of bieslook. Specerijen kun je ook gebruiken maar altijd in kleine hoeveelheden omdat deze al snel de frisheid van je spread laten afnemen.

Maak je spread zeker een uur voordat je hem wil gaan eten, zo geef je de verschillende smaken even de tijd om op elkaar in te werken. Bewaar je spreads altijd in een schoon potje in de koelkast, op deze manier kun je ze 3 à 4 dagen goed houden.

Huisgemaakte spreads voor op brood



1 Pittige Groentespread met zongedroogde tomaatjes

Pittige Groentespread met zongedroogde tomaatjes

  • 75 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 1/2 rode ui
  • 1/4 paprika
  • 1 augurken
  • 1 tl peterselie

Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise en de mosterd. Snij de groenten in heel kleine fijne stukjes of doe ze even in de keukenmachine. Meng bij de Griekse yoghurt.

2 Frisse Groentespread met radijs en wortel

Frisse Groentespread met radijs en wortel

  • 75 gram volle kwark
  • 75 gram roomkaas
  • 50 gram radijs
  • 50 gram wortel
  • 1 el bieslook
  • 1 el peterselie

Meng de kwark en de roomkaas. Rasp de radijs en de wortel. Snijd de kruiden heel fijn. Meng de radijs, wortel en kruiden door de kwark.

3 Verrassende spread met limoen en peper

Verrassende spread met limoen en peper

  • 100 gram roomkaas
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 1 limoen
  • 3 munt blaadjes
  • 5 roze peperkorrels

Meng de roomkaas en de Griekse yoghurt. Snijd de blaadjes munt heel fijn. Stamp de peperkorrels fijn. Gebruik rasp van 1 limoen en het sap van een 1/2 limoen. Meng alles goed door elkaar.

4 Rode bieten spread met feta

Rode bieten spread met feta

  • 25 gram kwark
  • 75 gram feta
  • 150 gram gekookte rode biet
  • pluk alfalfa
  • 1 tl mierikswortel
  • 1 tl limoensap

Mix alle ingrediënten in een blender of pureer met een staafmixer.

Verse mierikswortel is het lekkerste om te gebruiken, kun je deze echter niet krijgen dan kun je een potje mierikswortel gebruiken.

Printen



Huisgemaakte spreads voor op brood; Verrassend lekker

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
  1. Lieve Van Rompaey zegt

    Is er ook een printversie van deze recepten?

    1. Redactie zegt

      Als je naar het vierde recept navigeert staat de print link eronder Lieve. Niet ideaal, maar wel een oplossing. Op deze link klikken kan ook https://lekkertafelen.nl/specials/huisgemaakte-spreads-voor-op-brood/print/

      1. Lieve Van Rompaey zegt

        Gevonden! Hartelijk dank

  2. Gina zegt

    Ziet er allemaal even lekker uit, spijtig dat ik niet alle benodigdheden hier niet vind.

    1. Samantha Roelofs zegt

      Welke benodigdheden bedoel je dan Gina ?? Eigenlijk zijn alle ingrediënten te vinden in de supermarkt en bij de groenteboer.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.